TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yaban Mersini

AGRONEWS - Yaban Mersini haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yaban Mersini haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tropikal meyve ihracatında hedef 25 milyon dolar Haber

Tropikal meyve ihracatında hedef 25 milyon dolar

Türkiye, 2024 yılının ilk yarısında aralarında ananas, avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), guavo armudu, mangost, kivi, çarkıfelek, karambola, yaban mersini, hindistan cevizi gibi ürünlerin de olduğu tropikal meyve ihracatından yüzde 12 artışla 11 milyon 793 bin dolarlık döviz geliri elde etti. Türkiye’nin katma değer zincirini her geçen yıl büyüttüğünü söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Özellikle son yıllarda tropikal meyve ihracatındaki yükselen grafiğimiz başarımızı net bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye geneli tropikal meyve ihracatımız 2018 yılında 4 milyon dolarken 2023 yılında 23 milyon dolar seviyesine ulaştı. 2024 yılının ilk yarısında yüzde 12 artışla 11 milyon 793 bin dolarlık tropikal meyve ihracatı gerçekleştirdik. Yaklaşık 70 ülkeye ve bölgeye tropikal meyve ihraç ettik. Sene sonunda 25 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz.” dedi. Başkan Uçak, “Birleşik Krallık’a ihracatımız geçen seneye kıyasla 806 bin dolardan 2 milyon dolara ulaştı. Böylece Birleşik Krallık 2024 yılının ilk yarısında en fazla ihracat yaptığımız ülke konumuna yükseldi. Rusya’ya 1,6 milyon dolarlık, Romanya’ya ise 1 milyon dolarlık ihracatımız var. 2024’ün ilk yarısında Romanya’nın ilk sırada olduğu kivi ihracatımız 5,6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birleşik Krallık yaban mersini ihracatımızda birinci sırada yer alıyor. En fazla ivme kaydettiğimiz yaban mersininde ihracatımız 1 milyon dolardan 3,3 milyon dolara yükseldi. Birleşik Krallık’ın birinci sırada olduğu mango ihracatımız 1,3 milyon dolara yükseldi. Rusya’nın başı çektiği avokado ihracatımız ise 1 milyon dolar olarak gerçekleşti.” diye konuştu.

150 futbol sahası büyüklüğünde ‘teknolojik sera’ Haber

150 futbol sahası büyüklüğünde ‘teknolojik sera’

Afyon Sandıklı’da 150 dönüm üzerinde yeni sera inşasını sürdüren Alarko Tarım, 2028’e kadar Türkiye ve Kazakistan’da 10 bin dönüm modern sera alanını faaliyete geçirmeyi hedeflediğini duyurdu. Afyonkarahisar, Denizli ve Eskişehir’de kurulu olan ve yapımı devam eden seralarında yenilenebilir, temiz ve doğal jeotermal kaynaktan faydalandıklarını ifade eden Alarko Tarım Grubu Genel Müdürü Melike Koçoğlu, özellikle seracılık tarafında daha çok yerel ve parçalı işletmeler şeklinde bir yapılanma olduğunu, Alarko Tarım Grubu’nun gerçekleştirdiği planlı üretimle Türkiye’nin rekabet gücünü artırmayı amaçladıklarını ifade etti. Seracılık faaliyetlerini 3 ilde yürütme kararı aldıklarını belirten Genel Müdür Melike Koçoğlu, “2024 yılı için hedefimiz Eskişehir’de de inşa edeceğimiz seralarla birlikte toplam 3 ilimizdeki sera büyüklüğümüzü 2 bin dönüme ulaştırmak. 2028 yılında ise Türkiye ve Kazakistan’da toplam 10 bin dönüm modern sera alanına ulaşmayı hedefliyoruz’’ diye konuştu.  Pestisit kullanmadan ‘sıfır kalıntı’yla ürettikleri domateslerin yüzde 70’ini 18 ülkeye ihraç ettiklerini ve Eskişehir Mahmudiye’deki seralarında biber üretimine de başladıklarını ifade eden Melike Koçoğlu, ‘’Alsera şirketimizle Türkiye’nin farklı bölgelerinde jeotermal enerjiye erişimi olan uygun sahalarda yüksek teknolojili seralar kuruyoruz. Topraksız, teknolojik ve temiz tarım anlayışıyla faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Teknoloji ve otomasyon sistemlerimizle ısıtma, sulama, havalandırma, nem, gölgelendirme, sisleme ve drenaj gibi birçok başlıkta ölçümleri yaparak kayıt ve kontrol altına alıyoruz. Bu sayede üretimde verimliliği artırıp, kaynak kullanımını minimize edebiliyoruz. Şu an seralarımızda üretilen domateslerin ihracat oranı yüzde 70’ler seviyesinde seyrediyor. Domates ve biberin yanı sıra yakın dönemde salatalık, çilek ve yaban mersini gibi farklı yaş meyve ve sebzelerin üretimine de başlayacağız” diye konuştu.

İnegöl’den 5 ülkeye yaban mersini ihracatı Haber

İnegöl’den 5 ülkeye yaban mersini ihracatı

Kilosu 400 TL’den satılan ürünün 5 ülkeye ihracatı da yapılıyor. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, hasadı başlayan yaban mersini tarlalarında inceleme yaptı. İncelemenin ardından açıklama yapan Başkan Çelik, "Bugün Tuzla Mahallesi’nde yaban mersini hasadı bahçesindeyiz. İnegöl’ümüzün bereketli topraklarında bildiğiniz gibi daha önce papaz eriği ile başlayan kirazla devam eden yapmış olduğunuz hasat bugünlerde patates üretimine geleceğiz, toprak mahsulleri olarak iki gün sonra buğday alımlarına başlayacağız. Yaban mersini üretimi Tuzla Mahallemizde çiftçilerimiz adına önemli bir gelir kaynağı oldu. 10 senelik bir geçmişi var. Yaban mersini bu toprakları sevdi. Rakım olarak toprak olarak verim olarak her anlamda çok uygun bir bölge. Çünkü biliyorsunuz yaban mersini toprak ayıran bir ürün" dedi. Bin 200 rakımda üretim Bulundukları yerin bin 200 rakım olduğunu belirten Çelik, "İleride bin 300 rakımda da üretim yapılıyor. Bu mahallemizde yaklaşık bin dönüm alanda üretim yapılıyor. Buradan da 100 ton civarında bir ürün elde ediliyor. Bahçeler genç fakat yeni ekimler var. Yakında 2 bin dekara kadar çıkacağımızı hesaplıyoruz. Dolayısıyla da 2000 ton civarında bir üretim olacağını düşünüyoruz. bunun yanı sıra çevre köylerimizde de yaban mersini üretimi yapmaya başlayan çiftçilerimiz var. Umarım oralarda da verim alırız. Yaban mersininin en çok sevdiği şey yüksek rakım ve toprağın PH’ını ayırıyor. Fiyat olarak da bugün 400 TL civarında kendine alıcı buluyor. Bunlar ilk hasatlar olduğu için şu an ufakları toplanıyor. Daha iri olanlar toplanmaya başladığında 500 TL civarında çıkacağını biliyoruz" diye konuştu. 5 ülkeye ihracat Yaban mersininin iç piyasanın yanında ihracata da girdiğini ifade eden Çelik, şunları söyledi: "Arabistan’a, Kazakistan’a, Singapur’a, Çekya’ya, Dubai’ye gidiyor ve birçok yerden de talep mevcut. Bildiğiniz gibi kalp hastalıklarına, damar hastalıklarına, şeker hastalıklarına ve kanser olarak adlandırdığımız kötü hastalıklara faydası olduğunu da birçok doktordan dinliyoruz."

Yetiştirdiği mavi yemiş geçim kaynağı oldu Haber

Yetiştirdiği mavi yemiş geçim kaynağı oldu

Halk arasında mavi yemiş olarak bilinen yaban mersini yetiştiren elektrik mühendisi Refik Aslan, bir dönüm araziden bir tona yakın ürün alındığını ve kilosunun 250 ila 300 lira arasında satıldığını söyledi. Giresun’un Bulancak ilçesinde yaşayan elektrik mühendisi Refik Aslan, fındık bahçesinin yerine yıllar önce dikmeye başladığı yaban mersini olarak ta bilinen mavi yemişin hasadını yapmaya başladı. Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle döndüğü memleketinde mavi yemiş dikmeye başladığında herkesin garip karşılamasına rağmen bugün takdir edildiğini anlatan Refik Aslan, hasadını yaptığı mavi yemiş meyvelerini altın gibi tartarak sattığını söyledi. Mavi yemiş yetiştirmeye sağlık sorunları nedeniyle başladığını anlatan Aslan, “Yaşadığım sağlık sorununa çözüm ararken mavi yemiş meyvesini ve faydalarını keşfettim. Uzun bir araştırma serüveninin sonunda, doğup büyüdüğüm şehir olan Giresun’un Bulancak ilçesinde mavi yemiş meyvesini yetiştirmeye karar verdim. İlk önce bazı insanlar yetişmeyeceğini söyleseler de yetiştirmeyi başardım ve buralara uyumlu bir bitki olduğunu gördüm. İlk başta kendi sağlık sorunlarım için kullanıyordum sonra başkalarına faydası olsun istedim. En sonunda bir baktım ki ciddi anlamda bir geçim kaynağına dönüştü” dedi. "Mavi yemiş her şeyden önce sağlık meyvesidir" Mavi yemiş meyvesinin faydalarını da anlatan Aslan, “Mavi yemiş her şeyden önce sağlık meyvesidir. Çok lezzetli bir meyve ve süper meyve olarak tanımlanıyor. İçeriğindeki bileşikler kardiyovasküler sistem için çok yararlı. Bu nedenle kalp hastalıklarına ve tansiyona iyi geliyor. Şeker hastalığına, retina yırtıklarına, pankreasa, hipertansiyon ve düz kaslara inanılmaz derecede iyi geliyor. Kısacası parkinsondan demansa eklem hastalıklarından, bağırsak hastalıklarına kadar birçok hastalığa iyi geldiğini bilimsel olarak da kanıtlanmış durumdadır” şeklinde konuştu. "Fındığın alternatifi olamaz ama yan gelir olarak düşünülebilir" Fındığa ek gelir olarak önemli bir ürün olduğunu da kaydeden Aslan, “Düz ve düze yakın arazilerde tarıma çok uygun olan mavi yemiş bitkisi, engebeli arazilerde emek yoğun olduğu için zor ancak, fındığa ciddi bir ek gelir. Fındık üreticileri dönüm başına 1 tona yakın hasat alabilirler. Bugün kilosu ise 250 ila 300 lira arasında değişmektedir. Biz de altın tartar gibi tartarak gram hesabı satışını da yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.