TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yalova

AGRONEWS - Yalova haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yalova haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yalova’da 2024-2025 balık av sezonu dualarla açıldı Haber

Yalova’da 2024-2025 balık av sezonu dualarla açıldı

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Armutlu Kapaklı Balıkçı Barınağı’nda 2024-2025 yılı Balıkçılık Av Sezonu Açılış Programı düzenlendi. Balıkçılık Av Sezonu Açılış Programı Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İlahilerinde okunduğu program av sezonu için yapılan duayla devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan Yalova Deniz Ürünleri Avcıları Birliği Başkanı Recai Sert, av sezonunun balıkçılara hayırlı olmasını diledi. Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman ise bereketli bir sezon diledi. Yaman, Yalova’nın 123 kilometre kıyı şeridine sahip olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: “İlimize kayıtlı, 147 adet balıkçı gemisi, bin 387 adet icari balıkçı, 2 bin 500 adet amatör balıkçı bulunmaktadır. Yine 8 adet su ürünleri kooperatifi 7 adet balıkçı barınağında çalışmalarını yürütmektedir. Yine ilimizde üst birlik olarak su ürünleri avcılığı üretici birliği(DEM-BİR) bulunmaktadır. İlimizde bulunan 7 adet balıkçı barınağından planlı üretim çerçevesinde bakanlığımızca 4 adedi asil 2 adedi de yedek olmak üzere 6 adet balıkçı barınağımız karaya çıkış noktası olarak belirlenmiştir. Yalova’ya kayıtlı 147 adet balıkçı gemisinin yanı sıra özellikle Armutlu balıkçı barınaklarından, Yalova balıkçısı olmasına rağmen başka il plakalı olan çok sayıda büyük balıkçı gemileri de hizmet almaktadır. Bu çerçevede bir önceki yıl 2023-2024 yılı balıkçılık sezonunda Yalova’da yaklaşık 14 bin ton gibi yüksek miktarda balık avcılığı yapılmıştır.” Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz yaptığı konuşmada Türkiye’deki Su Ürünleri Üretimi konusunda bilgiler verdi. İlk defa bir av sezonu açılış programına katılmanın heyecanını yaşadığını söyleyen Vali Dr. Hülya Kaya da yaptığı konuşmada balıkçılara bol ve bereketli bir sezon dileyerek her zaman balıkçıların yanında olduğunu dile getirdi. Konuşmaların ardından mehteran takımı davetlilere konser verdi. Daha sonra protokol üyeleri teknelerin olduğu kısma geçerek dualarla av sezonunu başlattılar. Balıkçı teknelerini gezen Vali Dr. Hülya Kaya ve protokol mensupları tekne sahibinden balıkçı teknesi ile ilgili bilgiler aldı. Programa Armutlu Kaymakamı Yusuf Melikşah Aydın, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, belediye başkanları, kurum müdürleri, kooperatif başkanları, balıkçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Altınova Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde fide dikim zamanı Haber

Altınova Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde fide dikim zamanı

Yalova’nın Altınova ilçesinde bulunan ve 240 çeşit şifalı bitkiye ev sahipliği yapan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’ne baharın gelmesiyle birlikte fide dikimi işlemleri başladı. 2020 yılında kurulan ve Altınova Belediyesi tarafından işletilen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde 40 dönüm alanın 28 dönümünde şifalı bitkilerin üretimleri gerçekleştiriliyor. Yetiştirilen şifalı bitkilerin halka satışlarının da yapıldığı bahçeye, ziyaretçilerin ilgisi her geçen gün artıyor. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Yalova Şubesi ile iş birliği yapılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’yle ilgili bilgi veren Müdür Mustafa Sarıgül, bahçede ağaç, sarılıcı, sürünücü bitki gruplarının yer aldığını dile getirdi. Sarıgül, bahçede kekik, lavanta gibi mutfakta kullanabilen bitkileri yetiştirip vatandaşların satışına sunduklarını belirtti. Bahçede bulunan salonda üniversitelerle ortaklaşa halk ve çiftçileri bilinçlendirmek üzere konferanslar düzenlediklerini de kaydeden Sarıgül, “Kendi fidemizi yetiştirebileceğimiz üretim seramızı yaptık. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’yla ortak bir proje. Mürver bitkisi, kudret narı ve tıbbı nane dediğimiz bitkilerden aşamalı olarak çalışmalar yaptık. Tamamen insan sağlığına faydalı olabilecek çalışmalar yapıyoruz. Tabi bunu eczacılık ve tıp fakülteleri hocaları ile beraber yapıyoruz. Yurt dışından getirmiş olduğumuz, adapte etmiş olduğumuz, özel bitkilerimiz var. Şizandra üzümü dediğimiz, hamamelis cadı fındığı dediğimiz, çikolata sarmaşığı dediğimiz çok ilginç bitkiler de var burada. Alanımızda şeker otu steviayı zaten artış çok yaygınlaşmaya başladı. Vatandaşlarımızı bilinçlendirip özelikle diyabet hastası vatandaşlarımızı bunu kullanmaya yönlendiriyoruz. Tamamen sağlıklı, organik bitkiler bunlar” dedi. Sarıgül, bahçede baharla birlikte fide dikimi yaptıklarını anlatan bu yıl 25 bin civarında fide üretimi yaptıklarını ve bunları üniversitelerle de paylaşacaklarını kaydetti. Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca ise ilçeye ve Yalova’ya değer katan mekanlardan olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nin Türkiye’de örnek bahçelerden birisi olduğunu ifade etti. Yıl boyunca çok sayıda kişinin ziyaret ettiği bahçenin ilgi odağı olduğunu söyleyen Fazlaca, vatandaşları da bu alanı gezmeye davet etti.

Türkiye’nin ilk ağaç müzesine bahar geldi Haber

Türkiye’nin ilk ağaç müzesine bahar geldi

Türkiye’nin ilk ağaç müzesi olarak Yalova’nın Termal ilçesinde kurulan Atatürk Arboretumu baharla birlikte ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunuyor. Sağlık Bakanlığına ait Termal Kaplıcaları İşletmesi’nde Atatürk tarafından yaptırılan Arboretum, ünlü Fransız mimar Henri Prost tarafından planlandı. Arboretumun peyzajını ise başbahçıvan Pandelli Roketas yaptı. 125 bin metrekarelik ağaç müzesinde Türkiye ve dünyanın dört bir yanından getirilen toplam bin 817 ağaç yer alıyor. Termal Kaplıcaları İşletme Müdür Yardımcısı Ümit Öztamur, kaplıcalara ait 3 bin 600 hektar alan içinde bin 80 hektar alanının hamamlar, havuzlar, otel ve restoranlardan oluştuğunu söyledi. Kalan 2 bin 500 dönümün orman arazisi olduğunu ifade eden Öztamur, “Burasının ormanlık bir bölge olması biraz da Atatürk’ün sayesinde olmuş ve ilk ağaç müzesini burada kurdurmuş. İlk geldiği zaman burası daha çorak bir yermiş. Dolmabahçe Sarayı’nı bahçevanı Pandelli ustayı buraya davet ediyor, burada görevlendiriyor. Bunun üzerine birçok ülkeden de ağaçlar getirtiyor ve buraya ekim, çiçeklendirme çalışmaları yapıyor. Sera kurduruyor, serada burası için ihtiyaç olunan ağaçlar, çiçekler yetiştirilmeye başlanıyor. Şu anda da biz buradaki ağaçlarımızın bakımlarını yapıyoruz. Kırılanları buduyoruz, yıprananları yeniliyoruz" dedi. Öztamur, 717 tane yapraklı, bin 107 tane iğneli çeşit ağaçların arboretumda yer aldığını anlattı.

In Yalova, 300 kilograms of bean seeds were distributed to 104 farmers Haber

In Yalova, 300 kilograms of bean seeds were distributed to 104 farmers

As part of the project aimed at increasing Cali bean production on a total area of ​​300 hectares in Yalova Province, 300 kilograms of Cali bean seeds were distributed to 104 farmers. At the ceremony held in the garden of the Agriculture and Forestry Provincial Directorate, bean seeds were delivered to the farmers. The total budget of the project, amounting to 180 thousand lira, was realized with 50% support from the ministry, 15% from the Provincial Administration, and 35% from the farmers. Speaking at the ceremony, the President of the Provincial General Assembly, Hasan Soygüzel, said, 'By distributing Cali bean seeds, we are starting this year's joint project. I thank all farmers for not leaving their lands empty and for their contribution to production and enrichment.' AK Party Yalova Deputy Ahmet Büyügümüş emphasized the importance of such projects in Yalova, stating: "We attach great importance to this working model. Here, our Agriculture Directorate evaluates the priorities in Yalova and determines the project areas. As local governments, we provide financial support to this project. With this allocated funding, we both provide an opportunity from the ministry and the central budget, and we obtain different financing conditions and establish a strong cooperation with the private sector. Not even a square meter of our land should remain unplanted.' Suat Parıldar, the Director of Agriculture and Forestry, stated that they have implemented 98 projects in the last 5 years, saying, 'In the last 5 years, we have developed 98 projects. We have touched an area of 33 thousand hectares, including repetitions. We have conducted these activities with our farmers, totaling 19,686, including repetitions. We received 44.5 million liras in support from the ministry. When implementing the project, we also take complementary elements from the local, farmers, and the Development Agency (MARKA). Our Provincial Administration has provided 10.5 million lira in support. With 6.8 million lira from MARKA and 25 million lira from the farmers, our total contribution is 90 million lira, which is only complementary to the projects implemented by the ministry.' CHP Yalova Deputy Tahsin Becan congratulated the Agriculture and Forestry Provincial Directorate for their work. Then, Governor Hülya Kaya and the provincial protocol distributed the seeds to the farmers.

Yalova’da 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulye tohumu dağıtıldı Haber

Yalova’da 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulye tohumu dağıtıldı

Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi çerçevesinde 300 dekar alanda üretim yapılması amacıyla 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulyesi dağıtıldı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen törende çiftçilere fasulye tohumları teslim edildi. Toplam bütçesi 180 bin lira olan proje, yüzde 50 bakanlık, yüzde 15 İl Özel İdare desteğinin yanı sıra yüzde 35 de çiftçi katkısıyla gerçekleştirildi. Törende konuşan İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, “İnşallah bu yılki ortak projemizin başlangıcını çalı fasulyesi tohumu dağıtarak yapmış oluyoruz. Ben bütün çiftçilerimize toprakları boş bırakmadıkları, ürettikleri, bereketlendirdikleri için çok teşekkür ediyorum” dedi. AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyügümüş ise Yalova’da bu tarz projeleri önemsediklerini belirterek şöyle konuştu: “Bu çalışma modelini biz çok önemsiyoruz. Burada Tarım Müdürlüğümüz, Yalova’daki öncelik değerlendirmelerini yapıyor, proje alanlarını belirliyor. Biz yerel yönetimler olarak bu projeye maddi kaynak aktarıyoruz. Bu aktardığımız kaynakla hem bakanlıktan, merkezi bütçeden bir imkan sağlamış oluyoruz hem daha farklı finansman şartlarını elde etmiş oluyoruz hem de özel sektörle güçlü bir işbirliği yapmış oluyoruz. 1 metrekare toprağımız bile ekilmeden kalmamalı.” Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, son 5 yılda 98 projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, “Son 5 yılda 98 proje geliştirdik. Tekerrürlü olmak üzere 33 bin dekarlık alana dokunmuşuz. 19 bin 686 yine tekerrürlü olmak üzere çiftçimizle bu faaliyetleri yürütmüşüz. 44 milyon 500 bin lira bakanlık desteğimiz olmuş. Projeyi yaparken tamamlayıcı unsuru da yerelden, çiftçiden, MARKA’dan alıyoruz. 10,5 milyon lira İl Özel İdaremiz destekte bulunmuş. 6.8 milyonluk MARKA desteği, 25 milyonluk da çiftçi katkımız. Toplam 90 milyonluk sadece geliştirdiğimiz bakanlığın bütün uyguladığı projelerde dışında geliştirdiğimiz projeler birbirini tamamlayıcı unsurlar” diye konuştu. CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nü çalışmalarından dolayı kutladı. Ardından Vali Hülya Kaya ve il protokolü çiftçilere tohumlarını dağıttı.

Tıbbı Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde ıtır hasadı başladı Haber

Tıbbı Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde ıtır hasadı başladı

Yalova’nın Altınova ilçesinde 40 dönüm alan üzerine kurulan Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde ıtır hasadı başladı. Kas ağrılarını azalttığı ve içerdiği bileşenler sayesinde depresyona da iyi geldiği bilinin ıtır yağını çıkarmak için Ar-Ge merkezinde su buharı distilasyon ünitesinde yoğun mesai harcanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kurulan ve çalışmaların Altınova Belediyesi tarafından yürütüldüğü Hersek Lagünü Doğa Eğitim Merkezi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi, şifayı doğada arayanlara umut olmaya devam ediyor. Toplam 12 adadan oluşan bahçede, ekili 28 dönüm alanda tıbbi nane, oğul otu, aynısefa, tarhun, Japon nanesi, İzmir kekiği, İstanbul kekiği, lavanta, adaçayı, mabet ağacı, aronya, çemen, ıtır, çörek otu başta olmak üzere 350 civarında tıbbi aromatik bitki bulunuyor. Başta sağlık ve kozmetik sektörü olmak üzere birçok alanda kullanılan bitkilerin üretildiği bahçedeki Ar-Ge laboratuvarında geliştirilen çeşitlerden çay yapıp, yağ çıkarılarak yeni ürünler elde ediliyor. Tropik bitkiler için kurulan serada da tropik bitkilerin adaptasyon süreçleri yakından takip ediliyor. Itır hasadı Özellikle kozmetik sektöründe kullanılan, sağlık sektöründe çeşitli hastaların tedavisinde kullanıldığı bilinen ıtır bitkisinin hasadı başladı. Bahçede hasadı yapılan ıtırlar, Ar-Ge laboratuvarına alınıyor. Burada su buharı distilasyon ünitesine alınan bitkilerin yağı çıkarılıyor. Su ile karışmayan uçucu organik sıvıların saflaştırılmasında kullanılan su buharı distilasyon ünitesinde elde edilen uçucu yağlar da daha sonra kullanılmak üzere şişeleniyor. Elde edilen tüm ürünler, bahçe içindeki satış mağazasında vatandaşlarla buluşturuluyor. Şifa deposu Çok yıllık bir bitki türü olan ıtır, kozmetik ve sağlık sektöründe yoğun olarak kullanılıyor. Amber, gül ve limon kokularının karışımı olan tatlımsı, çiçeksi ve ferah bir kokusu olan ıtırın suyu, aroma terapi literatüründe kuruluk/ yağlılık dengeleyici, kızarık ciltleri ve saç derisini serinletici ve yatıştırıcı özelliğiyle biliniyor. Itır yağının ise kas ağrılarını azalttığı, içerdiği bileşenler sayesinde depresyona da iyi geldiği biliniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.