TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Verimlilik

AGRONEWS - Verimlilik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Verimlilik haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tekirdağ’da Gübre Denetimiyle Çiftçiye Güvence Haber

Tekirdağ’da Gübre Denetimiyle Çiftçiye Güvence

TEKİRDAĞ (İHA) - Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerin güvenilir gübreye ulaşmasını sağlamak ve taklit gübreleri engellemek amacıyla Tekirdağ'da denetimlere başladı. Süleymanpaşa ilçesinde yapılan kontrollerde, gübre bayilerinin usulüne uygun çalışıp çalışmadığı incelendi. Denetimlere katılan Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Türkiye genelinde 3 bin 500 denetçiyle sahada olduklarını belirterek, "Biz de bugün Tekirdağ’da arkadaşlarımızla beraber gübre bayilerinin denetimini yapmak için sahadayız. Bizim bölgemizde gübre bayilerimiz ve çiftçilerimiz zaten bilinçli ve doğru tarım yaptıkları için çok fazla kaçak gübre ve yanlış gübre yok. Bayilerimiz usulüne uygun ve yasaya uygun şekilde faaliyet gösteriyorlar" dedi. Fazla gübre kullanımının doğaya zarar verdiğini vurgulayan Aksoy, "Fazla gübre, fazla ürün anlamına gelmez. Fazla gübre çevreyi de kirletir. Bitkiye uygun, çeşide uygun gübre kullanmalıyız. Bu konuda bilgi almak için ilçe ve il müdürlüklerimize mutlaka başvurun. Gübre denetimi önemli çünkü gübrenin hammaddesi doğalgazdır ve doğalgaz ülkemize yurt dışından ithal ediliyor. Verimli bir şekilde gübre kullanarak, yurt dışına çıkacak dövizi azaltmış oluruz. Şükürler olsun, gübremizin yüzde 60’ını kendi ülkemizde üretebilecek kapasitemiz var ve organik gübreler ile diğer gübreleri de ihraç ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye Tarımsal Verimlilikte Öne Çıkıyor Haber

Türkiye Tarımsal Verimlilikte Öne Çıkıyor

SAMSUN (İHA) - Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Samsun’da düzenlenen "Çeltikte Sözleşmeli Üretim Sektör Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tarımsal alan sıralamasında 31. olmasına rağmen tarımsal hasıla bakımından 9. sırada yer aldığını vurguladı. Emiralioğlu, "Biz tarımsal verimlilik anlamında ülkemiz topraklarını dünya ölçeğinde iyi kullanan bir ülkeyiz. Bu bizim çiftçi ve üreticimizin başarısı. Toplam tarım alanına göre arazilerimizden aldığımız verim dünya ortalamasının üzerinde" dedi. Çeltik tarımının önemine değinen Emiralioğlu, son 20 yılda üretimde yüzde 180’in üzerinde artış sağlanmasına rağmen hâlâ yeterli seviyeye ulaşılamadığını belirtti. Üretimi artırmak için teşvikler, destekler ve sözleşmeli üretim modelleri üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Dünya nüfusunun hızla arttığını, küresel iklim krizinin tarımı olumsuz etkilediğini ve doğal afetlerin zararlarının yüzde 50’sinin tarım sektöründe gerçekleştiğini dile getiren Emiralioğlu, "2050’de dünya nüfusunun 10 milyara, ülkemiz nüfusunun 105 milyona çıkması bekleniyor. Bu, gıda talebine dayalı üretim artışı demek oluyor. Bu da üretimi artırmak için daha fazla su kullanmamız anlamına geliyor. Daha çok üretip, daha çok su kullanmamız gerekiyor. Gelişen nüfus artışı ve gıda talebine karşı insanlar kendi ülkelerinin gıda arzını karşılamaya yönelik bir takım makro tedbirler alıyor. Biz de öncelikle ülkemizin kendi kendine yeterlilik anlamında öncelikle kendimizin temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması ve ihracat sürecimizi geliştirmek için birtakım üretim tedbirleri almak zorundayız" diye konuştu. Toplantıda ayrıca Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, çeltik tarımında yeni üretim tekniklerinin yaygınlaştırılması için yapılan çalışmaları ve Bakanlık destekli çeltik tohumu dağıtımı sürecini anlattı. Projeler kapsamında basınçlı sulama sistemleriyle üreticilere destek sağlanarak çeltik tarımı yapılan alanların artırılması hedefleniyor. Etkinlik, üreticilerin sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.

Kar Yağışı Fındık İçin Tehdit Değil, Fayda Sağlayacak Haber

Kar Yağışı Fındık İçin Tehdit Değil, Fayda Sağlayacak

ORDU (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ordu’nun orta ve yüksek kesimlerinde görülen kar yağışının fındık üretimi için faydalı olduğunu belirterek, üreticilerin endişelenmesine gerek olmadığını söyledi. Bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların ardından, dün gece Ordu’nun yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu. 400 metre ve üzerindeki bölgelerde zemin karla kaplanırken, fındık bahçeleri de kar altında kaldı. Karadeniz’in en önemli tarım ürünü olan fındıkta zirai don riski oluşabileceği endişesi, üreticileri tedirgin etti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, sıcak havaların devam etmesinin fındık tomurcuklarının erken açmasına neden olabileceğini, ancak kar yağışıyla bunun önüne geçildiğini belirtti. Soydan, "Bu aslında hem püsküllerin, hem de karanfillerin tozlaşması anlamında denk bir süreç oldu. Fazla sıcakların devam etmesi, fındıkta tomurcukların erken uyanmasına ve yaprakların erken açmasına sebep olabilirdi. Bir hafta daha hava sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretseydi tehlikeli olabilirdi. Bu da nisan ayının ilk haftasına kadar görülebilecek bir zirai don olayında önemli zarara neden olabilirdi" dedi. "KAR YAĞIŞI TOPRAK VE BİTKİ İÇİN ÖNEMLİ" Kar yağışının fındık için herhangi bir olumsuzluk oluşturmadığını vurgulayan Soydan, "Şu anda eksi 1 ve sıfır gibi hava sıcaklıkları fındığa bir olumsuzluk oluşturmuyor. Topraklarımızın su depolaması açısından, kullanılan gübrelerin fındık dalları ve diğer ürünlerin köklerine ulaşması açısından kar yağışı önemliydi, ayrıca bu kar yağışı tomurcukların erken açmasını da engellemiş olacak. Bu şekilde de geç açma sağlandığında önümüzdeki süreçte yağan karların ve olması muhtemel zirai don olayının önüne geçecek. İnşallah istediğimiz gibi bahar ayları geçiririz. 2004, 2014 yıllarında önemli zirai don olaylarını yaşadık. Sonraki süreçte de kısmı olarak zararlar oldu. Bu kar yağışının şu an için bölgemize faydalı olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu. Fındık üreticisi Ferhat Yüce ise mevcut kar yağışının faydalı olduğunu belirterek, "Şu anda tomurcuklar açmış değil, zirai don tehlikesi yok. Kar yağarsa daha faydalı olur diye düşünüyorum. Şu anda yüksek kesimlerde kar var" ifadelerini kullandı. Öte yandan, Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü, Ordu’nun iç kesimlerinde kar yağışının etkili olacağını ve bazı bölgelerde kar kalınlığının 20 santimetreye ulaşabileceğini belirterek, ulaşımda aksama ve buzlanma riskine karşı vatandaşları uyardı.

30 Metre Derinde 6 Ton Tarım Ürünü Üretildi Haber

30 Metre Derinde 6 Ton Tarım Ürünü Üretildi

İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi, 30 metre derinlikte, toprak kullanılmadan ve gün ışığı olmadan üretim yaparak dikkat çekiyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, iki yıl içinde 6 tondan fazla ürün elde ettiklerini belirtti. Merkez, ürünlerin yetiştirilmesinde kullanılan sistemlerin yanı sıra su tasarrufu ve çevre dostu üretimle öne çıkıyor. Parıldar, bitkilerin ihtiyaç duyduğu ışığın özel aydınlatma sistemleriyle sağlandığını, besin elementlerinin ise sulama suyuyla bitkilere verildiğini aktardı. Bu yöntemle pestisit kullanılmadan üretim yapılabiliyor, yılın 365 günü ürün yetiştirilebiliyor. KENT İÇİNDE UCUZ VE TAZE ÜRÜN 2022 yılında açılan merkez, Kağıthane Belediyesi ve İGSAŞ'ın ortak desteğiyle lojistik maliyetlerini düşürerek kentte yaşayanların taze ve uygun fiyatlı sebzelere ulaşmasını hedefliyor. Merkezde, 275 metrekarelik üretim alanında 40-100 kat daha fazla ürün elde edilebiliyor. Merkezde yapılan 88 farklı denemeden elde edilen veri setleri, yeni yatırımcılarla ücretsiz paylaşılıyor. Parıldar, bu merkezdeki asıl hedefin bilgi ve veri üretmek olduğunu, bu verilerin tarımsal üretim süreçlerini geliştirmede büyük rol oynayacağını ifade etti. GELECEĞİN TARIMI ZİYARETÇİLERE AÇIK 10 binden fazla ziyaretçiye kapılarını açan merkez, öğrenci ve araştırmacılara eğitim fırsatları sunuyor. Parıldar, gelecekte ilaç sanayisi için bitki üretimi gibi farklı projeleri de hayata geçirmeyi planladıklarını açıkladı. Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi, yüksek verimlilik ve yenilikçi tarım yöntemleriyle Türkiye’nin tarımda geleceğine ışık tutuyor.

Tarımda Kimyasal Kullanımı Konusunda Uzmanlardan Uyarı Haber

Tarımda Kimyasal Kullanımı Konusunda Uzmanlardan Uyarı

KONYA (İHA) - Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi Konya Ovası'nda, hububat üreticilerine pestisitlerin doğru ve bilinçli kullanımı konusunda uyarılar yapıldı. Uzmanlar, yanlış uygulamaların tarım ürünlerinin ihracatında sorunlara yol açabileceğini belirtti. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, pestisitlerin yanlış kullanımı nedeniyle tarım ürünlerinin gümrüklerde geri çevrildiğini ve aflatoksin gibi sorunların yanlış depolama koşullarından kaynaklandığını ifade etti. "Öncelikle aflatoksin kaynaklı ürünlerin pestisitlerle herhangi bir alakası yoktur. Gıda ürünlerinde saklama şartlarından kaynaklı problemler oluşmasından dolayı geri dönme söz konusu oluyor. Ürünlerin küflenmesinden kaynaklı geri dönmeler bunlar" diyen Kırkgöz, hasattan sonra uygun depolama ve taşıma koşullarının önemine dikkat çekti. PESTİSİT KULLANIMINDA BİLİNÇ ŞART Kırkgöz, tarımsal ilaçların zamanında ve doğru dozlarda kullanılması gerektiğini vurgulayarak, iklim değişikliğinin hastalık ve zararlı popülasyonlarının yayılma dönemlerini etkilediğini belirtti. Ayrıca, "Ziraat mühendisi meslektaşlarımız genelde arazilerde yaptığı çalışmalarda ilaçların yarılanma ömürlerine göre kullanım tavsiyelerini yapmakta. Tabii iklim değişikliğiyle beraber hastalıkların ve zararlıların da popülasyonları ve çıkma dönemlerinde de değişiklikler meydana geldi. Son günlerde hastalıkların biraz daha geç dönemlerde yaşanması, çiftçilerimizin ilaçları biraz daha geç, hasat tarihlerine yakın kullanmalarına neden oldu. Bu tarz sıkıntılar dönemsel olarak yaşanabiliyor. Tabii burada önemli olan bu konularda çiftçilerin bilinçlendirilmesi" diye ekledi. Çiftçilerin ziraat mühendisleriyle çalışarak bilinçlenmesi gerektiğini ve Tarım Bakanlığı'nın bu konuda eğitimler düzenlediğini dile getirdi. PESTİSİT KULLANIMI AZALIYOR Avrupa Birliği’nin imzaladığı Yeşil Mutabakat kapsamında pestisit kullanımını azaltma çalışmaları devam ederken, Türkiye'de de bu yönde adımlar atılıyor. Ancak pestisitler olmadan tarımsal üretimde ciddi verim kayıplarının yaşanabileceğine dikkat çeken Kırkgöz, bu kimyasalların zamanında ve dengeli kullanıldığında sorun yaratmayacağını belirtti. Tarım ilacı satıcısı Süleyman Tokgöz ise, çiftçilere doğru dozajda ilaç önerdiklerini ve arazi kontrolleri yaparak ürünleri takip ettiklerini söyledi. Fazla kullanılan ilaçların sorunlara yol açabileceğini, ancak destekleyici ürünlerle bu zararların telafi edilebileceğini ifade etti.

Fındık Bahçelerinde Kış Mesaisi Başladı Haber

Fındık Bahçelerinde Kış Mesaisi Başladı

ORDU (İHA) - Karadeniz Bölgesi'nin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındık üretiminde kış hazırlıkları başladı. Bahçe sahipleri ve işçiler, güneşli havayı değerlendirerek bakım çalışmalarını sürdürüyor. Bu süreçte kuruyan dallar budanıyor, fındık ocaklarının çevresi temizleniyor. Uzmanlar, bu çalışmaların fındık verimini artırmada kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor. KADINLAR AİLE EKONOMİSİNE DESTEK SAĞLIYOR Ordu'daki fındık bahçelerinde yevmiye usulü çalışan işçilerin ücretleri günlük bin 300 ila bin 500 lira arasında değişiyor. Sabah erken saatlerde işe başlayan ekipler, hem erkek hem kadın işçilerden oluşuyor. Yemek molalarını bahçede hazırlanan ateşin etrafında geçiren işçiler, ekip çalışmasıyla işlerini tamamlıyor. Fındık bahçesi bakım işçilerinden Özkan Huysuz, çalışmaların verimi artırdığını belirterek, "Şu anda 12 kişilik ekip ile çalışıyoruz. Sabah saatlerinde bahçeye girip, akşam saatlerinde çıkıyoruz. Yevmiye usulü çalışıyoruz, günlük ücret bin 300 lira" dedi. HASAT ÖNCESİ GÜBRE VE İLAÇLAMA SIRADA İşçilerden Mehmet Dağ, kışlık bakım çalışmalarının ardından gübreleme ve ilaçlama yapılacağını ifade etti. Dağ, "Bundan sonraki süreçte gübre ve ilaç atma, tırpan işleri başlıyor. Günlük 8 saat kadar çalışıyoruz" diye konuştu. "FINDIK TOPLAMAKLA İŞ BİTMİYOR" Fındık üretiminde bakımın önemini vurgulayan işçilerden Fatma Döndü Karahasan, "Fındığı toplamak ile iş bitmiyor, sonrasında bu bakımları için yeniden bahçeye giriyoruz" dedi. Fındık tarımının emek istediğini belirtti. "BAKIM OLMAZSA VERİM DÜŞER" Eşiyle birlikte uzun yıllardır fındık bahçelerinde çalışan Hakkı Topçu, bakımsız kalan bahçelerin verim kaybına uğradığını belirtti. Topçu, "Sabahın erken saatlerinde bahçeye giriyoruz ve akşam saatlerine kadar temizlik yapıyoruz. Bir süre sonra gübre, ilaçlama ve toplama işlemleri yapılacak. Bakım yapılmadığı takdirde bahçeler orman gibi oluyor, onun için mahsul zayıf oluyor, verim kaybı oluyor. Aslında bu zamanlarda yapılan bakım bir sonraki hasat sezonuna hazırlık" ifadelerini kullandı.

Çankırı'da Olumsuz Hava Şartları Bal Üretimini Vurdu Haber

Çankırı'da Olumsuz Hava Şartları Bal Üretimini Vurdu

ÇANKIRI (İHA) - Çankırı'da bu yaz etkili olan olumsuz hava şartları, arıların nektarlı bitkilerden faydalanmasını engelledi. 55 bin kovan ve 600 yetiştiriciye sahip bölgede bal üretimi önemli ölçüde azaldı. Arıcılar, yeni sezonda eski verimi yakalamayı hedefliyor. "EN BİLİNÇLİ YETİŞTİRİCİLER" Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, arıcılığın hayvansal üretimde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "İnşallah, en az zarar ve kayıp ile bu kışı atlatıp önümüzdeki sezonda üreticilerimizin kazanacağı bir ortamda sahaya çıkmalarını ümit ediyoruz" dedi. Düzgün, "İlimizde hayvansal üretim içerisinde arıcılık, ciddi bir öneme sahiptir. Ortalama 55 bin kovanımız ve yaklaşık 600 de yetiştiricimiz vardır. Arı yetiştiricilerimiz, yetiştiriciler arasında en bilinçli olan kesimi temsil etmekteler. Arı yetiştiriciliğini ne kadar da bilinçli yaparsanız yapın, iklim ve mevsimle alakalı bir yetiştiriciliktir. Bu sene maalesef arı yetiştiricileri için çok arzu edilen bir iklim olmadı. Kış dönemi, arıların kovanda en az hareket edeceği dönem olmalı. Bu yüzden şu an için bahar dönemine kadar çok fazla yapabileceğimiz bir şey yok. İklim ve hava şartları arı yetiştiriciliği için uygun olmadığı için kayıplarımızın olacağını tahmin ediyoruz. Önümüzdeki yıl, üretim için hazır bir halde sahaya çıkacağı ortamı sağlama adına gayret edeceğiz" açıklamasında bulundu. "TEK UMUT BAHAR AYI" Arı yetiştiricisi Mehmet Özdemir ise, "İlkbahar'da çiçeklerin açmasıyla birlikte balda verim çok güzel oluyordu. Ama son zamanlardaki iklim şartlarından dolayı verim alamıyoruz. Arıyı doğal ortamında akışına bırakıyoruz. Sadece beslenme aşamasında şerbet veriyoruz. Diğer zamanlar vermiyoruz. İyi verim almak üreticinin elinde değil. Sürekli şerbet ve glikoz versek verim alırız ama organik olmuyor. Arılar çıtaları bile tam dolduramıyorlar. Masrafımızı kurtarıyor ama fazla da kar etmiyoruz. İnşallah seneye mevsimler istediğimiz gibi giderse güzel bal elde ederiz. Tek temennimiz bu" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.