TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yumurta Üretimi

AGRONEWS - Yumurta Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yumurta Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

YUM-BİR'den Yumurtada Yeni Düzenleme Açıklamaları Haber

YUM-BİR'den Yumurtada Yeni Düzenleme Açıklamaları

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yumurta tebliğ taslağının yumurtanın raf ömrünü uzatacağını ve israfı önleyeceğini duyurdu. Bu düzenleme ile "son tüketim tarihi" yerine "tavsiye edilen tüketim tarihi" ifadesinin kullanılacağı belirtildi. Afyon, bu değişiklikle aylık 80 milyon yumurtanın israfının önüne geçileceğini söyledi. Türkiye'de Yumurtada İstihdam ve İstihdam Türkiye'de aylık 2 milyar yumurta üretildiğini belirten Afyon, mevcut üretimin yaklaşık yüzde 4’ünün israf edildiğini ifade etti. Yumurtaların kırık, bakteri veya görüntü olumsuzluğu yoksa tarih ilerledikçe insan sağlığına zarar vermediğini vurguladı. Türkiye'nin tavuk sayısının 105 milyon olduğunu ve günlük yumurta üretiminin 90-95 milyon arasında değiştiğini aktardı. Yeni Tebliğ ve Avrupa Birliği Kriterleri Afyon, yeni tebliğin, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde gıda güvenilirliğini sağlamayı, tüketiciyi yanıltmamayı ve haksız rekabeti önlemeyi amaçladığını belirtti. Düzenleme, Avrupa Birliği'nin tüzüğüne uygun olarak A sınıfı yumurtaların tüketiciye ulaşma süresini 28 gün olarak belirliyor. Yumurta Saklama Koşulları Afyon, yumurtaların uygun koşullarda saklandığında kullanım ömrünün uzayacağını belirtti. Marketlerdeki 15-20 gün bekleyen yumurtaların, evde 35-40 gün bekletildiğinde hala tüketilebileceğini vurguladı. Ayrıca, yumurtaların marketlerde 28 gün içinde tüketiciye ulaştırılması gerektiğini ve bu sürenin dolduğunda raflardan toplanacağını açıkladı. Sonuç Afyon, yumurtaların kabuk bütünlüğü, bakteri üremesi ve aşırı sıcaklık gibi faktörlere bağlı olarak ömrünün uzayabileceğini ifade etti. Ayrıca, marketlerdeki denetimlerin devam edeceğini ve tüketicilerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yumurta fiyatlarındaki sezonluk indirim bitti Haber

Yumurta fiyatlarındaki sezonluk indirim bitti

Son zam ile birlikte kafes yetiştiriciliğiyle üretilen çiftlik yumurtasının tanesi 4 TL’ye çıkarken, 30’lu koliler ise 120-125 TL aralığında satılmaya başladı. Yaz aylarında azalan talep nedeniyle yumurta fiyatlarındaki sezonluk indirim, tüketimin tekrar artış göstermesiyle sona erdi ve fiyatlar yeniden eski seviyelere geldi. Özellikle kafes yetiştiriciliğiyle üretilen çiftlik yumurtalarına yapılan son zamlarla fiyatlar, indirim öncesindeki seviyelere ulaştı. Bir adet yumurtanın fiyatı 4 TL’ye yükselirken, marketlerde 30’lu yumurta kolileri ortalama 120-125 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. ’’Yumurta fiyatları geçen yılki fiyatlar ile aynı’’ İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Necati Yıldırım, yumurta fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldırım, yumurta fiyatlarının geçen yıla oranla şu anda aynı fiyatlar ile satıldığını belirtti. Tüketimin azalmasıyla birlikte yaz aylarında yumurta fiyatlarında gerileme olduğunun altını çizen Yıldırım, ’’Üretici zarar ettiğinden dolayı kışın tüketimin artmasıyla fiyatlar yükseldi. Bu fiyatlar maliyetlere yakın fiyatlardır. Yumurta fiyatlarında bölgesel fiyatlandırma diye bir şey yok. Kars’ta ne kadarsa İstanbul’da da aynı fiyattan satılır. Yumurta fiyatları üretim fazla olduğunda düşer maliyetlerin altına gelir. Zarar edildiğinde hayvan kesimleri başlanır bu seferde yumurta fiyatlarında yükselme olur. Geçen sene 30’lu yumurta fiyatı 125 liraydı şu anda da aynı fiyatlarda satılıyor’’ dedi. ’’Marketler bazen kendi istediklerine göre fiyatlandırma yapabiliyor’’ Yıldırım, ’’Marketlerin yumurta fiyatlarında kendi istediklerine göre fiyatlandırma yapabildiğini belirterek gezen ve organik yumurtada tanesi 10 liraya kadar çıkan fiyatları görebilirsiniz’’ dedi. Yıldırım, ’’Normalde geçen yıl ile bu yıl arasında kullandığımız malzeme maliyetlerine zam geldi fakat yumurta fiyatları aynı kaldı. Yumurta tüketiminde kış ve yaz farkı var. Kışın daha fazla yumurta tüketiliyor. Maliyete gelen zamlar yumurta fiyatlarına henüz etki etmedi üstüne koyulmadı. Yumurtanın bu saatten sonra yükseleceğini düşünmüyorum. En son gelen zam tane başına 50 kuruştu. Organik yumurta ve gezen tavuk sayımız ülkemizde az. Bazen gördüğümüz krem renkli kahverengi olan yumurtaları organik ve köy yumurtası diyerek 300 - 500 liralara satıyorlar. Bu konuda insanların dikkat etmesi gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

Ordu’da yumurta üretimi yıllık 40 milyonu aştı Haber

Ordu’da yumurta üretimi yıllık 40 milyonu aştı

Sezgi, tavukların aynı zamanda kahverengi kokarca zararlısını da yiyerek azaltan bir özelliği olduğunu belirtti. Ordu’da yumurta üretimi, Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen projeler ve destekler ile yaygınlaşıyor. İl genelinde yıllık üretimi yapılan 40 milyon adetten fazla yumurta, ülke genelinde 10 binden fazla marketin raflarında satışa sunuluyor. İldeki yumurta üretiminin ilerleyen süreçte daha da artması hedefleniyor. “Ordu yumurtasının Türkiye’de marka olacağını tahmin ediyoruz” Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi, ilde yeni yapılan projeler ile birlikte yumurta üretiminin arttığını söyledi. İl genelinde yıllık 40 milyon adedin üzerinde yumurta üretimi olduğuna değinen Sezgi, “Hibe çalışmaları ve yeni projeler ile birlikte artarak devam ediyor. Ordu Büyükşehir Belediyemiz ile ortaklaşa sürdürdüğümüz ciddi projeler var, o projelerin hayata geçirilmesi ile beraber gerçekten Türkiye’de marka olarak raflarda olan bir ürün haline geleceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. “Orta Doğu’daki savaş gerilimi nedeniyle ihracat durma noktasına geldi, yumurta fiyatları yarıya indi” Sezgi, yumurta fiyatlarında yarı yarıya bir düşüş yaşandığını ifade ederek, “Şu anda üretici adına tedirginlik vere bir durum yaşıyoruz, sebebi de Orta Doğu’daki savaş gerilimi nedeniyle Süveyş Kanalı kapandı ve ihracat yüzde 90 durdu. İhracat ürününün tamamen iç piyasaya yönelmesi yumurtada yüzde 100 oranında bir fiyat indirimine sebep oldu. Şu anda gıda ürünleri arasında fiyatı düşen tek ürün yumurta diyebiliriz. Bu tüketici adına sevindirici bir durum ancak bir üretici birliği olarak eğer gider kalemlerinde bir iyileşme olmadan yumurta fiyatları düşerse bu üretimin her geçen gün daha da azalacağı anlamına gelmekte. Ramazan ayından önce 140 TL bandında olan 30’lu yumurta şuanda 65 liraya kadar geriledi, bu da üreticiler için kaygı verici bir durum” şeklinde konuştu. “Tavuklar kahverengi kokarca ile mücadelede etkili” Amerika ve Avrupa ülkelerinde tarım alanlarında ciddi zararla neden olan kahverengi kokarcanın geçen yıl itibariyle bölgede etkili olduğunu ve ciddi zararlar verdiğini söyleyen Sezgi, tavukların bu zararlı ile mücadelede etkili bir rol oynadığını ifade etti. Sezgi, “Gözlemlediğimiz, bakanlığımızın yaptığı kimyasal ilaçlamanın yanı sıra tavuğun kokarca ile mücadele etkin bir rol oynaması. Tavuğun yaylım alanlarında kokarca popülasyonu çok az çünkü tavuğun severek beslendiği bir protein kaynağı. Kokarca ile mücadelede özellikle köylerde ikamet eden vatandaşlarımızın tavuk besleyip popülasyonu arttırmasını, kokarca ile mücadele tavuğu da kullanmasını öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Karaman’da köylülere tavuk ve horoz dağıtıldı Haber

Karaman’da köylülere tavuk ve horoz dağıtıldı

Karaman Ziraat Odası, kırsalda yaşamı teşvik etmek amacıyla yiyecekleri yumurtaları kendilerinin üretmesi için köylülere düşük fiyattan tavuk ve horoz temin ederek dağıttı. Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, oda olarak kırsalda yaşamı teşvik etmek amacıyla, kendi yiyecekleri yumurtayı üretmeleri için köylülere böyle bir proje hazırladıklarını söyledi. Bayram, “Bu projeyi yaparken köylülerimize aşıları düzenli bir şekilde yapılmış ucuz bir fiyattan yumurta tavuğu ve horoz temini yaptık. Proje köylülerimizden büyük ilgi var. Önümüzdeki günler dede hindi alımıyla ilgili bir çalışmamız olacak. Türkiye’de en büyük sıkıntı, kırsaldan şehirlere göç verilmesinden dolayı köylerdeki üretimin durarak bitmesidir. Şuan köy bakkalında satılan yumurtalar şehirden geliyor. Önceden şehirde yaşayan vatandaşlar yumurta almaya köylere giderdi. Biz yeniden kırsalda yaşamı teşvik etmek için, köylülerimize kendi yumurtasını ve kendi etini üretsin diye bu projeyi yaptık. Projede oldukça başarılı oldu. Bugün temin ettiğimiz 6 bin yumurta tavuğunun dağıtımı yapılıyor” dedi. Önümüzdeki günlerde projenin devamının geleceğini de belirten Bayram, odaya müracaat eden köylülere tavuk ve horozun tanesinin 150 liradan temin edileceğini sözlerine ekledi. Tavuklarını alan köylüler ise projenin gayet güzel olduğunu söyleyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Beyaz et ve yumurta üretimiyle önemli katkı sağlıyor Haber

Beyaz et ve yumurta üretimiyle önemli katkı sağlıyor

Düzce Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun il genelinde yıllık 62 bin ton beyaz et ve 87,4 milyon sofralık yumurta üretimi ile ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi. Tarım ve Orman Müdürlüğünde il genelinde faaliyet gösteren ticari etlik ve yumurtacı kanatlı işletmelerine yönelik sektör toplantısı düzenlendi. Düzce’deki kanatlı üretiminin mevcut durumu ve geleceği ile ilgili yetkili personellerle birlikte Düzce Kanatlı Hayvan Yetiştiricileri Derneği, Akçakoca Beyaz Et Üreticileri Birliği ve yetiştiriciler ile bilgi alışverişinde bulunuldu. Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Düzce’de broiler ve yumurtacı olarak 360 kanatlı hayvan işletmesi bulunduğunu belirterek “Kanatlı sektörü ilimiz hayvancılığında önemli bir paya sahip olarak yıllık 62 bin ton beyaz et ve 87,4 milyon sofralık yumurta üretimi ile ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Ayrıca bir işletmede damızlık kanatlı yetiştiriciliği yapılmakta ve yıllık 10 milyon adet damızlık yumurta üretimi sağlanarak kuluçka işletmelerine sevk edilmektedir. Hayvan bilgi sisteminde devreye giren kanatlı veri tabanı sayesinde damızlık kanatlı işletmelerine hayvan girişleri, damızlık işletmelerden kuluçkahaneye yumurta çıkışları, kuluçkahanelerden broiler kümeslere civciv sevkleri ve broiler kümeslerden etlik piliç sevklerinin daha kontrollü bir şekilde gerçekleştiriliyor” dedi. Esra Uzun ayrıca sofralarımızda sağlıklı ve güvenilir gıdaların bulunmasının sürdürülebilir olması konusunda önemli adımlar atıldığını ve İl Müdürlüğü olarak her zaman kanatlı üretimi yapan yetiştiricilerin yanında olduklarını ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.