TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yığılca

AGRONEWS - Yığılca haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yığılca haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yığılca arısına dünya arıcılarından yoğun talep Haber

Yığılca arısına dünya arıcılarından yoğun talep

Resmi Gazetede yayımlanarak tescillenen Yığılca arısı hakkında bilgiler veren Düzceli arıcı Mücahit Kılıç, 4 kovan ile başladığı arıcıkta şu anda 250 kovana ulaştığını söyledi. Yığılca arısı yaptığı orman gülü balı ve dayanıklılığını ispatlarken resmi gazetede yayımlanarak tescil alan arılar arasında yer alıyor. Kestane balının yanı sıra içindeki maddeler nedeniyle Orman gülü balı gibi çok güçlü balları bile sorunsuz üretebilen Yığılca arısı hortum uzunluğu ile de Kafkas arısının ardından dünyanın en güçlü ve dayanıklı arıları arasında ikinci sırada yer alıyor. Yığılca arısı bu haliyle Türk ve dünya arıcılarından da yoğun talep görüyor. Düzce’de köy hayatını geçince kendisine uğraş olarak arıcılığı seçen ve 4 kovan ile arıcılığa başlayan Mücahit Kılıç, 250 kovan sahibi olarak Yığılca arısının özelliklerini anlattı. Mücahit Kılıç, “Köyünde oturuyorum. Köyde bir uğraşım olsun istiyordum. Bir abimizin teşvikiyle bu iş olur mu diye bir kaç kovanla başlangıç yaptım. Baktık ki çok olumlu devam ettirdim. Şimdi 4 kovandan 250 kovana çıktım. Bu noktada Düzce kestane balının anavatanlarından birisi diyebiliriz. Düzce Karadeniz sahili boyunca bütün şehirlerarasında kestane balının yoğun üretildiği bir il. Coğrafi işarette alındı. Burada orman gülü balı da olur ama yoğunluk kestane balındadır. Gıda kodeksine göre bir balın kestane balı olabilmesi için yüzde 70 kestane olması gerekiyor. Buda Düzce’de üretilen ballarda var zaten. İlimizde kestane balının yanı sıra Türkiye’de resmi gazetede tescil edilmiş bir Yığılca arımız var. Yığılca arısı yüzlerce hatta binlerce yıldır kendisini yaşatmış, bölgenin eko tipi olmuş bir arımız” dedi. "Arıcılığın bir değeri var" Kılıç, Düzce Üniversitesinin ve Arıcılar Birliği ile Tarım İl Müdürlüğünün çalışmaları ile bölgenin arıcılıkta bir değerinin olduğunu belirterek “Bunda da hep birlikte sahip çıkacağız. Yığılca arısı dünyada tek. Bu bölgeye göre kendisini konumlandırmış bir arı. Düzce’de orman gülü diye bir balımız vardır. Bu bal bariyer baldır ve içindeki maddeler nedeniyle zehirlidir. Bir başka bölgeden arı getirerek denedik. Arılar zehirlendi. Yığılca arısı ise bu balı üretiyor. O nedenle Yığılca arısı Resmi Gazetede yayımlanarak tescillenmiş bir arı türüdür. Kafkas arısından sonra hortum uzunluğu en fazla olan 2. arı türüdür. Bu nedenle hem en zor yerlerden balı alabilir hem de dayanıklılık olarak diğer arı türlerinden daha dayanıklıdır. Bu nedenle Türkiye’de ve dünyada arıcıların en fazla rağbet gösterdiği arı türü arasında yer alıyor. Bu arılarımızı da Düzce Üniversitesi ve Düzce İl Tarım Müdürlüğü birlikte üretmeye çalışıyor” ifadelerii kullandı. İl Müdürü Uzun’da kovanları inceledi Mücahit Kılıç’ın ürettiği balları yerinde incelemek için ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun’da hem üretilen bal hem de arılar ile ilgili Kılıç’tan bilgiler aldı. Ayrıca Esra Uzun, kovanlarda arıların yaptığı balları da yakından inceledi.

Kovanda arı, Yığılca’da hayat var Haber

Kovanda arı, Yığılca’da hayat var

Düzce’de arıcılığın geliştirilmesi için hazırlanan “Kovanda arı, Yığılca’da hayat var” projesi başladı. Düzce Üniversitesi ve ilgili kurumlarca Yığılca’da arıcılığın geliştirilmesi için hazırlanan Kovanda arı, Yığılca’da hayat var projesi Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın katılımı ile başladı. Bölgede bulunan arıcılara çeşitli desteklemelerin yapılacağı projenin tanıtımında konuşan YÖK Başkanı Özvar, “Üniversitelerimiz bir taraftan üretimin ve teknolojinin temellerini oluşturan bilimsel çalışmaları ve eğitim faaliyetleri yürütürken, diğer taraftan da sosyal kültürel be entellektüel gelişime katkı sağlarlar. YÖK olarak bizde üniversitelerin bu çok katmanlı yapılarını dikkate alarak okullarımızı rekabetçi, yenilikçi, ekonomik ve sosyal gelişimi açık kurumlar haline getirmek için büyük bir gayret içerisinde olduğumuzu belirtmek isterim. Üniversitelerin her birinin öncelikle fark oluşturabilecekleri ve ön plana çıkabilecekleri alanlarda uzmanlaşmalarını teşvik ediyor ve destekliyoruz. Bu anlayış çerçevesinde misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma konusundan son yıllarda fevkalade önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Düzce Üniversitemize de bulunduğu coğrafya ve bölgesel gelişme potansiyelleri göz önünde bulundurularak sağlık ve çevre alanlarında ihtisaslaşma misyonu yükselmiştir. Üzerinde hassasiyet ile durduğumuz bu alanlar başta Düzce ve çevresi olmak üzere ülkemize mühim katkılar sunma kapasitesine sahiptir. Dünya arı günü çerçevesinde Düzce’de bulunuyoruz. Düzce Üniversitesi arıcılığı desteklemek ve geliştirmek için geliştirdiği proje çerçevesinde kamudan ve dışardan kurumlarında aynı olduğu bu proje ile bölgenin sosyo ekonomik kalkınmasına ve önemli bir değerimiz olan Yığılca bal arısı eko tipinin tanıtılmasına yönelik katkı da bulunacak adımlar atılmıştır. Geliştirilen projenin diğer boyutunu gençler, kadınlar ve işsizler gibi dezavantajlı grupların desteklenmesi oluşturmaktadır. Bu gruplara mensup bölge insanının istihdama dahil edilmesi ülkemiz adına sevindirici bir gelişmedir” şeklinde konuştu. “Yığılca arısını geliştiriyoruz” Yığılca’nın arısının geliştirilmesi için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Düzce Valisi Selçuk Aslan, “Yığılca balı, arısı Tarım Bakanlığımız tarafından takip edilen teşvik edilen bir gen türü. Bunun korunması amacı ile bugün benimde şu anda dönem başkanlığını yaptığım MARKA tarafından desteklenen Kovanda Arı Yığılca’da hayat var projesinin Dünya arıcılık gününde lansmanını yapıyoruz. Yığılca arısını geliştiriyor, çeşitli çalışmalarla destekliyoruz” dedi. Programda Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ve Arıcılık Araştırma Merkezi sorumlusu Meral Kekeçoğlu’da proje ile ilgili yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Proje çerçevesinde bölgede bulunan arıcılık yapan çiftçilere arı kovanı, arı, üretim öncesi ve sonrası gerekli malzemeler ile ilgili desteklemelerde bulunuldu.

Düzce’de organik tarım yaygınlaşıyor Haber

Düzce’de organik tarım yaygınlaşıyor

Düzce Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan "Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü" projesinde sertifika almaya hak kazanan 50 fındık üreticisine sertifikaları düzenlenen törenle verildi. Yığılca Kaymakamı Hüseyin Demirkol’unda katıldığı sertifika dağıtım töreninde konuşan Düzce Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, bin 250 dekar alanda organik fındık üretildiğini söyledi. Düzce’de üreticilere bitkisel üretim konusunda organik tarımı teşvik etmek için Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan “Düzce Organik Ürün Üretiyor, İstanbul Temiz Su Tüketiyor Projesi" hakkında törende konuşan İl Müdürü Esra Uzun “Bu proje ilimiz Yığılca ilçesi İğneler Köyünde 50 fındık üreticimizle yaklaşık 1250 dekar alanda gerçekleşmektedir. İlçemizde ilk defa organik tarım projesi uygulanmış ve organik tarım açısından iyi bir örnek teşkil etmiştir. Organik Tarım projemizde yer alan üreticilerimizin her birinin proje ile sertifikasyon hizmet alımı, toprak analizleri ile organik gübre ve ilaç ihtiyaçları karşılanmaktadır. Organik tarım sertifikasyon sisteminde yer alan üreticilere Bitkisel Üretim Desteklemeleri dahilinde destekleme ödemesi yapılmaktadır. Projede yer alan üreticilerimiz organik tarım yaptıkları için dönüm başına 180 TL destekleme ödemesini Geçiş-1 aşamasını geçtikten sonra alabileceklerdir. 2022 yılında Düzce ilinde toplam 254 işletme 7 bin 736 da alanda organik tarım desteğinden faydalanmıştır. Düzce’de 2022 yılı toplam organik tarım destekleme tutarı 438 bin 432 TL’dir” dedi. Tören sonunda protokol üyeleri tarafından üreticilere sertifikaları verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.