TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Zeytinyağı Ihracatı

AGRONEWS - Zeytinyağı Ihracatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zeytinyağı Ihracatı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Zeytinyağı ihracatına uygulanan fon kesintisi kaldırıldı Haber

Zeytinyağı ihracatına uygulanan fon kesintisi kaldırıldı

Ticaret Bakanlığı tarafından dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında uygulanan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu kesintisine ilişkin açıklama yayımlandı. Açıklamada, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatı yurt içi tüketici fiyatları, mevsimsel gelişmeler, arz ve stok durumu gibi unsurlarıyla yakından takip edilerek çerçevede söz konusu ürünün ihracatına yönelik dönemsel tedbirler uygulandığı aktarıldı. Bu çerçevede, Avrupa’da yaşanan kuraklık nedeniyle İspanya ve İtalya başta olmak üzere dünyada zeytinyağı üretiminin yüzde 20 oranında azaldığı, Türkiye’nin üretiminin ise yüzde 62 artış gösterdiği 2022-2023 sezonunda dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının, ambalajlı zeytinyağına yönlendirilerek katma değerli ürün ihracatına katkı sağlanması amacından hareketle, her türlü dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 Cent kesinti yapılması kararlaştıran 7391 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatıldı. Ticaret Bakanlığı tarafından başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili resmi ve sektörel kuruluşlar ile zeytinyağı piyasasına ilişkin dış ticaret, yurt içi arz, tedarik, yurt dışı ve yurt içi fiyatlar, Türkiye ve dünyadaki güncel gelişmeler yakından takip edildiği belirtilen açıklamada, 2023-2024 zeytinyağı sezonunda dünya ve Türkiye zeytinyağı piyasaları incelendiğinde; Türkiye dahil geleneksel ihracatçı ülkelerde bir önceki sezonuna göre beklenenin üzerinde bir rekolte ile tamamlanacağı, aynı artış trendinin 2024-2025 sezonunda da devam edeceği gözlemlendiği kaydedildi. Bu çerçevede ihracatçıların rekabetçi sezon şartlarına uyum sağlayabilmeleri, mevcut ihraç pazarlarının muhafaza edilmesi ve yeni pazar entegrasyonunun kolaylaştırılmasını teminen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatı için uygulanan kesintinin kaldırılması karar verildiği açıklandı.

Türk zeytin-zeytinyağı ihracatçılarından Avustralya çıkarması Haber

Türk zeytin-zeytinyağı ihracatçılarından Avustralya çıkarması

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği organizasyonunda 11 Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçısı firma, 1-7 Eylül 2024 tarihleri arasında Avustralya’nın Melbourne şehrine yönelik zeytin ve zeytinyağı sektörel ticaret heyeti düzenledi. Sofralık zeytini Yunanistan’dan, zeytinyağını İspanya’dan ithal eden yıllık 200 milyon dolar zeytin ve zeytinyağı ithalatı olan Avustralya pazarından yüzde 20 pay almayı hedeflediklerini dile getiren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, Avustralyalı ithalatçılarla 114 ikili iş görüşmesine imza attıklarını, 2-5 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlenen Fine Food Australia Fuarı’nda EZZİB olarak stant açtıklarını, ziyaretçilere Türk zeytin ve zeytinyağlarının tadımını yaptırdıklarını kaydetti. "Avustralya pazarından yüzde 20 pay almak istiyoruz" Avustralya’daki ikili iş görüşmelerinde önemli iş bağlantılarına imza attıklarını ifade eden Uygun, “Avustralya’da tüketicilerin sağlıklı gıdalara ilgisi çok fazla. Zeytin ve zeytinyağı, Avustralyalı tüketiciler tarafından bilinir ve tercih edilir durumda. Bu düşüncede Avustralya pazarı, Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarının potansiyeli yüksek önemli hedef pazarlarından biri. Bu potansiyeli ihracata dönüştürmek için gidiş dönüş 38 saatlik uçak yolculuğu yaparak 30 bin km yolculuk yaptık. Görüşmeler Avustralya’da Türk zeytin ve zeytinyağının bilinirliğini artırmak ve yeni iş birlikleri kurmak adına son derece verimli oldu. Avustralya’da sektör temsilcileri ve gıda ithalatçılarını ziyaret ettik. Bu temasların meyvelerini 2024/25 sezonunda vereceğine inanıyoruz” diye konuştu. "1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz" Türkiye’nin 2022-23 sezonunda 420 bin ton zeytinyağı rekoltesiyle dünya ikincisi, 735 bin ton sofralık zeytin rekoltesiyle dünya birincisi olduğunu hatırlatan EZZİB Başkanı Uygun sözlerine şöyle devam etti: “2024-25 sezonunda da benzer bir rekolte beklentimiz var. İhracatta kısıtlamaların olmadığı bir yıl olduğu takdirde 150 bin ton zeytinyağı ve 100 bin ton üzerinde sofralık zeytin ihraç ederek ihracatta 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için hedef pazarlara yönelik pazarlama faaliyetlerimiz önümüzdeki süreçte devam edecek.” Ziyaretler yapıldı Avustralya Sektörel Ticaret Heyetine katılan Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları Türkiye Cumhuriyeti Melbourne Başkonsolosu Doğan F. Işık’ı makamında ziyaret ederken, Avustralya’da Türk gıda ürünlerinin tanıtım ve dağıtımını yapan firmaları süpermark zincirlerine inceleme ziyaretleri yaparak, yerel perakende ortamını gözlemledi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin Avustarla Sektörel Ticaret Heyetine; Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Kılıç katılırken, Melbourne Ticaret Ataşesi Hazal Oğuz Sarıkaya Avustralya temasları süresince eşlik etti ve Avustralya ekonomisi ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu.

Bahçeden sofralara zeytinyağı yolculuğu Haber

Bahçeden sofralara zeytinyağı yolculuğu

300 yıllık zeytin ağacının bulunduğu ve Türkiye’nin zeytinyağının yüzde 20’sini karşılayan Mut ilçesinde hasat devam ediyor. Bu yıl ’yok yılı’ olmasına rağmen ilçede 130 bin ton zeytin, 10 bin ton ise zeytinyağı elde edilmesi bekleniyor. Orta Doğu üzerinden dünyaya zeytin Mut üzerinden yayılmış olup, Mut zeytin ve zeytinyağının gerek iklimsel avantajıyla kaliteli, natürel, organik üretimin avantajıyla yurt içine ve yurt dışına satımı yapılmakta. Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, “İlçemizde 700 bin dekar tarım arazisi mevcut olup, bunun 300 bin dekarı zeytin üretimi alanlarımızdır. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı yaklaşık 12 buçuk milyon zeytin ağaçlık varlığımız var. Kayıtsız zeytin ağaçlarımızla beraber ilçemizde 15 milyon zeytin ağaç varlığımız vardır” dedi Bayır, sözlerine şöyle devam etti: “Mut ilçemizde zeytincilik yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Bunun en bariz örneği de Haydar Mahallemizdeki bin 300 yıllık anıt zeytin ağacı bulunmasıdır. Orta Doğu üzerinden dünyaya zeytin Mut üzerinden yayılmıştır. Mut zeytin ve zeytinyağımızın gerek iklimsel avantajıyla kaliteli, natürel, organik üretimin avantajıyla yurt içine ve yurt dışına satımı yapılmaktadır. Gerek Fransa’ya, gerek Japonya’ya, gerek Birleşik Arap Emirlikleri’ne ilçemizden ihracat yapan firmalarımız bulunmaktadır.” Bayır, “Mut zeytinyağımız sıfır 8 asidin altında peroksit değeri 8-9’larda olmasıyla raf ömrünün peroksit avantajıyla daha uzun olmasıyla içerdiği sağlık bileşenlerinin sayesinde natürel organik ve polifonör miktarı olarak dünya piyasalarında ön plana çıkmaktadır” diye konuştu.

Hidamet Asa: “Ambalajlı zeytinyağı ihracatına teşvik verilmeli” Haber

Hidamet Asa: “Ambalajlı zeytinyağı ihracatına teşvik verilmeli”

Ticaret Bakanlığının dökme ve varilli zeytinyağı ihracatıyla ilgili 1 Ağustos’tan itibaren 01 Kasım 2023’e kadar ilave tedbirler getirmesini değerlendiren Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, bunun yeni pazarlara girmek adına Türkiye için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Ticaret Bakanlığı’nın 1 Ağustos’tan 01 Kasım 2023’e kadar dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına ilave tedbirler getirmesi sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandı. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa yaptığı değerlendirmede, “Ticaret Bakanlığımızın yayınladığı verilere göre, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının toplam ihracattaki miktar bazında payı yüzde 42’den yüzde 83’e yükselmiştir. Özellikle İtalya ve İspanya’nın, ülkemizden ithal ettikleri dökme ve varilli zeytinyağını işleyerek yeniden üçüncü ülkelere kendi markaları ile pazarlamaktadırlar. UZK verilerine göre, Avrupa’da yaşanan kuraklık nedeniyle İspanya ve İtalya başta olmak üzere dünyada zeytinyağı üretimi 2022/2023 sezonunda yüzde 20 oranında azalırken, Türkiye’de üretim yüzde 62 artış göstermiştir” dedi. Hidamet Asa alınan kararla ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye’deki zeytinyağı markalarının dünya pazarında yer almasının önünü açacak ve ambalajlı zeytinyağı ihracatında büyük bir artış yaşanacaktır. Ülkemiz dünyada sayılı zeytin üreticileri arasında olmasına rağmen zeytinyağı tüketiminde alt sıralarda yer almaktadır. Bugüne kadar zeytinyağı tüketiminin artmasına yönelik yoğun uğraş verildi. Alınan karar ile zeytinyağı perakende satış fiyatlarının suni olarak artmasının ve aracının büyük kazanç elde etmesinin önüne geçilmiş, aynı zamanda tüketimin azalması önlenmiştir”. “Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatındaki hızlı yükseliş kısa vadede üreticimiz açısından kazanç olarak görülse bile uzun vadede kayıp olduğu anlaşılacaktır” diyen Asa, “Ambalajlı ve markalı zeytinyağı ihracatını artırmak için devletimiz sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerini almalı, özellikle bu dönemde ambalajlı zeytinyağı ihracatına teşvik verilmelidir. İklim değişikliği sonucu ortaya çıkan sıcaklık artışları ve karbondioksit miktarı tarım sektörünü ve üretimi doğrudan etkilemektedir. Gıdanın bulunabilirliği ve gıdaya erişebilirlik çok daha iyi analiz edilmelidir. Bugün çok gibi görünen zeytinyağı üretiminin yarın yok denecek kadar az olabileceğini göz ardı etmemeliyiz. Şu anda üreticinin elinde zeytinyağı çok az miktardadır, toptancı ve aracı talebi fırsata çevirme adına zeytinyağının büyük bir kısmını satın almıştır” ifadelerini kullandı. Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının, ambalajlı zeytinyağına yönlendirilerek katma değerli ürün ihracatına katkı sağlanmasından hareketle, her türlü dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 cent kesinti yapılması hususunu düzenleyen Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu kesintisinin doğru bir adım olduğunun altını çizen Asa, “Uygulanan fon kesintisinin ambalajlı olarak yapılan zeytinyağı ihracatına destek olarak kullanılması pazarın büyümesine katkı sağlayacaktır. Her zaman üreticini koruyup kollayan, kalite ve güvenden taviz vermeyen, uzun vadeli plan ve programlar yapan, tüketici talepleri çerçevesinde ürün yelpazesini geliştiren ve yatırımlar yapan Marmarabirlik, zeytin ve zeytinyağı sektörünün öncüsü olmaya ve yol göstermeye devam edecektir. Ana ilkemiz, zeytin üreticisinin ve ülkemizin daha çok kazanmasıdır” diye konuştu.

Tescilli Kilis zeytinyağının ihracat payı artırılacak Haber

Tescilli Kilis zeytinyağının ihracat payı artırılacak

Kentte 3 milyonun üzerinde meyve veren ağaçtan elde edilen zeytinyağı, aroması, kendine has tadı ve sağlıklı olması nedeniyle mutfakların vazgeçilmezi arasında yer alıyor. Zeytinyağı üretiminin yoğun yapıldığı ülkelerdeki kuraklık dolayısıyla gözler Türkiye'ye çevrildi. Ülkedeki zeytin üretim alanlarından biri olan Kilis'te de bu sezon yağın hem verim hem de fiyat olarak üreticinin yüzünü güldürmesi bekleniyor. Bölgedeki asırlık ağaçlardan elde edilerek, başta Arap ülkeleri ve ABD olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilen Kilis zeytinyağında yeni hedef Avrupa pazarı. "Aşırı sıcaklardan az etkileneceğini düşünüyoruz" Kilis Zeytin Araştırma ve Geliştirme Derneği (KİZADER) Başkanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, AA muhabirine, 4 bin 500 yıllık zeytin çekirdeğinin Oylum Höyük'te bulunduğunu belirterek, yapılacak olan genetik çalışmalar sonrası Kilis'in yağlık zeytin ağaçlarının dünyada zeytinin atası olarak kayıtlara geçeceğine inandığını söyledi. "Kilis genelinde üretilen zeytinlerin gübre ve tarım ilacı kullanılmadan tamamen doğal yollarla yetiştiğini söyleyebiliriz." diyen Şekeroğlu, yıllar itibarıyla bölgeye adapte olan Kilis yağlık zeytinlerinin iklim koşullarına göre gerek soğuktan gerek aşırı sıcaktan diğer zeytin çeşitlerine göre daha az etkilendiğini belirtti. Şekeroğlu, Kilis'te bu yıl "yok yılı" olmasına karşın özellikle zeytinde çiçeklenme döneminin serin, döllenmenin de oldukça başarılı geçtiğini anlatarak, bundan dolayı verimin iyi olacağını düşündüklerini ifade etti. "Kilis yağlık zeytinlerinin diğer çeşitlere göre aşırı sıcaklardan çok daha az etkileneceğini düşünüyoruz." ifadesini kullanan Şekeroğlu, Kilis'te zeytin rekoltesinin ortalama 27 bin ton civarında olduğunu, bu yıl "yok yılı" olmasına rağmen bu rakamlara yakın zeytin veriminin alınacağını düşündüklerini kaydetti. "Tağşişe dikkat edilmeli" Zeytinde başarılı bir sezon olmasının yaklaşık 6 ila 8 bin ton zeytinyağı üretiminin olacağını gösterdiğini dile getiren Şekeroğlu, zeytin veriminin düşük, fiyatının ise yüksek olması nedeniyle zeytinyağında tağşiş olabileceği uyarısında bulundu. Şekeroğlu, "Kilis'te yaklaşık 3 milyonun üzerinde verime yatan zeytin ağacı bulunuyor. Bu ağaçlardan da Kilis'te ortalama yağ verimi yüzde 30'un üzerinde. Hatta ilerleyen dönemlerde hasatta ocak ayına doğru yüzde 50 verime kadar gelebiliyor. Çünkü Kilis yağlık zeytin ağaçları, dünyada en fazla yağ oranına sahip zeytin ağaçları. İklim değişikliklerinden, çevre koşullarından daha az etkilenmesi, Kilis'te diğer bölgelere göre normal verimlerin alınacağını gösteriyor." diye konuştu. Geçen sezon Kilis'ten doğrudan veya dolaylı olarak yaklaşık 500 ton zeytinyağı ihraç edildiğini anlatan Şekeroğlu, Kilis'teki zeytinyağı pazarında hareketlenmenin başladığını ve birçok firmanın bölgeye yöneldiğini aktardı. Prof. Dr. Şekeroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İhracat taleplerini karşılamak için tüccarlar Kilis'e gelip Kilis zeytinyağını alıp Avrupa'ya ve diğer ülkelere gönderiyor. Buradaki amacımız ihracatı doğrudan Kilis'ten yapabilmek. Bu konuda hem dernek hem de Valilik, belediye, üniversite ile yeni stratejiler geliştireceğiz. Kilis zeytinyağımızı dünyaya doğrudan Kilis'ten ihraç etmenin yollarını bulacağız. Zaten Kilis zeytinyağı son yıllarda aldığı altın madalyalarla dünya çapında tanınmaya başladı. Yaptığımız bilimsel çalışmalarla bulduğumuz özel yağ asitleri sayesinde omega 7 yağ asitleri, nervonik asit gibi özellikle Alzheimer, kanser gibi hastalıklarda faydalı bileşenlerin bulunmasıyla da önümüzdeki yıllarda ilaç ve kozmetik sektöründe ön plana çıkacak bir zeytinyağı ürünü olacak." Kilis zeytinyağının Türkiye'de de kalite olarak ön plana çıktığını belirten Şekeroğlu, burada üretilen yağın önümüzdeki süreçte dünya piyasalarında da aranan bir zeytinyağı konumuna geleceğini kaydetti. Şekeroğlu, "Türkiye'de iç tüketimde yoğun şekilde Ege ve Marmara bölgesi yağları kullanılıyor. Dolayısıyla Kilis yağı kaliteli olduğu için tamamen ihracat odaklı kullanılabileceğini düşünüyoruz." dedi.

Zeytin üreticileri, dökme zeytinyağı ihracatına kısıtlama istiyor Haber

Zeytin üreticileri, dökme zeytinyağı ihracatına kısıtlama istiyor

Yağmur Süt Zeytin ve Et Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. Yöneticisi Mehmet Fatih Sumeli, AA muhabirine, İspanya, İtalya ve Fransa'da kuraklıktan dolayı zeytin ağaçlarında geçmiş yıllara kıyasla yüzde 60-70 civarında rekolte kaybı olduğunu söyledi. Bu ülkelerin, söz konusu kaybın kapatılması için üretici diğer ülkelerden dökme zeytinyağı aldığını ifade eden Sumeli, "Bu talep artışından kaynaklı Türkiye'de kilogram fiyatı 15 lira civarı olan yağlık zeytin şu anda 35 lira civarlarına çıktı. Dünya markalı zeytinyağı pazarındaki liderliklerini de kaptırmamak adına İspanya başta olmak üzere bu ülkeler her taraftan zeytinyağı topluyorlar. Bizim ülkemizde maalesef ulusal ve yerel marketlerin raflarından ürün toplayıp ambalajlı ürünü dökme haline getirip ihracat yapan veya ihracatçıya ham madde sağlayan firmalar var. Bu kriz ancak markalı ürün ihracatımızı artırarak fırsata döner. Dökme zeytinyağı ihracatımızı acilen kapatıp, sadece küçük ambalajlı ve yerli markalı ürünleri serbest bırakmamız gerekiyor. Aksi takdirde yağlık zeytinin bu kadar para ettiği durumda hiçbir müstahsil sofralık olarak satmayı beklemez ve sıkıp yağını çıkarıp daha pahalıya satar." dedi. Sumeli, gelecek zeytin sezonu olan eylülde ülkede rekolte kaybı olabileceğine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Böyle bir durumda taban fiyat olan yağlık zeytin 40 liradan başlarsa ocak ayında en ucuz sofralık zeytinin kilogram fiyatı perakende noktada 150 liraya, iri zeytin ise 350-400 lira civarına çıkacaktır. 1 litre zeytinyağı fiyatı da 350 lira civarına kadar çıkabilir. Ülkemize hiçbir faydası veya katma değeri olmayan dökme zeytinyağı ihracatı tüm vatandaşlarımızın ortak faydası adına kapatılmalıdır. Eğer rekolte kaybı olmazsa neticede aralık ayına kadar tekrar açılabilecek bir durumdur." Şu an ülkede zeytin stokunun azaldığına işaret eden Sumeli, sahte zeytinyağların piyasaya çıkabileceği uyarısında bulundu. Sumeli, Türkiye'de iri zeytinin kilogram fiyatının iki ay içinde 99 liradan 180 liraya çıktığını belirterek, durum böyle devam ederse eylülde fiyatın 250 lira civarında olacağını dile getirdi. "İhracata kısıtlama getirilmezse üç ay sonra sofralık zeytin kalmayacak" İkram Gıda AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yıldız da zeytin ve zeytinyağında ihracattan dolayı fiyatların yükseldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Dökme zeytinyağı ihracatına kısıtlama getirilmezse üç ay sonra Türkiye'de sofralık zeytin kalmayacak. Sebebi, Avrupa kadar olmasa da Türkiye'de de bu yıl zeytin çok az. İvedi bir şekilde müdahale edilmezse ocak-şubat aylarında marketlerde zeytinyağının litre fiyatı 300-350 liraya, sofralık zeytin fiyatları ise 400-450 liraya kadar çıkacaktır."

Avrupa'daki zeytinyağı üretimi kuraklık krizinde, gözler Türkiye'de Haber

Avrupa'daki zeytinyağı üretimi kuraklık krizinde, gözler Türkiye'de

Kuraklık nedeniyle başta İspanya olmak üzere Avrupa'da zeytin ve zeytinyağı üretiminde kriz yaşanırken gözlerin çevrildiği ülkelerden Türkiye, üretim ve ihracatta yeni stratejilerle pazardaki payını artırmayı hedefliyor. Zeytinyağı ihracatında 1 milyar dolarlık rekoru kırmaya çok yaklaşan Türkiye, katma değerli üretim ve satışa odaklandı. AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, kuraklık nedeniyle Avrupa'daki zeytin ve zeytinyağı sektöründe sorunlar yaşanıyor. Dünyanın en büyük zeytin üreticisi İspanya'da üretimin aşırı sıcaklar nedeniyle bu yıl da beklenenin altında kalması fiyatlarda artış beklentisini beraberinde getirdi. Sektörün önde gelen ülkelerinden Türkiye de yaşanan gelişmeleri dikkate alarak yeni tedbirleri uyguluyor. Bu kapsamda dış talep sebebiyle yükselen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının, ambalajlı zeytinyağına yönlendirilerek katma değerli ürün ihracatına katkı sağlaması amacıyla her türlü dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 cent karşılığı Türk lirası kesintisi uygulanması kararlaştırıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Pazarda gözler Türkiye'ye çevrildi Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, 2022'de zeytin üretiminin yıllık yaklaşık yüzde 71 artışla 2 milyon 976 bin 654 ton olduğunu, zeytinyağında da yıllık yüzde 79 artışla 421 bin 717 tonun görüldüğünü ve bu rakamların tüm zamanların rekoru olduğunu açıklamıştı. Böylece Türkiye'nin sofralık zeytin üretiminde dünya lideri, zeytinyağı üretiminde İspanya'dan sonra dünya ikincisi konumuna yükseldiği belirtilmişti. İspanya'da kuraklık nedeniyle yaşanan üretim düşüklüğü, gözleri pazarın önde gelen ülkelerinden Türkiye'ye çevirdi. Türkiye bu yıl rekor bekliyor Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, AA muhabirine, Avrupa'da zeytin ve zeytinyağı üretiminin önemli ölçüde azaldığını söyledi. İspanya ve İtalya'nın dünyanın en büyük zeytinyağı tedarikçisi ülkeleri arasında yer aldığına dikkati çeken Er, şöyle konuştu: "Rekoltelerinin düşük olması nedeniyle oradaki kooperatifler mallarını satmıyor, sektöre arz etmiyor. Dolayısıyla sektör de dünya pazarından tedarik etmeye çalışıyor. İspanya, küresel ısınmadan bizden daha çok etkilendi. Geçen yıl Türkiye ve Yunanistan şanslıydı. Zeytinyağında çok iyi üretim gerçekleştirdik. İhracatımız ve çiftçinin gelir seviyesi arttı. Geçen yılki ihracatımız tüm yıl boyu 55 bin tondu, bu yıl 8 ayda 135 bin tona ulaştı. Yıl sonu hedefimiz olan 150 bin ton ihracatı çok rahat tutturacağız. Türkiye bu yıl zeytinyağı ihracatında 1 milyar dolar hedefi koydu ki buna da çok rahat ulaşacağız. Tarihi rekor olacak. İspanya, Japonya ve Çin'e satış yapamıyor. ABD bizim ikinci pazarımız. İspanya'nın çıktığı boşlukları yavaş yavaş biz dolduruyoruz, bunu bir fırsata çevirmeye çalışıyoruz. Oradaki kıtlık ve azalmadan dolayı biz ihracatımızı ve gelirlerimizi artırdık." "Durum Portekiz ve İtalya'daki yetiştiriciler için de pek parlak değil" Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık da FAO verilerine göre dünyada 2021'de toplam zeytin üretiminin 23 milyon 54 bin 310 ton olarak gerçekleştiği bilgisini verdi. Selışık, "İlk sırada yer alan İspanya'da yaşanan kuraklık nedeniyle 2020'de yaklaşık 10 milyon ton olan üretim 2021'de yüzde 25 düşerek 8 milyon 257 bin tona geriledi. Üretimde 2 milyon 270,6 bin ton ile İtalya ikinci, 1 milyon 739 bin tonla Türkiye üçüncü sırada geldi." diye konuştu. Türkiye'de zeytin ağacı varlığının son 20 yılda 99 milyondan 189 milyona ulaştığına işaret eden Selışık, bu sayede üretimde de önemli artış yaşandığını dile getirdi. Selışık, ülkedeki zeytinyağı üretiminin 2021'de 235 bin 727 ton iken 2022'de 421 bin 717 tona çıktığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Art arda ikinci yıl şiddetli bir kuraklık yaşayan İspanya'da zeytinyağı üretiminde ciddi düşüş bekleniyor. 2021'de 1,4 milyon tonla dünya üretiminin bir numarası olan ülkede üretim 2022'de 680 bin tona geriledi, bu yıl ise 500 bin tona kadar gerileyebileceği ifade ediliyor. Durum Portekiz ve İtalya'daki yetiştiriciler için de pek parlak değil. Zeytin üretiminin azalması, sofralık zeytin ve yağ fiyatlarının da rekor seviyelere yükselmesine neden oluyor. Uluslararası Zeytin Konseyinin mart ve nisan aylarını kapsayan son çalışmasına göre, zeytinin kilosu 6 avro, 100 kilosu 600 avro olarak fiyatlandırılıyor. Bu da Şubat 2022'ye göre fiyatlarda en az yüzde 2'lik bir yükselişe işaret ediyor ancak her ne kadar 2022 üretimleri bakımından Türkiye şanslı görünse de içinde bulunduğumuz sezon açısından iklim koşullarının izlenmesinde ve temkinli olunmasında fayda var. Uzun vadede Türkiye zeytin ağaçlarını da gençleştirdiği ve yeni üretim teknolojilerini bu alanda kullandığı için Avrupa'da pazar payını büyütmeye aday."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.