TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yumurta

AGRONEWS - Yumurta haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yumurta haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hobiden Çiftliğe: Genç Girişimcinin Başarı Hikayesi Haber

Hobiden Çiftliğe: Genç Girişimcinin Başarı Hikayesi

BİLECİK (İHA) - Bilecik’te 24 yaşındaki üniversite mezunu Oğuzhan Kurt, hobi olarak başladığı tavuk yetiştiriciliğini profesyonel bir işletmeye dönüştürdü. Şimdi, 11 dönümlük arazide kurduğu çiftlikte 3 bin tavukla günlük yumurta üretimi yapıyor. Bozüyük ilçesine bağlı Poyra Köyü’nde bulunan çiftliğin kurucusu Kurt, bölgede tek gezen tavuk çiftliği olarak faaliyet gösterdiklerini belirtti. Hedefinin önce Bilecik ve çevresine, ardından tüm Türkiye’ye ulaşmak olduğunu söyledi. Oğuzhan Kurt'un uzun vadeli hedefleri arasında ihracatçı olmak da var. Kurt, "Uluslararası Lojistik Yönetimi mezunuyum. Mezuniyetten sonra evimizin bahçesinde hobi olarak başladığım tavuk bakımı için bir araştırma içerisine girdim ve bu işletmeyi kurma kararı aldım. Ailemin de ticaretten gelmesinin bana çok faydası oldu. Yaklaşık 1 buçuk yıl önce 11 dönümlük arazi temin ettik. Sondajla suyumuzu çıkarttık. Daha sonra kendi imkanlarımızla bu tesisin inşaatına başladık. Biz entegre tesisi olma yönündeyiz. Suyumuzu çıkarttık, elektriğimizi güneş panelleriyle kendimiz üretiyoruz. Herhangi bir dışa bağımlılığımız da yok. Hem ilimize ilçemize hem de ülkemize ekonomik katkıda bulunmak istiyoruz" dedi. 365 metrekarelik çiftliğinde 3 bin tavuğa bakan genç girişimci Kurt, diğer gençlere cesaret vererek, "Elinde imkanı olan genç arkadaşlarımıza tavsiyelerde bulunmak istiyorum. İmkanınız varsa bu işleri yapabilirsiniz. Emin olun kendi çabalarınızla mutlaka bir noktaya geleceksiniz, karşılığını alacağınıza eminim" dedi.

Pestisitler Sağlık İçin Büyük Tehdit Oluşturuyor Haber

Pestisitler Sağlık İçin Büyük Tehdit Oluşturuyor

İSTANBUL (İHA) - Gıda üretiminde artan pestisit kullanımı, ciddi sağlık risklerini beraberinde getiriyor. Özellikle organ nakli yapılan bireyler, çocuklar ve hamileler, pestisitlerin olumsuz etkilerine karşı en hassas gruplar arasında bulunuyor. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, pestisit kalıntılarının yalnızca sebzelerle sınırlı olmadığını vurguladı. Bakliyat, et, süt ve yumurta gibi çeşitli gıdalarda da pestisit izlerine rastlanabileceğini belirten Erk, "Halkımız bu konuda bilinçli olmalı, ne yediğini iyi bilmelidir. Aynı zamanda, yetkililerin denetimleri artırması şarttır. Pestisit kalıntıları, başta organ nakli hastaları olmak üzere birçok kişi için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması için bireysel önlemler yeterli olmayabilir. Bu nedenle, pestisit kullanımı azaltılmalı. Pestisitlerde doz çok önemlidir" dedi. HANGİ ÜRÜNLER DAHA RİSKLİ? Pestisitler, elma, çilek, domates, biber ve ıspanak gibi ince kabuklu ya da pürüzlü yüzeye sahip ürünlerde yoğun olarak bulunabiliyor. Bunun yanı sıra buğday, pirinç, kuru fasulye ve nohut gibi bakliyatlarda da pestisit kalıntılarına rastlanabiliyor. Hayvan yemleri aracılığıyla et, süt ve yumurtaya da pestisit bulaşabiliyor. Pestisitlerin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri arasında hormonal düzensizlikler, sinir sistemi hasarları, kanserojen etkiler ve üreme bozuklukları yer alıyor. PESTİSİT MARUZİYETİNİ AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER Sebze ve meyveleri bol suyla yıkamak, sirkeli ya da karbonatlı suda bekletmek, soyulabilir ürünlerin kabuklarını soymak, mevsiminde üretilen gıdaları tercih etmek gibi önlemlerle pestisit maruziyeti azaltılabilir. Ancak bireysel önlemlerin yanı sıra pestisit kullanımının genel olarak sınırlandırılması gerektiği belirtiliyor.

Başkan Güler: Haber

Başkan Güler: "Yeşil Devrimle Tarımda Yeni Bir Dönem Başlatıyoruz"

ORDU (İHA) - Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, yaptığı açıklamada, "Büyükşehir Belediyesi olarak tarımda bir devrim yapıyoruz, bu devrimin adı yeşil devrimdir. Yeşil ekonomi ile ülkemiz ve şehrimizi daha da ileriye gitmiş olacak" dedi. Ordu Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimde çeşitliliği artırmak ve üreticilere ek gelir sağlayacak faaliyetleri desteklemek için DOKAP ve Ordu İl Tarım Müdürlüğü iş birliğiyle 25 ton 5’li karma yem, 3 ton ryegrass tohumu, 7 bin 500 adet mavi yemiş fidanı ve 25 bin metre damla sulama borusu desteği sağladı. "YEŞİL EKONOMİ SAYESİNDE DOĞDUĞU YERDE DOYAN İNSANLAR OLACAĞIZ" Başkan Güler, yeşil devrimle insanların doğdukları yerlerde doyacaklarını belirterek, Ordu’nun büyük bir araziye sahip olduğunu ve son yıllarda tarımsal kalkınma ile gurbetten dönüşlerin arttığını vurguladı. "Bu yeşil ekonomi sayesinde doğduğu yerde doyan insanlar olacağız. Ordu bakıldığında çok nüfus veren bir şehir. İstanbul’da Ordulular 3. sırada yer alırlar. Ordu aslında arazi bakımında İstanbul’dan daha da büyük. Artık yanık gurbet türkülerini söylemeye gerek yok. Şehrimizin arazileri bizlere yeter. Son yıllarda yapılan tarımsal kalkınma ve üretimle gurbetten dönüşler arttı ve insanlar artık memleketlerine geri gelmeye başladılar" dedi. TARIM ÜRETİCİLERİNE ALIM GARANTİSİ Tarımsal üretimi her zaman teşvik ettiklerini belirten Başkan Güler, üreticilere alım garantisi sunduklarını ifade etti. "Biz, dün olduğu gibi bugün de üretenin yanında yer aldık ve almaya da devam edeceğiz. Siz yeter ki üretin, Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak biz alım garantisi veriyoruz. Dolayısıyla ürettiğiniz bir malın dışarıda kalma ihtimali yok. Siz yeter ki gayret gösterin ve üretim yapın" diyerek, belediye olarak her zaman üreticilerin yanında olacaklarını söyledi. KAPANMA NOKTASINDAKİ TAVUK İŞLETMECİLİĞİNDE BAŞARI Yakın dönemde tavuk işletmeciliğiyle ilgili büyük bir başarıya imza attıklarını belirten Güler, yıllık 45 milyon adet yumurta üretimi sağladıklarını ve bu üretimle birlikte binlerce insanın aş ve iş sahibi olduğunu söyledi. Ayrıca, ürettikleri yumurtaların Türkiye’nin en büyük zincir mağazalarında satıldığını belirterek, üretimin karşılığını almanın önemine değindi.

Yumurta Fiyatlarındaki Artışın Gerçek Nedeni Açıklandı Haber

Yumurta Fiyatlarındaki Artışın Gerçek Nedeni Açıklandı

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, yumurta üretiminde herhangi bir düşüş olmadığını vurgulayarak, piyasada yaşanan fiyat artışlarının üretimle ilgisi olmadığını, bu artışların oluşturulan algıdan ve marketlerdeki fiyat makaslarından kaynaklandığını söyledi. Afyon, yumurta fiyatları konusundaki tartışmalarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, iki hafta önce Konya’da kuş gribi görüldüğünü hatırlatarak, "Bu, kuş gribinden kaynaklanan bir sorun olmadı. Üretim devam etti, piyasaya yumurta sevki hiçbir şekilde aksamadı. Bazı tüccarlar bu durumda yeni tedarikçi aradı. Yeni tedarikçi arayışında piyasada bir algı oluştu" dedi. Talepleri karşılama konusunda bir sorun yaşamadıklarını belirten Afyon, fiyat artışlarının sebebinin sorunu genele yaymaya çalışan fırsatçılar olduğunu iddia etti. Afyon, piyasada tüccarlardan kaynaklanan kötü bir hava oluşturulmaya çalışıldığına tekrar dikkat çekerek, "Yumurta üretiminde bir sıkıntımız yok. Fiyatların arttığı söyleniyor. Bu bahsedilen artış, üreticiden kaynaklı değil. Yumurta üretiminde bir düşüş yok. Marketlerde makas açıldı. Fiyat artışları yumurta üretimiyle alakalı değil, oluşturulan algıdan ve marketlerdeki fiyat makaslarından kaynaklı" şeklinde konuştu. Afyon, özel üretim olmayan yumurtanın fiyatının Ocak ayıyla aynı seviyede olduğunu belirterek, şu an bir koli yumurtanın 140 lira civarında olduğunu belirtti. Afyon, ulusal marketlerdeki fiyatların daha makul seviyelerde olması gerektiğini dile getirerek, tüketicileri yüksek fiyatlara itibar etmemeleri konusunda uyardı. Son olarak, üreticilerin karşı karşıya kaldıkları maliyetlere dikkat çeken Afyon, üreticilerin şu an zarar etmediklerini ve maliyetlerini karşıladıklarını ifade etti.

Uzmanlar Rahatlatıyor: Tavuk Eti ve Yumurta Tüketiminde Risk Yok Haber

Uzmanlar Rahatlatıyor: Tavuk Eti ve Yumurta Tüketiminde Risk Yok

Kuş gribi vakaları konusunda toplumsal endişeler sürerken, Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Mustafa Tayar, halkı rahatlatıcı açıklamalarda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine dayanarak, tavuk eti ve yumurta tüketiminin güvenli olduğunu vurgulayan Tayar, virüsün 60 derece sıcaklıkta 30 dakika içinde etkisiz hale geldiğini belirtti. Hastalığın yalnızca enfekte hayvanlarla doğrudan yoğun temas sonucu insanlara bulaşabileceğini açıklayan Tayar, hasta tavukların yumurtlama yeteneğini kaybettiğini, bu nedenle piyasada enfekte yumurta bulunma olasılığının olmadığını ifade etti. Karantina uygulamalarının da ek bir güvenlik katmanı oluşturduğunu vurguladı. Çiftlik sahiplerine önemli uyarılarda bulunan Tayar, tavuklarda görülebilecek belirtileri sıraladı: Baş ve boyunda şişlik, sürekli uyku hali, yorgunluk, ani ölümler, bacaklarda ve ibiklerde mor renk değişimi, öksürük, burun akıntısı ve yeşil ishal. Virüsün hem evcil hem de yabani kuşları etkileyebilen, son derece bulaşıcı viral bir hastalık olduğunu belirtti. İnsanlarda görülen belirtiler arasında şiddetli solunum yolu rahatsızlıkları, nefes darlığı, zatürre, kusma, ateş, öksürük ve ishal gibi semptomların yer aldığını açıklayan Tayar, virüsün göz, burun veya ağız yoluyla vücuda girebileceğini, ancak bunun sadece enfekte hayvanlarla yoğun temas sonucu gerçekleşebileceğini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.