TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Üzüm Üreticileri

AGRONEWS - Üzüm Üreticileri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Üzüm Üreticileri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Batman’da üreticilere 64 adet üzüm sıkma makinesi hibe edildi Haber

Batman’da üreticilere 64 adet üzüm sıkma makinesi hibe edildi

Batman İl Özel İdaresi finansmanı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün destekleriyle Gercüş ilçesindeki üzüm üreticilerine yüzde 70 hibeli 64 adet üzüm sıkma makinesi verildi. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile uygulanan proje dahlinde Batman Valisi Ekrem Canalp’in, katılımı ile yüzde 70 hibeli ve yüzde 30 çiftçi katkı paylı, toplam 64 adet üzüm sıkma makinesi çiftçilere dağıtıldı. Gercüş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen üzüm sıkma makinesi dağıtım töreninde konuşan Batman Valisi Ekrem Canalp, Batman’ın 293 köyünün tamamını, ilçe kaymakamları ve tüm kamu kurum yöneticileri ile birlikte ziyaret ederek, sorunları sahada ve vatandaşlarla bire bir görüşerek tespit ettiklerinin altını çizerek, oturdukları yerde olup biteni görmenin ve geleceği inşa etmenin mümkün olmadığını ifade etti. Köy ziyaretlerinde tespit edilen sorun ve taleplerin il genelinde yüzde 75’ini karşılandığını belirten Vali Canalp, “Ayrıca bu ziyaretler sırasında Batman’ın yanı sıra bölgenin de sorunlarını tespit etme imkanımız oldu. Bugün dağıtmış olduğumuz bu üzüm sıkma makineleri köy ziyaretleri sırasında tespit etmiş olduğumuz ihtiyaçlardan bir tanesiydi. Bir taraftan geleneksel yöntemlerle üzümün sıkması yapılıyor. Ama bu hijyenik ve gıdaların üretim metotlarına uygun değil. Hijyeni sağlayamadığınız gibi, üretim süreçleri de zahmetli ve sıkıntılıydı. Buna bir çare üretmek gerekiyordu. Yapılan çalışmalar neticesinde 2022 yılında bu makinelerden 4 adet üretim yapıldı. Bizim için bu bir denemeydi. İlk verileri bu dört makineden elde ettikten sonra, bir sonra ki yıl İl Özel İdaresinin destekleri ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 43 adet üzüm sıkma makinesi daha yoğunluk Gercüş ilçesi olmak üzere üreticilerimize dağıttık. Bugün de bu projenin devamı olarak 64 adet üzüm sıkma makinesini üreticilerimize dağıtıyoruz. Üç yıllık bir periyot; 2022’de 4 adet, 2023’de 43 adet dağıttık, bugün de 64 adet dağıtıyoruz, bu bir çan eğrisi gibidir, önümüzdeki yıllarda da ihtiyaçlar hasıl olursa, yine bu projeyi devreye koyarak bu ihtiyacın giderilmesi memnuniyeti içerisinde oluruz” dedi.

Alaşehir’in en güzel üzümü seçildi Haber

Alaşehir’in en güzel üzümü seçildi

57 üreticinin katıldığı yarışmada en güzel üzümü yetiştiren çiftçiye tam altın hediye edildi. Manisa’nın Alaşehir Belediyesi tarafından ilçenin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı etkinlikleri kapsamında geleneksel hale gelen "En Güzel Üzüm" yarışması düzenlendi. 57 üreticinin katıldığı yarışmada jüri üyeleri salkım yapısı, tat, renk ve tane şekli üzerinden değerlendirme yaptı. Yarışmada konuşan Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, "Bugün çok güzel bir gün. Kurtuluşumuzun 102. yıl dönümü. Üreticilerimizin ürünleri burada sergileniyor. Hepsi birbirinden nadide üzümler. Eminim ki jüri üyelerimiz birinci, ikinci, üçüncü seçmekte zorlanacaktır. Biz bu etkinliği düzenliyoruz çünkü görevlerimizden bir tanesi de yöresel ürünlerimizi ön plana çıkarmak. İşte bizim de el emeği göz nurumuz Alaşehir’in üzümü. Biz yaş ve kuru üzümde rekolte anlamında Türkiye’de başı çeken ilçelerden birisiyiz. Bu anlamda hem üzümümüzü tanıtarak hem de hak ettiği değeri bulması amacıyla bu etkinlikleri düzeliyoruz. Bugün anlamlı bir gün Alaşehir’in 102. kurtuluş yıl dönümü ben bu vesile ile başta ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Gazilerimize de Allah’tan sağlıklı ömürler diliyorum. Yarışmaya katılan tüm katılımcılara Alaşehir’in tanıtımına katkı sağladıkları için teşekkür ediyorum" dedi. Yarışmada birinci Necati Kaya, ikinci Songül Akduman ve üçüncü Yusuf Sarıkaya oldu. Dereceye giren yarışmacılardan birinciye tam, ikinciye yarım ve üçüncüye çeyrek altın hediye edildi. İlçenin en güzel üzümünü yetiştiren Necati Kaya, "Her yıl dereceye giriyordum. Sürpriz olmadı" derken yarışmanın ikincisi Songül Akduman, "Ben beklemiyordum, sürpriz oldu" dedi. Öte yandan yarışmaya katılan tüm üreticilere Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından kelter desteği sağlanacağı öğrenildi.

Kilis’te sınırın sıfır noktasında üzüm hasadı başladı Haber

Kilis’te sınırın sıfır noktasında üzüm hasadı başladı

Üzümün kilosu tarlada 16, marketlerde ise 40 TL’den alıcı buluyor. Türkiye’de önemli bağcılık bölgelerinden biri olan sınır kenti Kilis’te, horoz karası cinsi üzümünün hasadına 42 dereceyi bulan sıcaklıkta başlandı. Hasat edilen üzümün kilosu tarlada 16 TL’den, marketlerde 40 TL ve üzerinden satılıyor. Üzüm üreticilerinin bir kısmı fiyatların düşük olması nedeniyle üzümlerini kurutmalık olarak değerlendirmek isterken Musabeyli ilçesi ve köylerinde daha fazla yetiştirilen üzümde, kuraklık ve afetlerden dolayı rekoltenin düşük olduğu bildirildi. "Kilis horoz karası olmasın gönül" Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 42 derece kavurucu sıcağın altında hasadın başladığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, iklim şartlarından dolayı düşük rekolte olan üzümde fiyatların yükselebileceğini dikkat çekti. Özdemir, "Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 160 bin dekar alanda üzüm üretimi yapmaktayız. Bu yıl Türkiye genelinde olduğu gibi Kilis’te de rekolte çok düşük, fiyat beklentimiz yüksek. Geçen yıl üzüm üreticileri zarar etti. Çiftçiler bu yıl en kötü hasatları yaptı ve tüm ürünlerde zarar etti. Bu bölgede yetiştirilen patlıcan, domates, biber, soğan ve fıstık olmak üzere zarar ederek çalışmalarına devam diyor. Hasadı yapılan üzüm tarlada 16 TL’den, marketlerde 40 TL ve üzerine alıcı bulurken kurutulmuş üzümde beklediğimiz fiyat ise 200 TL’’ dedi. "Kavurucu sıcak altında hasat yapıyoruz" Günün ilk ışıklarıyla birlikte tarım işçileriyle tarlaların yolunu tutarak 42 derece sıcaklıkta üzüm hasadı yaptıklarını söyleyen üretici Mustafa Aytekin, "Sabah erken kalkarak tarlaların yolunu tutuyoruz ve 42 derece sıcaklıkta çalışarak emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu yıl hasadı yapılan üzümde açıklanan fiyat 16 TL ve bizim masrafımızı dahi karşılamıyor. Üzüm üreticileri olarak beklentimiz 20 TL ve üzüm fiyatlarının çok düşük olması bizim için büyük sıkıntı. Hasat yeni başladı. Fiyatlar yükselmez" diye konuştu.

Siirt’te çiftçilere üzüm sıkma makinesi dağıtıldı Haber

Siirt’te çiftçilere üzüm sıkma makinesi dağıtıldı

Siirt’te çiftçilere Bağcılığın Geliştirilmesi Projesi kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yüzde 50 hibe ile üzüm sıkma makinası dağıtıldı. Siirt Tarım Müzesi’nde düzenlenen programda, 66 çiftçiye üzüm sıkmayı daha hijyenik şartlarda yaparak daha kaliteli ürün elde etmeyi sağlayan makineler dağıtıldı. Bu proje ile birlikte İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Siirt’te son 3 yılda teşvikler 14 milyon TL’yi aştı. Programın açılış konuşmasını yapan Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, "Bugün 66 tane ve 2 milyona mal olan üzüm sıkma makinelerimizi dağıtacağız. Bugün Siirt’imizde yaklaşık 15 bin ton üzüm üretimi yapılıyor. Bu üretimle biz Türkiye sıralamasında 28. durumdayız. Bizim arzumuz, hedefimiz inşallah ilk 20’ye girebilmektir. 2 milyon tutarında 66 adet üzüm sıkma makinesi dağıtıyoruz ancak bu yıl içinde tekrar yeniden bir çalışmamız olacak. Bu çalışmada 3 milyonluk bir bütçe ve bununla inşallah 100’e tamamlarız diye umut ediyoruz. Bunun yanında 30 tane pülverizatör ve 30 tane de budama makinası dağıtımını da bu yıl içerisinde hedefliyoruz. 2024 yılında üzüm sıkma makinesini bizden talep eden herkese, bütün üreticilerimize de inşallah vereceğiz" dedi. Üzüm sıkma makinesi alan çiftçi Nizamettin Çiçek, "Valimize, vekilimize, il müdürümüze, ilçe müdürümüze, herkese teşekkür ederim. Allah devletimize zeval vermesin. Bize bu katkıdan dolayı herkese teşekkür ediyoruz. Üzüm sıkma makinesini bize teslim ettiler. Bu üzüm sıkma makinesi ile 3 günde yapacağımız işi 6-7 saatte bitireceğiz. Eskiden bu makine olmadan ayakla sıktığımız için hem hijyen hem de yorucu oluyordu. Bu makineler ile sıkmak daha kolay ve rahat olur. Allah devletimize zeval vermesin, herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

Manisa’da erkence üzümde hasat başladı Haber

Manisa’da erkence üzümde hasat başladı

Superiol cinsi üzüm bağda 35-50 TL arasında satılırken, Trakya İlkeren cinsi üzümün ise 35 TL’den satıldığı öğrenildi. Manisa’da üzüm faaliyetlerinin en yoğun olduğu yerlerin başında gelen Sarıgöl’de erkence üzüm çeşitlerinden olan Superiol ve Trakya İlkeren’de hasat zamanı başladı. İlk hasadın Mustafa Çalık isimli üreticinin 4 dönümlük Superiol cinsi üzüm bağında yapıldığı öğrenilirken, Superiol cinsi üzümün 35-50 TL arasında Trakya İlkeren üzümün ise 35 TL’den satımına başlandığı öğrenildi. Sabahın erken saatlerinde kesimlere başlanan erkence üzüm türü olan Superiol üzümü iç piyasada satılmak üzere büyük illere gönderiliyor. Sarıgöl’de mevsimin ilk erkence üzümünü satan üretici Mustafa Çalık, "Bu yıl erkence üzüm hasadına başlandı. İlçede ilk hasat bana nasip oldu. Öğrendiğimiz kadarıyla da Denizli’nin Buldan ilçesinde de hasadın başladığı yönünde bilgiler aldık. Sezonun tüm üzüm üreticilerine hayırlı olmasını dilerim." dedi. "Yaş üzümü peşin paraya satın" İlçede başta Çekirdeksiz Sultaniye olmak üzere 9 farklı tür üzüm yetiştirildiğini aktaran Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen hasadın başladığı şu günlerde geçmiş yıllarda bir çok üreticinin mağdur olmasına neden olan dolandırıcılık olaylarının tekrar yaşanmaması için yaş üzümlerin mutlak peşin paraya satılması gerektiğinin altını çizdi. Ülgen şunları söyledi: "Sarıgöl’de sezonun erkence üzüm türü olarak yetiştirilen Superiol ve Trakya İlkeren üzümlerinin kesimleri başladı. Üzüm üreticilerimize hayırlı olsun. Her yıl yaptığımız bir çağrı var yine tekrar etmekte fayda var. Yaş üzümlerinizi mutlaka peşin para ile satın. Her yıl birçok üreticimiz mağdur oluyor. Öte yandan Çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağlarında örtme işlemleri devam ediyor. Çekirdeksiz Sultaniye üzümü hasadı Ağustos ayının 15’inden başlayacak ve aralık ayı sonuna kadar devam edecek. İlçemizde 120 bin dekarlık alanda üzüm yetiştirilmektedir. Sarıgöl’de ova ve Yayla bağcılığı sayesinde başta Çekirdeksiz Sultaniye üzüm olmak üzere dokuz tür sofralık üzüm yetiştirilir."

Antalya’da üzümde bu yıl yüzde yüz rekolte bekleniyor Haber

Antalya’da üzümde bu yıl yüzde yüz rekolte bekleniyor

Bu yıl üretimde ciddi artış bekleyen çiftçiler, fiyatların da makul düzeyde artmasını umut ediyor. Üzümü ve pekmezi ile ünlü olan Akseki’de hasat mevsimi yaklaşıyor. Üzüm bağlarında koruklar baş göstermeye başlarken, temmuz ayı içinde erkenci üzümde ürün alınması bekleniyor. Geçen yıl rekoltede düşük olan üretici bu yıl ise rekoltede yüzde yüz artış bekliyor. Aksekili üretici ise bu yıl şimdilik bağların durumundan memnun. Antalya’nın Akseki ilçesi Murtiçi Mahallesi’nde yaklaşık 5 dönümlük alanda bağcılık yapan Enver Öztürk, “Mevsimin ilk yetişen üzümlerimizin cinsi İlkeren cinsi üzümlerimiz ilk bunlar oluyor. 15 gün sonra kesime gelir. Sofralara iner, üzümlerimiz yavaş yavaş rengini almaya başladı. Aromasını bekliyoruz. Yavaş yavaş yetişiyor. Kısmet olursa pazara gireceğiz. Bu emeğin sevginin her şeyin karşılığıdır. Bakarsan bağ, bakmazsan dağ. İnsan yetiştirdikçe baktıkça mutlu oluyor. İlkeren’den sonra yetişen üzümlerimizden çeşit olarak kardinal üzümdür. Ağustos sonuna kadar sofralardan inmez. Daha sonra alfons gelir. Murtiçi’nde en güzel pazarı olan üzüm çeşididir. Bu yıl geçen seneye göre hastalık daha az. Rekoltemiz geçen yıla göre yüzde yüz oranda üzüm alacağız. Genel anlamda bir zararımız yok. Gayet güzel ve mutluyuz” dedi. “Pandemide köyüne geldi, bağcılığa başladı” 2019 yılından itibaren bağcılıkla uğraşan Enver Öztürk, kendisinin Antalya’da esnaflık yaptığını ve 2019 yılında pandemi dolayısıyla Antalya’dan köyüne dönüş yaptığını söyledi. Köyüne dönünce babadan kalma arazisine 5 dönüm civarında bağ yaptığını anlatan Öztürk, “Ben Antalya’da 43 yıl esnaflık yaptım. Pandemi dolayısı ile bu işi bıraktım ve bağcılığa başladım. 3 yıldır uğraşıyorum” dedi. “Rekoltede de yüzde yüz artış bekliyoruz” İlkeren üzümlerinin kızarmaya başladığını anlatan Öztürk, “İlkerenlerimiz kızarmaya başladı. 15 gün sonra hasat yapmaya başlayıp satılığa çıkaracağız. Daha sonra kardinal cinsleri sıraya gerecek ve arkasından redklap, alfons gibi çeşitlerimiz çıkacak. Bu yıl geçen yıla göre daha güzeliz. Geçen yıl yüzde 30 gibi çok düşük bir ürün aldık. Genelde pekmezlik bir üzüm oldu. Sofralık olmadı. Bu yıl yüzde yüz rekoltede artışımız var. Elhamdülillah beklentimiz çok iyi. Bu sene çok iyi verim bekliyoruz. Üzümlerimiz çok iyi. Eşe dosta yedireceğiz. 15 gün sonra İlkerenler sofraya inecek. Temmuz sonu gibi kardinal çeşitlerimiz girecek. Ağustos 15-20 arası redklap ve alfonslar devreye girecek ve eylül ayı gibi de son kalan üzümlerimizi pekmez yapacağız ve kışında dudaklarımızı tatlandıracağız” dedi. “Damlama sistemi ile sulanıyor” Üzüm bağlarını sulamada sorun yaşamadıklarını söyleyen Öztürk, “Bağlarımız yerden yüksek sistemdir. Damlama sulama sistemlerimiz var. Su sıkıntımız yok. Sulama sorunumuz bulunmamaktadır. Kooperatifimizin sulama sistemi var. Yer altı sulama sistemimiz var. Sulama saatlerimizi açarak 3-5 saat kendiliğinden sulanıyor. İlaçlama sistemimizi de profesyonel sistemlerle yapıyoruz. Teknik yapıyoruz ve dolayısı ile verim artıyor ve rekolte yükseliyor. Şu ana kadar her şey çok güzel rekoltemiz inşallah yüzde yüz olacak. “Sevgi ile bakacaksın” Üzümcülüğün Murtiçi havzasının bir nevi geçim kaynağı olduğunu dikkat çeken Öztürk, “Ciddi anlamda bayağı iş yapan arkadaşlarımız var. 10 dönüme yakın bağcılık yapan arkadaşlarımız var. Üzüm bağına sevgi ile bakacaksın. Günlük takip edeceksin. Sen ona bakarsan oda sana bakar. Hem spor yapıyorsun, hem aile bütçesine katkı sağlıyorsun” diye konuştu. “Fiyatlar 20 gün sonra belli olur” Öztürk, rakamların geçen yıl güzel olduğunu ifade ederek, “İnşallah bu yılda enflasyon oranında artacaktır. Emeğimizin karşılığını alacağız. Fiyatlarımız 20 gün sonra pazar açılır ve fiyatlar belirlenir. Bizim ürünlerimiz genelde turizme gidiyor. Oteller alıyor. Fakat şöyle bir şey söylemek istiyorum. Ben buraya şehirden geldim. Kendi çapımda sabah erken kalkıyorum. Sabah ve akşamüzeri 2-3 saat çalışıyorum. Kendi beklentilerim bir asgari ücret kadar karşılıyor. Şehirden kaçmak isteyenlere, emekli olmak isteyenlere tavsiyem kendilerini şehirlerde çürütmelerini tavsiye etmem. Gelsinler köylerine dönsünler arazilerini atıl halden kurtarsınlar, hem de bir uğraş olur. Ekonomilerine katkı olur, spor olur, sağlıklı kalırlar. Kendim kalp hastası insandım ama köyüme dönüp bağcılıkla uğraşmaya başladığımdan itibaren daha iyiyim” dedi. “Akseki’nin üzümü ve pekmezi bir markadır” Üzümlerinin pazar sorunlarının olmadığını söyleyen Öztürk, “Bizim üzümlerimizin pazar sorunu yok. Üzümlerimiz toptan olarak İç Anadolu’ya kadar açılıyor. Nereye satacağız derdimiz yok. Zaten Akseki üzümü ve pekmezi ile meşhurdur. Herkesin tüketebileceği şekilde kaliteli üzümdür. Rakım olarak ne çok yüksek, ne çok düşük. Buranın havası üzüme çok iyi gelir. Buranın üzümünü başka yerde bulamazsın. Akseki’nin üzümü bir markadır. Herkese tavsiye ederim. Pazarımız çok güzel. 5 dönüm üzüm bağından 10 ton hasat yapacağım” şeklinde konuştu. Pekmeziyle ünlü Antalya’nın Akseki ilçesinde eski kütük sistem bağcılığın yerini yüksek sistem bağcılık aldı. Bölgede 1990 yılından itibaren yeniden canlanan bağcılık günümüzde 25 bin dekarlık alana ulaştı. Yüksek sistem bağcılık Akseki merkez olmak üzere, Taşlıca/Murtiçi Mahallesi ve Güçlüköy mahallelerinde daha fazla gelişmiş durumda.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.