TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yaşar Üniversitesi

AGRONEWS - Yaşar Üniversitesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yaşar Üniversitesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Uzmanlar Salmonella Tehlikesine Karşı Uyarıyor Haber

Uzmanlar Salmonella Tehlikesine Karşı Uyarıyor

İZMİR (İHA) - İzmir’de kumpir yedikten sonra hastaneye kaldırılan Servet Polat’ın ölümünün ardından Tarım Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede, Polat'ın yediği üründe Salmonella bakterisi tespit edildi. Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Ece Yıldız Öztürk, bu bakterinin çiğ veya az pişmiş gıdalarda sıkça görüldüğünü ve ölümcül olabileceğini söyledi. Öztürk, gıda güvenliği ve hijyenin önemine vurgu yaparak, bu tür bakterilere karşı alınması gereken önlemleri anlattı. SALMONELLA’NIN TEHLİKELERİ Dr. Öztürk, "Salmonella bakterisi toksin üretmez, bağırsakta çoğalarak vücudumuzda enfeksiyon oluşturur. Salmonella’ların yaklaşık 2 bin 300 tipi vardır, 2 bin kadar serotipi insanlarda hastalığa neden olur. Bazı tipleri tamamen zararsız olduğu gibi, Salmonella enteritidis ve Salmonella typhimurium gibi bazı tipleri de özellikle gıdalarda yüksek oranda bulunduklarında hastalık yapabilir, zehirlenmeye yol açabilir. Gıdalarda Salmonella’ların hangi türü bulunursa bulunsun insanlar için yüksek potansiyel risk oluşturur ve yüzde 33 oranı ile çok rastlanan bir zehirlenme türüdür" dedi. Özellikle hayvansal gıdaların tüketilmesiyle bulaşan bakterinin karın ağrısı, ishal, ateş ve titreme gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirtti. Risk grubundaki kişiler arasında özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler bulunuyor. ÇAPRAZ BULAŞMAYA DİKKAT Bakterinin genellikle hayvan dışkısıyla kirlenmiş gıdalarda bulunduğunu ifade eden Öztürk, çiğ ve pişmiş gıdaların bir arada tutulmasının tehlikeli olduğuna dikkat çekti. "Genellikle hayvan dışkısı ile kontamine gıdalar yenmesiyle insanlara bulaşır. Kirlenmiş yumurta, kümes hayvanları, et ve et ürünleri, çiğ süt veya meyve suyu, peynir, kontamine çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler bulaşma kaynağı olabilir. Ayrıca pişirilmeden yenen bazı gıdaların, örneğin meyve ve sebzelerin çiğ et ile teması sonrasında çapraz bulaştırma sebebiyle de insanlara bulaşma tehlikesi vardır" dedi. KORUNMA YÖNTEMLERİ Dr. Öztürk, Salmonella’dan korunmak için şu önerilerde bulundu: Kesilen hayvanlar sıkı şekilde kontrol edilmeli. Üretim sırasında çalışanlar hijyen kurallarına uymalı. Gıdaların iç sıcaklığı en az 75 santigrat dereceye ulaşmalı. Çiğ ve pişmiş gıdalar ayrı tutulmalı, aletler ve ekipman temiz olmalı. Dondurulmuş ürünler çözüldükten sonra hemen tüketilmeli ve yeniden dondurulmamalı. Gıdaların saklandığı alanlar haşere ve zararlılardan korunmalı. Ayrıca, suyun mikrobiyolojik olarak steril olması gerektiğini vurgulayan Öztürk, periyodik Salmonella kontrollerinin yapılmasının önemini belirtti. Uzmanlar, tüketicilerin bilinçli olmasının ve gıda işletmelerinin sıkı önlemler almasının, bu tehlikeli bakterinin yayılmasını önlemede büyük rol oynayacağını ifade ediyor.

İklim değişikliğinde tarım sigortası çiftçiye koruma kalkanı Haber

İklim değişikliğinde tarım sigortası çiftçiye koruma kalkanı

İklim değişikliği ve özellikle kuraklık tehlikesine karşı çiftçilerin ürünlerinin tarım sigortası ile korunabileceğini söyleyen Dr. Oya Turhaner, “Tarım Sigortaları Havuzunun (TARSİM) Köy Bazlı Kuraklık Sigortası büyük önem taşıyor” dedi. Mevsimlerdeki değişiklik, tarımın olmazsa olmazı olan tatlı su kaynaklarının azalması, Türkiye’yi kuraklık tehdidi ile karşı karşıya bıraktı ve bu durumdan en çok çiftçiler etkilendi. Çiftçilere tarım sigortası yaptırması çağrısında bulunan Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Görevlisi Oya Turhaner, “Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) Köy Bazlı Kuraklık Sigortası büyük önem taşıyor. Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı kuru tarım alanlarında üretimi yapılan ve sigortalanmış; buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut, kırmızı mercimek ve yeşil mercimek ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluk ürünlerinde köy genelinde kuraklık, don, sıcak rüzgar ve sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağışın neden olduğu verim kaybı teminatı alınmaktadır” dedi. Doğal afetler ve daha pek çok riskin tarımsal ürünlere verdiği ekonomik zararların sigorta yoluyla korunabileceğini belirten Turhaner, “Kar, dolu, don, kuraklık gibi beklenmedik iklim değişikliklerine engel olunması mümkün değil; ancak tarım sigortaları ile çiftçilerimiz, emeğini koruyabilir ve üretim kayıplarının ekonomik zararlarını karşılayabilir. Çiftçiler, bulundukları bölgeye ve tarımsal ürüne göre risklerini değerlendirip sigorta yaptırmalı. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre, 2021 yılında devlet destekli tarım sigortalarında toplam sigorta bedeli yıllık yüzde 49.6'lık bir artış göstererek 124 milyar 396 milyon 971 bin 987 Türk Lirası oldu. Branş farkında en yüksek yıllık artış yüzde 71.2 oranı ile küçükbaş hayvan hayat sigortasına aittir. Devlet destekli tarım sigortalarında toplam poliçe sayısı ise yıllık yüzde 12.6'lık bir artış ile 2 milyon 517 bin 704 adet olarak gerçekleşmiştir” diye konuştu. TARSİM'de 8 farklı poliçe Kurulduğu günden bu yana geçen 18 yıllık sürede TARSİM’in sigortacılık alanında büyük bir ivme yakaladığını belirten Oya Turhaner, “TARSİM, 8 farklı poliçe sunuyor. Tarım poliçeleriyle meyve ağaçları, bağ, bahçe ve tarla ürünleri, kesme çiçek, çay bitkileri, yağlık gül, sebzeler gibi nebâti ürünler sigortalanabilir. Kümes hayvanları, arılar, su ürünleri, büyük ve küçükbaş hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimiz sigortadan yararlanabilir. Daha önemlisi seralar ve beraberindeki tarımsal teknolojiler sigortalanabilir. İlçe/köy bazlı kuraklık verim kaybı sigortası yaptırabilir. Tarım sigortası yaptırmadan önce çiftçilerin sisteme kayıt olması ve yıllık olarak arazi, sera, ürün, hayvan bilgilerin güncellenmiş olması gerekli. Genç çiftçilere, kadın çiftçilere ve dijital platform üyelerine poliçe primlerinde indirim yapılmakta. Primler yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişen oranlarda devlet destekli. TARSİM poliçelerin primlerinin ödemesinde de çeşitli vadeler yapılıyor, bazı poliçelerde ise prim ödemesi hasat sonrasına kadar erteleniyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.