TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yem

AGRONEWS - Yem haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yem haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Denizli Büyükşehir'den Çiftçiye 10 Milyon Liralık Yem Desteği Haber

Denizli Büyükşehir'den Çiftçiye 10 Milyon Liralık Yem Desteği

DENİZLİ (İHA) - Denizli Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin elinde kalan arpa ve mısırları satın alıp flake yem haline dönüştürdü. Hayvan yetiştiricilerine dağıtılmaya başlanan flake yem ile birlikte, 7 bin 628 aile işletmesine toplam 910 bin kilogram yem desteği verileceği açıklandı. Bununla birlikte, Denizli tarım ve hayvancılığına toplamda 10 milyon liralık destek sağlanacağı bildirildi. Yem dağıtımı, Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin Çal ilçesindeki Süller Mahallesi'nde başladı. Çal ve Bekilli ilçelerindeki 136 yetiştiriciye yapılan dağıtım törenine Denizli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ali Marım, davetliler, üreticiler ve vatandaşlar katılım sağladı. Başkanvekili Marım, Türkiye genelinde üretimin her geçen gün azaldığını belirterek, "Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak üreten insanlarımızın yanında olmayı ve mutlu insanların yaşadığı bir kent oluşturmak istiyoruz" dedi. Ayrıca, her zaman üreticilerin yanında olacaklarını ve Türkiye'ye model öncü bir kent oluşturmak için birlikte çalışacaklarını vurguladı. Dağıtımda 103 yetiştiriciye Çal ilçesinde 336 büyükbaş, 33 yetiştiriciye ise Bekilli ilçesinde 108 büyükbaş hayvan için toplamda 18 bin kilogram yem verildi. DENİZLİ TARIM VE HAYVANCILIĞI KAZANACAK Denizli Büyükşehir Belediyesi, kurak geçen hububat üretim sezonu ve düşen ürün fiyatları nedeniyle zorlanan çiftçilere destek olmak amacıyla arpa ve mısır alımı yapmıştı. Alınan bu ürünler flake yem haline getirilerek hayvan yetiştiricilerine dağıtılıyor. Proje, hem tarımı hem de hayvancılığı desteklemeyi hedefliyor. Bu kapsamda, Denizli genelinde 7 bin 628 aile işletmesine kayıtlı 22 bin 754 hayvan için toplamda 910 bin kilogram yem katkısı sağlanacak. Belediyenin bu projeyle Denizli tarım ve hayvancılığına 10 milyon liralık bir destek sağlaması planlanıyor.

Mersin'de üreticilere yem desteği Haber

Mersin'de üreticilere yem desteği

Mersin Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği projelerle üreticinin yanında olmaya ve üretimden kopmayarak doğduğu yerde doymasına olanak sağlamaya devam ediyor. Artan girdi maliyetlerine üreticiyi ezdirmemek için destek sunan büyükşehir, bu kez de Tarsuslu üreticilerin yanında oldu. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Kaba Yem Bitkisi Tohumu Dağıtımı' projesi çerçevesinde, Tarsus’ta yaşayan 101 hayvan yetiştiricisine kaba yem dağıtımı gerçekleştirildi. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Tarsus Süt Ürünler Tarımsal Üreticileri Birliği’nin iş birliğiyle, birliğe kayıtlı 101 üreticiye 25 kilogramlık çuvallarda, 5 bin kilogram üretici katkılı toplam 10 bin kilogram kaba yem bitkisi tohumu dağıtımı yapıldı. Proje ile bölgedeki üreticilerin hazır yeme olan bağımlılığını minimuma indirerek, girdi maliyetlerini düşürüp üreticinin gelirini artırmak ve girdi yüksekliği sebebiyle hayvancılıktan uzaklaşan insanları tekrar üretime geçirmek amaçlanıyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan ziraat mühendisi Aysun Seçkin, hayvan üreticilerine verilen tohumla birlikte girdi maliyetlerini düşürerek üreticilerin gelir kısmını biraz daha artırıp, ekonomik anlamda destek sağlayabilmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu bağlamda Tarsus Süt Üreticileri Birliği’ne kayıtlı 101 üreticiyle yapmış oldukları çalışmadan bahseden Seçkin, “Bu çalışma ile birlikte, halk arasında süt otu olarak bilinen reygras tohumu dağıttık. Üreticiler tohumlarını ekip, yetiştirip ve sonrasında biçip, kendilerine uygun şekilde ister yaş ot olarak, ister silaj olarak, isterse de kuru ot olarak hayvanlarına yediriyorlar. Bu tohumdan gelen bitkinin enerji ve protein oranı oldukça yüksek olduğu için, hayvanların et ve süt üretimleri daha da artıyor ve kaliteli hale geliyor. Bu da çiftçilere artı bir avantaj sağlıyor” ifadesini kullandı. “Proje ile üreticinin girdi maliyeti düşüyor” Tarsus Süt Ürünler Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Danyal Avşar ise projeyi 4 yıldır büyükşehir ile birlikte yürüttüklerini belirterek, “Üreticimizin girdi maliyetlerini düşürmek için güzel bir proje. Proje kapsamında 139 köydeki Tarsus Süt Üreticileri Birliği üyelerinin tamamına tohum dağıtıyoruz. Proje sayesinde kesif yemin kullanılması daha az oluyor. Az olduğu için de girdiler düşüyor ve üreticiye destek oluyor. Umarım bu projelerin devamı gelir, daha nice güzel projeler yaparız. Üreticilerimizin adına teşekkür ederim” dedi. Tohumdan çok memnun olduklarını ve 4 yıldır çok faydasını gördüklerini belirten Taşobası Mahallesi’nden üretici Duran Yazlık, “Ayda bir ton yem alıyorsak, 700 kiloya düşüyor. Mesela günde 2 kere yem veriyorsak, artık bir kere veriyoruz, onu da yarım veriyoruz. Süt oranı daha yükseliyor. Ekonomik olarak çok faydasını görüyoruz, çünkü çok verimli bir bitki” diye konuştu.

Elbistan'da besicilere ücretsiz yem desteği Haber

Elbistan'da besicilere ücretsiz yem desteği

Depremin ardından Elbistan'a Samsun, Kütahya, Konya ve Ankara'dan Tarım ve Orman ekipleri yönlendirildi. Ekipler, ilçeye bağlı 79 mahalledeki üreticilerin durumlarını yerinde görerek hasar tespit çalışması yürüttü. Türkiye'nin çeşitli illerinde bulunan yem fabrikaları ve hayırseverler tarafından Elbistan'a gönderilen hayvan yemleri, ilçedeki organize sanayi bölgesinde bulunan lojistik merkezine getirildi. Tarım ve Orman Bakanlığının hayvan kayıt sistemindeki (TÜRKVET) bilgiler doğrultusunda büyükbaş ve küçükbaş hayvan yemleri hem işletmelere hem de üreticilerin yaşadıkları mahallelere götürüldü. Çalışma kapsamında 500 besiciye ücretsiz yem dağıtıldı. Tarım ve Orman Samsun İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine, Kahramanmaraş'ta 7 Şubat'ta deprem yaşandıktan bir gün sonra Elbistan'a ulaştıklarını söyledi. İlçede görevlendirilen 100 personelin afetten zarar gören çiftçi ve besicilerle ilgili çalışma yaptığını anlatan Sağlam, şunları kaydetti: "Tüm köylerimiz için çalışmalarımızı ayın 11'de tamamladık. Afetten ne kadar alan zarar gördü hepsini tespit ettik. 70 ahırın kullanılamaz hale geldiğini, çöktüğünü gördük. 99 büyükbaş ve 995 küçükbaş hayvanımızın telef olduğunu belirledik. Mağdur olan ve şehre ulaşmayan, daha doğrusu bu bölgeye gelemeyen çiftçilere yem desteğinde bulunduk. Ekiplerimiz çiftçilerin bulunduğu köylere, oradaki evlere kadar giderek yem dağıtımına başladı. Bugüne kadar, 100 tona yakın yem dağıtıldı. Bugün de dağıtılmaya devam ediyor. Bütün çiftçilerimizin yaralarını sarmaya devam ediyoruz." "Devletimiz her daim yanımızda" Yemlerin dağıtıldığı Elbistan ilçesindeki Geçit Mahallesi'nde yaşayan 27 yaşındaki üretici Hacı Kadir Tatar ise depremde mahallelerinde evlerin hasar gördüğünü söyledi. Devletin ve milletin deprem bölgesinde yaşayanlar için seferber olduğunu kaydeden Tatar, "Her türlü ihtiyacımız gideriliyor. Hayvanlarımızın yemi ve gıdalarımız geliyor. Şu anda hiçbir eksiğimiz yok. İnşallah bu afet de bir an önce geçer. Biraz soğuktan etkileniyoruz ama devletimiz her daim yanımızda." diye konuştu.  Mahalle Muhtarı Kadir Küçük de depremin ardından milletin ve devletin kenetlendiğini ifade etti. Bölgeye Türkiye'nin birçok yerinde yardım tırının geldiğini anlatan Küçük, "Bir sıkıntı yok. Odundan kömüre, hayvan yemine kadar tüm ihtiyaçlarımız ilk günden itibaren karşılanıyor. Devletimizden Allah razı olsun." dedi.

Şemsi Bayraktar Haber

Şemsi Bayraktar "Meralar korunmalı ve ıslah edilmelidir"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı görüntülü basın açıklamasında tarım sektörünün 2022 yılını değerlendirdi ve 2023 yılı beklentilerini açıkladı.  Hayvansal üretim kayıt altına alınmalı, veriler sürekli güncellenmelidir. Yem sanayisini dışa bağımlılıktan kurtaracak tedbirler alınmalı, üretimin büyük bir kısmının iç üretimle karşılanması sağlanmalıdır. Hayvancılıkta kesif yeme olan bağımlılığı azaltıcı, kaba yem üretiminin artırılmasına yönelik tedbirler alınmalıdır. Hayvancılığın yoğun yapıldığı yerlerde devlet destekli yem fabrikaları kurulmalıdır. Hayvancılıkta öncelikle sürdürülebilir bir süt fiyatı tesis edilmelidir. Damızlık hayvanlar için çok önemli olan süt/ yem paritesinin 1.5 seviyelerde olmasına yönelik tedbirler alınmalıdır. Et/yem paritesiııe yönelik bilimsel çalışma yapılmalı. piyasa fiyatları bu eksende belirlenmelidir. Küçük aile işletmelerinin sürdürülebilirliğini sağlayacak 'gelir telafi edici ödeme' hayata geçirilmelidir. Özellikle aile işletmelerinin buzağılarını elden çıkarmalarını önlemek için buzağı destekleri artırılmalıdır. Et ve Süt Kurumu özerk yapıya kavuşturulmalı, piyasayı etkin regüle etmesi sağlanmalıdır. Yem piyasasında istikrar sağlamak için TMO, Tarım ve Kredi Kooperatifleri ve üretici örgütleri kanalıyla üreticilere sözleşmeli üretim kapsamında uygun fiyattan yem satışı yapılmalıdır. Birçok işletme yabancı işçi çalıştırıyor, yabancı işçiye bağımlılık her geçen gün artıyor. Bizim insanımız buralarda çalışmak istemiyor. Gençleri üretime teşvik edecek politikalar hayata geçirilmelidir. Besicilikte verimi ön plana alan, alım garantili sürdürülebilir sözleşmeli üretim yaygınlaştırılmalı, üretim bu kapsamda planlanmalıdır. Ülke içi bitkisel ve hayvansal üretim teşviklerine devam ederek besicilikte dana da dahil her türlü ithalatın kısa zamanda ülke gündeminden çıkarılması sağlanmalıdır. Buzağı kayıplarını azaltacak ve kaba yem piyasasına yönelik 'ulusal eylem planı" hayata geçirilmelidir. Çocuklar ve gençler başta olmak üzere gelir düzeyi düşük vatandaşların et süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlere ulaşabilmesi için sosyal yardımların kapsamı genişletilmelidir. . Küçükbaş hayvanlardan elde edilen başta peynir olmak üzere ürünlere katma değer kazandırılmalı, markalaştırılmalıdır. Hayvan hastalıkları ile etkili mücadele edilmelidir. Yumurta sektörünün en büyük sorunu plansız üretim ve arz fazlasına bağlı üretici fiyatında yaşanan düşüşlerdir. Sektörde özellikle üretimin yoğun olduğu Nisan-Mayıs-Haziran aylarında arz fazlası gerçekleşiyor. Bu dönemde ürün fazlalıklarının piyasadan çekilmesine ihtiyaç vardır. Yine aynı şekilde sektör, üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini ihracat odaklı üretiyor. Dış pazarlarda gerçekleşen herhangi sorunda da bu fazlalığın çekilmesine ihtiyaç vardır. Arz fazlası üretim için Et ve Süt Kurumu ya da üretici örgütlerinin devreye girmesi, ihtiyaç duyulan tesisi kurarak, gerektiğinde piyasadan yumurta çekmesi çok önemlidir. Likit yumurta ve yumurta tozu üretim tesisine ihtivaç vardır" dedi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.