TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yer Fıstığı Üretimi

AGRONEWS - Yer Fıstığı Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yer Fıstığı Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Adana sıcağı yer fıstığı verimini düşürdü Haber

Adana sıcağı yer fıstığı verimini düşürdü

Sıcak hava nedeniyle verimi düşen fıstığın kilogramı da geçen yıla göre yüzde 40 düşüşle 30 ile 31 lira arasında satılıyor. Türkiye genelinde 500 bin dekarda üretilen yer fıstığının 185 bin dekarı Adana’da yetiştiriliyor. Dönüme ortalama 400 kilogram verim alınan fıstıkta Adana, ülke ihtiyacının yüzde 60’ını tek başına karşılıyor. Önce Karataş ilçesinde kuma ekili alanda fıstık hasada başlarken, daha sonra ovaya doğru hasat sürüyor. Ancak sıcak nedeniyle verimi düşen ve kilogram fiyatı geçen yıla göre yüzde 50 düşüşle 30 ile 31 lira arasında satılan yer fıstığı için üreticiler destek istedi. Hasat sırasında İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Bu yıl yer fıstığında sıcak hava nedeniyle 3’te 1 verim kaybı var. Geçen sene 550-600 kilogram verim alınırken bu sene 400 kilogram verim alınacak. Sıcak havalar nedeniyle fıstıklar yeteri kadar büyümedi. Geçen sene 65 liradan hasadı başlayan fıstık en son 50 liraydı. Bu sene ise fiyatlar 30-31 lira” diye konuştu. “Hem verim düşük, hem de fiyatlar düşük” Adana’da ekim alanının bu sene arttığına dikkat çeken Başkan Doğan, “Fiyatlar geçen sene yüksekken bu sene fiyatlar aşağı gitti. Geçen sene Adana’da fıstık eken çiftçi hem fiyatta hem de rekolteden kazandı. Geçen sene 124 bin dönüm alanda fıstık ekimi varken bu sene 185 bin dönüm alanda fıstık ekimi var. Fıstık ekimi artmasına rağmen hem verim, düşük hem de fiyatlar düşük” dedi. Öte yandan, Yüreğir Ziraat Odası Mehmet Akın Doğan, yer fıstığının tarladan kilogram fiyatının 30-31 lira olmasına rağmen marketlerde 200 liraya satılmasına tepki gösterdi.

“Yer fıstığı üretiminin yüzde 50’si ilimizden geliyor” Haber

“Yer fıstığı üretiminin yüzde 50’si ilimizden geliyor”

Adana’da hasadına başlanan ve geçen yıla göre ekim alanının yüzde 30 artış gösterdiği Yer fıstığında, yüzde 30 oranında da rekolte artışı bekleniyor. Türkiye’nin yer fıstığı üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan Adana’da ova kesimlerde birinci ürün olarak ekimi yapılan yer fıstığında ilk hasat Karataş ilçesinde gerçekleştirildi. İlçenin Tuzla bölgesinde bir yandan tarladaki yer fıstığının sökümünü yapan üreticiler, bir yandan da üç ile beş gün arasında tarlada kurumaya bıraktıkları fıstığın patozlama işlemine başladı. Türkiye’de bitkisel yağ kaynağı olarak üretilen yağlı tohumlu bitkiler arasında üretim miktarı açısından dördüncü sırada yer alan yer fıstığında, geçen yıl Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 185 bin ton olan üretimin 89 bin tonunu Adana üretmişti. Adana bu miktar ile Türkiye yerfıstığı üretimin yarısını tek başına karşılarken üretimde de birinci sırada bulunuyor. "Geçmiş yıllarda yerfıstığı fiyatının iyi olmasından kaynaklı bu yıl üretim biraz daha arttı" Karataş ilçesi Tuzla ve Tabaklar Mahallelerinde üreticilerle bir araya gelen ve yer fıstığı hasadını yerinde inceleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, yer fıstığında Türkiye üretiminin yarısının Adana’dan karşılandığını ve ilin fıstık üretiminde birinci sırada yer aldığını ifade etti. Yerfıstığının Adana için önemli bir üretim kalemi olduğunu vurgulayan Kökçüoğlu, "Şu açıdan önemli; Yerfıstığının Türkiye genelindeki üretiminin yüzde 50’si ilimizde yetiştiriliyor. Yer fıstığı sadece yağ üretiminde, insan beslenmesinde değil, aynı zamanda hayvan beslenmesinde de kullanılıyor. Geçmiş yıllarda yerfıstığı fiyatının iyi olmasından kaynaklı bu yıl üretim biraz daha arttı. Geçen yıla göre hem üretimde hem rekoltede yüzde 30 artış bekliyoruz. Hasadımız tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli olsun" dedi. Yer fıstığının yağının çıkarılmasının sanayide önem arz ettiğini de vurgulayan Kökçüoğlu, çerezlik olarak değerlendirilemeyen yer fıstığının sanayide yağ hammaddesi olarak kullanıldığını da sözlerine ekledi. Adana genelinde karpuz hasadı sonrasında ikinci ürün olarak ekimi yapılan yer fıstıklarının hasadının ise ekim ayı başında yapılması bekleniyor.

Osmaniye’de yer fıstığı tohumları toprakla buluştu Haber

Osmaniye’de yer fıstığı tohumları toprakla buluştu

Yer fıstığı üretiminde Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden Osmaniye’de birincil ekim yer fıstığında ilk tohumlar toprakla buluştu. Bereketli topraklarında üretilen fıstığıyla Türkiye’de nam salan Osmaniye’de çiftçilerin fıstık mesaisi başladı. Merkeze bağlı Kırmacılı köyünde önceden ekilmek üzere ilaçlanan yer fıstığı, çiftçiler tarafından toprakla buluşturuldu. Üretimin ve pazarlamanın büyük bir kısmının Osmaniye’de yapıldığı yer fıstığında yaz döneminde yaşanması muhtemel kuraklık ve satış konusunda endişeli olan çiftçiler, yer fıstığına destek bekliyor. Fıstığın yetiştirilme sürecini anlatan çiftçi Mustafa Gül (52), "Bu topraklarda kendimi bildim bileli çiftçilikle, toprakla uğraşıyorum. Yaklaşık 2001 yılında tekrardan su pompası ile su geldi bu bölgeye, o günden bugüne daha geniş yapmaktayız. Fıstık ekiminde toprağın önce gübrelemesi yapılır, hazırlanır, daha sonra tohumlar kırılır. Tohumların hastalıksız olması lazım, tohumların ilaçlamasını yaparız. Biz yağmurdan önce hazırlığımızı yaptık, toprak kuruyunca ekime başladık. Havalı mibzerle ekim yapılıyor yaklaşık 10 santim, aralıkla ekim yapılır. Tohumun durumuna göre 13, 14, 15 kilo kadar dönüme tohum atılır. Tabii fazla atan da oluyor, tohumun sağlam olması önemli. Birinci ve ikinci ürün olmak üzere 120 dekar ekeceğim. Başladım ekmeye. Tabii hava şartları, iklim şartları bunda etkili. Söküm zamanı, yağış durumları, yağışın olması zarara uğratabiliyor. Yer fıstığının topraktan çıkıp tüccara verip, parasını cebine koyana kadar bir garantisi yok. Yani ekimle başlar sıkıntısı, söküp parasını cebine koyana kadar devam eder. Çereze giden fıstıklarda bir kalite var. Bu bölgenin lezzetini hiçbir yer vermiyor" dedi.

Harran Ovası’nda yer fıstığı bereketi Haber

Harran Ovası’nda yer fıstığı bereketi

Dönümde yaklaşık 500 kilo ürün elde eden çiftçinin yüzü güldü. Bereketli Harran Ovasında çiftçiler, az gübre, az su gerektiren ve ilaçlama gerektirmeyen verimi yüksek ürünlere yönelmeye başladı. Bölgede ilk kez 2020 yılında denemeleri yapıldıktan sonra çiftçiler tarafından üretilmeye başlanan yer fıstığında ise hasat başladı. Biçerdöver tarafından hasadı yapılan yer fıstığında yüksek rekolte çiftçinin yüzünü güldürdü. Dönüme 500 kilo yer fıstığı elde eden çiftçi, girdi fiyatı düşük, kuraklığa dayanıklı ürününün ekim alanının gün geçtikçe arttığını söyledi. Bölgede 3 yıldır yer fıstığı ürettiklerini belirten çiftçi Halil Bile, “Şu anda bölgede pamuk, mısır, buğday gibi ürünler ekiliyor. Yeni yeni gelişmekte olan yer fıstığı ekiliyor. Yer fıstığını tavsiye ediyoruz. Diğer ürünlere nazaran verimi daha yüksek, girdisi daha az oluyor. Suyundan, çapasından, ilacına kadar pamuktan kat ve kat daha az masrafı var. İşçiliği de az, çiftçimiz şu anda girdisi az, getirisi yüksek olan ürünlere yöneliyor. Bu dönemde de en iyi seçenek yer fıstığıdır, tavsiye ediyoruz. Yaklaşık 3 yıl önce ekilmeye başlandı, bölgede biz ekmeye başladık. Biz öncülüğünü yaptık. Biçerdöverini biz getirdik. Komşularımız olsun, civardaki köyler olsun yetiştirmesini yapıyorlar. Biz de biçerciliğini yapıyoruz. Verimi yüksek, fiyatı da yüksek, dediğim gibi diğer sanayi bitkilerinden daha güzel" dedi. Şanlıurfa İl Tarım Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe de hasadı yapılan yer fıstığını inceledi. Tekçe, fıstık üretiminin gittikçe yaygınlaştığını ifade ederek, “Daha önce bölgemizde Harran Ovası’nda su yokken yılda tek ürün, o da arpa yetiştirebiliyorduk. Ovaya su bırakıldıktan sonra bir yıl içerisinde iki tane ürün alabiliyoruz. bu tarlamızda çiftçimiz kimyon ektikten sonra ikinci ürünü olarak yer fıstığı ekti ve denemesini yaptık dekarda da beklenenden daha yüksek bir rekolte elde ettik. Normalde Osmaniye’de dönüme 300 kilo yer fıstığı alınırken bizim bu Harran Ovasında dönüme 500 kilo yer fıstığı elde ettik. Yer fıstığının avantajları girdisi yok. Yani fazla gübre kullanmıyoruz, işçiliği yok, pamuğa göre sulanması daha düşük, daha karlı bir iştir. 3 köyde 10 çiftçi ile beraber tarım il müdürlüğü olarak yaptığımız denemede, beklenenden daha iyi sonuçlar elde ettik. Gelecek yıl hedefimiz, çiftçi sayısını 100’e çıkartmak” diye konuştu.

Sınır hattında yer fıstığı hasadı başladı Haber

Sınır hattında yer fıstığı hasadı başladı

Silopi ilçesinde yer fıstığında hasat dönemi başladı. Türkiye’de yer fıstığı üretiminde önemli bir yere sahip olan Silopi Ovası’nda hasat başladı. Çiftçinin gözü kulağı belirlenecek fiyatta. Silopi’de, 2019’da 30 bin dekar olan yer fıstığı üretim alanı 2020’de 60 bin dekara, üretimi ise 20 bin tonlara çıkmıştı. Bu sene 75 bin dekar yer fıstığı üretimine sahip ilçede 30 bin ton rekolte elde edilmesi bekleniyor. İHA muhabirine konuşan sektör temsilcileri ile yer fıstığı üreticileri hasadın heyecanlı başladığını dile getirerek, artan girdi maliyetleriyle fiyatın 50 TL olarak belirlenmesini istiyor. Silopi Yer Fıstığı Üreticileri Birliği Başkanı Emin Soysal, 2023 yılı yer fıstığı hasadının çiftçilere hayırlı ve bereketli olmasını diledi. Çiftçilerin memnuniyeti göz önüne alınarak çok güzel fiyatlar beklediklerini ifade eden Soysal, iş adamları ve tüccarlara seslenerek, “Adana, Osmaniye gibi illerimizde 65-70 liradan satın alınan yer fıstığımız, Silopi’de daha başlamadan bu fiyatların düşüşe geçtiğini, düşük fiyatlardan alınacağı bilgisini alıyoruz. Bu üreticilerimizi mağdur etmektedir. İş adamlarımızdan, tüccarlarımızdan güzel fiyatlar ile bölgemize gelmesini talep ediyoruz” dedi. Yer fıstığı üretiminde ikinciliğe oynadıklarını dile getiren Soysal, “Yer fıstığı üreticiler birliği olarak Silopi’de 75 bin dekar üretim alanına sahip çıktık. Bu da Türkiye’de 3’üncü olmamıza vesile oldu. Biz bu işi daha da ileriye götürmek istiyoruz. Türkiye’de ikinciliğine oynamak istiyoruz. Bunu da tek başımıza değil, maliyetleri düşürerek devletimizin desteğiyle başarmak istiyoruz" şeklinde konuştu. Yer fıstığının 50 lira olarak belirlenmesinin çiftçilerin yüzünü güldüreceğini ifade eden Soysal, “Geçen yıl biz yer fıstığını 27 liradan sattık. Bu sene 50 lira olmasını talep ediyoruz. Haklı olarak talebimizin sebebi girdi maliyetlerinin yüksek olmasıdır. İlaç 100 lirayken 200 lira oldu. Tohum 40 lirayken 90 lira oldu. Gübre 12 liraydı 22 liradan satılıyor. Elektrik maliyeti de bunun içine dahil. Bunlar girdi maliyetinin yüksek olmasına neden olmaktadır. Geçen yıla kıyasla bu sene 50 lira olmasını istiyoruz. Kesinlikle biz üreticiler birliği olarak üreticilerimizin arkasındayız. Buğdayda, mısırda, pamukta üreticiler mağdur oldu. Biz yer fısıtğında bunu yaşamak istemiyoruz. Biz yetkililerden, ileri gelenlerden, çiftçilerimizden şunu istiyoruz, gelin birlik olalım bu üretime sahip çıkalım. Yer fıstığında bu duruma düşmeyelim. Çünkü bu hepimizi sevindirecek güzel bir fiyat olur. Hepimiz kazanacağız, el birliği ile bölgemiz kalkınır” ifadelerini kullandı. Bin 200 dönüm yer fıstığı eken çiftçi Hüsnü İnce ile Lavin İnce, girdi maliyetlerinin 2 katına çıktığını belirterek bu sene yer fıstığı fiyatının 50 TL’den aşağı olmaması gerektiğini ifade etti.

Osmaniye'de yer fıstığında rekolte artışı bekleniyor Haber

Osmaniye'de yer fıstığında rekolte artışı bekleniyor

Ülkede fıstık üretimin ortalama yüzde 40'ının, işlemesinin ise yüzde 98'inin gerçekleştirildiği Osmaniye'de, tescilli yer fıstığında ilk ürünlerin hasadına başlandı. Traktörle sökülerek toprağın dışına çekilen yer fıstığı, 2-3 gün tarlada bekletildikten sonra geniş ve güneş gören alanlarda kurumaya bırakılıyor. Osmaniye Ticaret Borsası Genel Sekreteri Musa İlker Çenet, AA muhabirine, Osmaniye'deki tarım ekonomisine katkı sunan ürünlerin başında yer fıstığının geldiğini söyledi. Ürünün toplanması, işlenmesi ve nakliyesinde 10 binden fazla insanın iş imkanı bulduğunu dile getiren Çenet, "2022 yılında Türkiye'de 457 bin dekar ekili alandan 186 bin 340 ton yer fıstığı rekoltesi elde edildi. Dekar başına 500 kilogramlık bir verim elde etmiştik. Bu yıl ise üretim alanı 520 bin dekar alana çıkarken, üretimin 210 bin tona çıkmasını bekliyoruz. Kentimizde üretim alanı 11 bin 480 dekardan 18 bin dekara çıkarken, 48 bin 330 ton olan üretimin 60 bin ton gibi bir seviyeye gelmesini bekliyoruz." diye konuştu. Çenet, yer fıstığının ihraç da edilen bir ürün olduğunun altını çizerek, "İhracat 2004-2014 arasında 5-6 bin ton civarında gerçekleşirken, 2022 yılında 20 bin tona kadar çıkmıştır. Bunun da büyük bölümü ilimizden yapılmaktadır." dedi. Kilogram fiyatı 50-55 lira Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir de yer fıstığında hasadın güzel başladığını ifade etti. Fıstık alım fiyatlarının kilogramda 50-55 lira seviyesinde olduğunu ve bunun üreticiyi memnun ettiğini aktaran İspir, fiyatların inmemesini umduklarını dile getirdi. Yer fıstığı üreticisi Veli Kastal da bu sezon dekara 500 kilogram civarında ürün aldıklarını belirterek, "Geçen sene verimimiz düşüktü. Bu sene verim güzel. Bizim 250 dekar kadar yer fıstığımız var. Fiyat olarak Çukurova'da ilk hasat Karataş, Tuzla tarafında yapılıyor. Orada kilogramı 75 liradan başladı. Bugün ise 55 liraya kadar geriledi. Geçen sene ise 25-30 lira arasındaydı. Fiyat olarak düşmezse bu şekilde kar elde edebiliyoruz. İnşallah bu seviyenin altına düşmez." ifadelerini kullandı.

Adana'da yeni dayanıklı yer fıstığı çeşidi geliştirildi Haber

Adana'da yeni dayanıklı yer fıstığı çeşidi geliştirildi

Pamuk, soya, ayçiçeği, ekmeklik ve makarnalık buğday, nohut, bezelye, fiğ, arı otu, yonca, yer bademi, mısır ve arpa bitkilerinin çeşit geliştirme çalışmaları yapılan enstitüde son olarak yer fıstığında "Adanur" çeşidi geliştirildi. Emsallerine göre çürümeye, hastalığa, susuzluğa daha dayanıklı, olgunluk oranı daha yüksek ve lezzetiyle öne çıkan "Adanur", Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezince tescillenerek çiftçinin hizmetine sunuldu. Çerezlik kalitesi yüksek Enstitü müdürü Abdullah Çil, AA muhabirine, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı enstitünün yaklaşık 100 yıllık tarihçesi olduğunu söyledi. Enstitü olarak yöre çiftçisine yönelik hizmetler gerçekleştirdiklerini aktaran Çil, bu kapsamda ülke üretiminin yüzde 60'ının yapıldığı Adana'da yer fıstığıyla ilgili yeni çeşit geliştirdiklerini belirtti. Yer fıstığının biyolojik özellikleri nedeniyle ıslah çalışmasının buğday, pamuk gibi ürünlere göre daha zor olduğunu vurgulayan Çil, Türkiye'de yer fıstığında 2'si kendi enstitüleri tarafından tescil edilen sadece 13 çeşit bulunduğuna dikkati çekti. Çil, yer fıstığıyla ilgili 2018'de "Ayşehanım" diye bir çeşit geliştirdiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Bu çeşit, Adana'da, Osmaniye'de ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde önemli ekim alanlarına ulaştı. Çerezlik kalitesi yüksek yeni bir çeşit daha geliştirdik. Adı 'Adanur', bu çeşit için de iddialıyız. Çerezlik kalitesi yüksek, beğenilen bir çeşit. İnşallah bu da tutacak. Kendi bölgemizde yerli ve milli kaynaklarla elde ettiğimiz çeşitlerin çiftçiler tarafından beğenilmesini, üretilip bizim soframıza gelmesini istiyoruz. Türkiye'de yaptığımız tüm çalışmalarda ithalatı azaltmayı planlıyoruz. Bütün çabalarımız bu yönde." Enstitülerinde buğdayda 23, pamukta 33 çeşit geliştirildiğini anımsatan Çil, buğday ve pamuktan sonra yer fıstığı konusunda iddialı olmaya çalıştıklarını dile getirdi. Tadı, kokusu, aroması daha farklı Adanur'u geliştiren araştırmacı Ayşe Nuran Çil de üreticilerin 2018'de geliştirdikleri "Ayşehanım" çeşidine büyük ilgi gösterdiğini anlattı. Enstitü olarak ikinci yer fıstığı çeşidi "Adanur"u tescil ettirdiklerini ve ilk tohumlarını ürettiklerini ifade eden Çil, şunları kaydetti: "Bu çeşidin şekerimsi, kavrulduğu zaman acılaşmayan, rengini koruyan, gevrek, yer fıstığı aromasının, kokusunun, tadının daha farklı olduğunu çiftçilerimiz hissedecek. Tat, lezzet, aroma ve gevreklik açısından çikolatayla kaplama gibi yer fıstığı endüstrisinde, çerez sektöründe çok daha iyi sonuçlar elde edeceğini düşünüyoruz. Bu iki çeşidimizle beraber enstitümüzün Türkiye'de olsun ihracatta olsun yer fıstığı tarımında, çerez sektöründe göğsümüzü kabartabilecek şekilde Türk markasını oluşturabileceğini düşünüyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.