TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Yumurta Üretimi

AGRONEWS - Yumurta Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yumurta Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yumurta fiyatlarındaki sezonluk indirim bitti Haber

Yumurta fiyatlarındaki sezonluk indirim bitti

Son zam ile birlikte kafes yetiştiriciliğiyle üretilen çiftlik yumurtasının tanesi 4 TL’ye çıkarken, 30’lu koliler ise 120-125 TL aralığında satılmaya başladı. Yaz aylarında azalan talep nedeniyle yumurta fiyatlarındaki sezonluk indirim, tüketimin tekrar artış göstermesiyle sona erdi ve fiyatlar yeniden eski seviyelere geldi. Özellikle kafes yetiştiriciliğiyle üretilen çiftlik yumurtalarına yapılan son zamlarla fiyatlar, indirim öncesindeki seviyelere ulaştı. Bir adet yumurtanın fiyatı 4 TL’ye yükselirken, marketlerde 30’lu yumurta kolileri ortalama 120-125 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. ’’Yumurta fiyatları geçen yılki fiyatlar ile aynı’’ İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Necati Yıldırım, yumurta fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldırım, yumurta fiyatlarının geçen yıla oranla şu anda aynı fiyatlar ile satıldığını belirtti. Tüketimin azalmasıyla birlikte yaz aylarında yumurta fiyatlarında gerileme olduğunun altını çizen Yıldırım, ’’Üretici zarar ettiğinden dolayı kışın tüketimin artmasıyla fiyatlar yükseldi. Bu fiyatlar maliyetlere yakın fiyatlardır. Yumurta fiyatlarında bölgesel fiyatlandırma diye bir şey yok. Kars’ta ne kadarsa İstanbul’da da aynı fiyattan satılır. Yumurta fiyatları üretim fazla olduğunda düşer maliyetlerin altına gelir. Zarar edildiğinde hayvan kesimleri başlanır bu seferde yumurta fiyatlarında yükselme olur. Geçen sene 30’lu yumurta fiyatı 125 liraydı şu anda da aynı fiyatlarda satılıyor’’ dedi. ’’Marketler bazen kendi istediklerine göre fiyatlandırma yapabiliyor’’ Yıldırım, ’’Marketlerin yumurta fiyatlarında kendi istediklerine göre fiyatlandırma yapabildiğini belirterek gezen ve organik yumurtada tanesi 10 liraya kadar çıkan fiyatları görebilirsiniz’’ dedi. Yıldırım, ’’Normalde geçen yıl ile bu yıl arasında kullandığımız malzeme maliyetlerine zam geldi fakat yumurta fiyatları aynı kaldı. Yumurta tüketiminde kış ve yaz farkı var. Kışın daha fazla yumurta tüketiliyor. Maliyete gelen zamlar yumurta fiyatlarına henüz etki etmedi üstüne koyulmadı. Yumurtanın bu saatten sonra yükseleceğini düşünmüyorum. En son gelen zam tane başına 50 kuruştu. Organik yumurta ve gezen tavuk sayımız ülkemizde az. Bazen gördüğümüz krem renkli kahverengi olan yumurtaları organik ve köy yumurtası diyerek 300 - 500 liralara satıyorlar. Bu konuda insanların dikkat etmesi gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

Ordu’da yumurta üretimi yıllık 40 milyonu aştı Haber

Ordu’da yumurta üretimi yıllık 40 milyonu aştı

Sezgi, tavukların aynı zamanda kahverengi kokarca zararlısını da yiyerek azaltan bir özelliği olduğunu belirtti. Ordu’da yumurta üretimi, Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen projeler ve destekler ile yaygınlaşıyor. İl genelinde yıllık üretimi yapılan 40 milyon adetten fazla yumurta, ülke genelinde 10 binden fazla marketin raflarında satışa sunuluyor. İldeki yumurta üretiminin ilerleyen süreçte daha da artması hedefleniyor. “Ordu yumurtasının Türkiye’de marka olacağını tahmin ediyoruz” Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi, ilde yeni yapılan projeler ile birlikte yumurta üretiminin arttığını söyledi. İl genelinde yıllık 40 milyon adedin üzerinde yumurta üretimi olduğuna değinen Sezgi, “Hibe çalışmaları ve yeni projeler ile birlikte artarak devam ediyor. Ordu Büyükşehir Belediyemiz ile ortaklaşa sürdürdüğümüz ciddi projeler var, o projelerin hayata geçirilmesi ile beraber gerçekten Türkiye’de marka olarak raflarda olan bir ürün haline geleceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. “Orta Doğu’daki savaş gerilimi nedeniyle ihracat durma noktasına geldi, yumurta fiyatları yarıya indi” Sezgi, yumurta fiyatlarında yarı yarıya bir düşüş yaşandığını ifade ederek, “Şu anda üretici adına tedirginlik vere bir durum yaşıyoruz, sebebi de Orta Doğu’daki savaş gerilimi nedeniyle Süveyş Kanalı kapandı ve ihracat yüzde 90 durdu. İhracat ürününün tamamen iç piyasaya yönelmesi yumurtada yüzde 100 oranında bir fiyat indirimine sebep oldu. Şu anda gıda ürünleri arasında fiyatı düşen tek ürün yumurta diyebiliriz. Bu tüketici adına sevindirici bir durum ancak bir üretici birliği olarak eğer gider kalemlerinde bir iyileşme olmadan yumurta fiyatları düşerse bu üretimin her geçen gün daha da azalacağı anlamına gelmekte. Ramazan ayından önce 140 TL bandında olan 30’lu yumurta şuanda 65 liraya kadar geriledi, bu da üreticiler için kaygı verici bir durum” şeklinde konuştu. “Tavuklar kahverengi kokarca ile mücadelede etkili” Amerika ve Avrupa ülkelerinde tarım alanlarında ciddi zararla neden olan kahverengi kokarcanın geçen yıl itibariyle bölgede etkili olduğunu ve ciddi zararlar verdiğini söyleyen Sezgi, tavukların bu zararlı ile mücadelede etkili bir rol oynadığını ifade etti. Sezgi, “Gözlemlediğimiz, bakanlığımızın yaptığı kimyasal ilaçlamanın yanı sıra tavuğun kokarca ile mücadele etkin bir rol oynaması. Tavuğun yaylım alanlarında kokarca popülasyonu çok az çünkü tavuğun severek beslendiği bir protein kaynağı. Kokarca ile mücadelede özellikle köylerde ikamet eden vatandaşlarımızın tavuk besleyip popülasyonu arttırmasını, kokarca ile mücadele tavuğu da kullanmasını öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Karaman’da köylülere tavuk ve horoz dağıtıldı Haber

Karaman’da köylülere tavuk ve horoz dağıtıldı

Karaman Ziraat Odası, kırsalda yaşamı teşvik etmek amacıyla yiyecekleri yumurtaları kendilerinin üretmesi için köylülere düşük fiyattan tavuk ve horoz temin ederek dağıttı. Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, oda olarak kırsalda yaşamı teşvik etmek amacıyla, kendi yiyecekleri yumurtayı üretmeleri için köylülere böyle bir proje hazırladıklarını söyledi. Bayram, “Bu projeyi yaparken köylülerimize aşıları düzenli bir şekilde yapılmış ucuz bir fiyattan yumurta tavuğu ve horoz temini yaptık. Proje köylülerimizden büyük ilgi var. Önümüzdeki günler dede hindi alımıyla ilgili bir çalışmamız olacak. Türkiye’de en büyük sıkıntı, kırsaldan şehirlere göç verilmesinden dolayı köylerdeki üretimin durarak bitmesidir. Şuan köy bakkalında satılan yumurtalar şehirden geliyor. Önceden şehirde yaşayan vatandaşlar yumurta almaya köylere giderdi. Biz yeniden kırsalda yaşamı teşvik etmek için, köylülerimize kendi yumurtasını ve kendi etini üretsin diye bu projeyi yaptık. Projede oldukça başarılı oldu. Bugün temin ettiğimiz 6 bin yumurta tavuğunun dağıtımı yapılıyor” dedi. Önümüzdeki günlerde projenin devamının geleceğini de belirten Bayram, odaya müracaat eden köylülere tavuk ve horozun tanesinin 150 liradan temin edileceğini sözlerine ekledi. Tavuklarını alan köylüler ise projenin gayet güzel olduğunu söyleyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Beyaz et ve yumurta üretimiyle önemli katkı sağlıyor Haber

Beyaz et ve yumurta üretimiyle önemli katkı sağlıyor

Düzce Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun il genelinde yıllık 62 bin ton beyaz et ve 87,4 milyon sofralık yumurta üretimi ile ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi. Tarım ve Orman Müdürlüğünde il genelinde faaliyet gösteren ticari etlik ve yumurtacı kanatlı işletmelerine yönelik sektör toplantısı düzenlendi. Düzce’deki kanatlı üretiminin mevcut durumu ve geleceği ile ilgili yetkili personellerle birlikte Düzce Kanatlı Hayvan Yetiştiricileri Derneği, Akçakoca Beyaz Et Üreticileri Birliği ve yetiştiriciler ile bilgi alışverişinde bulunuldu. Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Düzce’de broiler ve yumurtacı olarak 360 kanatlı hayvan işletmesi bulunduğunu belirterek “Kanatlı sektörü ilimiz hayvancılığında önemli bir paya sahip olarak yıllık 62 bin ton beyaz et ve 87,4 milyon sofralık yumurta üretimi ile ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Ayrıca bir işletmede damızlık kanatlı yetiştiriciliği yapılmakta ve yıllık 10 milyon adet damızlık yumurta üretimi sağlanarak kuluçka işletmelerine sevk edilmektedir. Hayvan bilgi sisteminde devreye giren kanatlı veri tabanı sayesinde damızlık kanatlı işletmelerine hayvan girişleri, damızlık işletmelerden kuluçkahaneye yumurta çıkışları, kuluçkahanelerden broiler kümeslere civciv sevkleri ve broiler kümeslerden etlik piliç sevklerinin daha kontrollü bir şekilde gerçekleştiriliyor” dedi. Esra Uzun ayrıca sofralarımızda sağlıklı ve güvenilir gıdaların bulunmasının sürdürülebilir olması konusunda önemli adımlar atıldığını ve İl Müdürlüğü olarak her zaman kanatlı üretimi yapan yetiştiricilerin yanında olduklarını ifade etti.

Tarım başkenti Konya, 13 üründe üretimde Türkiye’de ilk sırada Haber

Tarım başkenti Konya, 13 üründe üretimde Türkiye’de ilk sırada

Ülkedeki üretim alanlarının yaklaşık olarak yüzde 7.84’lük bölümünü karşılayan Konya’da, 13 farklı üründe üretim miktarı olarak Türkiye’de ilk sırada bulunuyor. Yüz ölçümünün yüzde 67’si tarım arazisi olarak kullanılan Konya’da 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanında üretim yapılıyor. Geçtiğimiz kış döneminde kar yağışının az olması ile rekoltede düşüş endişesi ilkbahar yağışlarıyla yerini bereketli bir sezona bıraktı. Hububat alanında verimli bir dönem geçiren Konya Ovasında, yeşil bitki olarak bilinen pancar, havuç ve mısır gibi ürünlerin hasadı devam ediyor. Ülkedeki üretim alanlarının yaklaşık olarak yüzde 7.84’lük bölümün karşılayan tahıl ambarı Konya’da, tarımsal üretim değeri olarak 33.10 milyar liralık bir değeri elde etmiş durumda. Sağlanan destekler ve üretim bilincinin gelişmesiyle Konya Ovası, 13 tane üründe üretim miktarı alanında Türkiye’de ilk sırada yer aldı. “Konya bölgesinde 13 tane üründe üretim miktarı alanında Türkiye’de ilk sırada” Konya Ovasının Türkiye’deki üretim alanlarının yaklaşık olarak yüzde 7.84’lük bir kısmını karşıladığını kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Konya Ovasında yaklaşık olarak 1 milyon 89 bin hektarlık alanda üretim yapılmakta. Türkiye’deki üretim alanlarının yaklaşık olarak yüzde 7.84’lük bir kısmını kapsamakta. Yaklaşık olarak Konya bölgesinde 13 tane üründe üretim miktarı alanında Türkiye’de ilk sırada bulunmakta. Ayrıca tarımsal üretim değeri olarak da, Konya bölgesi 33.10 milyar liralık bir değere sahip. Bu 33.10 milyar liralık değer Konya bölgesindeki sulanabilir arazilerde üretilen ürünlerle karşılanmakta. Bunun yanı Konya bölgesinde süt üretimi de yaklaşık 1 buçuk milyon tonun üzerinde olmakla beraber Türkiye’de ilk sırada yer alıyor” dedi. “Konya bölgesinde suyun değeri çok önemli” Sulama alanlarının artırılmasıyla beraber üretim alanlarının yaklaşık 2 ile 3 üç katına kadar arttırabilir olduğunun altını çizen Kırkgöz, “Konya’nın tarımsal yönetim açısından değeri ülkemiz için çok büyük. Yaklaşık olarak 1.89’luk hektarlık alanın yüzde 32’lik bir kısmını sulayabilmekteyiz. Sulu alan olarak tarımsal alanda kullanabilmekteyiz. Konya bölgesinde suyun değeri çok önemli çünkü kapalı bir havzada bulunan Konya bölgesi, dışarıdan herhangi bir su girişi olmadığı için suda çok sıkıntı yaşamakta. İleriki dönemlerde bu sulama alanlarının artırılmasıyla beraber üretim alanlarının yaklaşık 2 ile 3 üç katına kadar arttırabiliriz. Tabii tarımsal üretimdeki iklim ve su, bu yetiştiriciliğin üretim değerleri için en önemli unsur oluşmakta. Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız iklimlerdeki değişmeler bize bunu bir kez daha gösterdi. Sahadaki, ziraat mühendisi meslektaşlarımız bu konularda kendilerini geliştirmekte. Ürünlerin daha az su kullanılarak, daha verim alabilmeleri için çiftçilerimize her aşamada yardımcı olmaktalar. Sürdürülebilir bir tarım yapılabilmek için, bu konulara çok dikkat edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. “Güçlü bir üretim için, güçlü bir tohumculuğa ihtiyacımız var” Tohum ve gübrenin üretim alanındaki önemine değinen Burak Kırkgöz, “Ülkemiz için ve Konya için oldukça önemli bir konu. Tohum üretiminde de Konya bölgesi ülkemizin tamamında gerçekleştirilen sertifikalı tohumun yüzde 28’lik bir kısmını Konya bölgesinde üretmekteyiz. Sertifikalı tohumun yüzde 28’lik bir kısmı Konya bölgesinde üretiliyor. Güçlü bir üretim için güçlü bir tohumculuğa ihtiyacımız var. Bunu her fırsatta çiftçilerimize de söylüyoruz. Özellikle sertifikalı tohum kullanmaları gerektiğini ve bu üretimden alacakları ürün miktarından artışın en önemli unsurlarından biri de sertifikalı tohum. Konya bölgesinde tohumculuk anlamında da birçok firma çalışmakta ve argelerini sürdürmekte. Bu tohum firmalarının da Tarım Bakanlığı tarafından biraz daha desteklenmesi ve bu çalışmaların biraz daha artırılarak ülkemizin ekim alanlarının sertifikalı tohuma kavuşması için işletmelerin biraz daha desteğe ihtiyacı var. Tohum konusu dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok önemli bir konuyu kapsamakta. Özellikle ülkemizde yetiştiriciliği yapılan ata tohumu olarak da bilinen tohumların gelişmeleri ve bunların ıslah çalışmalarının arttırılarak devam edilmesi gerekmekte. Bununla ilgili Tarım Bakanlığımızın ciddi anlamda çalışmaları var. Şu anda hali hazırda bakanlığımızın yürütmüş olduğu üretim planlaması da bizim için ve ülkemiz için çok önemli” şeklinde konuştu. “Yumurta, et ve süt üretimi de Konya lider sırada” Suyun tüketimi daha az olan ürünlere desteğin biraz daha arttırılması gerektiğine dikkat çeken Kırkgöz, “İnşallah önümüzdeki dönemlerde Konya bölgesinde su sıkıntısı olduğu için suyun tüketimi daha az olan ürünlerin yetiştirilmesi için özellikle hububat ve su tüketimi az olan ürünlere desteğin biraz daha arttırılması gerekiyor. Diğer ürünlerdeki desteklerin suyun bol bol olan illerimizde destek verilmesi bizim için önemli. Özellikle Konya bölgesi için üretimlerde birinci sırada yer alan ürünlerimiz başlıca arpa, buğday, mısır, şeker pancarı, havuç, Konya’nın yüksek kesimlerinde vişne, bunun yanında korunga, acı bakla, lale, Macar tohumu, kuş yemi, bezelye ve yemeklik bezelye olarak sıralayabiliriz. Tabii bunların yanında yumurta, et ve süt üretimi de Konya lider sırada” diye konuştu.

Kırsal kalkınmaya yumurta dopingi Haber

Kırsal kalkınmaya yumurta dopingi

Türkiye’nin ilk yerli yumurtacı tavuk ırkı olan Atak-S yarka tavuk desteğinden yararlanan Kocaelili çiftçiler, hem projeden hem de elde ettikleri gelirden memnun. Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, yumurta tavukçuluğunun geliştirilmesi ve kırsalda üreticilerin gelir düzeyinin artırılması amacıyla geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi çerçevesinde, bu yıl da çiftçilere yüzde 50 hibeli tavuk, yem ve kümes ekipmanı desteği sağlandı. Projeyle Türkiye’nin ilk yerli ve ödüllü yumurtacı tavuk ırkı olan 8500 adet Atak-S yarka tavuk üreticilere teslim edilmişi. Üreticiler, kılavuz aşamasındaki tavuklardan ilk organik yumurtaları toplamaya başladı. Tavukların yetişkinliğe erişmesiyle birlikte yumurtlama performansının artarak zirve yapması bekleniyor. Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığınca yürütülen projeyle, kırsalda ailelerin geçimini sağlaması, kırsaldan kente göçün önlenmesi ve şehirden kırsala geri dönüşün teşvik edilmesi hedefleniyor. "Bu projeden 500 tavuk aldık" Tavukların yumurta veriminden memnun olan üreticiler, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a desteğinden dolayı teşekkür etti. Kandıra Hediyeli Mahallesi’nden Hasan İpek, "Daha önce de bu projesinden yararlanmıştım. Bu gerçekten güzel ve iyi düşünülmüş bir proje. Daha da geliştirilip daha çok katma değer elde edilebilir. Bu projeden 500 tavuk aldık. Şimdilik günlük 300 yumurta elde ediyoruz. Hayvanlar daha gelişim aşamasında, yani kılavuz dediğimiz dönemdeler. Bu rakam yüzde 95’lere çıkacaktır. Yakından ilgilenilmesi gereken bir tavuk ırkı bu. Strese girmemeleri lazım, düzenli bakımları kontrolleri yapılması gerekiyor. Veteriner hekimlerin tavsiyelerine uyuyoruz. Elimizden geldiği kadar en iyi şekilde bakımlarını yapıyoruz" dedi. "Doğal olarak besleniyorlar" Tavukların güneşten ve temiz havadan faydalandığını ifade eden İpek, "Doğal olarak besleniyor. Bu da hayvanın huzurlu ve mutlu olmasını anlamına geliyor. Böyle olunca da yumurtalar daha lezzetli, daha kaliteli ve sağlıklı oluyor. Eski köy yumurtalarındaki lezzeti bu tavuklarda bulabilirler. Kırsalda tarımla uğraşanların bu projeye katılmasını tavsiye ediyorum. Kazancı çok yüksek olmasa da bir ailenin geçimini sağlayabiliyor" diye konuştu. "Yumurtaları pazarda satıyoruz" Projeden 200 tavuk aldığını dile getiren Sema Ataman Düzcan, "Kılavuz yumurtalarını almaya başladık. Çok memnunuz. Tavuklar doğal besleniyor. Dışarıda, yeşil alanda geziyorlar. Büyükşehir yem desteği de verdi sağ olsunlar. Yumurtaları pazarda satıyoruz. Çevremizden talepler oluyor, onları karşılıyoruz. Kalabalık bir aile olduğumuz için çocuklarımız, kendimiz yumurta yiyerek sağlıklı besleniyoruz. Bizim ailemizde kadın çiftçiler çok olduğu için, bağda bahçede kadınlar daha aktif. Ev ekonomimize destek oluyoruz, aynı zamanda kendimiz de doğal besleniyoruz. Büyükşehir’in desteklerinden memnunuz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın desteğinden dolayı teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. "Evin masrafları çıkıyor" Kandıra Esentepe Mahallesi’nden Seyfettin Memiş ise emekli olduğunu ancak köyünde çiftçilik ile ilgilendiğini belirterek, "200 tavuk aldım. Bu atak cinsi gezen tavuk olduğu için doğal beslenir ve yumurtaları da lezzetli ve sağlıklıdır. Tavukları içerden değil de daha çok dışarıda doğal ortamda tutuyoruz. Açık havada geziniyorlar, besleniyorlar. Günde 120 yumurta alıyorum, her geçen gün artıyor. Yumurtaları Kandıra’da pazarda satıyorum. Kafes yumurtası değil gezen tavuk yumurtası olduğu için vatandaşlardan çok talep görüyor. Şimdiden siparişler aldım. Ekonomik olarak bize katkı sağlıyor. Evin masrafları çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Kenevir küspesi yeminin kümes hayvanlarının verimine etkisi Haber

Kenevir küspesi yeminin kümes hayvanlarının verimine etkisi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yem Teknoloji Hayvan Besleme Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergin Öztürk, AA muhabirine, Samsun'da geliştirilen Narlısaray ve Vezir kenevir çeşitleri ile ilgili, "Etlik Piliçlerde Kenevir Küspesinin Fitaz Enzimi İlavesi ve Isıl İşlemle Uygulaması Projesi" üzerinde çalıştıklarını söyledi. OMÜ'nün kenevir konusunda en çok çalışma yapan üniversitelerin başında geldiğine işaret eden Öztürk, "İnşaat mühendisliğinden tıp fakültesine, sağlık bilimlerinden uzay mühendisliğine kadar birçok alanda araştırma yapılıyor. Kenevir alanında 40'a yakın araştırma yürütülüyor. " diye konuştu. Kenevir yağının çok kıymetli olduğunu, birçok alanda değerlendirildiğini anlatan Öztürk, şöyle devam etti: "Farmakolojide, tıpta, sağlık alanında çok değerli bir ürün. Elbiseden araba yapımına kadar birçok alanda değerlendiriliyor. Aslında değerlendirilmeyen kısmını kullanıyoruz. Bu da kenevirin yağı alındıktan sonra kalan, küspe dediğimiz kısmı. Kenevirin kendisi de küspesi de çok kıymetli. Proteinin yüzdesi oldukça iyi. Yağ asidi kompozisyonu çok ideal. Özellikle omega 3 yağ asitlerince çok zengin olması aranan bir özellik. Mineral ve vitamin değerleri de aynı şekilde güzel. Bunların hepsini bir araya getirdiğimizde çok güzel bir hayvan yemi. Bunları dikkate alarak hayvan yeminde birkaç deneme birden yürütmeye başladık. Bunlardan biri, yumurta tavuklarında kenevir küspesini kullanabilme imkanları. Yumurta tavuğu denememiz sonuçlandı ve çok güzel sonuçlar elde ettik." Kenevir küspesinden elde edilen yemle beslenen tavukların yumurtaların kalitesinin arttığını vurgulayan Öztürk, şunları söyledi: "Özellikle yumurtanın sarı rengini koyulaştırdı. Bu, aynı zamanda vitamin A değerinin yükselmesi anlamına geliyor. Bir diğer özelliği, yumurta kabuk kalitesini iyileştirdi. Bu da kırık çatlak oranını azaltıyor. Dolayısıyla kuluçkaya konulduğunda randımanına olumlu etkisi olacaktır. Mikrobiyel bulaşma da aynı şekilde azalıyor. Özetle yumurtanın kabuk kalitesinde, iç kalitesinde iyileşme meydana getiriyor. Aslında soya küspesi yerine kullanabilme, ikame olabilme durumuna bakıyoruz. Soyanın yerine kullanılabilen bir ürün, iyi bir ürün anlamına geliyor. Çünkü soya küspesi, dünyanın en kaliteli küspesi olarak biliniyor." Kenevir küspesinin soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmesi halinde anti besin maddeleri nedeniyle olumsuz etki oluşabildiğini anlatan Öztürk, ışıl işlemlerden geçirerek fırınlama işleminin daha iyi sonuç alınabileceğini belirtti. Kenevirden elde edilen yemin etlik tavuklar üzerindeki etkileri de araştırılıyor Öztürk, ikinci çalışmalarını etlik tavuklar üzerinde yaptıklarını dile getirerek, şunları kaydetti: "Yumurta tavuklarında elde ettiğimiz sonuçları baz alarak, soğuk sıkım yönteminde elemine edilemeyen anti besinsel faktörlerin giderilmesine yönelik proje geliştirdik. Bu projede etlik piliçlerde belli sıcaklıklarda fırınlama işlemi yaptık. Denemelerimiz sürüyor. Elde ettiğimiz sonuçlar olumlu gidiyor. Hayvanların sağlıkları da performansları da iyi. Hayvanların canlı ağırlıklarına, performanslarına bakacağız, sonra sindirim sistemlerindeki parametrelerine bakacağız. Arkasından mikroorganizma sayılarına bakacağız. Sindirim sisteminde bulunan bakterilerin ne kadarı yararlı, ne kadarı zararlı, bunları tespit edeceğiz. Hastalıklara karşı direnç ne düzeyde gelişiyor. Denemelerin sonucunda patente gidecek ürün olabilir mi, bunlara da bakacağız. Şu anki haliyle bunu hayvan beslemede kullanabileceğiz. Ürünlerin kalitesini, lezzetini artırma özelliği var. Bugüne kadar elde ettiğimiz sonuçlar, ürünümüzün kaliteli olduğunu gösteriyor." Narlısaray ve Vezir kenevir çeşitlerinin hayvan denemelerini ilk defa yaptıklarının altını çizen Öztürk, "Kenevirin elbette çeşitleri dünyada var. Onların deneyleri yapılmış. Bizim araştırmamızın orijinalliği burada, yeni geliştirilen çeşitleri deniyoruz. Amacımız çeşitlerimizin kalitesini, hayvan beslemede kullanılabilirliğini ortaya koymak." dedi.

Üreticilere yüzde 50 hibeli yumurta tavuğu Haber

Üreticilere yüzde 50 hibeli yumurta tavuğu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesinde üreticilere yüzde 50 hibeli yerli ırk Atak-S yarka tavuk, yem ve kümes ekipmanı desteği veriyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, kentte yumurta tavukçuluğun geliştirilmesi ve çiftçilerin gelir düzeyinin artırılması amacıyla geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen, Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi çerçevesinde, bu yıl da çiftçilere yüzde 50 hibeli tavuk, yem ve kümes ekipmanı desteği sağlanacak. Doğal ortamlarda beslenen, hastalıklara dirençli ve yılda en az 280 gün yumurtlama özelliğine sahip yerli ve milli Atak-S yarka tavuklar, gelecek kuşaklar için sağlıklı bir dünyada yaşama ve sağlıklı beslenme hakkının savunulmasına da katkı sağlayacak. Kırsal kalkınmaya ve çiftçilerin gelir düzeyinin artırılmasına büyük katkı sağlayacak proje ile ayrıca kırsaldan kente gidişin engellenmesi ve kentten kırsala geri dönüşün teşvik edilmesi de amaçlanıyor. Desteklerden yararlanmak isteyenlerin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın biogüvenlik kurallarına uygun Kanatlı Hayvan İşletme Tescil Belgesi ile başvurularını 18 Mayıs Perşembe günü mesai bitimine kadar, Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesinin yeni hizmet binasındaki Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğüne şahsen yapması gerekiyor. Tavukların barınacağı alanların sandviç panel, çelik konstrüksiyon, tuğla, beton, briket, içi ve dışı yıkanabilir tarzda olması gerekiyor. Branda ve tahtadan yapılacak derme çatma çadır ve kümesler kabul edilmeyecek. Büyükşehir Belediyesi, proje çerçevesinde üreticilere daha önce toplam 55 bin tavuk ile tavuk yemi, çeşitli sayılarda kümes, askılı yemlik ve suluk, folluk, çeltik ve su deposu desteği verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.