TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yerli Üretim

AGRONEWS - Yerli Üretim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yerli Üretim haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hektaş, Yerli Tohumlarla Türkiye Tarımına Güç Katıyor Haber

Hektaş, Yerli Tohumlarla Türkiye Tarımına Güç Katıyor

Gıda güvenliği ve bağımsızlığının temel taşlarından biri olan tohum, ülkeler için stratejik bir öneme sahip. Hektaş, yerli tohum çalışmalarına verdiği önemle, Türkiye'nin tohumda dışa bağımlılığını azaltmayı ve gıda egemenliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Hektaş'ın Çalışmaları: Çeşitliliğe Odaklanma: Hektaş, farklı iklim koşullarına ve toprak özelliklerine uygun, yüksek verimli ve hastalıklara dayanıklı tohum çeşitleri geliştiriyor. Ar-Ge Yatırımları: Şirket, Ar-Ge merkezinde yaptığı çalışmalarla tohum ıslahında önemli adımlar atıyor. Çiftçi Odaklı Yaklaşım: Hektaş, geliştirdiği tohumları çiftçilerin ihtiyaçlarına göre belirliyor ve onların geri bildirimlerini dikkate alıyor. Sürdürülebilirlik: Çevreye duyarlı üretim yöntemlerini benimseyen Hektaş, sürdürülebilir tarımın gelişimine katkıda bulunuyor. Hektaş Tohum Markası: Areo Tohumculuk olarak başlayan yolculuğuna artık Hektaş Tohum olarak devam eden şirket, güçlü marka bilinirliği sayesinde çiftçilerin güvenini kazanmayı hedefliyor. Hektaş Tohum markası altında geliştirilen "Volkan" ve "Selçuk Bey" gibi yeni pamuk çeşitleri, çiftçilere yüksek verim ve kaliteli ürün imkanı sunuyor. Sektörde Öncü Rol: Hektaş, tarım sektöründe en fazla Ar-Ge yatırımı yapan şirketlerden biri olarak öne çıkıyor. Şirketin F.A.R.M. (Farming, Analysis, Research & More) adlı tarımsal inovasyon merkezi, modern tarım uygulamalarının geliştirilmesi ve yeni teknolojilerin tarıma entegre edilmesi konusunda önemli çalışmalar yürütüyor. Sonuç: Hektaş, yerli tohum çalışmalarına verdiği önemle Türkiye tarımına önemli katkılar sağlıyor. Şirketin bu çabaları, ülkemizin gıda güvenliğini güçlendirerek, tarım sektörünün daha sürdürülebilir ve verimli hale gelmesine katkı sağlayacak.

Sertifikalı tohum üretimine Konya Ovası’ndan 380 bin tonluk katkı Haber

Sertifikalı tohum üretimine Konya Ovası’ndan 380 bin tonluk katkı

Tarımda üretim kalitesinin yükseldiğine değinen Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Burak Kırkgöz, “Tohum ithalatı yapan bir ülkeyken, artık tohum ihracatı yapan bir ülke konumuna yükseldik” dedi. Türkiye’nin tarım ambarı olarak bilinen Konya Ovası, Türkiye genelinde sertifikalı tohum üretiminin yüzde 25’ini karşılıyor. Türkiye’deki 1 milyon 500 bin ton sertifikalı tohum üretiminin 380 bin tonu Konya’da gerçekleştirildi. “380 bin ton civarında Konya yöresinde üretim yapılıyor” Türkiye’deki tohumculuğun büyük bir kısmının Konya yöresinde yapıldığını anlatan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Konya bölgesi ülkemizde tohumculukta da birinci sırada yer alıyor. Yaklaşık olarak ülkemizde üretilen 1 milyon 500 bin ton civarındaki tohumun yüzde 25’i, 380 bin ton civarında Konya bölgesinde üretim yapılıyor. Tabii Konya’daki tohumculuk faaliyetleri 2006 yılında çıkartılan 5553 nolu tohumculuk kanunuyla beraber ivme kazanarak ciddi bir artış gösterdi. Bu yasanın çıkmasıyla beraber ülkemizde tohumculuk faaliyeti, biraz daha gelişmeye başladı. Önceki dönemlerde tabii yurt dışından tohum ithalatı yapan bir ülkeydik, artık tohum ihracatı yapan bir ülke durumuna yükseldik. Bakanlığımız özellikle tohumculukla ilgili çok ciddi çalışmalar yürütüyor. Ülkemizdeki tohumculuğun biraz daha ilerlemesi, artık tamamen yurt dışı odaklı çalışmaların başlatılması gerekiyordu. Geçtiğimiz yıllarda bunlar da gerçekleşti. Artık çok ciddi anlamda yurt dışına tohum ihracatı yapan bir ülke konumuna geldik” dedi. “Sertifikalı tohum kullanımının birim alandaki verimi yüzde 20’ye kadar artırdığı tespit edildi” Bu yıl açıklanan sertifikalı tohum kullanım desteğinin beklentileri karşıladığının altını çizen Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Desteklemeler çiftçilerimiz tarafından ve firmalar tarafından olumlu karşılandı. Tohumlarında yaklaşık olarak 122 lira dekarına destek verilecek. Yani kilo bazında 5.3 liraya denk geliyor. Bu yılki tohum satış fiyatlarına bakıldığı zaman 5.3 liralık bakanlığımız tarafından verilecek olan destek ciddi anlamda tohum satışını da etkiliyor. Sertifikalı tohum kullanımının birim alandaki verimi yüzde 20’ye kadar artırdığı tespit edildi. Özellikle hububat alanlarında çiftçilerimizin sertifikalı tohuma yönelmesini ve tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. Şu an ülkemizdeki tohumculuk faaliyeti yürüten firmalar ülkemizde bütün alanları ekecek kadar tohum üretebilirler. Tabii bunun satışıyla alakalı ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Artık çiftçilerimizin de bunun bilincinde olduğunu düşünüyorum. Sertifikalı tohum kullanıldığında birim alandaki maliyetlerimiz de düşüyor. Şöyle ki sertifikasız tohum kullanımında hastalık ve zararlıların daha yoğun bir şekilde görüldüğü ve birim alandaki verim kayıpları da üzerine eklendiği zaman sertifikalı tohum bazen çiftçilerimiz tarafından yüksek maliyetli bulunabiliyor. Ama çiftçilerimiz sertifikasız tohum kullanırsa daha sonrasında yapılacak bu maliyetler üzerine eklendiği zaman sertifikalı tohumun da üzerine çıkıyor” ifadelerini kullandı. Sertifikalı tohum üreticiliğinin büyük emekler karşılığında yapıldığına dikkat çeken Kırkgöz, “Sertifikalı tohum üreten firmalarımız anaç tohumlarını tarlaya ektikleri günden itibaren sık sık tarla kontrolleri yaparak tarlalardaki yabancı maddelerin temizliği ve tarlalardaki hastalık kontrollerini, bütün kontrolleri yapıyor. Bunlar tabii emek isteyen meseleler, zaman isteyen meseleler, yaklaşık olarak 8-9 aylık bir süreç sertifikalı tohumluğun üretim süreci. Sözleşmeli üretim modelinde çiftçilerimizle sözleşme yaparak bu üretimleri gerçekleştirip daha sonrasında bu alanlardan hasat ettiğimiz tohumları işleme tesislerinde sertifikalı tohumluk vasfını sağlayacak şekilde temizlikleri ve içerisindeki atık maddelerden veya yabancı maddelerden arındırarak temiz bir tohum elde ediliyor. Daha sonrasında tohumlar ilaçlanarak paketlenip sertifikalandırılıyor” diye konuştu.

Yerli Hibrit Ayçiçeği tarla günü ile taçlandı Haber

Yerli Hibrit Ayçiçeği tarla günü ile taçlandı

Tekirdağ’da düzenlenen tarla günü ile Türkiye’nin dört bir yanında yaygınlaşmaya başlayan yerli tohumun başarısı kutlandı. Trakya Bölgesi’nde geliştirilen yerli hibrit ayçiçeği tohumu, kuraklık karşısında gösterdiği üstün direnç ile uluslararası tohum firmalarına meydan okuyarak dikkatleri üzerine çekti. Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde düzenlenen tarla günü ile yerli tohumun başarısı kutlandı ve Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasının önü açıldı. Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle geliştirilen ve Tekirdağ, Edirne, Kırklareli başta olmak üzere birçok ilde deneme ekimleri yapılan yerli hibrit ayçiçeği, özellikle kuraklığa dayanıklılığıyla fark oluşturdu. Geçtiğimiz yıllarda uluslararası firmaların tohumlarından yetiştirilen ayçiçeği tarlalarının kuruduğu gözlenirken, yerli tohumlar bu zorlu şartlara karşı üstün bir performans sergiledi. Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde düzenlenen tarla günü ile bu başarının mutluluğu paylaşıldı. Tarla günü programı sonrasında yerli ayçiçeği tarlasında biçerdöverin devreye girmesiyle hasat başladı. “Ayçiçeğindeki hikayeyi de Türkiye’de garanti etmiş bulunmaktayız” Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaptığı açıklamada, "2017 yılında attığımız bu küçücük tohumlar, 2018-19 ve 2021 yıllarında Allah’ın izniyle ve yardımıyla 5-6 senede AR-GE’sini tamamlayarak, 2021 yılında sadece 100 ton üretebildik. Ama bu bizim için sadece bir başlangıçtı. Tüm Trakya’nın değişik yerlerinde, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Çanakkale’de ufak ufak denemeler yaptık. 2022’de biraz daha çoğalttık. 2023’te elde ettiğimiz ürünleri bu sene Türkiye’nin 20’den fazla ilinde yaydık. Ekim alanını 200 bin dekara ulaştırdık. 2024-2025 sezonunda ise inşallah bu sayıyı 2-3 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bu anlamda bir rüya ve istekle başlayan bu hikaye, bugün burada sizin de bulunduğunuz bir ortamda, yüzlerce çiftçimiz Trakya’da, Çanakkale’de, Samsun’da, Tokat’ta, Eskişehir’de, Adana’da, Konya’da, hatta Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman gibi illerde sizin ürünleriniz şu an ekiliyor ve dikiliyor. Pandemi döneminde nasıl ki bize aşı vermediler, kendi aşımızı yaptık. Bu anlamda dünyanın ekonomik krize, gıda krizine girebileceği bir dönemde, uluslararası şirketler tohum vermedikleri zaman, vermeyebilirsiniz. Bizim kendi tohumumuz var diyebileceğiz. Bu anlamda İHA’da, SİHA’da, uçakta, arabada ve diğer konularda nasıl kimseye bağımlı değilsek, kendi kendimize yetebiliyorsak, inşallah ayçiçeğindeki hikayeyi de Türkiye’de garanti etmiş bulunmaktayız. Yabancı tohumlar vermese bile gelecek dönemlerde Trakya Tohum tüm Türkiye’ye tohum verebilecek" dedi. “Yerli ve milli olmak hepimizin onuru ve gururu” Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal ise açıklamasında, "Tarım ve Orman Bakanlığı olarak biz, 2021 yılından beri tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi projesi çerçevesinde yerli ve milli ayçiçeği tohumuna destek veriyoruz. Bakanlığımızın bu konuya bütçe ayırması ile birlikte, yüzde 25 üretici katkılı, yüzde 75 Bakanlığımızın hibe katkılı bu projeyi başlattık ve destekledik. O günden beri de desteklememiz devam ediyor. 2022-2023-2024 yılları arasında Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğimizin destekleri ile projeyi yürüttük. Şu ana kadar 3 yılın ortalamasında 58 bin dekarda yerli ve milli ayçiçeği ekimini ilimizde sağladık. Adı üzerinde yerli ve milli olmak hepimizin onuru ve gururu" dedi. “Diğer tarlalara göre yerli ve milli ayçiçeği tarlası daha iyi” Hasat şenliğine katılan çiftçilerden Hasan Terzioğlu da yaptığı açıklamada, "Ben de yeni ektim. Diğer tarlalarıma göre yerli ve milli ayçiçeği tarlası daha iyi. Ben zaten milliyetçilikten yanayım. Milli olmasını istiyorum, yabancılardan da bir şeyler almayalım diyorum; kendimiz üretelim, kendimiz yetiştirelim her şeyi" dedi. Programa Tekirdağ Vali Yardımcısı Günay Öztürk, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal ve birçok çiftçi katıldı.

Erzurum’da milli ve yerli tohum hamlesi Haber

Erzurum’da milli ve yerli tohum hamlesi

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ve Tarımsan işbirliği ile kurulan “Tohum Teknolojisi ve Üretimi Ar-Ge Laboratuvarı”nın açılışı yapıldı. Erzurum Teknik Üniversitesi bünyesinde açılan Tohum Teknolojisi ve Üretimi Ar- Ge Laboratuvarı, özellikle bölge tarımına katkı yapacak ve üretim kalitesini artıracak çalışmalara destek olacak. Laboratuvarın açılışında ETÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Bezirganoğlu, Tarımsan Firma Yetkilisi Ziraat Müh. Alper Küçük, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Vali Yardımcısı Ahmet Özdemir bir konuşma yaptı. “Yerli tohum üretimi yapılacak” ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, tarımda yerli tohum konusunun ülkemizin öncelikli ve kritik alanları arasına girdiğini hatırlatarak, “Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı "mirasımız yerel tohum’ projesini başlatmış ve TÜBİTAK gibi kurumlarımız tohum teknolojilerini öncelikli araştırma projeleri kapsamına almıştır. Tohum konusu dünyanın da gündeminde olan bir konu olduğundan tohum gen bankaları dünya genelinde kurulmaya devam etmektedir. Ülkemizde de çeşitli enstitüler bünyesinde Ulusal Tohum Gen Bankaları mevcuttur. Üniversite olarak biz de tohum teknolojilerinin önemine binaen şu an önünde bulunduğumuz Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezimizde Tarımsan firmasının destekleriyle Tohum Teknolojisi ve Üretimi Ar-Ge Laboratuvarı’nı kurduk. Bu laboratuvarda yerli tohum teknolojileri üzerine Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirilecek ve uygulama sahası da yine kampüs alanımızda tahsis ettiğimiz sahalar olacaktır. Bu bağlamda laboratuvarımızın açılışı ve kokteyl programımızın akabinde saha ziyareti yapılarak tohum çeşitlerinin tanıtımı yapılacaktır” dedi. Şu anda kampüs alanının neredeyse yarısını yani bin 500 dekardan fazla bir bölümünü yerli ve milli tohum üretimi amaçlı kullandıklarını vurgulayan Çakmak, “Zannediyorum arazisinin yarısında teknolojik tanım yapan başka bir üniversite yoktur. Bugün burada açılışını yapacağımız Tohum Teknolojileri Ar-Ge Laboratuvarıma bu eleştirilere en güzel cevap olacaktır” şeklinde konuştu. Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğünden Dr. Ümran Küçüközdemir, ETÜ sahasında ekilen yerli buğday tohumunun gelecek açısından umut verdiğini söyledi.

Yerli ayçiçeği kuraklığa meydan okuyor: Tohum firmaları şokta Haber

Yerli ayçiçeği kuraklığa meydan okuyor: Tohum firmaları şokta

Yerli ayçiçeği artık ülkenin 4 bir yanında yetiştirilmeye başlandı. Trakya Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle geliştirilen yerli ve milli hibrit ayçiçeği Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli başta olmak üzere ülke genelinde yaygınlaşmaya başladı. Geçen yıl uluslararası yabancı bazı firmaların tohumlarından yetiştirilen ayçiçeği tarlaları kururken yerli ayçiçeği tohumu ise kuraklığa dayanıklı olarak farkını ortaya koydu. Bu yılda deneme alanları genişletilen ve 20 ilde ekilen yerli hibrit ayçiçeği tohumu, yabancı firmalara oranla yine farkını ortaya koydu. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesindeki yerli ayçiçeği tarlasında incelemede bulunarak yerli ayçiçeğinin kuraklığa dirençliği ile farkını yerinde inceledi. “Çıktığımız bu yolda ne kadar başarılı olduğumuzu göstermiş oluyor” Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaptığı açıklamada, "Biz Trakya kalkınma ajansı olarak Trakya Bölgesindeki 38 tohum şirketi, borsalarımız ve üniversite ile beraber 2017 yılında Türkiye’nin ilk yerli ve milli hibrit ayçiçeğinin AR-GE çalışmalarına başladık. Bu çalışmalar neticesinde 2021 yılında Allah’ın da yardımıyla ve izniyle ilk defa Türkiye’de yerli ve milli hibrit ayçiçeğini toprakla buluşturduk. İlk başladığımızda sadece Trakya bölgemizdeki 3 ilimizde yaklaşık 10 bin ile 25 bin dekar arasında alanda ekim yapıldı. Bir sonraki sene performans iyi olduğu için 40 bin dekara çıkardık. Geçen sene malum Çok ciddi bir kuraklık vardı. Kuraklığa rağmen performans çok iyi olduğundan dolayı malum birçok şirketin tohumları kuraklıktan etkilenerek çıkışlar iyi olmadı ve verim vermedi. Ama bizim geçen sene bu kuraklığa ve zorluğa rağmen çıkışlarımız, yağ oranlarımız ve verimliliğimiz iyi olduğundan dolayı bu sene başta Trakya olmak üzere Marmara’nın tamamında Çanakkale’den tutun Balıkesir, Sakarya, Kocaeli, İstanbul gibi illerimizle beraber ortak Karadeniz’de Samsun, Tokat, Orta Anadolu’da Eskişehir ve Ankara’da, Adana’da ve 2. ekim olarak da Şanlıurfa ve Diyarbakır’da yaklaşık 20 ilde yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumumuz Türkiye’nin birçok ilinde toprakla ve çiftçilerimizle buluştu. Bu sene özellikle Trakya bölgesinde çiftçilerimizle dolaşıyoruz onlardan geri dönüşler almaya çalışıyoruz. Gördüğünüz gibi çok güzel ve büyük başaklar ortaya çıkmış. Bu sonuçları diğer illerimizde de aldığımızı görüyoruz. Bu da çıktığımız bu yolda ne kadar başarılı olduğumuzu göstermiş oluyor. Gelecek yıllarda da Türkiye’nin 40-50 elinde yerli ayçiçeğini yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Şu an Türkiye genelinde 300 bin dekar alanda yaklaşık 120 ton satılmış vaziyette" dedi Bütün tarlalarına ekecekler Genç çiftçilerden Alperen Uğuzlar da yaptığı açıklamada, "Bu sene yerli ürün ektik, gayet memnunuz. Seneye Kısmet olursa bütün tarlalarımıza bu çeşitten ekmeye çalışacağız" dedi. Uluslararası pazarda rekabet kızışacak Trakya Tohum Yönetim Kurulu Başkanı Birol Tarar ise açıklamasında, "Kuraklığa rağmen çok daha iyi sonuçlar görüyoruz. Çoğu çiftçi Bu üründen aldı ve aldıktan sonra da dedikleri şey şu oldu. ’Bu kadar iyi performans beklemiyorduk’. Çoğu uluslararası firmalardan aldıkları tohumlardan aşağı değil daha verimli sonuçlar aldıklarını söylüyorlar. Uluslararası pazarda da yer almak için çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

Sındırgı’da yerli üretim ile alınan verim yüzleri güldürdü Haber

Sındırgı’da yerli üretim ile alınan verim yüzleri güldürdü

Balıkesir İl Tarım Müdürlüğünce yürütülen demonstrasyon çalışmaları dahilinde Sındırgı ilçesinde ekimi yapılan yerli ve milli çeşitlerin hasadı gerçekleştirildi. Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Sındırgı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce dağıtımı yapılan 12 ürün Gölcük, Eşmedere, Çaygören, Karagür, Yüreğil, Aktaş, Çıkrıkcı, Eğridere, Hisaralan, Kocasinan, İzzettin, Taşköy, Yolcupınar, İbiller, Kurtuluş, Çoturtepe, Akçakısrak, Aktaş, Düğüncüler, Emendere, Kınık, Yaylabayır, Pürsünler, Kıranköy, Büyükdağdere, Bayraklı, Sinandede, Danaçayır, Alacaatlı, Çavdaroğlu, Karaağaç, Karakaya, Kertil, Kızılgür, Kocabey, Mandıra, Osmanlar, Umurlar ve Çelebiler kırsal mahallelerinde üretildi. Yerli tohum ile verimdeki artış da çiftçinin yüzünü güldürdü. Buğday, Arpa, İtalyan Çimi, Kanola, Yağlık Ayçiçeği, Kuru Fasulye, Macar Fiği ve Silajlık Sorgum olmak üzere, toplamda 8 ürün 18 çeşitte yaklaşık bin 626 dekar alanda yetiştirilen demonstrasyon ürün çalışmalarında alınan verimler üreticileri memnun etti. Gölcük kırsal mahallesinde yerli üretimde hasat protokol üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Gölcük mahallesinde üretim yapan çiftçi Hasan Tink “Ailece çiftçilikle uğraşmaktayız. Tarım il müdürlüğü tarafından tarafımıza verilen hibe 200 kilo tohumu bu parselimize ektik, gayet de memnunuz şu anda da hasadını yapıyoruz. Hasat sonucunda verimi göreceğiz İnşallah. Scarloth diye bir çeşit syngentanın, ilk defa bu yörede denemesi yapılıyor. Biz de merak ediyoruz ne alacağız diye merak ediyoruz“ dedi. Söz konusu çeşitlerin, en başta yerli olması, hastalık ve zararlılara karşı mukavemetli olması, birim alandan alınan verim miktarının yüksek olması, bu çeşitlerin ekim alanlarında daha da yaygınlaşacağı değerlendirildi. Sındırgı Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir ve Tarım Müdürlüğü ortaklaşa çalışmalarla Sındırgı’da tarıma ve yerli üretime desteğin her alanda devam ettiğini belirten Sındırgı Belediye başkan yardımcısı Salih Durak “İl tarım müdürlüğümüz ilçe tarım müdürlüğümüz ve büyükşehir ve Sındırgı belediyemiz iş birliğiyle Sındırgıda artık yerli tohumların 8 farklı çeşit yerli tohumların ekme çalışmasının hasadı bugün yapılıyor. Sındırgımız bu konuda zengin kaynaklara sahip doğası ve iklimi olarak da her türlü bitkiye uygun bir alanda. Bu konuda da il tarım ve ilçe tarım müdürlüğümüz yaptığı analizler sonucu ekmeklik buğdayın 8 çeşitten bir tanesi olan ekmek buğdayının artık ekiminin hasadı yapıldı. Bu konuda emeği geçen tüm yerel ve genel idare ve devletimizin politikasına teşekkür ediyoruz. İnşallah çiftçilerimizin verimli bir yılı olur. Bu konuda da Rabbim herkese hayırlı ve bereketli kazançlar nasip etsin“ dedi. Yerli tohumlarla üretimin çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ve bu tür projelerin artarak devam edeceğini belirten Balıkesir İl tarım müdürü Erkan Alkan ise, “Şu an Balıkesir ilimizin Sındırgı ilçesindeyiz, Gölcük mahallesindeyiz. Sındırgı ilçemizde yaklaşık şimdiye kadar bin dekar alanda 89 çiftçimize ayrı ayrı mahallelerde enstitülerimizin geliştirdiği tarım ve orman bakanlığımıza bağlı cinslerimizin geliştirdiği yeni çeşitleri demastrasyonu yapıyoruz. Burada önemli olan bilim alanında hem daha yüksek verim elde edebilmek ve özellikle hastalıklara daha dayanıklı cinsleri bu bölgeye tamamen ürün desenli değiştirmeyi hedefliyoruz. Bugünde Sındırgı ilçemizde tarla günündeyiz. Bu ektiğimiz buğday çeşitleri şu ana kadar ilimizde 910 kg kayra çeşidimiz var. 910 kilogram dekara verim verdi ki bu hakikaten çok güzel. Özellikle bu sene yağışların fazla olması ve nem oranının yüksek olmasından dolayı buğday ve arpada pas hastalığı çok fazla görüldü. Bizim bu yeni çeşitlerimizde bu daha az oranda gözüktü. Özellikle yatma bakımından baktığınız zaman daha dik ve bu doluluk oranı çok yüksek oldu. Bu da çiftçilerimiz adına çok mutlu, sevindirici olarak geri dönüşler oldu. Bir tane çiftçimiz özellikle dün hasat yaptığımız tamamen taşlık bir alanda son 20 senede benim alabildiğim en yüksek verim dekara 300 kilogramdı, sizin getirdiğiniz çeşitler sayesinde şu an 618 kilogram verim aldım ki Allah sizden razı olsun diye söylemişti ki bizim o çiftçinin mutluluğunu görmek bizim için ayrı mutluluk verici. Ben özellikle bu demastrasyondan dolayı destek veren tarım orman bakanlığımıza ve büyükşehir belediyemize ve Sındırgı belediyemize teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.