TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yem Bitkileri

AGRONEWS - Yem Bitkileri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yem Bitkileri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bitkisel Üretimde Meyve ve Sebze Artışta, Tahıllar Düşüşte Haber

Bitkisel Üretimde Meyve ve Sebze Artışta, Tahıllar Düşüşte

İSTANBUL (İHA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait Bitkisel Üretim İstatistikleri'ni açıkladı. Verilere göre, yem bitkileri haricindeki tahılların üretimi bir önceki yıla göre yüzde 5 azalırken, sebze üretimi yüzde 5,6, meyve, içecek ve baharat bitkileri üretimi ise yüzde 2,1 arttı. Yaklaşık üretim miktarları, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 75,5 milyon ton, sebzelerde 33,6 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 28 milyon ton olarak gerçekleşti. TAHIL, YAĞLI TOHUM VE ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ 2024 yılında tahıl üretimi, bir önceki yıla kıyasla yüzde 7,5 azalarak 39 milyon tona geriledi. Buğday üretimi yüzde 5,5 düşüşle 20,8 milyon ton oldu. Arpa üretimi yüzde 12 azalarak 8,1 milyon tona indi. Çavdar ve yulaf üretimi sırasıyla yüzde 15,7 ve yüzde 4,9 oranında azaldı. Mısır üretimi yüzde 10 düşerek 8,1 milyon tona geriledi. Kuru baklagillerde nohut üretimi 575 bin ton, kuru fasulye 279 bin ton, kırmızı mercimek 405 bin ton olarak kaydedildi. Patates üretimi ise yüzde 21,1 artışla 6,9 milyon tona ulaştı. Yağlı tohumlarda soya üretimi yüzde 30,9 artışla 180 bin ton olurken, ayçiçeği üretimi yüzde 0,1 azalışla yaklaşık 2,2 milyon ton oldu. Şeker pancarı üretimi yüzde 8,9 azalarak 23 milyon tona geriledi. SEBZE ÜRETİMİNDE ARTIŞ 2024 yılı sebze üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 5,6 artarak 33,6 milyon tona ulaştı. Domates üretiminde yüzde 9,9, kuru soğanda yüzde 1,2, salçalık kapya biberde yüzde 21,1 oranında artış yaşandı. Buna karşın, hıyarda yüzde 6,9, sivri biberde yüzde 0,6 ve beyaz lahanada yüzde 5 üretim düşüşü kaydedildi. MEYVE VE BAHARAT BİTKİLERİNDE ARTIŞ Meyve, içecek ve baharat bitkilerinin toplam üretimi yüzde 2,1 artışla 28 milyon tona çıktı. Elma ve çilek üretimi sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 10,4 oranında düşerken; nar üretimi yüzde 10,1, üzüm üretimi yüzde 2 arttı. Turunçgil grubunda mandalina, portakal ve limon üretimi sırasıyla yüzde 32,7, yüzde 30,3 ve yüzde 25,6 azaldı. Fındık yüzde 10,3, ceviz yüzde 18,3, Antep fıstığı yüzde 117,6 artış gösterdi. Muz üretimi yüzde 5,9 azalırken, zeytin üretimi yüzde 146,7 gibi dikkat çekici bir artış sergiledi. SÜS BİTKİLERİNDE AZALMA Süs bitkileri üretimi, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,1 düşüş gösterdi. Kesme çiçekler toplam üretimin yüzde 69,5'ini oluştururken, yüzde 0,1 düşüş yaşandı. Diğer süs bitkilerinde ise yüzde 17,4 oranında daha büyük bir azalma görüldü.

Yem bitkileri destekleme süreci başladı Haber

Yem bitkileri destekleme süreci başladı

Erzurum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, bitkisel üretim yapan çiftçiler için 2024 yılı ÇKS Başvuru tarihinden sonra edinilen ve kullanıma alınan araziler için ÇKS son müracaat tarihi 30 Haziran 2024 olarak belirlendiğini açıkladı. Çiftçiler 2024 yılı yem bitkileri desteklemesi için 01 Nisan-30 Haziran 2024 tarihleri arasında müracaat yapacaklar. Erzurum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemizde bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak, verim ve kaliteyi yükseltmek, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, üretim maliyetlerinin azaltılmasında üreticilere katkıda bulunmak amacıyla Bakanlığımızca Tarımsal Destekleme ödemeleri yapılmaktadır. Destekleme ödemeleri 2000 yılından itibaren yem bitkileri ekilişlerinin desteklenmesi ile uygulamaya konulmuş ve günümüze kadar kalemler artarak devam etmiştir. Yürütülen çalışmalarda ödemelerin yanı sıra ülkemizde ki üreticilerimizin kayıt altına alınması sağlanmış ve kayıt sistemleri geliştirilmiştir. Tarımsal Destekleme ödemeleri kapsamında kullanılan Çiftçi Kayıt sistemi (ÇKS) çalışmaları ÇKS yönetmelikleri ve Bakanlığımızca yayımlanan talimatlar kapsamında yürütülmekte olup, üzerine kayıtlı arazisi bulunan mal sahibi veya kiracı olarak en az bir üretim sezonunda tarımsal üretim yapacak olan gerçek ve tüzel kişiler Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt yaptırarak destekleme ödemelerinden yararlanabilmektedirler. Yürütülen destekleme çalışmalarında her yıl yayımlanan tebliğler dikkate alınmaktadır.” denildi. Müracaatlar devam ediyor 2024 üretim sezonu için üreticilerin, Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularını 1 Eylül 2023- 02 Ocak 2024 tarihleri arasında arazilerinin bulunduğu il/ilçe tarım müdürlükleri ve e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirildiği hatırlatan Erzurum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, açıklamasına şöyle devam etti, “Yönetmelik ve talimatta geçen “başvuru tarihinden sonra edinilen ve kullanıma alınan araziler için üretim yılında başvuru yapabilme" hükmü gereği başvuru tarihinden sonra edinilen araziler için müracaatlar devam etmektedir. Ancak ilimizin iklim şartları ve vejetasyon süresi dikkate alınarak İl Tahkim Komisyonunca bu tarih 30 Haziran 2024 tarihinde bitecek şekilde kararlaştırılmıştır. Yine destekleme tebliğlerinde yer alan Yem Bitkileri Destekleme ödemeleri kapsamında, başvuru tarihlerinin yer aldığı 2024 yılı tebliğ çalışmaları devam ettiğinden ve yapılan müracaatların 0 arazi kontrol şartı bulunduğundan, hasat kontrollerinin süresi içerisinde yapılabilmesi için başvuru tarihleri alınan İl Tahkim Komisyonu Kararı ile 01.04.2024-30.06.2024 şeklinde düzenlenmiştir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.