Antalya İbradı’da Siyah İncir Hasadı Tamamlandı: Kalite Yükseldi
Antalya’nın İbradı ilçesine bağlı Ürünlü köyünde yetiştirilen siyah incirlerin hasat dönemi sona erdi. Yaklaşık 45 gün süren hasat, bu yıl üreticilerin yoğun çalışmalarıyla tamamlandı. Bahçe sahiplerinden Şenol Yavuz, bu yıl budama mevsimi olduğu için rekoltenin düştüğünü, ancak incirlerin kalitesinin çok daha yüksek olduğunu belirtti. Üretici Mesut Şanlı ise geçen yıl 15 ton civarında ürün aldıklarını, bu yıl ise 8 ton civarında incir topladıklarını ifade etti. Yarı yarıya azalan rekolteye rağmen, gelecek yıl rekoltede artış bekleniyor.
“Pazarlama Sorunumuz Yok”
Şanlı, incirlerin Antalya Hali’nde dükkanlarında satıldığını, 5 farklı boyda sınıflandırılan incirlerin kilosunun 80-100 lira arasında alıcı bulduğunu söyledi. İncirlerin sıcaktan zarar görmemesi için sabah erken saatlerde toplandığını da belirten Şanlı, “Serin havada toplandığında incir bozulmaz” dedi.
Ürünlü’de İncir Yetiştiriciliği Sektör Haline Geldi
Bursa siyah incirinin Ürünlü’de hızla yayıldığını ifade eden Şanlı, köyde 240 incir ağacı bulunduğunu ve her yıl yüzlerce yeni ağacın dikildiğini açıkladı. Köyün 800 rakımında yetişen incirlerin, organik olarak üretildiğini ve zirai gübre yerine doğal hayvan gübresi kullanıldığını belirtti. Kalitesi yüksek olan incirlerin 7-8 tanesinin bir kilogram geldiğine dikkat çekti.
İncir Toplayıcılarının Emeği
İncir hasadında çalışan Keriman Songür, ailesine ait bahçede her yıl düzenli olarak incir topladıklarını ve Antalya haline götürerek satışını yaptıklarını söyledi. Bu yıl dolu vurmasına rağmen ürünün yine kaliteli olduğunu belirten Songür, erken saatlerde incir toplamaya başladıklarını ve hasadın sonuna geldiklerini sözlerine ekledi.