TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Zirai Ilaçlama

AGRONEWS - Zirai Ilaçlama haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zirai Ilaçlama haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Fındıkta Kozalak Akarına Karşı Mücadele Zamanı Haber

Fındıkta Kozalak Akarına Karşı Mücadele Zamanı

Fındık üretiminde ciddi verim kayıplarına yol açan kozalak akarları ile mücadelede şubat sonu ve mart başı kritik dönem olarak öne çıkıyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahat Sullıvan, üreticilere kozalakları koparıp yere atmaları yönünde çağrıda bulundu. “Türkiye, fındık üretiminde lider ancak verim düşük” Türkiye'nin dünya fındık üretiminde ilk sırada yer almasına rağmen, birim alandaki verimin düşük olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sullıvan, kozalak akarlarının en büyük zararlılardan biri olduğunu belirtti. Milimetrenin onda biri büyüklüğündeki bu zararlılar, meyve gözlerinde anormal oluşumlara ve tomurcuk dökülmelerine yol açarak verimi yüzde 70’e kadar düşürebiliyor. Özellikle Tombul, Mincane ve Uzunmusa gibi hassas fındık çeşitlerinde zarar daha büyük oluyor. “Kozalakları yakmayın, gömmeyin, uzaklaştırmayın” Kozalak akarlarıyla mücadelede iki yöntem öne çıkıyor: Mekanik mücadele: Şubat sonu ve mart başında kozalakları elle toplayıp yere atmak. Kimyasal mücadele: Nisan sonu ve mayıs başında belirlenen eşiğin üstündeki bahçelerde ilaçlama yapmak. Prof. Dr. Sullıvan, mekanik mücadelede yapılan en büyük hatalardan birinin toplanan kozalakların yakılması, plastik poşete koyulması veya bahçeden uzaklaştırılması olduğunu belirterek, “Kozalakları koparıp yere atın” dedi. Çünkü kozalakların içinde faydalı böcekler de barınıyor ve yere düşen kozalakları terk edebiliyorlar. Ancak kozalak akarları çok yavaş hareket ettiği için ölüyor ve yok oluyor. “2 yıl üst üste mücadele edilirse zarar azalacak” Kimyasal mücadelede ise bir dalda 5 kozalaktan fazla varsa ilaçlama yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sullıvan, ıslanabilir toz kükürt (yüzde 80 WP) kullanımını önerdi. Uygulamanın yalnızca bir defa yapılması gerektiğini belirten Sullıvan, ilaçlamanın dekara 50 litre su ile gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. “Hem mekanik hem de kimyasal mücadele 2 yıl üst üste yapılırsa, kozalak zararları önemli ölçüde azalacaktır” diyen Sullıvan, üreticileri bilinçli ve zamanında müdahale etmeye çağırdı.

Kokarca Mücadelesi: 1 Milyon 312 Bin Metrekarelik Alan İlaçlandı Haber

Kokarca Mücadelesi: 1 Milyon 312 Bin Metrekarelik Alan İlaçlandı

Kahverengi Kokarca ile Mücadele Devam Ediyor Trabzon Büyükşehir Belediyesi, kahverengi kokarca böceğiyle mücadelesini hız kesmeden sürdürüyor. Tarımsal Daire Başkanlığı’na bağlı Vektörel Mücadele Şube Müdürlüğü, 23 Kasım 2024’te başlattığı ilaçlama çalışmalarıyla, 9 ilçede 9 ekip ve 18 personelle kahverengi kokarca böceğinin yoğun olduğu alanlarda mücadele ediyor. 205 Bin Litre İlaç Kullanıldı Büyükşehir Belediyesi, şu ana kadar 205 bin 75 litre ilaç kullanarak, 17 bin 655 nokta ve 1 milyon 312 bin 48 metrekarelik bir alanı ilaçladı. İlaçlama çalışmaları, böceğin kışlak yaşam alanlarında, depo, ahır, odunluk ve ambar gibi yerlerde yoğunlaşarak sürdürülüyor. Hedef Fındık Üretim Bölgeleri Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kahverengi kokarcayla daha yoğun zarar gören fındık ekili alanları belirleyerek, bu alanlarda öncelikli olarak ilaçlama yapılmasını sağladı. Ortahisar, Akçaabat, Yomra, Arsin, Araklı, Sürmene, Çarşıbaşı, Vakfıkebir ve Beşikdüzü ilçeleri, en fazla zarar gören bölgeler olarak saptandı. 2025’te Feromon Tuzakları İle Mücadele Sürecek Trabzon Büyükşehir Belediyesi, 2025’te Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte, fındık bahçelerinde feromon tuzakları kullanarak mücadelesine devam edecektir. Bu yıl, 2 bin 550 adet feromon tuzağı alındı ve belirlenen noktalara yerleştirilecektir.

Bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımı tehlike oluşturuyor Haber

Bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımı tehlike oluşturuyor

Tarımda sürdürülebilirlik için kontrol mekanizmalarının hızla devreye girmesi gerektiğini vurguladı. Soner Taştan, ülkemizin geniş ürün yelpazesi nedeniyle her noktada yoğun tarımsal işlemler yapıldığını ifade etti. Ancak bu çeşitlilik, bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımıyla birleştiğinde hem ürünlerde hem de insan sağlığında ciddi dengesizliklere ve sorunlara yol açabildiğini anlatan Taştan, kontrolsüz ve kolay erişilebilen tarımsal girdilerin, üreticileri daha fazla verim elde etmek için aşırı derecede kimyasal kullanmaya ittiğini söyledi. Özellikle meyvecilik sektöründe kullanılan hormon ve gübrelerin ürünün aromasını ve tadını değiştirdiğini belirten Taştan, tüketicilerin bu durumu kısa vadede fark edemese de uzun vadede ürünlerin genetik yapısının ve orijinal tadının kaybolduğunu kaydetti. Aynı durumun yem bitkisi üretiminde, hububatta ve sanayi türü tarımsal ürünlerde de gözlemlendiğini dile getirdi. Taştan, tüketicilerin kendi bahçelerinde hobi olarak üretim yaparak bu durumdan daha az etkilenebileceğini, ancak bu imkana sahip olmayanların ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi. Bu sorunların çözümü için tarım ilaçları ve gübre satan bayilerin kimyasal ürünleri kayıtsız şartsız satmaması veya kayıt altına alması gerektiğini vurguladı. Taştan, ayrıca, toprağa atılan gübrelerin karne tutulması ve hangi aralıklarda hangi içeriklerde gübre atıldığının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. “Karnesiz ilaç, gübre veya hormon satılmamalıdır” diyen Taştan, bu kontrol mekanizmalarının hızla işleme konulmasının önemine dikkati çekti. Taştan, tarımsal ürünlerinin yatlarını kaybetmeden sürdürülebilir bir kontrol yapısının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Taştan, mevcut durumun minimize edilerek tüm üretici gruplarında uygulanmasının olumlu sonuçlar vereceğini belirtti. Taştan, kısa vadede uygulanacak çözümler, uzun vadede vatandaşların sağlığı başta olmak üzere toprak sağlığı ve atmosferdeki sera gazı salınımını kontrol altına almakta yardımcı olacağının da altını çizdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.