TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Zirai Don

AGRONEWS - Zirai Don haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zirai Don haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mevsim normalleri altındaki hava sıcaklığı buğday üretimini vurdu Haber

Mevsim normalleri altındaki hava sıcaklığı buğday üretimini vurdu

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ekibi buğdayda zirai don ve fizyolojik etkenlerden kaynaklı stres ve soğuk zararı tespit edildiği açıklandı. Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, “İl Müdürlüğümüz Teknik personellerince hububat alanlarımızda yapılan hastalık zararlı kontrollerinde İlimiz buğday ekiliş alanlarında gece gündüz arası ısı farkı, meteorolojinin verilerine göre; 6-7-14-15-17 Mayıs tarihlerinde oluşan zirai don ve fizyolojik etkenlerden kaynaklanan stres ve soğuk zararı tespit edilmiştir. Buğday thripsi zararlısı ile karıştırılmaması gerekmektedir. Herhangi bir ilaçlı mücadeleye gerek yoktur. Yapılan yanlış ve gereksiz kimyasal uygulamaları çevre ve insan sağlığına zarar verdiği gibi, faydalı böceklerin de ölümlerine neden olmaktadır. Havaların ısınması ile beraber fizyolojik etkenlerden kaynaklı stres ortadan kalkacak olup herhangi bir zirai mücadele gerekmemektedir” denildi. Açıklamada ayrıca hastalık belirtilerine değinilerek, “Soğuk zararının belirtileri; Başaklanma ve çiçeklenme döneminde; çiçek kısırlığı, beyaz kılçıklar veya beyaz sivri uçlar, alt gövdede hasar, yaprak renk değişikliği şeklinde görülmektedir. Ayrıca; yaptığımız gözlemlerde Septorya yaprak lekesi ve sarı pasa karşı yapılan ilaçlamaların etkili olduğu ve ilerlemenin durdurulduğu görülmüştür. Septorya ve sarı pas ile ilgili mücadelede kültürel önlemlerin önemi üreticilerimize vurgulanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Fındıkta zirai don tehlikesi Haber

Fındıkta zirai don tehlikesi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındıkta zirai don tehlikesinin devam ettiğini söyledi. Ordu’da orta ve yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışının ardından bazı noktalarda fındık bahçeleri beyaz örtüyle kaplandı. Üreticiler zirai don tehlikesine karşı tedirgin olurken, gelecek olan 2-3 haftalık sürecin çok önemli olduğu belirtildi. “Şu an için zirai don yok ancak tehlike devam ediyor” Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Ordu’nun yüksek rakımlı ilçelerine dün ve bugün etkili olan kar yağışı devam ediyor. Yüksek rakımlı ilçelerde, fındık alanlarında kar var. Tabii, bu aylarda zirai don riski her zaman aklımızda. Geçen yıllarda mart ayında özellikle don olaylarını yaşadık. Karadeniz Bölgesi’nde zirai don açısından risk geçmiş değil. Şu an sahil ve orta kesimlerde kar yağışı yok ancak fındıklar da yapraklardı. Yüksek kesimlerde de tomurcuklar artık patladı. Zirai don olayı olursa fındıklar ciddi zarar görebilir” diye konuştu. “10 yıl önce ciddi zarar olmuştu" “Özellikle 2014 yılında 31 Mart tarihinde etkili olan ve 230 rakımlara kadar neredeyse sahile kadar kar yağışı inmişti” diyen Soydan, “O gece Ordu’da ve diğer illerimizde ciddi bir rekolte kaybı, zira don zararı ile karşı karşıya kaldık. Bu olayda 9 tane ilçede sıfır rekolte vardı, 230 rakıma kadar da zarar inmişti. İnşallah önümüzdeki 15 günlük süreç iyi geçer” ifadelerine yer verdi. Meteorolojiden zirai don uyarısı Öte yandan, Meteoroloji Samsun 10. Bölge Müdürlüğü’nün bildirdiği son ölçüm ve değerlendirmelere göre, 23 Mart 2024 Cumartesi günü akşam saatlerinden. 25 Mart 2024 Pazartesi günü sabah saatlerine kadar Ordu’nun iç ve yüksek kesimlerinde hafif, yer yer orta şiddette don hadisesi beklendiği belirtildi.

Fındıkta zirai don ile mücadele uyarısı Haber

Fındıkta zirai don ile mücadele uyarısı

Aksi durumda sarf ettikleri emek ve masrafların karşılığında yetersiz mahsul riski ile karşı karşıya kalabilirler" dedi. Tarım ürünlerini don olayından korumak için çok çeşitli yöntemler uygulandığını, tek bir yöntemle önlem alınabileceği gibi, gereken durumlarda birkaç yöntem birlikte uygulanarak don olayının zarar yapması önlenebileceğini vurgulayan Başkan Yılmaz, “Fındık, Karadeniz Bölgesi’nde stratejik konuma sahip en önemli üründür. Tüm bitkilerde olduğu gibi fındıkta da sıkça yaşanan yetişme ortamındaki sıcaklığın sıfır derecenin altına düşmesi ile don olayı meydana gelmektedir. Dona doğrudan etki eden ve son dönemlerde mevsim normallerinin üzerinde yaşanan hava durumları üreticiyi ve tüccarı tedirgin etmektedir” diye konuştu. “Zirai don, 2024 mahsulünü etkileyebilir” Samsun’da 2014 yılı Mart ayında meydana gelen zirai donun, fındıkta büyük oranda ürün kayıpları meydana getirdiğinin altını çizen Başkan Yılmaz, “Maalesef dünyamızda yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle kış aylarında son yıllarda sıcaklıklar yüksek seyretmektedir. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden bu sıcaklıklar fındıkta da bitkinin erken uyanmasına neden olmaktadır. Erken uyanan bitki ise soğuklara karşı hassas hale gelmekte ve ilkbaharda meydana gelebilecek olan donlardan büyük oranda zarar görmektedir. Üreticilerimiz ilkbaharda yaşanabilecek don olaylarına karşı bahçelerini gözlemleyerek ve iklim verilerini de dikkate alarak tedbirlerini almalıdır. Aksi durumda sarf ettikleri emek ve masrafların karşılığında yetersiz mahsul riski ile karşı karşıya kalabilirler. Ciddi bir don ile karşı karşıya kalındığında bu durum 2024 mahsulünü etkileyecek ve fındık sektörü açısından da olumsuz sonuçlar doğuracaktır” şeklinde konuştu. "Bahçelerde uygulanacak yöntemler don riskini azaltır" Fındık bahçelerini zirai dondan korumak için uygulanacak yöntemlerin don riskini büyük ölçüde azaltabileceğini ifade eden Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, don zararından tamamen koruyan ve ruhsatı verilen herhangi bir ürün bulunmadığının altını dikkatle çizdi. Yılmaz, “Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, üreticiyi zirai don zararından korumak için, bahçelerde alınabilecek tüm önlemleri üreticilerimize aktarmaya devam etmektedir. Üreticilerimiz bahçelerini don riskine karşı korumak adına Tarım ve Orman Müdürlüklerinin açıklamalarını ve önerilerini takip etmelidir” ifadelerini kullandı.

Kuraklıktan endişe eden çiftçiyi dolu ve yağışlar vurdu Haber

Kuraklıktan endişe eden çiftçiyi dolu ve yağışlar vurdu

Son haftalarda etkisini sürdüren şiddetli yağmur ve dolu yağışı hem üretimi vurdu hem de üreticiyi zora soktu. Denizli’de uzun süredir yağışların düzensiz ve az yağması nedeniyle hem vatandaşlar hem de mahsulü bulunan üreticiler, zor durumda kaldı. İl genlinde geçtiğimiz aylarda kuraklığın baş göstermesi ile birçok vatandaş, yağacak yağmur ile umutlanıyordu. Son haftalardan etkili olan yağışlar bölgedeki çiftçilerin umudu oldu. Ancak yağışların bazı bölgelerde şiddetini artırması ve dolu yağışına dönüşmesi büyük maddi hasarların oluşmasına yol açtı. Meteorolojinin günlerdir Denizli ve ilçeleri için uyardığı kuvvetli sağanak yağış, dolu ve ani sel etkisini gösterdi. Ceviz büyüklüğünde yağan dolu, ekili alanlar başta olmak üzere birçok yerde tahribata neden oldu. Üreticiler ise iklimdeki ani değişikliklerin tarımsal üretimlerini olumsuz etkilediğini ve zararlarının biran önce karşılanması için yetkililerden yardım beklediğini ifade etti. "Kalite ile verimi düşürecek olan sebeplerle çiftçimiz karşı karşıya kaldı" Kuraklık, aşırı yağış başta olmak üzere zor ve sıkıntılı bir üretim sürecinden geçen çiftçinin yaşadığı zararlarına karşı finansman ihtiyacı doğduğunu söyleyen Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Önceki yıllara baktığımızda hiç yaşamadığımız bir Mayıs ayında farklı bir olay yaşıyoruz. Kuraklıktan korkarken, yağışların zamansız gelmesi, doluya dönmesi, su baskınlarının yaşanması ekili alanlarda zararların doğmasına neden oldu. Honaz’da yaşanan dolu yağışı kirazlara zarar verirken, Pamukkale’de daha çok yetişen kekikler de şiddetli yağmur yağışlar nedeniyle hasar gördü. Merkez ovamızdaki kırsal alanlarda yer alan arpa hasadının zamanını gelmesine rağmen yağıştan dolayı hasat yapılamıyor. Pamuk ekili alanlarda pamuklar mantar hastalıklarına maruz kaldı. Buna benzer birçok durum maliyetleri artıran ve ilerleyen dönemlerde de kalite ile verimi düşürecek olan sebeplerle çiftçimiz karşı karşıya kaldı. Çiftçilerimizin TARSİM ile zararları karşılanma durumu var. Üreticilerimizin zararı noktasında yaşanan durumu yetkilere iletilerek karşılanması bekleniliyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.