TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yenişehir

AGRONEWS - Yenişehir haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yenişehir haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

TMO, Yenişehir’den 3 bin 500 ton hububat aldı Haber

TMO, Yenişehir’den 3 bin 500 ton hububat aldı

En az 15 gün daha alımlar devam edecek. Toprak Mahsulleri Ofisi, Yenişehir’de Haziran ayının son haftasında hububat alımına başladı. Yenişehir Belediyesi’nin Biber Pazarı’na kurmuş olduğu sistem sayesinde çiftçiler ürünlerini hızlı bir şekilde TMO’ya teslim edebiliyor. Bu sayede zaman kaybı yaşamayan çiftçiler, daha fazla ürün taşıma şansı da elde edebiliyor. Ayrıca, Yenişehir Belediyesi’nin oluşturduğu dinlenme alanında da çiftçiler, soğuk su ve limonatalarını yudumlayabiliyorlar. ‘Sistem sorunsuz işliyor’ Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, Biber Pazarı’nda TMO’nun hububat alım yerini ziyaret etti. Burada Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilileriyle görüşen Başkan Ercan Özel, kurulan sistemin sorunsuz bir şekilde işlediğine bir kez daha şahitlik ettiklerini söyledi. Yetkililerden bilgi alan Başkan Özel, “Geçen yıllarda üreticilerimizin çok büyük sıkıntıları vardı. Çiftçilerimiz buğdaylarını teslim ederken çok zorlanıyorlar, çok fazla zaman kaybediyorlardı. Gün boyu sıcağın alnında beklemek zorunda kalıyorlardı. Üreticilerimizle bir araya gelerek şikayetlerini dinledik. Çözüm ürettik ve sistemi değiştirdik. Kurduğumuz sistem sayesinde çiftçilerimiz ürünlerini hızlı bir şekilde boşaltabiliyor ve yeniden mahsulünü getirebiliyor. TMO, şimdiye kadar 3 bin 500 ton hububat alımı yaptı. En az 15 gün daha alımlar devam edecek” açıklamasında bulundu.

TMO buğday ve arpa alımına başladı Haber

TMO buğday ve arpa alımına başladı

Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, çiftçilere bereketli kazançlar dilerken, “Geçen yıllarda yaşanan sorunların yaşanmaması adına tüm önemlerimizi aldık. Ayrıca çiftçilerimizin ürünlerini daha hızlı teslim edebilmesi adına da yeni boşaltım noktaları oluşturduk” dedi. Yenişehir’de Toprak Mahsulleri Ofisi hububat alımına başladı. Yenişehir’de buğday hasadının başlamasıyla birlikte, çiftçiler ürettikleri ürünleri Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) vermeye başladı. Geçen yıl yaşanan sorunların tekrarlanmaması için Yenişehir Belediyesi gerekli önlemleri aldı. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ürünlerini teslim edecek çiftçiler için hazırlık yapan Yenişehir Belediyesi, Biber Pazarı’nda teslim ve depolama noktası oluşturdu. Çiftçilerin işlemleri sürerken beklemeleri içinde çadır kuran Yenişehir Belediyesi ekipleri ayrıca soğuk su, limonata gibi içecek ikramlarında da bulunuyor. ‘Sorunlar tekrar yaşanmayacak’ Sabah saatlerinde ürününü teslim etmek için Biber Pazarı’na giderek çiftçiyi ziyaret eden Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, çiftçiye kazançlarının bereketli olmasını diledi. Önceki yıllarda yaşanan sorunların tekrar yaşanmaması için bir dizi önlem aldıklarını ifade eden Başkan Özel, “Yenişehirli çiftçimizin geçen yıl yaşadığı sorunları tekrar yaşamasını istemedik. Bu nedenle Biber Pazarı’nda bir teslim noktası oluşturduk. Çiftçilerimiz, belediyemizin kantarlarında ürünlerini tarttıktan sonra hemen yine aynı bölgede olan toplama noktasına hızlıca boşaltarak işlerine geri dönebilecek. Daha önce saatler süren bu işlem artık hızlı bir şekilde tamamlanmış olacak” dedi. ‘İlçemize silo kazandırmak istiyoruz’ Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Yenişehirli çiftçiden ilerleyen yıllarda daha fazla ürün satın alabilmesi için planlama çalışmalarına başladıklarını ifade eden Başkan Ercan Özel, “TMO yönetimiyle görüşmelerimizi sıkı bir şekilde sürdürüyoruz. Buğday, arpa gibi ürünlerin daha fazla alım yapılabilmesi ve daha uzun süre saklanabilmesi adına ilçeye bir silo kazandırmak istiyoruz. İlçemize yapılacak olan silo için belediye olarak elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

Yeşil altın fideleri toprakla buluştu Haber

Yeşil altın fideleri toprakla buluştu

Türkiye’nin biber üretiminin yüzde 40’ını karşılayan Bursa Yenişehir’de çiftçiler, altın diye tabir biberin fide dikimine başladı. Tarımı ve özellikle ’Yeşil Altın’ diye bilinen biberiyle tanınan Yenişehir’de çiftçiler tarlaya inerek, binlerce dönüm araziyi bereketlendirmek için dikimlere başladı. Yenişehir Köprühisar köyünde, biber dikim heyecanı yaşandığını belirten Çiftçi İbrahim Ediz, "Her ürünü büyük emeklerle üretiyoruz. 1 hafta sürecek dikim sürecinin ardından fidelere can suyu vereceğiz. Daha sonra ürün almak için 2 aylık yoğun bir çalışma sürecine gireceğiz. Nasip olursa 2 ayın sonunda topladığımız ürünleri pazarlayacağız. Her bir ürünü, el emeği ve göz nuru ile yetiştirip sofralara taşıyoruz" dedi. En büyük sorunlarının işçi sorunu olduğunu belirten Ediz, "Zaten var olan işçi sorunu, ürünlerin hasat zamanında daha da büyüyor. Bu sorundan dolayı çiftçilerimiz, ürünlerini ortakçıya vermek zorunda kalıyorlar. Çiftçi arkadaşlarımızın daha planlı ekim ve dikim yapmaları gerekiyor. Yoksa kendi tarlasında işçi durumuna düşebiliyorlar" şeklinde konuştu. Yenişehir tarım ürünlerinin genellikle ihracata gönderildiği ifade eden İbrahim Ediz, daha sonra şunları kaydetti; "Yenişehir’de üretilen ürünlerin çoğu Avrupa’ya ihraç ediliyor. Bu nedenle çiftçilerimiz daha bilinçli tarıma imza atıyor. Tüm ürünlerimiz doğal ve gönül rahatlığıyla tüketilecek ürünler."

Emeklilikte ‘Oda’ya takılan çiftçiye müjde Haber

Emeklilikte ‘Oda’ya takılan çiftçiye müjde

Emeklilik prim gün sayısında odanın değil, Tarım ve Orman Müdürlüğünün kayıtlarının esas alınacağına dair genelge Bursa’ya ulaştı. Cumhur İttifakı’nın MHP Yenişehir İlçe Başkanı Arif Eren ile AK Parti İlçe Başkanı Mehmet İleri, üye defterlerine yıllık noter onayı aldırmayan, yine üye kayıtlarını yönetim kurulu kararıyla yaptırmayan Yenişehir Ziraat Odası yönetiminin ciddi kusuru olduğunu iddia ederek emekli olamayan 5 bini aşkın çiftçinin sorununun tamamen çözüldüğünü açıkladı. Konuyu ilk kez geçen yıl nisan ayında MHP Grubu olarak TBMM gündemine taşıdıklarını, bu yılın ocak ayında ise Ankara’da SGK Başkanı Dr. Raci Kaya ile bir toplantı yaptıklarını, ardından Bursa Milletvekilleri Fevzi Zırhlıoğlu, Ayhan Salman ve Ahmet Kılıç’ı ziyaret ettiklerini anlatan MHP İlçe Başkanı Arif Eren, “Nihayetinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Işıkhan’dan çözüm yöntemiyle ilgili gelecek cevabı beklemeye başladık” dedi. Devlet kaydı esas alınacak Çözüme giden yolda, SGK’nın ilk olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden gününde emekli olamayan binlerce çiftçinin kayıtlarının talep ettiğini bildiren MHP İlçe Başkanı Arif Eren, “Birlik’ten gönderilen evraklar değerlendirildi ve sorunun idari bir kararla çözümü kararlaştırıldı. Bugün itibariyle, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çıkarmış olduğu genelge ile bu mağduriyet sona erdi. Buna göre kurum öncelikle Ziraat Odası kayıtlarının genel olarak usulüne uygun olmadığını denetlemeleri vasıtasıyla tespit ettikten sonra daha önce prim borcunu düzenli ödemediği için sigortası durdurulan ve bundan sonrası için geçerli ziraat odası kaydı olmadığından günlerini alamayan çiftçilerimizin sigortalılıkları yeniden başlatıldığı tarihte Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü kaydı bulunması yeterli olacaktır” ifadelerini kulandı. Mağduriyet giderildi AK Parti İlçe Başkanı Mehmet İleri de Yenişehir Ziraat Odası yönetiminin vakti zamanında yasa ile belirlenen şekle uygun olarak kayıtları düzenlememesi nedeniyle pek çok çiftçinin Sosyal Güvenlik Kurumu ile sıkıntılar yaşadığını hatırlattı. İleri, “Sırf Ziraat Odasının işini doğru yapmaması nedeniyle emeklilik hakkı kaybetme noktasına gelen çiftçilerimiz oldu” dedi. Mehmet İleri, “Bu kusur binlerce çiftçinin sosyal güvenlik hakkından mahrum kalmasına neden oldu. Bunun Anayasa ile korunan sosyal güvenlik hakkının yok sayılması anlamına geldiğini, Cumhur İttifakı olarak her platformda dile getirdik. Şükür ki yoğun uğraşlarımız sonucunda emeklilikte tarım orman müdürlüğünün kayıtlarının dikkate alınacağına dair genelge ile çiftçilerimizin yaşamış olduğu bu mağduriyet ortadan kalkmış oldu” diye konuştu.

Davut Aydın: "Yenişehir fide ve tohum üretiminde merkez olacak" Haber

Davut Aydın: "Yenişehir fide ve tohum üretiminde merkez olacak"

Cumhur İttifakı Yenişehir Belediye Başkan Adayı Davut Aydın, yeni dönemde de hayata geçirecekleri çiftçi ve yetiştirici merkezli yatırım ve projelerle tarımsal üretimin önünü açmaya devam edeceklerini söyledi. Cumhur İttifakı Yenişehir Belediye Başkan Adayı Davut Aydın, MHP İlçe Başkanı Arif Eren, Ak Parti İlçe Başkanı Mehmet ileri seçim çalışmaları çerçevesinde ziyaret ettiği kırsal mahallelerde coşku ile karşılanıyor. Son olarak Yolören, Cihadiye, Kozdere, Koyunhisar, Marmaracık, İncirli, Hayriye Mahallelerinde çiftçi ve yetiştiricilerle buluşan Davut Aydın, tarım sektöründe üreticinin önünü açmaya devam edeceklerini açıkladı. Geride bıraktığı 5 yıllık hizmet döneminde, ilkelerini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin belirlediği üretken belediyecilik anlayışıyla birçok örnek proje ve çalışmaya imza attıklarını hatırlatan Davut Aydın, “Yeni döneme dair 9 ana başlıkta onlarca proje ve yatırımı gündemimize aldık. Bu başlıklardan biri de yerel ekonomi. Bir tarım ve ticaret kenti olarak bu başlıkta öncelikle çiftçimiz ve besicilerimizin ücretsiz kullanımına sunulmak üzere mobil hayvan yıkama, hububat eleme, yem kırma-ezme ve süt soğutma makineleri alacağız. Üreticimizin zamandan ve maliyetten tasarruf etmesini sağlayacağız” diye konuştu. Yerel ekonomi başlığında ağırlıklı olarak çiftçi ve yetiştiricinin kazancını katlayacak çok sayıda projeyi hayata geçireceklerini vurgulayan Davut Aydın, “Yenişehir’imize fide ve tohum üretim merkezi kuracağız. Kooperatiflerimizle birlikte işleteceğimiz merkezimizde yöremizin iklim ve toprak yapısına uygun fide ve tohum yetiştiriciliği yaparak, çiftçimizin fide konusundaki risklerini bertaraf edeceğiz, sırtındaki mali yükü hafifleteceğiz. Fide konusunda çiftçimiz hem maliyet hem de uygun tür noktasında büyük sıkıntılar yaşıyordu. Şimdi bunu en kısa sürede çözeceğiz. Tarımın merkezi olan Yenişehir, fide ve tohumda da merkez olacak” dedi. Tarımsal üretimi desteklemeyi sürdüreceklerini ifade eden Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı Davut Aydın, “Yine kooperatiflerimizle birlikte hareket edip çeşitli tesisler kuracağız. Örneğin ceviz üreticimize destek olmak amacıyla Yenişehir’imize ayıklama, taşıma konveyörü, soyma, yıkama, kalibre ve boşaltım ekipmanıyla birlikte ceviz kurutma ve boylama tesisi kazandıracağız. Yaptık, yapmaya ve sözümüzün arkasında milletimizin emrinde olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Yenişehir Belediyesinden üreticilere organik solucan gübresi Haber

Yenişehir Belediyesinden üreticilere organik solucan gübresi

Mersin’in merkez ilçe Yenişehir Belediyesince, ilçedeki çiftçiler için üretilen organik solucan gübresinin ilk dağıtımı, kırsal mahalle Değirmençay’da gerçekleştirildi. Hayata geçirdiği ’tarımsal danışmanlık’ hizmeti ile kırsal mahallelerde üretim yapan vatandaşlara ziraat mühendisleri aracılığıyla yerinde doğru tarım teknikleri ile ilgili eğitim veren Yenişehir Belediyesi, şimdi de çiftçilere dağıtmak üzere organik solucan gübresi üretti. Tarımı desteklemek ve üretimde verimi arttırmak amacıyla organik solucan gübreleri 20 litrelik bidonlar halinde çiftçilere dağıtıldı. Değirmençay Mahallesi’nde yapılan organik solucan gübresi dağıtımında konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Toprağı besliyor, tarımı destekliyoruz” dedi. “Üretimden başka çaremiz yok” Ülkenin kalkınmasının üretimden geçtiğine işaret eden Başkan Özyiğit, "Üretimden başka çaremiz yok. Onun için yaptığımız işin nitelikli olması, hesaplı olması gerekiyor. Hepimizin canı yanıyor, ürettiğimiz ürünün karşılığını alamıyoruz. Dolayısıyla bizim yapmamız gereken buna karşı tedbirler almak. Bunun için kendi gübremizi üretmek gibi bir proje geliştirdik. Bu yolu biz başlattık, sizler devam ettireceksiniz. Köyün her yerinde herkesin kendi evinin yakınında ya da altında bu üretimi gerçekleştirecek alt yapısı zaten var. Arkadaşlarımız tekniği öğrettikten sonra siz devam ettireceksiniz. Bu projeyi gerçekleştirmede emeği geçen arkadaşlarıma buradan teşekkür ederim” dedi. “Biz bilimi kullanmak ve dayanışma içinde olmak zorundayız” Üretimde bilim ve teknoloji vurgusu yapan Özyiğit, şunları söyledi: “Tavrımızı üretimden yana, kaliteli üretimden yana koyuyoruz. Bir de bilimi kullanıyoruz. Yani dünyada ne var. Örneğin İtalya’nın Bari kentinde Akdeniz Ülkeleri Tarım Enstitüsü var. Bu tarım enstitüsünü 1962 yılında Akdeniz ülkeleri kurmuş ve kurucuları arasında Türkiye de var. Ama Türkiye unutmuş orayı. Bizim mesela başımızın belası Akdeniz sineği sorunumuz var. Bilimden, teknolojiden faydalanacağız. Bizim yaptığımız iş bilim üniversitede yapılır, orada kalır. Biz burada anneden, babadan, atadan gördüğümüz şeyleri uygulamaya devam ederiz. Ama bu eksiktir ve bu unutulmuştur. Bu yanlış uygulanır. Bu konuda maalesef yeterli olmayabiliriz. Bilimi her alanda kullanacağız" diye konuştu. “Bu durgun göle atılmış bir taş hesabıdır” Değirmençaylı çiftçi Ahmet Ata ise sosyal belediyecilik anlayışına dikkat çektiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gerçekten yapılması gereken zor işleri başarmak diyeceğim. Belediyecilik mevzuatlara bakıldığında, belediye başkanı ve ekibi çok kolay ve rutin çalışır. Fakat son dönemlerde Türkiye’mizde belediyecilikte bir anlayış gelişti, sosyal belediyecilik dediğin zaman her belediye başkanın yapacağı bir şey değildir. Bu çalışmaları Mersin merkez ilçeleri içerisinde yürütebilecek bir belediye başkanı daha olduğunu göremedik şu ana kadar. Bu dönem seçilen belediye başkanları içerisinde gerçekten sosyal belediyecilik adına dediğimiz zaman nokta atışlarla belediye başkanımız çok ön planda bir çalışma uygulamaktadır." Uygulamayı, ’durgun göle atılmış bir taş’ olarak değerlendiren Ahmet Ata, "Taşı atarsınız bir tane halka oluşur, o halkayı önemli olan geliştirmek. Arka arkaya halkaları geliştirmek lazım. İşte bu anlamda göndermiş olduğu ziraat mühendisleri arkadaşlarımızın bugüne kadar bilgi birikimlerini bizimle paylaştı. Budamadan sonra seyreltme tekniklerini gösterdiler, gübreleme tekniklerini gösterdiler. Ve bugünde ayrıca ürettikleri solucan gübresini dağıtarak bizleri ödüllendirmiş oluyorlar" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.