TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Üzüm Üretimi

AGRONEWS - Üzüm Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Üzüm Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Alaşehir’in en güzel üzümü seçildi Haber

Alaşehir’in en güzel üzümü seçildi

57 üreticinin katıldığı yarışmada en güzel üzümü yetiştiren çiftçiye tam altın hediye edildi. Manisa’nın Alaşehir Belediyesi tarafından ilçenin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı etkinlikleri kapsamında geleneksel hale gelen "En Güzel Üzüm" yarışması düzenlendi. 57 üreticinin katıldığı yarışmada jüri üyeleri salkım yapısı, tat, renk ve tane şekli üzerinden değerlendirme yaptı. Yarışmada konuşan Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, "Bugün çok güzel bir gün. Kurtuluşumuzun 102. yıl dönümü. Üreticilerimizin ürünleri burada sergileniyor. Hepsi birbirinden nadide üzümler. Eminim ki jüri üyelerimiz birinci, ikinci, üçüncü seçmekte zorlanacaktır. Biz bu etkinliği düzenliyoruz çünkü görevlerimizden bir tanesi de yöresel ürünlerimizi ön plana çıkarmak. İşte bizim de el emeği göz nurumuz Alaşehir’in üzümü. Biz yaş ve kuru üzümde rekolte anlamında Türkiye’de başı çeken ilçelerden birisiyiz. Bu anlamda hem üzümümüzü tanıtarak hem de hak ettiği değeri bulması amacıyla bu etkinlikleri düzeliyoruz. Bugün anlamlı bir gün Alaşehir’in 102. kurtuluş yıl dönümü ben bu vesile ile başta ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Gazilerimize de Allah’tan sağlıklı ömürler diliyorum. Yarışmaya katılan tüm katılımcılara Alaşehir’in tanıtımına katkı sağladıkları için teşekkür ediyorum" dedi. Yarışmada birinci Necati Kaya, ikinci Songül Akduman ve üçüncü Yusuf Sarıkaya oldu. Dereceye giren yarışmacılardan birinciye tam, ikinciye yarım ve üçüncüye çeyrek altın hediye edildi. İlçenin en güzel üzümünü yetiştiren Necati Kaya, "Her yıl dereceye giriyordum. Sürpriz olmadı" derken yarışmanın ikincisi Songül Akduman, "Ben beklemiyordum, sürpriz oldu" dedi. Öte yandan yarışmaya katılan tüm üreticilere Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından kelter desteği sağlanacağı öğrenildi.

Tescilli Cimin üzümü kilosu 100 TL’den tezgahtaki yerini aldı Haber

Tescilli Cimin üzümü kilosu 100 TL’den tezgahtaki yerini aldı

Erzincan ekonomisine katlı sağlayan Üzümlü ilçesinde yetiştirilen tescilli Cimin üzümü kilosu 100 TL’den tezgahtaki yerini almaya başladı. Üzümlü ilçesi bölgesinde yetiştirilen Cimin üzümü, kendine has eşsiz tadıyla sofralık olarak talep görüyor. Türkiye’de sayılı patentli üzümler arasında olan Cimin üzümünün hasat dönemi başladı. Erzincan’ın Üzümlü bölgesinde yetişen Cimin üzümü başta Karadeniz bölgesi olmak üzere Türkiye’nin birçok iline ulaştırılıyor. Üzümlü ilçesindeki yaklaşık 10 bin dekar alanda yetiştirilen ve yıllık 6 bin tonun üzerinde üzüm üretimi gerçekleştirilen ilçede hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle Cimin üzümünde bu yıl hasat erken başladı. “İlk ürünler Erzincan’da tüketiciye sunuldu” Cimin üzümünün kilosu Erzincan’ın Tercan ilçesinde 100 TL’den tezgâhlardaki yerini aldı. Siyah rengi ve puslu yapısıyla tanınan eski adı ’Cimin’ olan Üzümlü ilçesinin güney kısımlarındaki bağlarda olgunlaşan siyah üzümün ilk ürünleri Erzincan’daki tüketiciye sunuluyor. 10 bin dekarlık alanda üretimi yapılan Cimin üzümü Erzincan ekonomisine ve tanıtımına da büyük katkı sağlıyor. Erzincan’ın tescilli ürünlerinden olan Cimin üzümünde yılda yaklaşık 6 bin tonun üzerinde üretim gerçekleşiyor. Türkiye’nin kendine özgü tat ve aromasıyla en iyi sofralık üzüm çeşitlerinden birisi olan Cimin üzümünde dekara yaklaşık 660 kilogram verim alınıyor. Üzüm üreticisi Cengiz Özen, Cimin üzümünün özellikle tatil için il dışından ve yurt dışından memleketlerine gelen vatandaşlardan büyük ilgi gördüğünü ifade ederek, “Cimin üzümünün ilk açılış fiyatı bu sene 100 lira civarında. İleriki günlerde daha çok yetişeceğinden fiyatı düşebilir.” dedi. Türkiye’nin önemli sofralık üzüm çeşitlerinden biri olan Karaerik üzümü, 13.06.2001 tarih ve 37 tescil numarası ile Cimin üzümü olarak “Tescilli Coğrafi İşaretler” listesinde bulunuyor. “Cimin üzümünün faydaları saymakla bitmiyor” Kurusunu da yaşını da bol bol tüketilmesini öneren uzmanlar siyah üzümün içerdiği demir sayesinde hastalıklara şifa olduğunu söyledi. Çekirdeğinden, kabuğuna, yaprağına, kurusuna kadar şifa deposu olan siyah üzümün faydalarının saymakla bitmediğini ifade eden uzmanlar, “Migrenden, hazımsızlığa, demir eksikliğinden, kabızlığa kadar iyi gelen siyah üzümün yumurtalıklardaki kist oluşumunu önler. Yapılan araştırmalar sonucunda siyah üzümün kadınlarda adet düzensizliği, kısırlık, düşük yapma gibi birçok soruna neden olan, yumurtalıklarda oluşan kistleri tedavi edici etkisi bulunduğu sonucuna ulaşıldı. Siyah üzüm 3 çeşit olan üzümün diğer bir çeşididir. Genel hatlarıyla sağlık açısından faydaları aynıdır fakat bazı özellikleri siyah üzümü diğerlerinden ayrı kılmaktadır. Ayrıca siyah üzümün tadı diğerlerinden biraz daha farklıdır, ekşi değildir. Özellikle cilt ve saç sağlığına ciddi anlamda katkı sağlar. Siyah üzüm kolesterol seviyesini dengeler, içerdiği mineral ve bileşenler yardımıyla insülin duyarlılığını arttırır. Siyah üzümün düzenli tüketimi konsantrasyon, hafıza ve ayrıca sözleri ve mekanları hatırlama yeteneğini geliştirmeye yardımcı olur. Siyah üzümün içerdiği vitamin ve diğer besinler kalp ve damar sağlığını korur. Düzenli olarak siyah üzüm tüketimi, başta cilt kanseri olmak üzere, kolon, prostat, mide ve bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır. Siyah üzüm ayrıca sindirim sistemi için faydalı olduğu için kilo vermek isteyenlerin tercih edebilecekleri besin maddelerinin başında gelir. Mantar hastalıklarına karşı etkili olan siyah üzüm, güçlü bir antioksidan olarak, enfeksiyon ve bakterilerin yol açtığı iltihapları giderebilir. Siyah üzüm kabızlık ve hazımsızlığı giderir, midede bulunun asit seviyesinin sağlıklı düzeyde kalmasını sağlar. Siyah üzüm diğer üzüm çeşitlerinde olduğu gibi göz sağlığını korumak için gerekli olan besinler içerir, görme yeteneğini geliştirir. Saç ve cilt sağlığını korur, saçların sağlıklı kalmasını sağlar. Cildi özellikle güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korur.” bilgilerine yer verdi.

Deprem bölgesinde bereketli üzüm hasadı Haber

Deprem bölgesinde bereketli üzüm hasadı

Üzüm tarlada kalitesine göre 20 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor. Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay’da afetzede üreticiler üreterek güçlenmeye devam ediyor. Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan Amik Ovası’nda bulunan Hassa ilçesinin ağızlarda tat bırakan meşhur üzümünde hasat başladı. Sıcak havanın dengesiz ilerlemesi nedeniyle verimin düştüğü üzümde kalite bahçe bahçe değişiklik gösteriyor. Yurdun dört bir yanına gönderilen Hassa üzümü tarlada 20 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor. Tarım işçisi Fatma Yılmaz, damaklarda tat bırakan Hassa üzümünün bölge halkı için önemli bir gelir kapısı olduğunu belirterek, “Bunlar Hatay’ımızın üzümleri, çeşit çeşit üzümlerimiz var. Bölgemiz üzümcülük ve zeytincilikle kalkınıyor. Üzümümüz oldukça lezzetli ve meşhur” dedi. “Markette üzüm fiyatı 80 TL ama tarlada 3’te 1 fiyatına” Hassa ilçesinde yaş meyve komisyonculuğu ve çiftçilik yapan Mehmet Kaya, üzümün tarla fiyatıyla market fiyatı arasındaki farkına dikkat çekerek, “Bu yıl üzümlerimizde verimler kısa, çiftçilerimiz emeğinin karşılığını alamıyor. Hiç kaliteli olmayan yerlerimiz var, kalitenin yüksek olduğu noktalar var. Hassa’mızın üzümü aromasıyla Türkiye’de meşhur. Gaziantep, Malatya ve diğer illerde yetiştirilen üzümlerden bizim üzümümüz daha kaliteli ve lezzetli. Tarlada fiyat 20 TL ve 30 TL arasında değişiyor. Çiftçimiz bu durumda emeğimizin karşılığını alamıyor. Markette üzüm fiyatı 80 TL ama tarlada 3’te 1 fiyatına. Bu durum bizi üzüyor” ifadelerini kullandı.

Sarıgöl’de üzüm hasadı sürüyor Haber

Sarıgöl’de üzüm hasadı sürüyor

Özellikle ilçede Aralık ayına hasat edilen üzümler, iç piyasa ile birlikte dünyanın bir çok ülkesine ihraç ediliyor. Sarıgöl Ovası’nda başlayan üzüm hasadı hem üreticiye hem de tarım işçilerine ekmek kapısı oluyor. Sabahın erken saatlerinde bağlara giren tarım işçileri öğle saatlerine kadar üzüm kesimi ve kurutmalık için serim gerçekleştiriyor. Sarıgöl ’den her yıl Sakarya’ya yaş üzüm gönderen İbrahim Çamkıran, "Sultaniye üzümlerinin açık olan bağlarından üzüm kesimlerine başladık. Önce erkence üzüm olan Superiol kesimi yaptık. Şimdi Sultaniye üzümü yaş olarak Sakarya iline göndermekteyim. Şu an üzümü bağında kilosu 28-30 liradan almaktayız" dedi. İlçede zayıf olan ve açıkta olan üzüm bağlarından Sultaniye üzüm kesimlerinin başladığı fiyatlarında yaş olarak kilosunu 25-30 lira arasında değişmekte olduğunu ifade eden Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, üzüm üreticilerinin acele etmemeleri konusunda uyarılarda bulunarak,"Paniğe kapılmayın, acele etmeyin. Kaliteli üzüm her zaman değerinde satılır. Bu yıl üzüm rekoltesi düşük o nedenle panik yapmaya da gerek yok. Üzümlerimiz örtü altında bekliyor. Yıl sonuna kadar da hasat yapabiliyoruz" dedi. Sarıgöl Ovası’nda Temmuz ayında erkence üzüm ile başlayan üzüm hasadının Aralık ayının sonun kadar sultaniye türü ile devam ettiğini anlatan Ülgen, maliyetlerin desteklenmesi için hükümetten destek beklediklerini söyledi.

Erken hasat kuru üzümde kilogram kaybına neden oluyor Haber

Erken hasat kuru üzümde kilogram kaybına neden oluyor

Ünal, “Düşük bir rekoltede erken hasattan dolayı kuru üzüm veriminin kaybının olması üreticinin daha fazla zarar etmesine daha az ürün almasına neden olacak. Hem hasat tarihi hem de sergiden kaldırma özellikle bu yıl gibi ürünün az olduğu yıllarda daha da önem arz ediyor” dedi. Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştirildiği Manisa’da geçtiğimiz yıla göre rekoltede yükselme gözlenirken daha önceki yıllara göre rekolte düşük kaldı. Üzümün doğuşundan kaynaklanan rekolte düşüklüğü dikkatsiz kurutmada daha da verim kaybına ve üreticinin de zarar etmesine neden oluyor. Üreticilerin kurutmada fazladan kayıp yaşamamaları için Manisa Bağcılık ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, kuru üzüm üreticilerine kilogramda en az kayıp yaşamaları için tavsiyelerde bulundu. Rekoltede düşüş olduğuna dikkat çeken Ünal, “Bu yıl Sultani çekirdeksizde hasadımız başladı. Sofralık hasatlar kısmen devam ediyor ancak kısmen kurutmalık üzümlerde de hasatlar başladı. Bir ay kadar devam edecek. Bu yıl 10 gün kadar erken hasadımız söz konusu. Rekolte konusunda Tarım ve Orman Bakanımızın da açıkladığı üzere geçen yıldan iyi durumda olsak bile normal yıla göre biraz düşüş söz konusu. Bu da doğuştan kaynaklanıyor. Kaliteyle ilgili çok sıkıntı olmasa bile bu yıl doğuşlardan dolayı salkım sayısından dolayı rekoltede düşüş var” dedi. “Erken hasat kuru üzümde kilogram kaybına neden oluyor” Üzümünü kuru olarak satmak isteyen çiftçilere tavsiyelerde bulunan Ünal, “Kuru üzüm hasadında dikkat edebileceğimiz en önemli husus kuru madde birikimi. Normalde 22-23 kuru maddede hasat etmemiz gerekiyor. Eğer daha önce hasat yaparsak kilogram başında kaybımız olur. Düşük bir rekoltede erken hasattan dolayı kuru üzüm veriminin kaybının olması üreticinin daha fazla zarar etmesine daha az ürün almasına neden olacak” dedi. Üzümün sergiden çok erken ya da gereğinden fazla geç kaldırmanın da kilogram kaybına neden olabileceğinin altını çizen Ünal, “Ürünümüzü normal kuru maddede kestik. Sergimize serdik. Ondan sonra da ne zaman kaldıracağımız önemli. Normalde sergiden kalkması yüzde 11-13 nem içeriğinde sergiden kalkması lazım. Üreticimizin bir çoğu tecrübeli. Ellerine kuru üzümü aldıkları zaman topak halinde kalmaması dağılması gerekiyor. Erken kaldırırsak kuru üzümün başındaki çöplerin diğer kuru üzümlere zarar vermesi söz konusu oluyor. Nemden ötürü de depolamada olumsuzluklar meydana geliyor. Sergiden geç kaldırırsak bu sefer de nem oranı çok düşüyor. Nem oranı çok düştüğü için savurmada çok sıkıntı olabiliyor. Bu üzümün çöpünden temizlemek için savuruyoruz. Üzümün ağırlık kaybından dolayı uçması ve bu da verim kaybına neden oluyor. Hem hasat tarihi hem de sergiden kaldırma özellikle bu yıl gibi ürünün az olduğu yıllarda daha da önem arz ediyor” ifadelerini kullandı. Hava şartlarının da önemli olduğunu belirten Ünal, “Hava bizim için çok büyük bir etken. Bu yıl hasadın 10 gün kadar önem gelmesi ekoloji yani hava ve iklim değerleri. Sergide de bizim en büyük riskimiz geçmiş yıllarda yaşadığımız yağmur riski. Kuru üzüm bölgelerinde şu an için yağmur riski gözükmüyor. Üreticilerimiz serdikleri ürünün doğru bandırma çözeltisinde bandırdıktan sonra serdikleri ürünün kuruma randımanlarını takip etmeleri gerekiyor. Yüksek sıcaklık hafif bir rüzgar kuru üzüm için ideal bir ortam” dedi.

Kilis’te sınırın sıfır noktasında üzüm hasadı başladı Haber

Kilis’te sınırın sıfır noktasında üzüm hasadı başladı

Üzümün kilosu tarlada 16, marketlerde ise 40 TL’den alıcı buluyor. Türkiye’de önemli bağcılık bölgelerinden biri olan sınır kenti Kilis’te, horoz karası cinsi üzümünün hasadına 42 dereceyi bulan sıcaklıkta başlandı. Hasat edilen üzümün kilosu tarlada 16 TL’den, marketlerde 40 TL ve üzerinden satılıyor. Üzüm üreticilerinin bir kısmı fiyatların düşük olması nedeniyle üzümlerini kurutmalık olarak değerlendirmek isterken Musabeyli ilçesi ve köylerinde daha fazla yetiştirilen üzümde, kuraklık ve afetlerden dolayı rekoltenin düşük olduğu bildirildi. "Kilis horoz karası olmasın gönül" Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 42 derece kavurucu sıcağın altında hasadın başladığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, iklim şartlarından dolayı düşük rekolte olan üzümde fiyatların yükselebileceğini dikkat çekti. Özdemir, "Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 160 bin dekar alanda üzüm üretimi yapmaktayız. Bu yıl Türkiye genelinde olduğu gibi Kilis’te de rekolte çok düşük, fiyat beklentimiz yüksek. Geçen yıl üzüm üreticileri zarar etti. Çiftçiler bu yıl en kötü hasatları yaptı ve tüm ürünlerde zarar etti. Bu bölgede yetiştirilen patlıcan, domates, biber, soğan ve fıstık olmak üzere zarar ederek çalışmalarına devam diyor. Hasadı yapılan üzüm tarlada 16 TL’den, marketlerde 40 TL ve üzerine alıcı bulurken kurutulmuş üzümde beklediğimiz fiyat ise 200 TL’’ dedi. "Kavurucu sıcak altında hasat yapıyoruz" Günün ilk ışıklarıyla birlikte tarım işçileriyle tarlaların yolunu tutarak 42 derece sıcaklıkta üzüm hasadı yaptıklarını söyleyen üretici Mustafa Aytekin, "Sabah erken kalkarak tarlaların yolunu tutuyoruz ve 42 derece sıcaklıkta çalışarak emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu yıl hasadı yapılan üzümde açıklanan fiyat 16 TL ve bizim masrafımızı dahi karşılamıyor. Üzüm üreticileri olarak beklentimiz 20 TL ve üzüm fiyatlarının çok düşük olması bizim için büyük sıkıntı. Hasat yeni başladı. Fiyatlar yükselmez" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.