TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Zirai Don

AGRONEWS - Zirai Don haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zirai Don haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Konya’da Kar Sevindirdi, Don Üzdü: Üreticilere Sigorta Uyarısı Haber

Konya’da Kar Sevindirdi, Don Üzdü: Üreticilere Sigorta Uyarısı

Don Meyve ve Sebzeyi Vurdu Konya’da dün başlayan kar yağışı gece saatlerinde dona döndü. Uzmanlar, geçen haftalardaki sıcak hava nedeniyle çiçek açan meyve ağaçları ve sebze ürünlerinin zarar gördüğünü belirtti. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, don sonrası meyve rekoltesinde düşüş yaşanabileceğini söyledi. "Mart ayına kadar mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle meyve ağaçları erken çiçeklendi. Ancak kar yağışı ve don, bu çiçeklerin zarar görmesine neden oldu. Üreticilerin şu an yapabileceği bir şey yok" dedi. Hububat Üreticisine Bereket Getirdi Kar yağışı hububat üreticisini sevindirirken, bölgede 35-40 santimetreye kadar kar yağdığı belirtildi. Kırkgöz, “Hububat alanlarında kar, su ihtiyacını karşılayarak verimi artıracak. Çiftçilerimiz bu durumu bayram sevinciyle karşıladı” ifadelerini kullandı. Üreticilere Sigorta Tavsiyesi Don olaylarına karşı üreticileri uyaran Kırkgöz, TARSİM tarım sigortasının önemine dikkat çekti: "Don olayına karşı çiftçilerin yapabileceği tek şey sigorta yaptırmak. Tarım Bakanlığı’nın da destekleri var, çiftçilerimizin kendilerini güvenceye alması gerekiyor." Üreticiler Endişeli Konya’da üreticiler de durumdan endişeli. Meyve satıcısı Mustafa Acar, "Ağaçlar geçen hafta uyandı, şimdi donacak. Allah’tan geldi, yapacak bir şey yok" dedi. Bahçe sahibi Ramazan Sarıaltın ise, “Meyve bu yıl pahalı olacak gibi görünüyor” diye konuştu. Ani hava değişimlerinin tarımı nasıl etkileyeceği önümüzdeki günlerde netleşecek.

Kırıkkale’de Bahar Beklenirken Kar Yağdı: Don Tehlikesi Kapıda Haber

Kırıkkale’de Bahar Beklenirken Kar Yağdı: Don Tehlikesi Kapıda

Ani Soğuk Hava Üreticileri Endişelendirdi Kırıkkale’de bahar sıcaklıkları yerini kar yağışına bıraktı. Özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı, ekili tarım arazilerine fayda sağlarken çiçek açan meyve ağaçları için büyük risk oluşturdu. Aniden düşen sıcaklık nedeniyle çiftçiler don tehlikesine karşı tedbir almaya başladı. Kırıkkale Valiliği İl Özel İdaresi ekipleri, kapanan köy yollarını açmak için çalışmalarını sürdürüyor. Üreticilerden Don Önlemi Meyve ağaçlarını korumak için önlem aldıklarını belirten Vedat Karayel, "Havalar iyiydi, ağaçlarımız çiçek açtı ama sıcaklık birden 20 derece düştü. Küçük ağaçlarımızı naylonla kapatarak dondan korumaya çalışıyoruz" dedi. Elvan Onay ise köyde kar yağışının yoğun şekilde sürdüğünü belirterek, "Kış geri geldi, köyde yaşam normal devam ediyor. Bol oksijen ve temiz havadayız" diye konuştu. İsmet Onay, kar yağışının olumlu etkilerine dikkat çekerek "Kar berekettir. Ekinlere ve su kaynaklarına faydalı olur" dedi. Bahar beklerken kar yağışıyla karşılaşan Şükran Şahin ise, "Ağaçlar çiçek açtı, inşallah zarar görmezler. Baharın gelmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Soğuk Hava Devam Edecek Meteoroloji tahminlerine göre hava sıcaklıkları önümüzdeki günlerde de mevsim normallerinin altında seyredecek. Yetkililer ve uzmanlar, çiftçileri don olayına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Malatya’da Kayısı İçin Zirai Don Alarmı! Haber

Malatya’da Kayısı İçin Zirai Don Alarmı!

Çiftçiler Soğuk Hava Nedeniyle Endişeli Malatya ve çevresinde 18-24 Mart tarihleri arasında etkili olacak soğuk hava dalgası, kayısı üreticilerini endişelendiriyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre gece sıcaklıkları eksi 4 dereceye kadar düşebilir. Çiçeklenme döneminde olan kayısı ağaçları ise zirai don tehlikesiyle karşı karşıya. Malatya Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, kayısı ağaçlarının henüz yaprak açmadan çiçeklendiğine dikkat çekerek, "Bu durum ağaçları her türlü afete karşı savunmasız bırakıyor" dedi. Esintili havanın don etkisini azaltabileceğini belirten Solmaz, ancak durgun bir soğuk olması halinde büyük zarar oluşabileceğini söyledi. Üreticilere Uyarı: Önlemler Alınmalı Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri süreci yakından takip ederken, çiftçilere de don olayına karşı önlem almaları çağrısı yapıldı. Solmaz, rüzgar fanları kullanılması, saman ve lastik yakılarak sis ortamı oluşturulması gibi yöntemlerin uygulanabileceğini belirtti. "Eğer hava esintili olursa donun etkisi azalır, ancak durgun bir soğuk yaşanırsa ciddi kayıplar olabilir" diyen Solmaz, üreticilerin hava durumunu yakından takip etmeleri gerektiğini vurguladı. Kayısı Üreticilerini Zor Sezon Bekliyor Kayısı üreticileri sadece hava şartlarıyla değil, artan işçilik maliyetleriyle de mücadele ediyor. Solmaz, Suriyeli işçilerin bölgeden ayrılması nedeniyle işçi bulma sıkıntısı yaşanabileceğini dile getirdi. Kayısı ihracatına da değinen Solmaz, kalıntılı ilaç kullanımının ihracat için büyük risk taşıdığına dikkat çekerek, "Avrupa’ya ve diğer ülkelere yaş kayısı satışını artırmalıyız. Kuru kayısı stoklarımız yüksek, bu yüzden yaş kayısı ihracatına odaklanmalıyız" dedi. Uzmanlar, üreticilerin hava koşullarını yakından takip ederek zirai don riskine karşı tüm önlemleri almalarını öneriyor.

Gümüşhane’de Yalancı Bahara Aldanan Badem Ağaçları Çiçek Açtı Haber

Gümüşhane’de Yalancı Bahara Aldanan Badem Ağaçları Çiçek Açtı

Gümüşhane’de Ocak ve Şubat aylarını aşırı soğuklarla geçiren vatandaşlar, Mart ayıyla birlikte beklenmedik bir sıcaklık artışıyla karşılaştı. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla birlikte badem ağaçları erken çiçek açtı. Renkli görüntüler oluşturan ağaçlar, arıları da polen toplamaya teşvik etti. Ancak bölgeye yaklaşan soğuk hava dalgası, açan çiçeklerin don riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Arıcılar ve Arılar Erken Baharın Tadını Çıkardı Gümüşhane’nin Mescitli köyünde arıcılık yapan Murat Ergin (70), ağaçların çiçek açmasının arıcılar için olumlu olduğunu ancak erken baharın riskler barındırdığını dile getirdi: "Bu sene kış çok sert geçti, özellikle Şubat ayı son 40 yılın en soğuk ayıydı. Ancak Mart ayıyla birlikte havaların birden ısınması, badem ağaçlarının çiçek açmasına neden oldu. Arılar da bu çiçeklere yöneldi, onlar için büyük bir nimet. Ancak önümüzdeki günlerde beklenen soğuk havanın zarar vermesinden endişeliyiz." Meteoroloji: Don Riski Kapıda Son meteorolojik tahminlere göre, Çarşamba gününden itibaren Balkanlar üzerinden soğuk hava dalgası Türkiye’ye giriş yapacak. Hava sıcaklıklarında ani bir düşüş yaşanması beklenirken, erken açan badem ağaçlarının don riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, çiftçilere ve arıcılara don olayına karşı tedbirli olmaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

Amasyalı Çiftçinin Buzla Don Kalkanı Yöntemi Başarı Getirdi Haber

Amasyalı Çiftçinin Buzla Don Kalkanı Yöntemi Başarı Getirdi

Amasya'da bir çiftçi, Şubat ayı sonunda tomurcuk açan 400 meyve ağacını aşırı soğuktan korumak için uyguladığı 'dondurarak dondan koruma sistemi' ile başarılı sonuç elde etti. Kar yağışı sonrası hava sıcaklığının -12 dereceye kadar düşmesine rağmen, buzla kaplanan ağaçlardaki meyveye dönüşecek çiçeklerin yüzde 80'i zarar görmeden korunabildi. Üç Gün Boyunca Ağaçlarını Buzla Kapladı Taşova ilçesine bağlı Yerkozlu köyünde çiftçilik yapan Fatih Şahin, sıcaklıkların hızla düşmesiyle ağaçlarının üzerine su püskürterek buz tabakası oluşturdu. Şahin, “Bunu yapmasaydık, meyve alamayacaktık. Ama bu yöntemle ürünümüzü %80 oranında korumayı başardık,” dedi. Beklentilerin Üzerinde Başarı Sağlandı Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan incelemelerde, tomurcukların beklenenden daha sağlıklı olduğu tespit edildi. İl Müdürü Gürol Çetin, “Dondurarak koruma yöntemi sayesinde çiçeklerin %80’inin sağlıklı olduğunu gördük,” açıklamasında bulundu. "Ağaçlar Kuruyacak" Denildi Ama Sonuç Şaşırttı Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci ise uzaktan bakıldığında buzla kaplanan bahçenin çiçek açmış gibi göründüğünü belirterek, “Bu ağaçların kuruyacağını bile söyleyenler oldu. Ancak yöntem başarılı oldu,” dedi. Haziran ayının ortasında ilk hasadını yapmayı bekleyen Fatih Şahin, yeni tarımsal tekniklerle don zararını en aza indirmeyi başaran üreticiler arasına adını yazdırdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.