TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yakakent

AGRONEWS - Yakakent haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yakakent haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Karadeniz’de Türk somonu hasadı Haber

Karadeniz’de Türk somonu hasadı

Samsun’un Yakakent ilçesinde Karadeniz’de "Türk somonu hasadı" yapıldı. Yakakent’te denizde açıkta bulunan somon kafeslerinde, Türk somonu hasadı başladı. Hasat etkinliğinde balıkçı teknesiyle kafeslere giden Yakakent Kaymakamı Abdulsamet Kılıç, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Belediye Başkanı Dr. Şerafettin Aydoğdu ile İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kafeste yetiştirilen Türk somonlarının hasadını yerinde inceledi. "Türk somonu, Norveç somonundan kaliteli" Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, yaptığı açıklamada, "Katma değeri olan bir ürünümüz. Biz tabi Norveç’te tesisleri ve işletmeleri gezdik. Acaba bizimle onların arasında ne fark var, bunları inceledik. Norveç’in avantajı okyanus ülkesi olmasından dolayı suları soğuk. Bu nedenle yılın 12 ayı üretim yapılabiliyor. Bizim için dezavantaj Karadeniz’in özellikle sınırlı olması münasebetiyle belli dönemlerde üretiyoruz. Ama şunu söyleyeyim: Kalite anlamında, sindirilebilirlik anlamında, omega 3 bakımından Norveç somonu ile Türk somonu arasında yapılan bilimsel bir çalışmanın bir sonucunu söylüyorum. Bu söylediğim parametreler Norveç somonundan daha kaliteli çıktı. Bu bilimsel olarak da yayınlandı. Türk somonu kaliteli bir ürün, katma değeri yüksek bir ürün. Geliştirmeye devam edeceğiz" dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “İlimizde 2023 rakamlarına göre yaklaşık bizim üretim kapasitemiz 23 bin ton olmasına rağmen, yetiştiricilikte 13 bin ton gibi yetiştiricilik yapıldı ama bu 2024 yılı içerisinde 15 bin tonu geçecek. Burada iki şey önemli: Bir neden 23 bin tonun tamamını kullanmıyoruz? Ukrayna-Rusya savaşı somon tüketiminde pazar açısından çok büyük bir sıkıntıya neden oldu. Biz, Japonya, Çin gibi bir çok uzak doğu ülkeleriyle beraber yine Rusya’ya ve talep gelmesi halinde Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar buradan ihraç edilebiliyor. İlimizde sadece yetiştiricilikle değil 210 kilometre kıyı boyumuz var. Burada hem avcılıkta hem yetiştiricilikte , Samsun avcılıkta bir numarada, yetiştiricilikte 5-6-7 yıllar itibarıyla değişmekle beraber gerek 1 buçuk kilonun üzerinde ki alabalıklarımıza Türk somonu diyoruz burada. 3 buçuk 4 kiloya kadar olanlarda, bunun yanında levrek ve porsiyonluk alabalık üretimimiz de var. Toplam 39 yetiştiricilik tesisimiz var. Bunun yanında Samsun’da 9 adet balık işleme tesisimiz ve yaklaşık 3 tane de balık yağı üreten fabrikalarımız var. Bunlarda hem işlenip hem göndermekte. Bizim büyük bir avcılık filomuz var, 620 adet teknemiz var. Toplam avcılıkta ürettiğimiz miktara baktığımızda 58 bin ton civarı bir üretimiz var. Bunun yanında da 13 bin 500 ton gibi yetiştiricilikle beraber yaklaşık 72 bin tona yakın bir üretimimiz oldu. Bu yıl bunu daha da geçeceğiz" diye konuştu. Kaymakamı Abdulsamet Kılıç ise, "Somon hasadı her yıl bu mevsimde gerçekleştiriliyor. İlçemiz özelikle balıkçılık ve su ürünleri alanında büyük bir sektör büyüklüğüne sahip. Vatandaşlarımızın birçoğu geçimlerini bu alandan sağlıyorlar. Bu ürünler burada işlendikten sonra yurt dışına ihracı gerçekleştiriliyor, ülkemize de aynı zamanda döviz girdisi sağlıyor. Biz de bu alanda vatandaşlarımızın hem sektörde gelişimlerinin önünü açmak, hem de sektörü desteklemek adına projelere devam ediyoruz. Yakın bir zamanda ilçemizde Sanayi Bakanlığından onayların alınmasıyla birlikte su ürünleri OSB kurulacak. Daha sonra etapta yeni bir liman yatırımı alacağız ve böylece balıkçılık sektöründe ilçemiz emin adımlarla ilerleyip ülkemize ve vatandaşlarımıza kazandırmaya devam edecek" şeklinde konuştu.

13 bin yıllık ata tohumu ile buğday üretimine destek Haber

13 bin yıllık ata tohumu ile buğday üretimine destek

Samsun Büyükşehir Belediyesi Yakakent ilçesine bağlı Büyükkırık ve Sarıgöl Mahallelerinde yetiştirilen 13 bin yıllık geçmişe sahip ata tohumu ‘kavılca buğdayı’nın üretiminin ve veriminin artırılması amacıyla çiftçilere organik pelet gübre desteği verdi. Samsun Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği projeler ve verdiği desteklerle çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Yakakent İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen ’Gelecek Nesilleri Sağlıkla Beslemeli Projesi’ kapsamında yapılan çalışmalar devam ediyor. Proje kapsamında Yakakent ilçesinde yüksek rakımlı mahallelerde üretilen, 13 bin yıllık geçmişe sahip ata tohumu kavılca buğdayının üretiminin yaygınlaştırılmasını ve veriminin artırılmasını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere 2 bin 125 kilogram organik pelet gübre desteği verdi. Destek ile organik tarım uygulamaları çerçevesinde üretim yapılan 200 dekar alanda rekoltenin artırılması hedefleniyor. 13 bin yıllık ata tohumu Çalışma ile ilgili bilgi veren Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çıkış Kanca, "Yakakent ilçesinde 600 metre rakım ve üstü tarım arazilerinde 13 bin yıllık kadim tarihi ile antik buğday çeşitlerinden olan ata tohum kavılca buğdayı yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçemiz Büyükkırık, Sarıgöl Mahallelerinde üretimi yapılan ürün ile sürdürülebilir bir havza özelliği oluşturarak biyolojik çeşitliliğin devamlılığı ve yerel çiftçiliğin, girişimciliğin yaygınlaşmasına katkı sağlamakla beraber, yöresel ürünlere artan ilgi, gıda ve turizm sektörlerinin talebi doğrultusunda yetiştiricilerin kavılca buğdayı üretimini ‘organik tarım’ kapsamında gerçekleştirmesi ve kavılca buğdayı üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır” dedi. “Destekler kesintisiz devam edecek” Kırsalda yaşayan vatandaşların gelirinin artması için tarımsal desteklemeleri kesintisiz şekilde sürdüreceklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise "Üretimi teşvik eden projelerimiz ile şehrimizin tarımda bulunduğu noktayı yükseltmek için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Yeter ki çiftçilerimiz üreteceğiz diyerek, bizden istesin, üzerimize ne düşüyorsa yapmaya devam edeceğiz. Bu noktada özellikle organik tarımın geliştirilmesi için yaptığımız çalışmalara büyük önem veriyoruz. Organik tarım uygulamaları üretilen ürünlerin tercih edilmesi, aynı rekabet koşullarında diğer üreticilere göre üstünlük sağlaması, güvenilir, kaliteli gıdaların üretilmesine imkân sağlaması, üretici gelirinin artması gibi faydalar sağlamaktadır. Organik tarım uygulamaları, tüketicinin bu uygulamalarla üretilen ürünlere olan güveni sayesinde talepte olan artış, ürünlerine daha kolay pazar bulma, ürünlerini daha kolay pazarlayabilme ve bu sayede gelirlerinde artış ile birlikte yaşam standartlarını yükseltmelerini sağlar. Gıdanın izlenebilirliği ve sağlıkla ilgili risklerinin azaltılması ile artan talepler sayesinde daha fazla kar elde edebilirler. Bu yönden organik tarım uygulamaları ve bu ölçekte kavılca buğdayının yaygınlaştırılmasını sağlanacaktır” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.