TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

AGRONEWS - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Prof. Dr. Aslan: Haber

Prof. Dr. Aslan: "Doğayı Korumak Gelecek Nesillere Borcumuz"

VAN (İHA) - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, doğayı korumanın tüm canlılar için bir zorunluluk olduğunu ifade etti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü kapsamında Türkiye’de de farkındalık etkinlikleri düzenleniyor. Prof. Dr. Aslan, merkez olarak 2012’den beri yaban hayatını koruma çalışmaları yürüttüklerini belirterek, doğanın tüm canlıların ortak yaşam alanı olduğuna işaret etti. Ekolojik dengenin korunmasında çeşitli kurumlarla iş birliği içinde çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Aslan, "Doğal hayat denilince, insan eli değmemiş, bozulmamış yapıdan bahsediyoruz. Tabiat bütün canlıların ortak yaşam alanıdır. Eğer bizler doğayı tahrip eder ve sulak alanları yok edersek ekosisteme zarar vermiş oluyoruz. Bu doğa bizlere emanettir. Bu doğal mirası gelecek nesillere bozulmadan teslim etmek zorundayız. Bunu da hiçbir değişiklik yapmadan gelecek nesillere aktarmalıyız" ifadelerini kullandı. Tarım ve sanayi devrimiyle doğanın büyük zarar gördüğüne dikkat çeken Aslan, "Yaşanabilir bir dünyadan uzaklaşmak üzereyiz. Kaybettiğimiz değerleri kaybettikten sonra farkına vardık. Oysaki elimizdeki değerleri kaybetmeden farkında olmamız gerekiyor. Bu yüzden sulak alanlarımızı, nehirlerimizi ve göllerimizi korumalıyız" dedi.

Van'dan Erciş Lahanasına Coğrafi İşaret Tescili Haber

Van'dan Erciş Lahanasına Coğrafi İşaret Tescili

VAN (İHA) - Van Ticaret Borsası (VANTB), Erciş ilçesinde üretilen ve lezzetiyle dikkat çeken Erciş lahanasına Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Bin 700 dekar alanda 500 çiftçinin emeğiyle üretilen Erciş Lahanası, bu tescil ile artık koruma altına alındı. Tescil süreci, VANTB’nin girişimleriyle 2022’de başlatılmıştı. Süreç, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından başarıyla tamamlanarak ürüne tescil belgesi verildi. Erciş lahanası, Hakkari’den İstanbul’a kadar geniş bir pazarda ilgi görüyor ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlıyor. YEREL ÜRETİCİLERE YENİ FIRSATLAR VANTB Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, tescil sürecini büyük bir mutlulukla karşıladıklarını belirtti. Süer, "Göreve geldiğimiz günden itibaren Van’ın değerlerini sahipleniyor ve bunun için çalışıyoruz. Bu anlamda yaptığımız en önemli çalışmalardan bir tanesi yöresel ürünlerimizin Coğrafi İşaret Tecilini almak oldu. Bugüne kadar Erciş üzümü, Gevaş fasulyesi ve Sıhke kavunu ürünlerimizin tescil sürecini tamamladık ve tescil belgelerini aldık. İlimiz için önemli bir ürün olan Erciş lahanasının da tescil sürecini tamamladık. 2 yıl önce yapmış olduğumuz başvurumuzun müjdesini ve mutluluğunu kamuoyu ile paylaşıyoruz" dedi.  Erciş lahanasının tescil edilmesinin, yerel üreticiler için yeni ekonomik fırsatlar yaratacağını belirten Süer, Erciş lahanası gibi yerel ve özel genetik kaynakların korunarak ticari değerinin artırılması gerektiğini vurguladı. ERCİŞ LAHANASI ARTIK KORUMA ALTINDA VANTB Başkanı Süer, Erciş lahanası tescilinin, Van’ın diğer yöresel ürünleri için de bir örnek teşkil edeceğini söyledi. Süer, iki yıl önce başlatılan tescil sürecinin başarıyla tamamlandığını açıkladı. Bu sürece bilimsel çalışmalarıyla katkı sağlayan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Fikret Yaşar’a teşekkür etti. ERCİŞ LAHANASI, DOĞAL ŞARTLARA DAYANIKLI Erciş lahanası, yüksek rakım ve karasal iklimin etkisiyle yetişen özel bir lahana türüdür. Soğuk havaya toleranslı olmasıyla bilinen bu lahana, hem sarmalık hem de kapuska ve turşuluk olarak kullanılabilir. Erciş lahanası, bölgenin mümbit topraklarında yetişerek kendine özgü bir genetik yapıya sahip olmuştur. Ayrıca, bu lahana türü, 30-35 derece gibi yüksek sıcaklıklarda dahi başarılı bir şekilde gelişebilir ve soğuk havalarda da verimlidir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.