TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Zeytin Rekoltesi

AGRONEWS - Zeytin Rekoltesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zeytin Rekoltesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Zeytinde rekolte düşük, fiyatlar şişkin Haber

Zeytinde rekolte düşük, fiyatlar şişkin

Sofralık zeytinin adeta merkezi konumundaki Akhisar’da rekoltenin düşüklüğü nedeniyle alım fiyatlarının yüksek olması ise çiftçinin yüzünü güldürdü. Manisa’nın Akhisar ilçesi Türkiye’deki en fazla zeytin ağacı varlığıyla zeytincilik sektöründe ön planda yer alıyor. Yaklaşık 14 milyon zeytin ağacına sahip ilçede bu yıl özellikle mayıs ve haziran aylarında zeytin ağaçlarının çiçeklenme dönemindeki dolu yağışları ve don olayları nedeniyle rekoltede büyük kayıplar yaşandı. Rekoltenin düşük olması sebebiyle de sofralık zeytinin adeta merkezi olan Akhisar’da hasat sezonu da buruk başladı. Normal sezonda ocak aylarına kadar süren hasadın bu yıl daha kısa sürmesi beklenirken, rekolte kaybı nedeniyle zeytin ve zeytinyağı fiyatlarında da yükselişin devam edeceği tahmin ediliyor. Rekoltenin düşmesi dolayısıyla alım fiyatlarının yükselmesi ise çiftçileri bir nebze memnun etti. Düşük rekoltesine rağmen kaliteli zeytin üreten çiftçiler, bölgeye özgü coğrafi işaretli domat ve uslu çeşitlerini büyük bir özenle topluyor. Sabahın erken saatlerinde toplanan zeytinler kasalanıp firmalara gönderiliyor. Verimin düşük olduğu zeytinde fiyatlar ise yüz güldürüyor. Geçen yıl kilosu 15-20 arasında satılan sofralık zeytinlerin kilogramı 70-80 lira arasında alıcı buluyor. Normal şartlarda ocak aylarına kadar süren hasadın düşük rekolte nedeniyle de daha kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Rekolte düşük ama fiyatlar yüz güldürdü Geçtiğimiz yıla göre rekoltenin oldukça düşük olduğunu ancak fiyatlardan dolayı mutlu olduklarını söyleyen zeytin üreticisi Abdulkadir Kesen, “Bu yıl malum yurdun her tarafında malum dillendiriliyor. Verim çok az. Verim geçen yıla göre yüzde 20 rekolte var. Geçen sene bu bahçede 5 ton alıyorsak bu sene 1 ton alamayız. Ama fiyatlar iyi. Çiftçilerin yüzü güldü. Geçen yıl 15 TL olan alım fiyatı bu sene 75 TL civarında kapı açılıyor” dedi. “Rekoltenin düşük olacağını bekliyorduk” Beklentinin altında bir verim kaybıyla karşılaştıklarını söyleyen Akhisar Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Sait Kaya, “Akhisar’da hasadımız başladı. Bu sene verim oldukça düşük. Beklentinin altında bir rekolteyle karşılaştık bu sene. Bu sene Akhisar’ın ürünü olan Akhisar Domat ve Akhisar Uslu’su çeşitlerinde hasada başladık. Yakın zamanda da Akhisar’da yetişen Trilye cinsinde hasat başlayacaktır. Geçen sene rekolte oldukça yüksekti. Rekor yılını yaşamıştık. Türkiye genelinde rekolte yüksekti. Akhisar’da rekoltenin biraz daha düşük olabileceğini bekliyorduk. Ancak çiçeklenme döneminde yaşadığımız bazı iklimsel olaylar, havaların soğuk ve yağışlı gitmesi özellikle çiçeklenme zamanında verimin beklediğimizin altında olmasına neden oldu” dedi. “Şu an fiyatlar tatmin edici düzeyde” Düşük rekolteyle birlikte alım fiyatlarının yükselmesi üreticiyi tatmin ettiğini söyleyen Kaya, “Akhisar sofralık zeytinin merkezi konumunda. Özellikle kalitesi açısından ön plana çıkan bir kent. Ağaç varlığı, verimi ve kalitesi çok yüksek bir kent. Şu an fiyatlar tatmin edici düzeyde. Fakat üreticinin elinde çok az zeytin olduğu için üreticinin çok da yüksek bir kazancı olmayacak. Şu anki fiyatlara bakarsak Akhisar Domatı için geçtiğimiz yıl 14-15 TL civarında rakam söz konusuyken bu dönemde 65-70 TL civarında bir rakam söz konusu. Ama verim düşük. Zeytinyağında da verimi etkiliyor. Dünya piyasasında yükselen bir fiyat söz konusu. Zeytinyağında fiyatların yüksek olmasının sebebi de dünya piyasasındaki fiyatların yüksek olması” ifadelerini kullandı.

Zeytinde yüzde 50 oranında rekolte kaybı yaşandı Haber

Zeytinde yüzde 50 oranında rekolte kaybı yaşandı

Antalya Ticaret Borsası (ATB), zeytin hasadı öncesinde Zeytin ve Zeytinyağı Sektörel Analiz Toplantısı düzenledi. ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, toplantıda yeni zeytin sezonunun hayırlı olmasını diledi. Her yıl zeytin hasadı öncesinde sektörel analiz toplantısı düzenleyerek zeytin ve zeytinyağı üretiminde, hasadında ve ticaretinde yaşanan sıkıntıları gündeme aldıklarını ve çözüm önerileri sunduklarını kaydeden Bülbül, toplantı çıktılarının ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşıldığını belirtti. Antalya’da geçen yıl zeytin üretiminin rekolte ve kalitede çok iyi bir dönem geçirdiğini hatırlatan Halil Bülbül, bu yıl zeytinde hasat düşüklüğü olduğunu ifade etti. Antalya’nın zeytinde tarihi geçmişe dayanan derinliğe sahip bir kent olduğuna dikkat çeken Bülbül, “Tek eksiğimiz birlikte hareket etmek. Zeytinimizi katma değerli şekilde nasıl değerlendirebiliriz, buna yoğunlaşmalıyız. Bunun için birlikte hareket etmeliyiz” diye konuştu. Tağşişli yağ tehlikesi ATB 4. Meslek Komitesi Üyesi Zafer Tan, zeytinde yüzde 50’ye yakın rekolte kaybı beklediklerini belirterek, dünyada zeytin üretiminde sıkıntı yaşandığını bildirdi. Rekolte kaybı nedeniyle zeytinyağı fiyatlarının artacağını anlatan Tan, “Fiyat yükseldikçe tağşiş oranı artıyor. Tüketici tağşişli yağ konusunda dikkatli olmalı” dedi. Zafer Tan, zeytin sıkımında kullanılan makine ve ekipmanların döviz üzerinden temin edildiğini belirtirken, enerji gibi girdilerin de etkisiyle zeytinyağı sıkım maliyetlerinin artacağına dikkat çekti. "Antik çağdan işlememiz var ama zeytinyağı markamız yok" Zeytinyağı fabrikası sahibi Mustafa Fettahoğlu, Akdeniz bölgesinde zeytin ve zeytinyağının önemine dikkat çekerken, “Bölgemizde kuraklık olsa dahi bizi en son terk edecek olan zeytindir. Herhangi bir kuraklık durumunda buğday, susam olmaz ama zeytin bizi bırakmaz” dedi. Buna rağmen zeytin ve zeytinyağına sahip çıkamadığımızı söyleyen Fettahoğlu, “Antik dönemlerden kalma zeytinyağı işleme tesislerimiz var ama zeytinyağında marka değiliz. Bunda bir gariplik yok mu? Biz zeytinde yeni değiliz, yüzyıllardır zeytini işleyen bir toplumuz. Ama bu işe yeni girmişiz gibi beceremiyoruz. Zeytinyağında markalaşma çalışmalarını hızlandırmalıyız” diye konuştu. Fettahoğlu, rekabeti üreticinin kendi arasında değil dünya ile yapılması gerektiğini vurguladı. Zeytinde hasat tarihinin önemine dikkat çekerken, erken hasadın yağ veriminde ciddi sıkıntıya yol açacağı uyarısında bulunan Fettahoğlu, “Zamanında hasat yapılırsa herkesin emeğinin karşılığını alır” dedi. Toplantıya katılan sektör temsilcileri, zeytin ve zeytinyağının üretim maliyetleri, sıkım ücreti, fiyatı, işçilik sıkıntısı, pazarlanması ile zeytinyağındaki markalaşma çalışmalarını değerlendirildi. Toplantıya, ATB Yönetim Kurulu Üyesi Ragıp Gök, ATB 4. Meslek Komitesi üyeleri ile sektör paydaşları katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.