TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yerel Üretim

AGRONEWS - Yerel Üretim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yerel Üretim haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Düzce'de Organik Tarım Büyüyor: 476 Dekarlık Alan Sertifikalandı Haber

Düzce'de Organik Tarım Büyüyor: 476 Dekarlık Alan Sertifikalandı

Organik Tarım Projesi Gölyaka’da Hayata Geçti Düzce’nin Gölyaka ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleriyle yürütülen “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü” projesi kapsamında 20 fındık üreticisine organik tarım sertifikaları düzenlenen bir törenle teslim edildi. Program, Bakacak ve Saçmalıpınar köylerinde yürütülen projeye katkıda bulunan çiftçileri ödüllendirdi. "Melen Havzası'nın Korunması Önceliğimizdir" Törende konuşan Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Melen Havzası'nın İstanbul’a içme suyu sağlayan stratejik önemine vurgu yaptı: “Melen Havzası’nda su kalitesini ve sürdürülebilirliği korumak adına organik tarım uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz. Gölyaka ilçesindeki bu proje, hem üreticilerimize destek olmakta hem de çevre koruma hedeflerimize katkı sağlamaktadır.” Geleceğe Yönelik Hedefler ve Destekler Proje kapsamında 476 dekarlık alanda organik tarım uygulamalarının hayata geçirildiğini belirten Uzun, “Üreticilerimiz şu anda Geçiş-1 sürecindeler. 2025 yılı itibarıyla tamamen organik üretime geçmeyi hedefliyoruz. Organik üretim yapan çiftçilerimize dönüm başına 292,80 TL destek sağlanacak” dedi. Düzce Genelinde Organik Tarımın Durumu 2023 yılı verilerine göre, Düzce genelinde toplam 317 işletme ve 9.553 dekarlık alanda organik tarım desteği sağlandı. Bu çalışmalar kapsamında üreticilere 821.340,39 TL ödeme yapıldığını ifade eden Uzun, organik tarımın yaygınlaştırılmasının çevre ve ekonomi açısından önemine dikkat çekti. Bu çalışmalar, hem çevre dostu tarımın gelişimine katkı sağlıyor hem de yerel üreticilere ekonomik destek sunarak sürdürülebilir bir gelecek hedefliyor.

Diyarbakır’ın yerel buğdayı ‘Sorgül’ ile makarna üretiliyor Haber

Diyarbakır’ın yerel buğdayı ‘Sorgül’ ile makarna üretiliyor

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yetiştirilen “Sorgül” isimli yerel buğdaydan üretilen makarnalar, İtalya’ya rakip oldu. 33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, 54 coğrafi işaret tescili bulunan lezzeti bünyesinde bulunduruyor. Silvan ilçesinde yetiştirilen “Sorgül” isimli makarnalık yerel buğdayla yapılan makarna çeşitleri, makarnasıyla ünlü İtalya’ya rakip oldu. İşletme sahibi makarna ustası Cengiz Kudat, yıllardır bu proje üzerine çalıştıklarını, şehir dışı ve yurt dışında bu tür makarnaları gördüklerini söyledi. Bu lezzetli makarnaların Diyarbakır’da da olması için harekete geçtiklerini belirten Kudat, “Buradaki sloganımız ‘Ha Silvano, Ha İtalyano’daki hikaye Silvan buğdayı ile İtalya peynirini karıştırıyoruz. Oradan çıkan makarna ile hamurlaştırıp öyle servis ediyoruz. Silvan hamuru dediğimiz, Silvan’ın kendi yerel tohumu ismi Sorgül, bundan üretiliyor. Un haline getirip, buraya getiriyoruz. Hamurlaştırıp kendi makarnamızı üretiyoruz ve parmesan tekerinde servis ediyoruz” dedi. Bütün malzemelerin yöresel olduğunu, sadece peyniri İtalya’dan getirdiklerini kaydeden Kudat, “Onun dışında bütün soslar, ürünleri kendimiz yapıyoruz ve her sabah günlük taze soslar yapıyoruz. Şu an 16 çeşit makarnamız var. İleride çeşidi çoğaltmayı hedefliyoruz. Konsept al-git, oturma yok. Diyarbakır’da insanlar oturarak yemek yemeyi seviyorlar. Gelen insanlar çok mutlu. Kendi üretimimiz olduğu için fiyatlarımız gayet uygundur, gramajları da çok yüksek. Menünün çoğunluğu 160 liradan başlar. Sadece birkaç tane farklı çeşit olduğu için onlarda 200 TL” ifadelerini kullandı. Müşterilerden Amine Fida Baran, her şeyin doğal olmasının çok çok önemli olduğunu ifade ederek, “Diyarbakır’da açılan tek makarnacı olduğu için çok beğendim. Tadına da baktık. Emek var, çok beğendik” şeklinde konuştu. “Her şeyin organik olması bizi cezbetti. İtalya’daymışız gibi hissettik” Derya Cantürk ise, çok çok beğendiklerini dile getirerek, “Geçen burayı fark ettik, bugün de geldik. Her şeyin organik olması bizi cezbetti. İtalya’daymışız gibi hissettik. Çok güzeldi” diye konuştu. Öte yandan, Türk Patent Kurumu tarafından makarnanın isim onayının alındığı öğrenildi.

Büyükşehir Distilasyon tesisi çalışıyor, üretici kazanıyor Haber

Büyükşehir Distilasyon tesisi çalışıyor, üretici kazanıyor

Bugüne kadar 184 vatandaşın hem ürettiği hem de doğadan toplanan lavanta, kekik, okaliptüs, nane, adaçayı başta olmak üzere 12 çeşit tıbbi-aromatik bitkiden toplamda 773 litre uçucu yağ elde etti. Elde edilen uçucu yağın yanında kekik suyu, lavanta suyu gibi 48,7 ton bitki hidrosolü üretildi. Büyükşehir Distilasyon Tesisi sayesinde piyasa değeri yaklaşık 3 Milyon TL olan uçucu yağ ve bitki hidrosolü elde edildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Yerkesik-Yeniköy Mahallesi’nde kurduğu Koku Vadisi projesi kapsamında üretilen bitkilerden uçucu yağ çıkarılması amacıyla kurduğu distilasyon tesisi, eskiden kendi imkanları ile tıbbi aromatik bitkileri doğadan toplayan ya da üreten vatandaşlarında katma değeri yüksek ürünler elde etmesini ve gelirlerinin artmasını sağlıyor. Yerkesik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feyzullah Ören; “Yaklaşık 5 yıldır tıbbi aromatik bitki üretimi ile uğraşıyoruz. 2019 yılında Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız protokol sonrası hizmet alanımızı 26 mahalleye çıkardık ve 200 bin adet tıbbi aromatik bitki dikimi yaptık. Hasat başladı. Tüm üreticilerimiz distilasyon merkezinden randevularını alarak hasatlarını yapıyor. Lavantadan sıvı sabun, yüzey temizleyici, şampuan, kolonya, lavantalı dondurma, lokum ve son olarak lavantalı gazoz üretimine başlayacağız” dedi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi personeli Ahmet Babacık Distilasyon Tesisi’nde bugüne kadar 773 litre uçucu yağ ve 48 buçuk ton bitki hidrosolleri elde ettiklerini söyledi. Ahmet Babacık; “Tıbbi aromatik bitkiler AR-GE laboratuvarımızda 32 çeşit bitkinin dönemsel ve yöresel olarak yağ tayinlerini yapıyoruz. Bu sayede hangi ilçede hangi bitkiden daha çok verim aldığımızı görebiliyoruz”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.