TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yer Fıstığı Rekoltesi

AGRONEWS - Yer Fıstığı Rekoltesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yer Fıstığı Rekoltesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

“Yer fıstığı üretiminin yüzde 50’si ilimizden geliyor” Haber

“Yer fıstığı üretiminin yüzde 50’si ilimizden geliyor”

Adana’da hasadına başlanan ve geçen yıla göre ekim alanının yüzde 30 artış gösterdiği Yer fıstığında, yüzde 30 oranında da rekolte artışı bekleniyor. Türkiye’nin yer fıstığı üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan Adana’da ova kesimlerde birinci ürün olarak ekimi yapılan yer fıstığında ilk hasat Karataş ilçesinde gerçekleştirildi. İlçenin Tuzla bölgesinde bir yandan tarladaki yer fıstığının sökümünü yapan üreticiler, bir yandan da üç ile beş gün arasında tarlada kurumaya bıraktıkları fıstığın patozlama işlemine başladı. Türkiye’de bitkisel yağ kaynağı olarak üretilen yağlı tohumlu bitkiler arasında üretim miktarı açısından dördüncü sırada yer alan yer fıstığında, geçen yıl Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 185 bin ton olan üretimin 89 bin tonunu Adana üretmişti. Adana bu miktar ile Türkiye yerfıstığı üretimin yarısını tek başına karşılarken üretimde de birinci sırada bulunuyor. "Geçmiş yıllarda yerfıstığı fiyatının iyi olmasından kaynaklı bu yıl üretim biraz daha arttı" Karataş ilçesi Tuzla ve Tabaklar Mahallelerinde üreticilerle bir araya gelen ve yer fıstığı hasadını yerinde inceleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, yer fıstığında Türkiye üretiminin yarısının Adana’dan karşılandığını ve ilin fıstık üretiminde birinci sırada yer aldığını ifade etti. Yerfıstığının Adana için önemli bir üretim kalemi olduğunu vurgulayan Kökçüoğlu, "Şu açıdan önemli; Yerfıstığının Türkiye genelindeki üretiminin yüzde 50’si ilimizde yetiştiriliyor. Yer fıstığı sadece yağ üretiminde, insan beslenmesinde değil, aynı zamanda hayvan beslenmesinde de kullanılıyor. Geçmiş yıllarda yerfıstığı fiyatının iyi olmasından kaynaklı bu yıl üretim biraz daha arttı. Geçen yıla göre hem üretimde hem rekoltede yüzde 30 artış bekliyoruz. Hasadımız tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli olsun" dedi. Yer fıstığının yağının çıkarılmasının sanayide önem arz ettiğini de vurgulayan Kökçüoğlu, çerezlik olarak değerlendirilemeyen yer fıstığının sanayide yağ hammaddesi olarak kullanıldığını da sözlerine ekledi. Adana genelinde karpuz hasadı sonrasında ikinci ürün olarak ekimi yapılan yer fıstıklarının hasadının ise ekim ayı başında yapılması bekleniyor.

Harran Ovası’nda yer fıstığı bereketi Haber

Harran Ovası’nda yer fıstığı bereketi

Dönümde yaklaşık 500 kilo ürün elde eden çiftçinin yüzü güldü. Bereketli Harran Ovasında çiftçiler, az gübre, az su gerektiren ve ilaçlama gerektirmeyen verimi yüksek ürünlere yönelmeye başladı. Bölgede ilk kez 2020 yılında denemeleri yapıldıktan sonra çiftçiler tarafından üretilmeye başlanan yer fıstığında ise hasat başladı. Biçerdöver tarafından hasadı yapılan yer fıstığında yüksek rekolte çiftçinin yüzünü güldürdü. Dönüme 500 kilo yer fıstığı elde eden çiftçi, girdi fiyatı düşük, kuraklığa dayanıklı ürününün ekim alanının gün geçtikçe arttığını söyledi. Bölgede 3 yıldır yer fıstığı ürettiklerini belirten çiftçi Halil Bile, “Şu anda bölgede pamuk, mısır, buğday gibi ürünler ekiliyor. Yeni yeni gelişmekte olan yer fıstığı ekiliyor. Yer fıstığını tavsiye ediyoruz. Diğer ürünlere nazaran verimi daha yüksek, girdisi daha az oluyor. Suyundan, çapasından, ilacına kadar pamuktan kat ve kat daha az masrafı var. İşçiliği de az, çiftçimiz şu anda girdisi az, getirisi yüksek olan ürünlere yöneliyor. Bu dönemde de en iyi seçenek yer fıstığıdır, tavsiye ediyoruz. Yaklaşık 3 yıl önce ekilmeye başlandı, bölgede biz ekmeye başladık. Biz öncülüğünü yaptık. Biçerdöverini biz getirdik. Komşularımız olsun, civardaki köyler olsun yetiştirmesini yapıyorlar. Biz de biçerciliğini yapıyoruz. Verimi yüksek, fiyatı da yüksek, dediğim gibi diğer sanayi bitkilerinden daha güzel" dedi. Şanlıurfa İl Tarım Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe de hasadı yapılan yer fıstığını inceledi. Tekçe, fıstık üretiminin gittikçe yaygınlaştığını ifade ederek, “Daha önce bölgemizde Harran Ovası’nda su yokken yılda tek ürün, o da arpa yetiştirebiliyorduk. Ovaya su bırakıldıktan sonra bir yıl içerisinde iki tane ürün alabiliyoruz. bu tarlamızda çiftçimiz kimyon ektikten sonra ikinci ürünü olarak yer fıstığı ekti ve denemesini yaptık dekarda da beklenenden daha yüksek bir rekolte elde ettik. Normalde Osmaniye’de dönüme 300 kilo yer fıstığı alınırken bizim bu Harran Ovasında dönüme 500 kilo yer fıstığı elde ettik. Yer fıstığının avantajları girdisi yok. Yani fazla gübre kullanmıyoruz, işçiliği yok, pamuğa göre sulanması daha düşük, daha karlı bir iştir. 3 köyde 10 çiftçi ile beraber tarım il müdürlüğü olarak yaptığımız denemede, beklenenden daha iyi sonuçlar elde ettik. Gelecek yıl hedefimiz, çiftçi sayısını 100’e çıkartmak” diye konuştu.

Osmaniye'de yer fıstığında rekolte artışı bekleniyor Haber

Osmaniye'de yer fıstığında rekolte artışı bekleniyor

Ülkede fıstık üretimin ortalama yüzde 40'ının, işlemesinin ise yüzde 98'inin gerçekleştirildiği Osmaniye'de, tescilli yer fıstığında ilk ürünlerin hasadına başlandı. Traktörle sökülerek toprağın dışına çekilen yer fıstığı, 2-3 gün tarlada bekletildikten sonra geniş ve güneş gören alanlarda kurumaya bırakılıyor. Osmaniye Ticaret Borsası Genel Sekreteri Musa İlker Çenet, AA muhabirine, Osmaniye'deki tarım ekonomisine katkı sunan ürünlerin başında yer fıstığının geldiğini söyledi. Ürünün toplanması, işlenmesi ve nakliyesinde 10 binden fazla insanın iş imkanı bulduğunu dile getiren Çenet, "2022 yılında Türkiye'de 457 bin dekar ekili alandan 186 bin 340 ton yer fıstığı rekoltesi elde edildi. Dekar başına 500 kilogramlık bir verim elde etmiştik. Bu yıl ise üretim alanı 520 bin dekar alana çıkarken, üretimin 210 bin tona çıkmasını bekliyoruz. Kentimizde üretim alanı 11 bin 480 dekardan 18 bin dekara çıkarken, 48 bin 330 ton olan üretimin 60 bin ton gibi bir seviyeye gelmesini bekliyoruz." diye konuştu. Çenet, yer fıstığının ihraç da edilen bir ürün olduğunun altını çizerek, "İhracat 2004-2014 arasında 5-6 bin ton civarında gerçekleşirken, 2022 yılında 20 bin tona kadar çıkmıştır. Bunun da büyük bölümü ilimizden yapılmaktadır." dedi. Kilogram fiyatı 50-55 lira Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir de yer fıstığında hasadın güzel başladığını ifade etti. Fıstık alım fiyatlarının kilogramda 50-55 lira seviyesinde olduğunu ve bunun üreticiyi memnun ettiğini aktaran İspir, fiyatların inmemesini umduklarını dile getirdi. Yer fıstığı üreticisi Veli Kastal da bu sezon dekara 500 kilogram civarında ürün aldıklarını belirterek, "Geçen sene verimimiz düşüktü. Bu sene verim güzel. Bizim 250 dekar kadar yer fıstığımız var. Fiyat olarak Çukurova'da ilk hasat Karataş, Tuzla tarafında yapılıyor. Orada kilogramı 75 liradan başladı. Bugün ise 55 liraya kadar geriledi. Geçen sene ise 25-30 lira arasındaydı. Fiyat olarak düşmezse bu şekilde kar elde edebiliyoruz. İnşallah bu seviyenin altına düşmez." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.