TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Zirai Don

AGRONEWS - Zirai Don haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zirai Don haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Adana’da Zirai Don Öncesi Mandalina Hasadı Hızlandı Haber

Adana’da Zirai Don Öncesi Mandalina Hasadı Hızlandı

Adana’da zirai don uyarısının ardından üreticiler mandalina hasadını hızlandırdı. Bahçede cinsine göre kilogramı 14-19 lira arasında değişen mandalina, iç ve dış pazara gönderiliyor. Hasat Don Uyarısıyla Hızlandı Ekim ayında başlayan mandalina hasadı, üç gün süreceği belirtilen zirai don riski nedeniyle hız kazandı. Kent genelinde Ortanik ve W. Murcott cinsi mandalinalar işçiler tarafından toplanarak tırlarla sevkiyata hazırlanıyor. Bahçede Ortanik cinsi mandalina kilogramı 14-15 liradan, W. Murcott cinsi ise 17-19 liradan alıcı buluyor. Geçen yıl toplam 1 milyon ton verim alınan mandalinada, bu yıl dönüm başına ortalama 2 ton rekolte elde ediliyor. Sıcak hava koşulları nedeniyle toplam üretimin 500 bin ton civarında olması bekleniyor. "Hasat İç ve Dış Pazara Yetiştirilmeye Çalışılıyor" Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana’daki mandalinaların Irak, İran, Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna’ya ihraç edildiğini belirterek, "Narenciye ürünlerinde sona yaklaşıldı. Çiftçiler ve tüccarlar hızla hasat yapıyor. İşçi sıkıntısı olmadığı için süreç sorunsuz ilerliyor. W. Murcott cinsi için yaklaşık 15 günlük bir hasat süresi kaldı" dedi. "Narenciye Rekoltesi Düşük Kaldı" Doğan, yaz aylarındaki aşırı sıcaklar nedeniyle rekoltenin düştüğüne dikkat çekerek, "2023’te 3 milyon 200 bin ton olan narenciye rekoltesi, 2024’te sıcak hava nedeniyle azaldı. Ürünlerin büyük kısmı döküldü. Erkenci ürünler çiftçiye kazanç sağlayamazken, geççi ürünlerde bir miktar kazanç elde edildi" ifadelerini kullandı. "Fiyatlar Geriledi, Tüketiciler İçin Fırsat" Üretici Hayrettin Çelik ise don riski nedeniyle hızlı kesim yapıldığını ve bu durumun fiyatları düşürdüğünü belirtti. "Ovadaki narenciyenin yüzde 80’i hasat edildi. Kalan yüzde 20’lik kısım da don gelmeden toplanıyor. Soğuk hava dalgası bizi bekliyor. Hasadın hızlanmasıyla fiyatlar geriledi, vatandaşlarımız bu fırsatı değerlendirsin" dedi.

Kar Yağışı Fındık İçin Tehdit Değil, Fayda Sağlayacak Haber

Kar Yağışı Fındık İçin Tehdit Değil, Fayda Sağlayacak

ORDU (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ordu’nun orta ve yüksek kesimlerinde görülen kar yağışının fındık üretimi için faydalı olduğunu belirterek, üreticilerin endişelenmesine gerek olmadığını söyledi. Bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların ardından, dün gece Ordu’nun yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu. 400 metre ve üzerindeki bölgelerde zemin karla kaplanırken, fındık bahçeleri de kar altında kaldı. Karadeniz’in en önemli tarım ürünü olan fındıkta zirai don riski oluşabileceği endişesi, üreticileri tedirgin etti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, sıcak havaların devam etmesinin fındık tomurcuklarının erken açmasına neden olabileceğini, ancak kar yağışıyla bunun önüne geçildiğini belirtti. Soydan, "Bu aslında hem püsküllerin, hem de karanfillerin tozlaşması anlamında denk bir süreç oldu. Fazla sıcakların devam etmesi, fındıkta tomurcukların erken uyanmasına ve yaprakların erken açmasına sebep olabilirdi. Bir hafta daha hava sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretseydi tehlikeli olabilirdi. Bu da nisan ayının ilk haftasına kadar görülebilecek bir zirai don olayında önemli zarara neden olabilirdi" dedi. "KAR YAĞIŞI TOPRAK VE BİTKİ İÇİN ÖNEMLİ" Kar yağışının fındık için herhangi bir olumsuzluk oluşturmadığını vurgulayan Soydan, "Şu anda eksi 1 ve sıfır gibi hava sıcaklıkları fındığa bir olumsuzluk oluşturmuyor. Topraklarımızın su depolaması açısından, kullanılan gübrelerin fındık dalları ve diğer ürünlerin köklerine ulaşması açısından kar yağışı önemliydi, ayrıca bu kar yağışı tomurcukların erken açmasını da engellemiş olacak. Bu şekilde de geç açma sağlandığında önümüzdeki süreçte yağan karların ve olması muhtemel zirai don olayının önüne geçecek. İnşallah istediğimiz gibi bahar ayları geçiririz. 2004, 2014 yıllarında önemli zirai don olaylarını yaşadık. Sonraki süreçte de kısmı olarak zararlar oldu. Bu kar yağışının şu an için bölgemize faydalı olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu. Fındık üreticisi Ferhat Yüce ise mevcut kar yağışının faydalı olduğunu belirterek, "Şu anda tomurcuklar açmış değil, zirai don tehlikesi yok. Kar yağarsa daha faydalı olur diye düşünüyorum. Şu anda yüksek kesimlerde kar var" ifadelerini kullandı. Öte yandan, Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü, Ordu’nun iç kesimlerinde kar yağışının etkili olacağını ve bazı bölgelerde kar kalınlığının 20 santimetreye ulaşabileceğini belirterek, ulaşımda aksama ve buzlanma riskine karşı vatandaşları uyardı.

Mevsim normalleri altındaki hava sıcaklığı buğday üretimini vurdu Haber

Mevsim normalleri altındaki hava sıcaklığı buğday üretimini vurdu

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ekibi buğdayda zirai don ve fizyolojik etkenlerden kaynaklı stres ve soğuk zararı tespit edildiği açıklandı. Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, “İl Müdürlüğümüz Teknik personellerince hububat alanlarımızda yapılan hastalık zararlı kontrollerinde İlimiz buğday ekiliş alanlarında gece gündüz arası ısı farkı, meteorolojinin verilerine göre; 6-7-14-15-17 Mayıs tarihlerinde oluşan zirai don ve fizyolojik etkenlerden kaynaklanan stres ve soğuk zararı tespit edilmiştir. Buğday thripsi zararlısı ile karıştırılmaması gerekmektedir. Herhangi bir ilaçlı mücadeleye gerek yoktur. Yapılan yanlış ve gereksiz kimyasal uygulamaları çevre ve insan sağlığına zarar verdiği gibi, faydalı böceklerin de ölümlerine neden olmaktadır. Havaların ısınması ile beraber fizyolojik etkenlerden kaynaklı stres ortadan kalkacak olup herhangi bir zirai mücadele gerekmemektedir” denildi. Açıklamada ayrıca hastalık belirtilerine değinilerek, “Soğuk zararının belirtileri; Başaklanma ve çiçeklenme döneminde; çiçek kısırlığı, beyaz kılçıklar veya beyaz sivri uçlar, alt gövdede hasar, yaprak renk değişikliği şeklinde görülmektedir. Ayrıca; yaptığımız gözlemlerde Septorya yaprak lekesi ve sarı pasa karşı yapılan ilaçlamaların etkili olduğu ve ilerlemenin durdurulduğu görülmüştür. Septorya ve sarı pas ile ilgili mücadelede kültürel önlemlerin önemi üreticilerimize vurgulanmıştır” ifadelerine yer verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.