TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Zeytinyağı

AGRONEWS - Zeytinyağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zeytinyağı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gaziantep'te Zeytinyağı Üretim Mesaisi Sürüyor Haber

Gaziantep'te Zeytinyağı Üretim Mesaisi Sürüyor

GAZİANTEP (İHA) - Türkiye'nin önemli zeytinyağı üretim merkezlerinden biri olan Gaziantep'te, hasat edilen zeytinler, fabrikalarda sıkım işlemi için yoğun bir şekilde işleniyor. Erken saatlerde başlayan mesai ile tonlarca zeytin, önce yaprak ve tozlarından arındırılarak, makinelerde işlenip çekirdeklerinden ayrılıyor. Gaziantep'in Oğuzeli ilçesindeki zeytinyağı üretim tesisinde büyük bir yoğunluk yaşanırken, yaklaşık 3 kilogram zeytinden 1 kilogram yüksek kalite zeytinyağı elde ediliyor.   Üreticiler, piyasada sahte zeytinyağlarının yaygın olduğunu belirterek, vatandaşları bilinmedik yerlerden yağ almamaları ve etiketlerine dikkat etmeleri konusunda uyardı. Merdiven altı üretilen yağların, tüketicilerin fark edemeyeceği şekilde piyasaya sürüldüğüne dikkat çekildi.   FİYATLARA DEVLET MÜDAHALESİ GEREKİYOR Fabrika sahibi Mehmet Parmaksız, zeytinlerden alınan verimi artırmak için tesislerinde işlemler yapıldığını, 3 kilogram zeytinden 1 litre yağ elde ettiklerini söyledi. Ancak bu yıl zeytinyağı fiyatlarının çok düşük olduğunu belirten Parmaksız, "Zeytin piyasasında bu sene fiyatlar çok oynuyor. Çiftçiler bu sene zeytinyağı satma konusunda fiyat verme konusunda sorun yaşıyor. Fiyatlar çok aşağılarda seyrediyor. Bu duruma devletimizin bir an önce el atması gerekiyor. Toptancılarda çok düşük fiyat veriyorlar. Toptancılar ise 10'luk tenekeyi 2 bin 800 TL'ye satıyor" dedi.   YAĞIŞ EKSİKLİĞİ ÇİFTÇİLERİ ZORLUYOR Bölgedeki üreticiler, zeytin hasadında yağış eksikliğinin etkisini hissettiklerini belirtti. Çiftçi İdris Dokuyucu, yağış azlığı nedeniyle küçük çiftçilerin zor durumda olduğunu, ayrıca zeytinyağı analizlerinin yapılmadığı durumlarda tüketicilerin piyasada sahte yağlarla karşılaştığını ifade etti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden Zeytin Üreticilerine Destek Haber

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden Zeytin Üreticilerine Destek

BURSA (İHA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi, Marmarabirlik ile iş birliği yaparak zeytin üreticilerine önemli bir destek sağlıyor. Marmarabirlik, üreticilerden alınan yağlık zeytinlerin sıkım işlemini ücretsiz yapacak ve elde edilen zeytinyağını BURFAŞ tesislerinde kullanılmak üzere teslim edecek. BURFAŞ, toplamda 11 bin litre zeytinyağını kendi tesislerinde kullanmak üzere alacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yalçın Işıkyıldız, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı Mehmet Uğur Sertaslan ve BURFAŞ Genel Müdürü Erhan Pınar, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa'yı ziyaret ederek anlaşma detaylarını görüştü. Marmarabirlik, yağlık zeytinleri ücretsiz olarak işleyip BURFAŞ’a teslim edeceğini ve bu iş birliğinin zeytin üreticilerine büyük fayda sağlayacağını belirtti. Başkan Hidamet Asa, "Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan BURFAŞ, 11 bin litre yağ alımı gerçekleştirecek. Bu da yaklaşık 50 bin kilogram zeytin demektir. Marmarabirlik olarak alınan yağlık zeytinleri tesislerimizde ücretsiz bir şekilde sıkma, depoloma ve dinlendirme işlemlerini gerçekleştirerek BURFAŞ’a teslim edeceğiz. BURFAŞ zeytinyağlarını kendi tesislerinde kullanacak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in iş birliği ile zeytin üreticisine destek vererek kamusal görevimizi yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Gıda Krizinde Paniğe Yer Yok: Denetimler Şeffaf Olacak Haber

Gıda Krizinde Paniğe Yer Yok: Denetimler Şeffaf Olacak

ANKARA (İHA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gıda ürünlerine yönelik son dönemlerde yapılan denetimlerin, tağşişli ürünlerin ortaya çıkmasıyla birlikte piyasada paniğe yol açtığını belirtti. Denetimli gıdalara güvenilmesi gerektiğini belirten Paladöken, "Son denetimlerde, gıda maddeleriyle ilgili işin ehli olmayan insanların açıklama yapması vatandaşları paniğe sevk ediyor. Ama bilindiği üzere zeytinyağı, ayçiçek yağı, tereyağı gibi markalı ürünler veya bunları imal eden firmalar tarafından hem analizleri alınıyor hem de bunlar Tarım Bakanlığı laboratuvarlarında inceleniyor, aynı zamanda Ticaret Bakanlığı bu konuda hassasiyet gösteriyor" dedi. PALANDÖKEN: "ESNAF, KENDİ YEMEDİĞİNİ BİR BAŞKASINA SUNAMAZ" Uzman olmayan kişilerin yanlış yönlendirmesinin, tüketicilerde gereksiz endişelere yol açtığını söyleyen Palandöken, "Et ve süt ürünleri, yağlar vs. herkesin tükettiği gıdalar. İnsanlar, ne yiyeceklerine karar verirken son kullanma tarihi ile uyuşmayan sahte etiketler hakkında endişe duyuyor. Vatandaşlar, ellerindeki ürünlerle raflarda satılan ürünlerin aynı olmadığını düşünüyor ve bu durum satışların neredeyse yarı yarıya düşmesine yol açmış durumda. Ancak esnaf kendi yemediğini bir başkasına sunamaz. Akşam karanlığında baklava, ekmek gibi ürünleri ben yerinden getiriyorum, organik gibi pazarlayarak satanlara itibar etmemeli. Ama markası olan, her gün girip çıktığınız dükkanlarda böyle bir şeyin olması mümkün değil" sözleriyle 'organik' gibi pazarlanan sahte ürünlere karşı vatandaşları uyardı. "DENETİMLER DÜZENLİ VE ŞEFFAF OLMALI" Palandöken, denetimlerin periyodik olarak uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini belirterek, "Halkın bu konuda duyarlı olması sevindirici. Ancak bu kaçak ürünleri korsan satıcılardan veya yerinden, köyünden getirdik, bal, pekmez, peynir getirdik gibi söylemlerle almak cazip olabiliyor, çünkü bu ürünlerin tüketimi hızlı ve fiyatları cazip" diyerek bu ürünlere karşı sıkı denetimler getirilmesi, gıdada sahtecilik ve tağşiş yapanların cezalarının artırılması gerektiğini aktardı. "Bakanlıklar, uzmanlar ve üniversiteler, denetim sonuçlarını halkla şeffaf bir şekilde paylaşmalı. Tağşişli ürünler kesinlikle imha edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Zeytinyağı Denetimleri Hız Kesmeden Devam Ediyor Haber

Zeytinyağı Denetimleri Hız Kesmeden Devam Ediyor

DENİZLİ (İHA) - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan denetim programı kapsamında, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zeytin ve zeytinyağı üretim tesislerini denetlemeye devam ediyor. 2024 yılı zeytin hasadıyla başlayan üretim sezonunda, Denizli'deki zeytinyağı üretim kapasitesinin artırılması amaçlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 4-18 Kasım tarihleri arasında düzenlediği zeytin ve zeytinyağı denetimleri, ülke genelinde hız kesmeden devam ediyor. Denizli'de faaliyet gösteren 7 zeytinyağı sıkım işletmesinin 2’si Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak çiftçi kuruluşlarına ait. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Kale ilçesinde bulunan zeytinyağı üretim tesislerini ziyaret ederek bu doğrultuda denetimlere başladı. DENİZLİ, ZEYTİN ÜRETİMİNDE EGE'DE 5. SIRADA Çınar, geçtiğimiz yıl Denizli’de 17 bin 753 ton zeytin üretildiğini belirterek, ildeki zeytin üretiminin ülke genelinde 14. sırada, Ege Bölgesi'nde ise 5. sırada yer aldığını ifade etti. Çınar üretim kapasitesiyle ilgili de bilgi vererek, "İl genelinde zeytin olarak en çok Kale olmak üzere Buldan, Sarayköy ve Beyağaç ilçelerimizde, çeşit olarak en fazla Gemlik, bunun yanı sıra Manzallina, Yamalak Sarısı, Domat, Memecik zeytinleri üretilmektedir. İlimizde zeytinyağı üretim tesislerinin yıllık 10 bin 634 ton zeytinyağı üretim kapasitesi olup, geçen yıl bu tesislerde bin 217 ton zeytinyağı üretimi gerçekleştirilmiştir. İlimizin coğrafi yapısı ve iklim özellikleri bakımından üretilen zeytinyağının hoş, güzel bir aroması ve tadı vardır" dedi. Çınar, bu yılki üretim sezonunun tüm üreticilere bereketli geçmesini diledi.

Aliağa 3. Zeytin Hasat Şenliği Coşkuyla Gerçekleştirildi Haber

Aliağa 3. Zeytin Hasat Şenliği Coşkuyla Gerçekleştirildi

İZMİR (İHA) - Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geleneksel hale getirilen 3. Zeytin Hasat Şenliği, bu yıl Helvacı'da düzenlendi.   Helvacı Meydanı’nda yapılan etkinliğe Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Aliağa Belediye Başkan Vekili Mesut Öztürk, Garnizon Komutanı Hava İstihkam Albay Mehmet Şahin, Aliağa Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mazlum Selim Aksakal, siyasi ve STK temsilcileri, üreticiler ve vatandaşlar katılım gösterdi. Şenlik, Aliağa Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mazlum Selim Aksakal’ın açılış konuşmasıyla başladı. Aksakal, Aliağa’da zeytinin hem sofralık hem de yağlık olarak üretildiğine değinerek, "İlçemizde 8 tane zeytinyağı fabrikası ile sofralık zeytin paketleme tesisi bulunuyor. Zeytin üretimini artırmak ve elde edilen zeytin ve zeytinyağımızı marka haline getirmek amacıyla zeytin hasat şenliğimizin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz" dedi. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra zeytin ve zeytinyağını sofraların vazgeçilmezi haline getirmeleri gerektiğini belirtti. Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, zeytin yetiştiriciliğinin ilçedeki tarımsal faaliyetlerdeki önemini vurgulayarak, "Aliağa ülke ekonomisine sanayi ve limanlarıyla önemli katkılar sağlıyor. Bunun yanında Aliağamızın tarımsal faaliyetlerinin de ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Aliağamızda en önemli tarımsal faaliyet zeytin yetiştiriciliğidir. Zeytin yetiştiriciliğindeki önemi göstermek adına üreticimizle beraber şenlik havasında bir araya geldik" diyerek emeği geçenlere, katılımcı ve sponsorlara teşekkür etti.   Aliağa Belediyesi Başkan Vekili Mesut Öztürk, 24 yıldır zeytincilik yaptığını belirterek, "Organizasyonun gerçekleştirilmesine katkı sunan başta Sayın Kaymakamımız ve İlçe Tarım Müdürümüz olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum" dedi. Ayrıca yarışmaya katılanları emeklerinden dolayı tebrik etti.  ŞENLİKTE ÜÇ YARIŞMA DÜZENLENDİ Bu yılki şenlikte, "Zeytinyağı Tadım Yarışması", "Çekiçte (Kırma) Zeytin Yarışması" ve "Zeytinyağlı Sarma Tadım Yarışması" isimli üç yarışma düzenlendi. Zeytinyağı Tadım Yarışmasında jüri üyeliklerini İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden Berna Yıldırım, Dr. Elif Burçin Uyanık, Aliağa Belediyesi Başkan Vekili Mesut Öztürk ve Üretici Nazan Aras üstlendi. Çekiçte Zeytin Yarışmasında jüri üyeleri; Dr. Elif Burçin Uyanık, Ferişte Öztürk Güngör ve Hacıömerli Mahallesi’nden Üretici Şerif Uslu oldu. Zeytinyağlı Sarma Tadım Yarışmasında ise jüri üyeleri; Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Garnizon Komutanı Hava İstihkam Albay Mehmet Şahin, Şef Sedat Çetiner ve Şef Emrah Tütüncüoğlu’ndan oluştu. Şenliğin sonunda, Zeytinyağlı Sarma Tadım Yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney verirken, Çekiçte Zeytin Yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini Garnizon Komutanı Hava İstihkam Albay Mehmet Şahin, Zeytinyağı Tadım yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini Aliağa Belediyesi Başkan Vekili Mesut Öztürk sundu. Ödül töreninin ardından program müzikle son buldu.

Festival, Manavgat’ın Zeytin Potansiyelini Ortaya Çıkardı Haber

Festival, Manavgat’ın Zeytin Potansiyelini Ortaya Çıkardı

Antalya’nın Manavgat İlçesi, 1-3 Kasım tarihleri arasında ilk kez düzenlenen “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali”ne ev sahipliği yaptı. Manavgat Belediyesi tarafından gerçekleştirilen festival, zeytin temalı kortejle başlayarak, antik taş yataklarda zeytin sıkımı gibi çeşitli etkinliklere sahne oldu. Ayrıca, Manavgat Atatürk Kültür Merkezi’nde zeytin tarımı ve zeytinyağı sektörüne dair çalıştay, söyleşi ve forumlar düzenlendi. Festivale çeşitli yerlerden gelen vatandaşlar ve Manavgatlılar yoğun ilgi gösterdi. “ZEYTİNİN KATMA DEĞERİNİ ARTIRACAĞIZ” Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara ilk kez düzenledikleri festivali geleneksel hale getirip her sene daha da güçlendirerek, uluslararası boyuta taşıyacaklarını söyledi. Kara “Bu festival vesilesiyle ilçemizin ciddi bir zeytin ve zeytinyağı üreticisi olduğunu ve bölgemizin bu konudaki gücünü kamuoyuna duyurmak amacıyla çıktığımız yolda çok önemli bir adım attığımıza inanıyorum. Sektör paydaşları ve zeytin üreticilerimiz ilk kez bölgede zeytinin konuşulmasından çok memnun oldular. Zeytin, 2 milyon zeytin ağacına ev sahipliği yapan ilçemiz tarım kültürünün önemli bir parçasıdır. Ayrıca önemli bir ekonomik değere de sahiptir.  11 Farklı zeytin türüne ev sahipliği yapan ilçemizde; kalamata, memecik, ayvalık, tarı ak, domat, manzanilla, arbekün, girit, gemlik tavşan yüreği ve sadece bize has beylik zeytini yetişiyor. ‘Beylik Zeytin’imiz için ilgili kurumlarla bir araya gelerek coğrafi  işaret alınmasına öncülük edeceğiz. Manavgat’ta şu an 50 bin dönüm üretim alanında yılda yaklaşık 50 bin ton zeytin elde ediliyor. Ayrıca bölgede faaliyet göstere 11 adet zeytinyağı fabrikasında yılda yaklaşık 9-10 bin ton zeytinyağı üretiliyor” dedi. “MANAVGAT ZEYTİNDE KENDİ MARKALARINI YARATACAK” Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara sözlerine şöyle devam etti: “ İlçemizde giderek büyüyen zeytin tarımını destekleyerek, zeytinyağı üretiminde daha ileri endüstriye geçmemiz için gerekli markalaşma ve mekanizasyon çalışmalarına öncülük edeceğiz. Zeytinyağının katma değerini yükseltecek, üreticinin refahının da artmasına katkı sağlayacak pazarlama ve kooperatifle ilgili çalışmaları destekleyeceğiz. Manavgat kendi markalarını yaratacak ve ben belediye başkanı olarak zeytin tarımının ve zeytinyağı sektörünün sürdürülebilirliğine sahip çıkacağım.” “ZEYTİN SAĞLIKTIR” Doktor Başkan zeytinin sağlığa faydasına dikkat çekerken şunları söyledi: “Zeytin saçımızdan tırnağımıza kadar, kalbimizden beynimize kadar her şey için sağlıklı bir üründür ve antioksidan özelliğe sahiptir. Zeytini ve zeytin yağını tüketmemiz gerekiyor. Zeytin, vücut için barıştır ve vücudun kendisiyle barışık olmasını sağlar. Bu kadar faydalı olan zeytinin ve zeytinyağının tüketilmesi ve onun değerlendirilmesi temel hedefimizdir.” dedi. SÜRDÜRÜLEBİRLİK, DESTEKLER, ÖRGÜTLENME VE MARKALAŞMA KONUŞULDU Festival kapsamında çalıştay, söyleşi ve forum düzenlendi. Tarım yazarı Mine Ataman moderatörlüğünde zeytin ve zeytinyağı çalıştayı gerçekleştirildi. Uzman akademisyenler tarafından kalite, coğrafi işaret ve gastronomi konuları ele alındı. İkinci günde gazeteci Meliha Okur moderatörlüğünde bir forum düzenlendi. Foruma katılan ünlü tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, zeytincilikteki üretici, işgücü ve tağşiş sorunlarını dile getirirken tarımın devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi. Antalya Tarımsal Daire Hizmetleri Başkanı Seda Özel ise iklim sorununa dikkat çekerek, suyu fazla tüketen ürünlerden kaçınılması gerektiğini ve tarımda örgütlenmenin önemini ifade etti. Festivalde ayrıca Ezgi Gözeger’in moderatörlüğünde Saraçlı Mahallesinde üreticilerle zeytinyağı konulu söyleşi düzenlendi. Manavgat’ın genetiği bozulmamış zeytinlerinden geleneksel taş sıkma yöntemiyle, antik çağdan kalma taş yataklarda, zeytin üreticisi kadınlar tarafından soğuk sıkım zeytinyağı etkinliği yapıldı. FESTİVAL ÇARŞISINDA SERGİLENEN MANAVGAT’IN ZEYTİNLERİ VATANDAŞ TARAFINDAN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ Festival boyunca, Manavgat yöresine ait zeytin ve zeytinyağlarının sergilendiği festival çarşısı, 1-3 Kasım tarihleri arasında Manavgat Atatürk Kültür Merkezi önünde vatandaşlar tarafından ziyaret edildi. Burada, yerel üreticilerin sunduğu zeytin çeşitleri ve zeytinyağları ziyaretçiyle buluşurken, vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.

Uzman uyardı: Sahte zeytinyağını anlamanın püf noktaları! Haber

Uzman uyardı: Sahte zeytinyağını anlamanın püf noktaları!

Balıkesir Üniversitesi'nden zeytinyağı uzmanı Dr. Mücahit Kıvrak, tüketicileri sahte zeytinyağı konusunda uyardı. Son teknolojik gelişmelerle birlikte sahtecilik yöntemlerinin de geliştiğine dikkat çeken uzman, kaliteli zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gereken kritik noktaları paylaştı. "Gerçek zeytinyağı çayır çimen kokmalı, ağızda acılık ve genizde yakıcılık hissi uyandırmalıdır" diyen Dr. Kıvrak, özellikle düşük fiyatlı ürünlere karşı tüketicileri uyardı. "Borsa fiyatlarının altındaki ürünler muhtemelen sahtedir" açıklamasında bulundu. Uzman, güvenilir zeytinyağı alışverişi için şu tavsiyelerde bulundu: Yol kenarı ve pazar yerlerinden uzak durun Coğrafi işaretli ürünleri tercih edin Online alışverişlerde mutlaka resmi kurumlardan sorgulama yapın Ürün analizlerini isteyin Renge aldanmayın, içine gıda boyası katılmış olabilir Yağlı boya kokulu ürünlerden kaçının Dr. Kıvrak, "Kaliteli erken hasat zeytinyağları asla gazoz şişesinde veya pazar tezgahında satılmaz. Bu değerli ürünlerin satış yerleri ve koşulları bellidir" diyerek sözlerini noktaladı. İnandırıcılığı ve güvenilirliği artırmak için habere uzman görüşlerini ön plana çıkardım, önemli uyarıları maddeler halinde sıraladım ve akıcı bir anlatım kullandım. Başlık dikkat çekici ve merak uyandırıcı olacak şekilde düzenlendi. Haber bu şekliyle daha fazla okuyucuya ulaşma potansiyeline sahip.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.