TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Zeytin

AGRONEWS - Zeytin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zeytin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Denizli’de 14 ilçede 240 bin zeytin fidanı toprakla buluşacak Haber

Denizli’de 14 ilçede 240 bin zeytin fidanı toprakla buluşacak

Denizli Büyükşehir Belediyesi, atıl tarım alanlarında zeytin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve üreticilere sertifikalı fidan kullanma alışkanlığının kazandırılması amacıyla 2023’te başladığı hibe projesine devam ediyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde hayata geçirdiği proje ile üreticilere 2024 yılında 14 ilçede 240 bin zeytin fidanı hibe edecek. Proje ile ilk zeytin fidanı dağıtım töreni Kale ilçesinde yapıldı. Programa, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç, AK Parti Kale İlçe Başkanı Yusuf Ercanlı, Denizli Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, davetliler, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Başkan Zolan burada yaptığı konuşmada, tarımsal üretimin çok değerli olduğunu ve üreticilerin her zaman yanında olduklarını belirterek, “Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar her zaman sizlerin yanında olmaya çalışıyoruz. Bizim asıl işimiz olmasa da, üretime, çiftçiye verdiğimiz değerden dolayı bu konuda desteklerimizi sürdürdük. Bugüne kadar 50 kalemin üzerinde verdiğimiz destek projeleriyle yürüyüşümüzü devam ettiriyoruz” diye konuştu. “Zeytin üretiminde öncelikli hedefimiz ilk 10'a girmek” Pandemi sürecinde ve Ukrayna-Rusya Savaşı’nda gıdanın ve tarımsal üretimin hayati derecede önemli olduğunun bir kez daha anlaşıldığını söyleyen Başkan Zolan, “Çiftçimiz daha kaliteli ve daha çok üretmeli ki daha çok kazansın. Bu yıl Kale ilçemizde 45 bin, 14 ilçemizde ise toplamda 240 bin zeytin fidanını toprakla buluşturacağız inşallah. Buradan elde edilen ürünler hem çiftçimize ekonomik anlamda çok büyük katkı sağlayacak, hem de sağlığımıza ve çevreye katkı sağlamış olacak” ifadelerini kullandı. Zeytin üretiminde öncü olan illerden olmak istediklerini vurgulayan Başkan Zolan “Denizli’miz zeytin üretiminde Türkiye’de 13. sırada bulunuyor. İnşallah zeytin üretiminde öncelikli hedefimiz ilk 10'a girmek. Önümüzdeki birkaç ili geçtiğimizde ilk 10'a gireceğiz. Sonra tekrar beraber bir araya geleceğiz ve hedeflerimizi güncelleyeceğiz” dedi. “Daha çok hayallerimiz var” Tohum desteğinden ceviz üretimine, hayvancılık desteklerinden zararlılarla mücadeleye uzanan 50’yi aşkın kalemde verdikleri desteği anlatan Başkan Zolan, şunları kaydetti: “Yaptığımız işlerin hepsi gerçek. Şov yapmak için değil, hava atmak için değil, yapıyormuş gibi değil, sizlerin yanında samimi bir şekilde olmak için bugüne kadar çalıştık. Allah'ın izni ile sizlerin desteğiyle bu hizmetlerimize devam etmek istiyoruz. Allah hepimizin yolunu açık etsin. Biz el ele, gönül gönüle güzel işlerin altına imza atıyoruz. Bu geçtiğimiz 5 yıl pandemi, savaşlar, ekonomik dalgalanmalarda yine elimizden geleni yaptık. Ama önümüzde daha çok hayallerimiz var. Kale için hedeflerimiz var. Allah’ım bunları birlikte yapmayı nasip etsin.” Üretici Büyükşehir ile gülümsüyor Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç ise, Denizli’de zeytin üretim merkezinin Kale olduğunu, Başkan Zolan’a zeytin üreticileriyle ilgili talepte bulunduğunda Büyükşehir Belediyesinin derhal çalışma başlattığını ifade ederek, emeklerinden dolayı Başkan Osman Zolan’a teşekkür etti. Tarım ve Orman İl Müdürü Çınar ise, Bakanlığın ve Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla üreticilere yönelik pek çok projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, desteklerinden dolayı Başkan Zolan’a teşekkürlerini iletti. Konuşmaların ardından Başkan Zolan ve beraberindekiler çiftçilere zeytin fidanlarını verdi. Başkan Zolan daha sonra Kale ilçesinde esnafı ziyaret ederek hayırlı işler diledi.

Datça’da Badem ve Zeytin üreticilerine eğitim Haber

Datça’da Badem ve Zeytin üreticilerine eğitim

Muğla Büyükşehir Belediyesi Datça Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Yazı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile imzalanan protokol çerçevesinde, 2023 yılında verim sorunu yaşayan üreticilere badem ve zeytin üretimi ile ilgili eğitim verildi. 30 kooperatif ortağının katılım sağladığı eğitimde budama, bakım, ilaçlama gibi teknik eğitimler verildi. Badem ve zeytin bizim için önemli Zeytin ve Badem üretimi hakkında değerli bilgiler aldıklarını belirten badem üreticisi Nurgül Can “Zeytin ve bademcilik ile ilgili çok güzel ve değerli bilgiler aldık. Köyümüz için badem, zeytin çok önemli. Bunların bakımı da bir o kadar önemli. Ağaçların bakımı, budaması, gübrelemesi hakkında önemli bilgiler aldık. Tüm üreticilerimiz adına Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz” dedi. Datça Sındı Mahallesi Muhtarı Ramazan Bitezli “Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’e böyle bir uygulamadan dolayı teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımıza her türlü bilgilendirme yapılıyor. Vatandaşlarımızla birlikte tüm sorunlarımızı çözüme kavuşturuyoruz” dedi. Can Usul: Büyükşehir her zaman yanımızda oldu Muğla Büyükşehir Belediyesinin her zaman yanlarında olduğunu belirten Sındı Mahallesi Kalkınma Kooperatifi Başkanı Can Usul “Muğla Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile ortak kooperatif kurduk. Kooperatiflerimizi bir çatı altında topladık. Muğla Büyükşehir Belediyesi bize badem kırma ve temizleme makinası verdi. Kooperatif ortaklarımız bu makinalardan faydalanıyor. Aynı zamanda Büyükşehir Belediyemiz bize zeytin alanı tahsis etti. Tahsis edilen zeytinlik alanların işlemesini biz yapıyoruz. Bizlere bu imkanları sağlayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün’e teşekkür ediyoruz” dedi. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılında başlattığı proje kapsamında üreticilere hastalık-zararlı kontrolü ve mücadelesi, toprak, bitki ve su numunesi alımı, tarımda uygun mekanizasyon teknikleri, bölgelerde alternatif tarım ürünü denemeleri gibi çalışmaları hakkında bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapılıyor.

İklim değişikliği zeytin üretimini vurdu Haber

İklim değişikliği zeytin üretimini vurdu

İklim değişkenlerinin zeytin verimi üzerindeki etkisini inceleyen yeni bir çalışmaya göre, son 50 yıldır Türkiye zeytin üretiminde önemli rol üstlenen 12 şehirde zeytin verimi azaldı. Konuya ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Sevil Acar, “Ekolojik koşulların uygunluğu nedeniyle tüm dünyada tüketilen zeytinin ve zeytinyağının çok büyük kısmı, Akdeniz ülkelerinde üretiliyor. Örneğin 2020-2021 sezonunda, küresel sofralık zeytin üretiminin neredeyse yüzde 80’i altı Akdeniz ülkesi tarafından gerçekleştirilmişti: İspanya, Mısır, Türkiye, Cezayir, Yunanistan ve Fas. Aynı sene, küresel zeytin üretiminin yüzde 14’ü Türkiye’de gerçekleşti ve Türkiye en büyük üçüncü üretici oldu” dedi. Akdeniz Havzası’nın iklim değişikliğinin olumsuz etkileri karşısında en hassas bölgelerden biri olduğuna dikkat çeken Sevil Acar, “Bölge, ortalama küresel sıcaklık artışına kıyasla daha fazla ısınıyor. Nitekim şu ana kadar yapılan araştırmalar, özellikle artan sıcaklıklar ve azalan yağışlar nedeniyle, Akdeniz’de zeytin veriminin azalma eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor” diye ekledi. Verim tüm kentlerde düşüş eğiliminde  Türkiye’de zeytin üretiminin, çoğunlukla ülkenin Akdeniz kıyılarında ve Akdeniz ikliminin etkili olduğunu hatırlatan ve Dr. Oğuz Tutal ile gerçekleştirdikleri araştırmaya ilişkin bilgi veren Acar, “Üretim, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa gibi bazı Güneydoğu Anadolu şehirlerinde gerçekleşiyor. Daha ılık geçmeye başlayan kışların etkisiyle, Güney Marmara’da da zeytincilik daha mümkün hale geldi. Bu çalışma, iklim değişikliğinin bu bölgelerdeki zeytin verimini ne şekilde etkilediğini ekonomik perspektiften inceleyen ilk araştırma” dedi. Araştırma kapsamında, 1968-2018 yılları arasında sürekli olarak zeytin üretiminde önemli rol oynayan, meyve veren zeytin ağaçlarının en az yüzde 1’inin bulunduğu şehirlerin (Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Gaziantep, Hatay, İzmir, Manisa, Mersin ve Muğla) incelemeye alındığını belirten Acar, “Çalışmanın bulguları, 50 senede zeytin dağılımının fazla değişiklik göstermediğini, ancak Bursa, Çanakkale ve Muğla dışındaki tüm kentlerde, verimin düşüş eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor” bilgisini Verdi. Bazı kentlerde zeytin verimi, 50 yıl önceki seviyelere geriledi Çalışmaya göre en büyük üreticiler olan Aydın, Balıkesir ve Manisa’da 50 yıl boyunca üretimde dalgalanmalar yaşanmışsa da, son yıllarda kayda değer düşüş gözlendiğini belirten Acar, “Çanakkale, Gaziantep ve Mersin gibi bazı örneklerde ise zeytin verimi 50 yıl önceki seviyelere gerilemiş durumda. Örneğin Balıkesir’de, 1968-1970 yılları arasında ağaç başına 15,7 kilogram olan zeytin verimi, 2016-2018’de 16,7 kilogram olarak tespit edilmiş. Kısacası, aradan geçen 50 senede tarım teknolojilerinde yaşanan tüm gelişmelere karşın verim yalnızca yüzde 6 artmış. Aydın’da 2000’lerin başında ulaşılan rekor verim, özellikle son yıllarda gözlenen keskin düşüşler ışığında geride kalmış görünüyor. Son verilerde verim, 2004-2006 yılları arasındaki zirve seviyelerden yüzde 17 daha düşük gözleniyor. Manisa’da ise bu azalma çok daha vurucu seyrediyor. 2016-2018 yılları arasındaki ağaç başı verim seviyeleri, 1986-1988 yıllarındaki zirve noktasına kıyasla yüzde 45 daha düşük. Bu düşüş eğilimi örneklemin tamamında gözleniyor” ifadelerinde bulundu. Tarımsal kuraklık artacak, ekonomi daralacak İklim etkilerinin 21’inci yüzyıl süresince ne seviyelere ulaşacağını ortaya koyan projeksiyonların yer aldığı G20 İklim Risk Atlası’na göre, acilen harekete geçilmediği takdirde, Türkiye’de tarımsal kuraklık 2050 yılına kadar yüzde 37 artacak. Sıcak hava dalgaları ise yaklaşık yüzde 4 daha uzun süreli olacak. İklim değişikliğinin bu gibi olumsuz etkilerinin sonuçları isezeytin verimi ile sınırlı kalmayacak. Atlas’a göre, sera gazı emisyonlarının düşürüldüğü senaryoda dahi, 2050 yılında Türkiye’nin su ihtiyacı, kuraklık nedeniyle yaklaşık yüzde 47 artabilir. Zeytin için ideal koşullar kayboluyor İklim değişikliğiyle birlikte sıcaklıkların artışının ve yağışların azalmasının yanı sıra, en yüksek ve en düşük sıcaklıklar arasındaki farkın açılmasının, zeytin verimini olumsuz etkileyen unsurlar arasında yer aldığına vurgu yapan Prof. Dr. Sevil Acar, “15°C ve 20°C arasındaki sıcaklıklar, yüksek zeytin verimi için en olumlu koşulları yaratıyor. Zeytin ılık kışları ve çok sıcak ya da çok nemli olmayan yazları seviyor. Sıcaklıkların 40°C’nin üzerine çıkmasından zarar gördüğü gibi, çok soğuyan havalar konusunda da hassas” dedi.

Aydın'da zeytin üreticisine Akdeniz meyve sineği telaşı sardı Haber

Aydın'da zeytin üreticisine Akdeniz meyve sineği telaşı sardı

Türkiye'nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip il olan Aydın'da zeytin üreticisine Akdeniz meyve sineği telaşı sardı. Vakti gelmeden dökülmeye başlayan zeytinleri kurtarmak için üretici bahçeye indi, hasat ve sıkım sezonu erkene alındı. Aydın ve çevresinde zeytinde ‘yok yılı' olmasına rağmen bu yıl zeytinyağı fabrikaları sezona erken başladı. Pek çok fabrika tam kapasite çalışmazken az miktarda da olsa toplanan ürünlerin yağa dönüştürülmesi için çalışmalara başlandı. Yok yıllarında pek çok üretici zeytinin yağlanmasını bekleyip zeytin hasadına geç başlarken, bu yıl tüm meyvelerde ciddi sıkıntıya neden olan Akdeniz meyve sineği zararlısından dolayı zeytin hasadı da sıkım işlemi de erkene alındı. “Rekolte düşük, yağ verimi ciddi oranda düştü” Aydın ve çevresinde Büyük Menderes Nehri'nin kuzey kesiminde bulunan bölgede bu sezon zeytin verimi yok denecek adar az olurken, nehrin güney kesiminde yer alan Koçarlı, Çine, Yenipazar gibi ilçelerde az miktarda bulunan zeytini hasat etmek için çiftçiler tarlaya erken indi. Normal şartlarda yok yıllarında üreticinin zeytin hasadı için acele etmeden ürünün yağlanmasını beklediğini ancak bu yıl aşırı dökülmeden dolayı herkesin bir an önce ürünü kaldırma telaşına girdiğini belirten Aydın'daki zeytin yağı fabrikası işletmecilerinden Abdullah Erdel, gerek iklim koşulları gerekse Akdeniz meyve sineğinden dolayı yağ veriminin de ciddi oranda düşük olduğunu belirtti. Erdel, “Bu sene verimlerimiz düşük çıkıyor. Eskiden 5 kilogramda 1 kilogram yağ alınırken bu yıl 8-9 kiloda 1 kilogram yağ alınıyor. Bu yıl Akdeniz meyve sineğinden dolayı sezon erken başladı erken biter” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.