TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yaban Hayatı

AGRONEWS - Yaban Hayatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yaban Hayatı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Turizm kenti Antalya, yaban hayatıyla da öne çıkıyor Haber

Turizm kenti Antalya, yaban hayatıyla da öne çıkıyor

Veteriner hekim ve yaban hayatı gözlemcisi Doğanay Vural, caretta caretta, yarasa, boz ayı, vaşak ve yaban domuzlarını gözlemlediği Antalya’da kentin yaban hayatından izler taşıyan belgesel videosu hazırlayarak gösterime sundu. Yıllardır dağlarda ve ormanlarda yaban hayatını gözlemleyen Veteriner hekim Doğanay Vural, turizm kenti Antalya’da birbirinden eşsiz görüntüler yakaladı. Caretta carette, yarasa, boz ayı, vaşak ve yaban domuzlarını görüntüleyerek Antalya’nın sadece turizm kenti olmadığın gösteren Vural, çektiği belgeseli Youtube kanalında gösterime sundu. "Toros Dağları’nın zirvesinden aşağıda deniz seviyesindeki canlılara kadar özel bir yer" Vural, çektiği belgesele ilişkin İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Türkiye’de doğayı, yaban hayatını araştırarak bunlarla ilgili proje yapıyorum. Aynı zamanda veteriner hekimliğinde de bir tez yazıyorum. ‘Boz aylarının göç yollarının test edilmesi ve yaşam alanlarının belirlenmesi’ hakkında. ‘Türkiye’de 81 il yaban hayatı’ projesi kapsamında Antalya’ya yolculuk ettik ve Antalya’nın yaban hayatını belgesel yaptık. Herkes Antalya’yı daha çok denize girmek, seyahat etmek, tatil yapmak olarak gözlerinde canlandırıyor ama benim için Antalya çok farklı. Toros Dağları’nın zirvesinden aşağıda deniz seviyesindeki canlılara kadar birbirinden farklı ekosistemleri barındıran gerçekten özel bir yer” ifadelerini kullandı. "Turist insanlarla beraber yaban domuzlarının yürüdüğünü gözlemledik" Antalya’nın bilinmeyen güzelliklerini göstermek istedikleri için bu belgeseli çektiklerini belirten Vural, şunları kaydetti: “Antalya’da bir bozayı görüntüledik. Çevredeki insanlara sorduğumuzda ‘burada bozayı ne arar’ gibi bize dönüşleri oluyordu. Aynı şekilde deniz seviyesinde caretta carettaları gözlemlemeyi ve onları görüntülemeyi başardık. Fakat bu keşiflerimiz sırasında birçok olumsuz durumla da karşılaştığımız oldu. Bunlardan örnek verecek olursak koruma altındaki türlerimiz caretta carettaların balıkçıların misinasına kapılarak yüzgeçlerinden bir tanesini kaybetmesi gibi olumsuz durumlarla karşılaştık. Tabii bunlar bizi üzüyor. Hareket edemediği için tüm vücudu yosunlarla kaplıydı bu Caretta Caretta’nın. Aynı şekilde Toros Dağları’na çıktığımızda dağ keçilerini gözlemleme fırsatı yakaladık. Şehir merkezine indiğimizde şehir merkezinin hemen yanında oradaki turist insanlarla beraber yaban domuzlarının yürüdüğünü gözlemledik.” Vural, insanların hayvanların bölgelerine otel ve ev yaparak, iki popülasyonun kesiştiği bir yaşamın sürüldüğü bir kent yaşamının Antalya’da görüldüğünü aktardı. Vural, ‘Türkiye’de 81 il yaban hayatı’ projesi kapsamında sıradaki duraklarının Bolu olacağını da ifade etti.

Sivas tarımına yüksek hızlı tren ayarı Haber

Sivas tarımına yüksek hızlı tren ayarı

Konu ile ilgili kurulan komisyon ile birlikte çeşitli araştırmalar ve incelemeler yapılarak kırsalda gerekli altyapı planlamaları yapılıyor. Sivas’ın turizmine ve ekonomisine katma değer sağlayan Yüksek Hızlı Tren (YHT) projelerinin tarımsal faaliyetlere de katkı sunması bekleniyor. Tarıma elverişli hazine arazilerinin çiftçilerle buluşturulması ile birlikte ekilebilir tarım arazilerinin işlenmesinde artış yaşanacağı öngörülüyor. Yüksek Hızlı Tren’in seferlere başlamasıyla birlikte kurulan komisyon, Sivas’ın eksiklerini sahada incelemeye başladı. İlçeleri ve köyleri birçok anlamda analiz eden komisyon üyeleri, değerlendirmeler yaptı. Komisyonda yer alan ve YHT’nin tarıma sağlayabilecekleri katkıları analiz eden Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, 35 köyü inceledi. Ziyaret edilen yerleşim yerlerinde en büyük sorunun altyapı olduğunu gözlemleyen Karaköy, “Devletimiz bu noktada altyapı çalışmalarının artırılması oradaki insanların sosyal, ekonomik yönden güçlendirilmesi adına projeler yapıyorlar. Biz Yıldızeli, üç tane Yozgat, iki tane Tokat ilçeleri ve Yıldızeli civarında 35 köyü ziyaret ettik. Burada çok farklı uzman arkadaşlarımız vardı. Bu uzman arkadaşlarımızdan sosyolog, orman mühendisi ve farklı dallardaki arkadaşlarımız, kendi açılarından o köylerdeki değerlendirmelerini yaptılar. Bu köylerde eksikler, sıkıntıları sordular. Ben de tarım uzmanı olarak orada yer alıyordum. Neler yapılabilir biz orada tartıştık, konuştuk. Gezdiğimiz tüm köylerde çok detaylı olarak bir rapor hazırladık. Bu raporda kentten köye geçiş, göç ve bunun sürdürülebilirlik noktasında neler yapabileceğimizi orada raporladık ve verdik” dedi. Proje ile köylerin güçlendirileceğini söyleyen Tolga Karaköy, “Doğal yaşam son derece kıymetli, önemli. İnsanlar bunun farkına vardı. Doğal yaşamla beraber üretim noktasında katkı sağlayabilmek, sağlıklı ürünler üretebilmek ve bunu ürettiğimiz ürünleri de tüketebilmek noktasında insanlar olaya böyle bakıyor. Bu bahsettiğimiz oluşan genel yapıyı tarımsal üretimde nasıl artırabiliriz ve kullanabiliriz biz de aslında şu anda araştırıyoruz. Bu esen rüzgârı o yönde değerlendirmek istiyoruz. Ankara seferlerimiz başlamıştı, şimdi de İstanbul’dan çıkan bir gurbetçi çok rahat bir şekilde yedi saat civarında bir seyahatle buraya gelebilecek ve konforlu bir seyahat yapacak. Bu son derece kıymetli, önemli. Biz de bu projeler kapsamında köylerin altyapılarını güçlendirebilirsek ve bu altyapıları, insanların orada yaşamlarını sürdürülebilir boyutta bir ortam orada sağlayacak olursak ve bu konforlu, rahat bir ulaşımla da çok rahat bir şekilde insanların artık köy özlemlerini, doğal yaşam, sağlıklı yaşam özlemlerini giderebilmek adına da biz bunları tarım çevresinde çok rahat kullanabiliriz. Güçlendirebilir ve ülkemizin ve dünyanın ihtiyaç duyduğu sağlıklı gıda üretimine de çok katkıda da bulunabiliriz diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Yozgat’ta 17 yılda 208 bin keklik üretilerek doğaya salındı Haber

Yozgat’ta 17 yılda 208 bin keklik üretilerek doğaya salındı

Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Kanatlı Yaban Hayvanı Üretim Tesislerinde, popülasyonu artırmak ve yaban hayatının desteklenmesi adına 17 yılda 208 bin keklik üretilerek doğaya salındı. Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Kanatlı Yaban Hayvanı Üretim Tesislerinde kınalı kekliklerin üretimi başladı. 2007 yılından itibaren tesiste, üretilen keklikler belirlenen zaman dilimlerinde doğaya salınıyor. 17 yılda 208 bin kınalı kekliğin üretiminin gerçekleştirildiği tesiste 2024 yılı itibariyle 4 bin 100 kekliğin üretimi gerçekleştirilecek. Yozgat’ta üretilen bu keklikler Çanakkale, Bursa, Bolu, Bilecik gibi 8 ilde doğaya salınacak. Güzel görüntüsü ve ötüşüyle bilinen, ekolojik sistemin korunmasına katkı sağlayan kınalı keklikler, doğada süne yedikleri için çiftçinin dostu olarak tarımsal üretime de katkı sağlıyor. “Bu yıl 4 bin 100 kınalı keklik üretilecek” Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdür Cihan Eğilmez tesiste 17 yılda 208 bin kınalı keklik üretildiğini söyleyerek, “Tesisimiz Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yozgat İli Çalatlı Yaban Hayvanı Üretim Tesisi 2007 yılında kuruldu. Bu tesiste 208 bin adetin üzerinde kınalı keklik üretimi yapıldı. Yıllar itibariyle 35 ilimizde kınalı keklik yerleştirilmesi yapıldı. 2024 yılı içerisinde 4 bin 100 adet üretim programımızı gerçekleştirmiş durumdayız. Bu yıl içerisinde burada üretilen kınalı keklikler Çanakkale, Bolu, Bursa, Bilecek gibi 8 ilde dağıtımı olacak. Bu üretimdeki maksadımız tabiat içerisinde doğal dengesi bozulmuş olan kınalı keklik popülasyonunu tekrar dengeye sokmaktır. Bu salımlar bu illerde ava kapatılmış alanlarda yapılacaktır.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.