TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Veteriner

AGRONEWS - Veteriner haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Veteriner haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Karslı Kadın Çiftçilerden Hijyenik Sağım Atılımı Haber

Karslı Kadın Çiftçilerden Hijyenik Sağım Atılımı

KARS (İHA) - Hayvancılıkta öncü şehirlerden Kars’ta, kadın çiftçilere yönelik "Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon" kursları düzenleniyor. Eğitimle kadınların hayvancılık bilgi ve becerileri artırılarak hem hayvan sağlığı hem de süt kalitesi iyileştiriliyor. Kars İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Merkez Esenkent köyünde düzenlenen kursa 26 kadın çiftçi katıldı. Beş gün süren eğitimlerde, teorik bilgiler uygulamalı çalışmalara dönüştürülerek kadın çiftçilerin sağım hijyeni, süt kalitesi, hayvan sağlığı ve modern teknikler konularında bilinçlenmesi sağlandı. "HAYVANCILIKTA YANLIŞLARIMIZI ANLADIK" Kursa katılan Birgül Çiftçi, aldıkları eğitimin tarım ve hayvancılık açısından önemli bir farkındalık oluşturduğunu belirterek, "Hayvancılık ve süt sağımı hijyeni içerisinde bütün buzağı sağlığı, hayvan sağlığı, en önemlisi süt ürünleri için temiz ve hijyenik sütü nasıl elde ederiz konularında eğitimim aldık. 5 gündür bu eğitimi alıyoruz. Aslında doğru bildiğimiz yanlışlarımızın çok olduğunu bize anlattılar. Hayvan sağlığına önem veremediğimizi anladık. Meme sağlığını, hayvan buzağı sağlığını, en önemlisi insan sağlığını ihmal ediyormuşuz. Hem kendi bütçemize hem de ülke ekonomisine zarar verdiğimizi anladık. Bu eğitimler sayesinde ülke de kalkınacak, biz de kalkınacağız. Buzağı kayıplarını önlemiş oluruz. Ve en önemlisi insan sağlığını koruyan, hijyenik bir süt nasıl elde ederiz bunun eğitimi aldık" dedi. "KADIN ÇİFTÇİLER AKTİF ROL ÜSTLENİYOR" Veteriner Hekim Serap Kaya Aydın ise eğitimlerin kırsal kalkınmada kadınların rolünü artırmayı hedeflediğini ifade etti. "Öncelikle hayvan yetiştiriciliğinde aktif görev alan kadın çiftçilerimizin bilgi ve donanımlarını artırmayı amaçladık. Bu anlamda ne tür eğitimler verdik dersek, sütün yapısı, sütün kalitesi ve hijyenik faktörler, süt sağım teknikleri, sağım ünitelerinin bakımı, temizliği ve hijyenik durumunun devam ettirilmesi, sütün uygun şartlarda depolanması ve meme hastalıklarından bahsettik. Yine son olarak kişisel bakım ve temizlik kuralları ile ilgili bilgiler vererek eğitimimizi tamamladık" diye konuştu. Kursun amacı, hijyen standartlarını yükselterek hem hayvanların hem de süt ürünlerinin kalitesini artırmak olarak açıklandı. Eğitimlerin sonunda, başarılı katılımcılara sertifikaları takdim edilerek öğrendikleri bilgilerin hayvancılıkta uygulanması teşvik edildi. Öte yandan, Kars genelinde 6 ilçede 13 köyde yaklaşık 190 kadın çiftçiye eğitim verildiği, bu kursların yıl boyunca devam edeceği belirtildi.

Erzurum'da hasta hayvanlar son teknoloji cihazlarla tedavi ediliyor Haber

Erzurum'da hasta hayvanlar son teknoloji cihazlarla tedavi ediliyor

Erzurum Atatürk Üniversitesinde hayvan hastalıklarının tanı ve tedavisinin son teknoloji cihazlarla 7 gün 24 saat yapıldığı bildirildi. Kurumsal İletişim Direktörlüğünden yapılan açıklamaya göre, bölgenin en kapsamlılarından Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi, akademik kadrosu ve donanımlı altyapısı ile çalışmalarını sürdürüyor. Hayvan hastanesi, kent merkezi ve ilçelerin yanı sıra diğer illerden getirilen evcil hayvanların bakım ve tedavileri ile "Gezici hayvan hastanesi" ve "Buzağılar ölmesin" gibi projelerle ülke hayvancılığının devam etmesi için çalışıyor. Acil servis, dahili poliklinik, jinekoloji ve cerrahi hizmeti verilen hastanede buzağı, inek, keçi gibi çiftlik hayvanlarının yanı sıra kedi, köpek ve kafes hayvanlarının tanı ve tedavisi yapılıyor. Tomografi, radyoloji ve ekokardiyografi gibi modern cihazlarla biyokimyasal, mikrobiyoloji, viroloji, patoloji ve parazitolojik analizleri yapılan hastanede hasta hayvanlar için ameliyat sonrası hasta bakım, karantina ve izolasyon üniteleri bulunuyor. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, hayvancılıkla uğraşan Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki halka hizmet veren hastanenin hizmetlerinin artarak devam ettiğini söyledi. Hastanede hayvan sağlığı yönündeki teşhis ve tedavi hizmetlerinin yerine getirildiğini belirten Çomaklı, "Özellikle ameliyathane, röntgen ve tomografi açısından güçlü altyapıya sahibiz. Amacımız topluma hizmetin yanında kaliteli ve iyi veteriner hekimler yetiştirmek. Fakültemiz eğitim ve araştırma kalitesi açısından ülkemizin önde gelenlerinden biridir. Bu imkanlar öğrencilerimizin eğitimi açısından da önemli bir fırsattır." dedi. Gezici klinik araçlarıyla köylere hizmet götürdüklerini ifade eden Çomaklı, şunları kaydetti: "Köylere kadar hastane imkanlarını götürerek muayene, röntgen, kan tahlili ve gerekirse operasyon gibi hizmetleri halkımıza ücretsiz sunuyoruz. Üniversite olarak kapımızı vatandaşlarımıza sonuna kadar açmış durumdayız. Tarım ve hayvancılık noktasında ihtiyaç duyulan hizmeti kesintisiz sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızdan isteğimiz, hayvanların gerekli aşılarını yaptırıp korusunlar ve hastalandıklarında vakit kaybetmeden hastaneye ulaştırsınlar. Sonrasında hekimlerimiz gereken en doğru adımı atacaktır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.