TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Zeytinyağı Üretimi

AGRONEWS - Zeytinyağı Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zeytinyağı Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Zeytinyağı ihracatına uygulanan fon kesintisi kaldırıldı Haber

Zeytinyağı ihracatına uygulanan fon kesintisi kaldırıldı

Ticaret Bakanlığı tarafından dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında uygulanan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu kesintisine ilişkin açıklama yayımlandı. Açıklamada, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatı yurt içi tüketici fiyatları, mevsimsel gelişmeler, arz ve stok durumu gibi unsurlarıyla yakından takip edilerek çerçevede söz konusu ürünün ihracatına yönelik dönemsel tedbirler uygulandığı aktarıldı. Bu çerçevede, Avrupa’da yaşanan kuraklık nedeniyle İspanya ve İtalya başta olmak üzere dünyada zeytinyağı üretiminin yüzde 20 oranında azaldığı, Türkiye’nin üretiminin ise yüzde 62 artış gösterdiği 2022-2023 sezonunda dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının, ambalajlı zeytinyağına yönlendirilerek katma değerli ürün ihracatına katkı sağlanması amacından hareketle, her türlü dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 Cent kesinti yapılması kararlaştıran 7391 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatıldı. Ticaret Bakanlığı tarafından başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili resmi ve sektörel kuruluşlar ile zeytinyağı piyasasına ilişkin dış ticaret, yurt içi arz, tedarik, yurt dışı ve yurt içi fiyatlar, Türkiye ve dünyadaki güncel gelişmeler yakından takip edildiği belirtilen açıklamada, 2023-2024 zeytinyağı sezonunda dünya ve Türkiye zeytinyağı piyasaları incelendiğinde; Türkiye dahil geleneksel ihracatçı ülkelerde bir önceki sezonuna göre beklenenin üzerinde bir rekolte ile tamamlanacağı, aynı artış trendinin 2024-2025 sezonunda da devam edeceği gözlemlendiği kaydedildi. Bu çerçevede ihracatçıların rekabetçi sezon şartlarına uyum sağlayabilmeleri, mevcut ihraç pazarlarının muhafaza edilmesi ve yeni pazar entegrasyonunun kolaylaştırılmasını teminen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatı için uygulanan kesintinin kaldırılması karar verildiği açıklandı.

Türk zeytin-zeytinyağı ihracatçılarından Avustralya çıkarması Haber

Türk zeytin-zeytinyağı ihracatçılarından Avustralya çıkarması

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği organizasyonunda 11 Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçısı firma, 1-7 Eylül 2024 tarihleri arasında Avustralya’nın Melbourne şehrine yönelik zeytin ve zeytinyağı sektörel ticaret heyeti düzenledi. Sofralık zeytini Yunanistan’dan, zeytinyağını İspanya’dan ithal eden yıllık 200 milyon dolar zeytin ve zeytinyağı ithalatı olan Avustralya pazarından yüzde 20 pay almayı hedeflediklerini dile getiren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, Avustralyalı ithalatçılarla 114 ikili iş görüşmesine imza attıklarını, 2-5 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlenen Fine Food Australia Fuarı’nda EZZİB olarak stant açtıklarını, ziyaretçilere Türk zeytin ve zeytinyağlarının tadımını yaptırdıklarını kaydetti. "Avustralya pazarından yüzde 20 pay almak istiyoruz" Avustralya’daki ikili iş görüşmelerinde önemli iş bağlantılarına imza attıklarını ifade eden Uygun, “Avustralya’da tüketicilerin sağlıklı gıdalara ilgisi çok fazla. Zeytin ve zeytinyağı, Avustralyalı tüketiciler tarafından bilinir ve tercih edilir durumda. Bu düşüncede Avustralya pazarı, Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarının potansiyeli yüksek önemli hedef pazarlarından biri. Bu potansiyeli ihracata dönüştürmek için gidiş dönüş 38 saatlik uçak yolculuğu yaparak 30 bin km yolculuk yaptık. Görüşmeler Avustralya’da Türk zeytin ve zeytinyağının bilinirliğini artırmak ve yeni iş birlikleri kurmak adına son derece verimli oldu. Avustralya’da sektör temsilcileri ve gıda ithalatçılarını ziyaret ettik. Bu temasların meyvelerini 2024/25 sezonunda vereceğine inanıyoruz” diye konuştu. "1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz" Türkiye’nin 2022-23 sezonunda 420 bin ton zeytinyağı rekoltesiyle dünya ikincisi, 735 bin ton sofralık zeytin rekoltesiyle dünya birincisi olduğunu hatırlatan EZZİB Başkanı Uygun sözlerine şöyle devam etti: “2024-25 sezonunda da benzer bir rekolte beklentimiz var. İhracatta kısıtlamaların olmadığı bir yıl olduğu takdirde 150 bin ton zeytinyağı ve 100 bin ton üzerinde sofralık zeytin ihraç ederek ihracatta 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için hedef pazarlara yönelik pazarlama faaliyetlerimiz önümüzdeki süreçte devam edecek.” Ziyaretler yapıldı Avustralya Sektörel Ticaret Heyetine katılan Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları Türkiye Cumhuriyeti Melbourne Başkonsolosu Doğan F. Işık’ı makamında ziyaret ederken, Avustralya’da Türk gıda ürünlerinin tanıtım ve dağıtımını yapan firmaları süpermark zincirlerine inceleme ziyaretleri yaparak, yerel perakende ortamını gözlemledi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin Avustarla Sektörel Ticaret Heyetine; Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Kılıç katılırken, Melbourne Ticaret Ataşesi Hazal Oğuz Sarıkaya Avustralya temasları süresince eşlik etti ve Avustralya ekonomisi ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu.

AB Komisyonu Mut zeytinyağını kayıt altına aldı Haber

AB Komisyonu Mut zeytinyağını kayıt altına aldı

Mersin’in Mut İlçesinde Türkiye’nin yüzde 20’sinin üretimi yapılan zeytinyağını AB komisyonu kayıt altına aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Mut TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Sezer, “Güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşmanın yolu tarımdan, kırsal kalkınmadan ve de özellikle geleneksel ürünlerden, coğrafi işaretlerden geçmektedir. Dolayısıyla güvenli ve güvenilir gıdada önemi fazlasıyla artan coğrafi işaretli ürünlerin ve geleneksel ürünlerin korunması ve sürdürülebilirliğinin de sağlanması gerekmektedir. Bu bağlamda ülkemizde tescili ile korunması sağlanan Mut Zeytinyağı coğrafi işaretli ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonunda da korunmasının sağlanması için titizlikle yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, 4 Nisan 2024 tarihinde başvurumuz AB Komisyonuna gerçekleşmiş olup ön incelemesi aynı gün olumlu bir şekilde tamamlanarak 4 Nisan 2024 tarihinde de başvurumuzun kabul edilerek, PDO-TR-03226 başvuru numarası ile kayıtlarda yerini almıştır” dedi. Sezer, “İlçemizin teruar yapısı zeytinin ve zeytinyağının kalitesine ve duyusal özelliklerine doğrudan etki etmektedir. Aynı zamanda İlçemizin zengin bir flora ve faunaya sahip olması coğrafi işaretli ürünümüz olan Mut Zeytinyağı’nın ayırt edici duyusal notalara sahip olmasında önemli bir etken oluşturmaktadır. İlçemiz, Türkiye’nin önemli zeytin üretim bölgelerinden biridir ve zeytinyağı üretim tarihi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. İlçemizde zeytin ve zeytinyağı üretimi, binlerce yıldır devam etmektedir. Dolayısıyla geçmişten geleceğe doğru uzanan ve gelecek nesillerimize bırakılmak üzere coğrafi işaretli ürünlerimizin gerek ülkemizde ve gerekse AB Komisyonunda korunması ehemmiyet oluşturmuştur” diye konuştu. Sezer, "AB Komisyonunda ülkemizden tescil edilen Milas Zeytinyağı, Edremit Zeytinyağı ve Aydın Memecik Zeytinyağı ile tescil talepli başvurusu yapılan Kilis Zeytinyağı ve Mut Zeytinyağı kayıtlarda yerini aldı. İlçede her yıl ortalama 250 bin ton üzeri zeytin ve 150 bin ton üzeri zeytinyağı rekoltesi elde ediliyor. Mersin’de zeytin üretiminin yüzde 75’i, Türkiye üretiminin ise yüzde 20’si Mut ilçesinde gerçekleştiriliyor. 269 bin dekar alanda 15 milyon ağaçla zeytin üretimi yapılıyor. 12 zeytin salamura işleme tesisi ile 22 zeytinyağı fabrikasının hizmet veriyor" dedi.

OLIVER Erasmus Projesi kapanış toplantısı gerçekleştirildi Haber

OLIVER Erasmus Projesi kapanış toplantısı gerçekleştirildi

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türkiye Ulusal Ajansı) tarafından Erasmus+ Programı Ana Eylem 2 kapsamında desteklenen, “University-Industry Cooperation for Production of High Quality Olive” başlıklı projenin kapanış toplantısı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan’ın katıldığı toplantıda, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, projenin üniversite- sanayi iş birliğine verilebilecek en iyi örneklerden biri olduğunu belirtti. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, zeytin üretimi konusunda yaptıkları çalışmalara değinerek, “Tarım ve Orman Bakanlığı olarak zeytin üretiminin ve verimliliğinin artması konusunda yoğun çabalar sarf ediyoruz. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile yaptığımız iş birliklerini de daha da gelişeceğiz” dedi. Projenin süreçlerinin anlatıldığı kısa belgeselin izlenmesinin ardından ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, zeytinin Çanakkale ve Türkiye için önemli bir ürün olduğunu belirterek “Yüksek kaliteli zeytin üretimi için üniversite- sanayi iş birliği ile gerçekleştirilen bu gibi projeler devamlılığı da çok önemli. İş birliklerimize de devam edeceğiz” dedi. Açılış konuşmalarının ardından projede katkıları olanlara belgeleri takdim edildi. Toplantı, Oliver Ersamus +Projesinin çıktılarının sunumları ve “ Çanakkale’de Zeytin ve Zeytinyağı Üretiminin Geleceği ve Sektör Beklentileri” paneli ile son buldu.

Mudanya’dan bu yıl 4 bin 500 ton zeytin çıktı Haber

Mudanya’dan bu yıl 4 bin 500 ton zeytin çıktı

Mudanya’da zeytin hasadının tamamlandığını belirten Samast, geçen seneye nazaran zeytin rekoltesinin daha düşük kaldığını söyledi. Zeytin hasadının bu yıl Mudanyalı çiftçiler açısından sıkıntılı geçtiğini ifade eden Samast, "Özellikle Mudanya’nın Trilye taraflarında, Çamlık ve Evciler bölgelerinde hasat biraz daha iyiydi. Oralarda meyve tutumu iyiydi. Ama ilçenin doğu taraflarında genel anlamda yüzde 60-70 oranında rekolte kaybı oldu. Onun için bazı köylerde hasat çok daha uzun sürerken Mudanya çevresinde daha kısa sürdü" dedi. "Bu sene sofralık zeytin çok yağlık az oldu" 2022-23 sezonunda yağlık zeytinin sofralık zeytine göre daha çok olduğunu ifade eden Samast, "Bu sene ise tam tersi oldu. Sofralık zeytin çok oldu. İri olunca rekolte açısından daha çok ağırlık bastı. Tarımsal ürünler içerisinde en çok alanı kaplayan, en fazla üreticiye sahip ve gayri safi milli hasıla payı en yüksek ürün olan zeytin, yağmurlardan da olumsuz etkilendi. Bu yıl daha az çiçek görüldü. Çiçek dönemi bölgesel olarak yağmurlu geçince tozlaşma, döllenme olmuyor. Döllenme ve çiçeğin açtığı dönemde yağmurlu geçmesi, çiftçi için sıkıntıdır. Açan çiçeğin de çoğu meyveye dönüşmedi. Bu da zeytin üreticisi açısından bir dezavantajdı. Dolayısıyla rekolte kaybı bazı yerlerde yüzde 80-90 bazı yerlerde yüzde 50 oldu. Genel anlamda Mudanya bölgesinde ciddi anlamda rekolte kaybı olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu. Yağışlar haricinde rekolte kaybındaki bir başka sebebin ise geçen yılki hasat süresinin uzunluğu olduğu anlatan Samast, "Geçen yıl zeytin ağaçları yoruldu. Ağaçların dinleneceği kadar zaman kalmadı. Geçen yıl bazı bölgelerde Şubat ayında bile hasat devam etti. Öyle olunca ağaçlar Nisan ayına kadar kendini hazırlayamadı. Kendini toparlayamayan ağaçların yeniden bir daha çiçek açma süresi daraldı. O açan kısmı da yağmurlu geçti. Döllenme döneminin yağmurlu geçmesi çiçeğin meyveye dönüşmesine engel oldu" dedi. Bütün bu olumsuzlukların haricinde zeytin ağacının çiçek açtığı esnada ortaya çıkan pamucak hastalığına da dikkat çeken Samast, "Bu hastalığa karşı yüzde 100 garantili olan ve bu hastalığı yok eden ilaç bu sene yasaklandı. Yasaklanınca alternatif başka şeylerle o pamucak hastalığı sorununa çare bulunmaya çalışıldı. Pamucak da çiçeği yiyip bitiren bir şey ve rekolte kaybında onun da etkisi var. Tabii bütün bunları söylerken karar alıcıların bu yasaklama kararında bizlerin de sağlığını düşündüğünü göz ardı etmememiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Osmancık zeytininin yağ olma hikayesi başladı Haber

Osmancık zeytininin yağ olma hikayesi başladı

Çorum’un Osmancık ilçesinde yetişen zeytinlerin yağ olma hikayesi başladı. İlçe merkezi ve Aşağızeytin Köyü’nde yetiştirilen zeytinlerin yağ olma hikayesi başladı. Hasat edilen zeytinler yıkama, yapraklarından ayrıştırma, kırma gibi işlemlerini gördükten sonra suyu, posası ve yağı birbirinden ayrıştırılarak altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağına dönüşüyor. Bölgenin ilk ve tek zeytin ve zeytinyağı üretiminin yapıldığı Osmancık’ta toplanan zeytinler hem sofralık olarak hem de yağa dönüştürülerek tüketilmeye başlandı. Aşağızeytin Köyünde kurulan Yöresel Ürünler Kadın Girişim Kooperatifine alınan zeytinyağı çıkarma makinesi hasat edilen zeytinleri yağa dönüştürüyor. ’Kooperatif kurdular, yetiştirdikleri zeytinin yağını çıkarıyorlar’ Aşağızeytin Köyü Muhtarı İsmail Çil, köy halkının ekonomik olarak kalkınmasını sağlamak maksadıyla kurulan kooperatifte zeytinyağı çıkarma işlemine de başlandığını belirterek, teknolojik yağ çıkarma makinesi alındığını söyledi. Muhtar Çil; “Köyümüzde kurduğumuz Yöresel Ürünler Kadın Girişim Kooperatifine Ticaret Bakanlığından zeytinyağı çıkarma makinesi aldık. Köyümüzde zeytin yetiştiğinden dolayı bölgemiz de de bu makineden olmadığı için almaya karar verdik. Makinede köyümüzde hasat ettiğimiz zeytinlerin yağını çıkarıyoruz. Zeytin üretimi çoğaldıkça yağ çıkarma işlemimiz de devam ediyor. Bölgede zeytinyağı makinesi yok. İnşallah üretim çoğaldıkça bölgemiz de zeytin yeri olacak. ”dedi. ’Ölmez ağacı’ 2011 yılında bitirilen Boyabat Barajı’nın ardından, Osmancık ile Kargı’nın köyleriyle birlikte yaklaşık 15 bin dönümlük arazi sular altında kalmıştı. Barajın yapımının ardından 17 köy kısmen 1 köy ise tamamen sular altında kalırken köylerin taşınma işlemiyle birlikte Aşağızeytin köyü de baraja yakın bir alana yeniden kuruldu. Kurumuş gövdesine rağmen köklerinden yeni sürgünler çıkardığı için “Ölmez ağacı” olarak da bilinen zeytin Aşağızeytin Köyü’nde toprakla buluşturulmaya devam ederken, C vitamini deposu cennet Hurması da yetiştiriliyor. ’En yaşlı zeytin ağacı, bir buçuk asırdır meyve veriyor’ Aşağızeytin Köyü’nde tarihe tanıklı eden zeytin ağacının da olduğunu belirten köy muhtarı İsmail Çil, muhtemelen ilçenin en yaşlı zeytin ağacının köylerinde olduğunu belirterek; “Köyümüze 3 bin zeytin ağacı diktik ama 150-200 yaşlarında zeytin ağaçlarımız da var. Bu konuda emek veren ve destek olan herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu ’20 yıl sonra hasat ettiği zeytinlerin yağını ilk defa çıkardı’ Osmancık’ta 20 yıldan fazla süredir zeytin yetiştiren girişimci ise ilk defa yetiştirdiği zeytinlerin yağını köyde bulunan makinede çıkardı. Osmancık’ta 20 yıldan fazla bir süredir zeytin yetiştiren Bilal Çevrim, sofralık olarak tükettiği zeytinlerin yağını Aşağızeytin Köyünde bulunan yağ çıkarma makinesinde ilk defa çıkardı. İlçede 200’den fazla zeytin ağacı yetiştiren Bilal Çevrim, topladığı kilolarca zeytini Aşağızeytin köyünde bulunan Kooperatife götürdü. Zeytinler burada işlemlerinin tamamlanmasının ardından yağ çıkarma makinesinde yağa dönüştürüldü. 200 kilo zeytinden 30 kilo yağ çıkarken, elde edilen yağın altın sarısı renginde olduğu görüldü. ’Osmancık zeytini raflardaki yerini aldı’ Osmancık’ta üretilen zeytinler marketlerde de satışa sunuldu. Daha çok Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde ticari olarak yetiştirilen zeytin Osmancık topraklarında da yetişip satışa sunuldu. ’Osmancık zeytini’ adıyla küçük ve büyük boy olarak ilçedeki marketlerin raflarında yerini alan zeytinin ilçe halkının yoğun ilgisiyle karşılaştığı öğrenildi. Raflarda yerini alan küçük boy zeytinin 800 gramının 80 TL’den büyük boy zeytinin 1.5 kilosunun ise 150 TL’den satışa sunulduğu bildirildi. ’Kainattan insanlığa şifa kaynağı’ Tevrat’ta, İncil’de, Kur’an da ve mitolojide kutsal olarak anlatılan zeytin, barışın, huzurun ve düzenin simgesi olarak görülürken, aynı zamanda şifa kaynağı olarak kullanılan besin maddelerinden de biri. ’Ölmez ağacı’ olarak da bilinen, tarihi en az insanlık tarihi kadar eski olan zeytin üç büyük dinde kutsal sayılmış. Tevrat’ta Nuh tufanının ardından suların çekilip çekilmediğini anlamak için uçurulan güvercinin zeytin dalıyla dönmesi bir işaret sayılmış; “zeytin dalı” barışın sembolü olarak görülmüştür. Benzer şekilde İncil’de ve Kur’an’da da zeytinden önemle bahsedilir. Kuran-ı Kerim’de 6 ayette ve çok sayıda hadiste zeytin övgü ile bahsedilmektedir. Tıp bilimin sembolünde yer alan asanın, zeytin dalı olduğu bazı kaynaklarda geçerken, zeytin tarihin her döneminde yağı ve çekirdeği de dahil şifa kaynağı olarak görülmüş ve halk tıbbı pratiklerinde kullanılmıştır. Antik çağda zeytin ve zeytinyağının kandillerde aydınlanma, tıpta ilaç yapımında, beslenmede ve kozmetik amaçlı kullanıldığı, ele geçen arkeolojik kanıtlar sayesinde bazı akademik çalışmalarda anlatılmaktadır. Günümüzde zeytinyağı modern tıp tarafından da çeşitli hastalıkların tedavisinde önerilmektedir.

Zeytinyağı fiyatları artacak mı? Yanıt geldi Haber

Zeytinyağı fiyatları artacak mı? Yanıt geldi

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Ülkemizde yeterli miktarda zeytinyağı vardır, fiyatlarla ilgili kopan fırtına spekülatif ve gerçeği yansıtmamaktadır” dedi. İklim değişikliği, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık ve kuraklık diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi zeytini de olumsuz etkiliyor. Dünya zeytinyağı üretiminin yaklaşık 3’te 2’sini gerçekleştiren Avrupa Birliği (AB) ülkeleri son dönemdeki iklim şartlarından kaynaklı büyük zarar görmektedir. Aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle rekolte kaybı yaşanmış ve zeytinyağı fiyatları, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus gibi zeytin üreticisi ülkelerde son 3 yılda artış göstermiştir. Son günlerde ülkemizde zeytinyağı fiyatları ile ilgili çıkan haberler sektör temsilcilerinin de yakın takibinde. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa Avrupa’nın aksine Türkiye’de yeterli miktarda zeytinyağı olduğunu söyledi. Asa, “ Yapılan resmî açıklamalara göre ülkemizde 170 bin ton bir önceki yıldan stok devri ve 2023/24 yılı hasat döneminde de 180 bin ton üretim beklenmektedir. Zeytinyağı fiyatları ile spekülatif haberler yaparak bazı kesimler yine “zeytinyağlı yiyemem aman” şarkısını söyletmeye çalışıyor. Marmarabirlik’in ambalajlı olarak 1 kg sızma zeytinyağı toptan satış fiyatı 270 TL seviyelerindedir. Raf fiyatlarında çok çelişkili rakamlar görmekteyiz. Burada tüketicilerimiz yapacağı tercihlerde dikkatli olmalıdır” dedi. Arz talep dışında zeytinyağı fiyatlarının asit oranına göre belirlendiğini belirten Hidamet Asa, “Bu yılın getirdiği bir durum sebebi ile dizem yağ olarak bilinen 0,3 asit zeytinyağı yoktur. Tariş tarafından sızma zeytinyağının sınırı olan 0,8 asit yağ fiyatı 265 TL, Naturel birinci olarak bilinen 1 asit zeytinyağı fiyatı 230 TL olarak açıklanmıştır. Ürün fiyatları mukayese edilirken baz alınması gereken fiyat da budur. Kamuoyunda zeytinyağı fiyatının 1 litresinin 500 - 600 TL olacağı yönünde çıkan haberler kesinlikle gerçeği yansıtmamakla birlikte, tamamen tahmine dayalıdır” dedi. Bazı çevrelerce zeytin alım fiyatlarının yüksek açıklandığı yönünde Marmarabirlik’i hedef alan açıklamalara da tepki gösteren ve “Marmarabirlik bir üretici kuruluşudur” diyen Başkan Asa sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretimde devamlılığın sağlanması ve üreticinin ayakta durabilmesi için 1 kg zeytinin üretim maliyeti, enflasyon ve üreticimizin kazancı hesap edilerek fiyatlar belirlenmiştir. Dünya piyasalarında her ürünün bir borsa fiyatı vardır. Dünya piyasasında zeytinyağın ortalama fiyatı yaklaşık 8,50 Euro’dur yani 265 TL’dir. Gemlik tipi zeytinin ülkemiz dışında dünyanın başka bir yerinde yetişmediğinin de bilinmesi gerekir. Buradaki esas amaç, dökme zeytinyağı ihracat yasağının kaldırılmasının yolunu açmaktır. Ne ülke menfaati ne de üretici menfaatini düşünülmemektedir. Bu çevrelerin tek amaçları, üreticiden ucuza alıp kısa sürede para kazanmaktır. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak biz üreticimizin yanındayız.”

İzmir’de zeytin ve zeytinyağı sezonu açıldı Haber

İzmir’de zeytin ve zeytinyağı sezonu açıldı

TARİŞ Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman, "Hem içerideki tüketiciye yetecek hem de ihracat yapacak kadar zeytinyağımız mevcut" derken, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, "Bu yıl küresel iklim krizi sebebiyle ekstra bir yıl yaşıyoruz; fakat artık pazarda söz sahibi olmaya başladık" şeklinde ifadelerini kullandı. 2023-2024 zeytin ve zeytinyağı sezonunun açılışı, Bergama ilçesinde yoğun bir katılımla yapıldı. İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve Bergama Ticaret Odası (BERTO) iş birliğinde düzenlenen programda, bir zeytin bahçesinden ilk hasat gerçekleştirildi. Fiyatların yükseldiği bu dönemde zeytinyağında tağşiş, sofralık zeytinde ise merdiven altı üretime dikkat çeken İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Haksız rekabet neden olan, tüketici sağlığını ve güvenini olumsuz etkileyen bu sorunların ortadan kaldırılması amacıyla e-ticaret siteleri de dahil olmak üzere denetim mekanizmalarının daha etkin çalıştırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu. "Ürünlerimizi iyi pazarlamalıyız" Törende konuşan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu da, zeytin ve zeytinyağında yaşanan sorunların derlenerek kayıt altına alındığını, çözüm bulunması için çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti. Koştu, “Zeytin ve zeytinyağı üretimindeki sorunlara artık bir çözüm getirmemiz gerekiyor. Bergama, Dikili ve Kınık’ın sorunu ortak. Bakırçay Havzası, verimli topraklarıyla birçok medeniyete başkentlik yapmış önemli bir coğrafya. Bakırçay Havzasının kalkınması için bu üç belediyemizin ortak hareket etmesi gerekiyor. Bölgemizin en hızlı şekilde kalkınmasını sağlayan şey ise ulaşımdır. Kuzey Ege Otoyolu İzmir metropolle olan bağlantısını çok hızlı şekilde sağlamlaştır. İzmir-İstanbul Otoyolu da aynı şekilde ulaşım imkanlarımızı kolaylaştırmıştır. Tüm bunlar bölgemizin bir kavşak noktası olmasını sağlamıştır. Birçok şehirden yatırımcı bölgemize yatırım yapmaya geldi. Bu gelişmelerin yanında bizim ürünlerimizi en iyi şekilde pazarlamamız gerekiyor. Zeytin ve zeytinyağıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığımız önemli teşvikler sağladı ve bu bölgemizde de önemli bir başarı sağladı. Birçok tarıma elverişli olmayan tarım arazilerinin zeytin ağaçlarıyla donamasını sağladık. Ağaçlarımız verim vermeye başlıyor ve rekoltemiz artıyor. Bu yıl küresel iklim krizi sebebiyle ekstra bir yıl yaşıyoruz; fakat artık pazarda söz sahibi olmaya başladık” ifadelerini kullandı. "Zeytinyağı sıkıntısı yok" İTB Yönetim Kurulu Üyesi ve TARİŞ Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman ise “Türkiye’de geçen yıl elde edilen 421 bin tonluk zeytinyağı rekoltesi gelmiş geçmiş en iyi üretim rakamı. Bu rakamlarla kıyaslandığı zaman 2023 yılında çeşitli faktörler sebebiyle zeytinyağında bir miktar rekolte kaybı yaşansa da son zamanlarda gündemde zeytinyağına ulaşılamayacak şeklinde oluşturulan algı rakamlara bakıldığında gerçeği yansıtmıyor. Geçen yıldan da hemen hemen aynı oranda devreden bir stokumuz var. Yaklaşık 40 bin ton Suriye’den olmak üzere 10 bin ton da fire ve salamura zeytinden geldiği takdirde, 410 bin ton civarında bir zeytinyağı stokumuz olacak. Hem içerideki tüketiciye yetecek hem de ihracat yapacak kadar zeytinyağımız mevcut” diye konuştu. Törende Bergama Ticaret Odası Başkanı Lütfi Kolat ve Bergama Kaymakamı Avni Oral da birer konuşma yaptı. Bergama Belediyesi Güzellik Ilıcası Tesislerinde düzenlenen programa ayrıca Dikili Kaymakamı Ali Edip Budan da katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.