TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Zirai Ilaçlama

AGRONEWS - Zirai Ilaçlama haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zirai Ilaçlama haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kokarca Mücadelesi: 1 Milyon 312 Bin Metrekarelik Alan İlaçlandı Haber

Kokarca Mücadelesi: 1 Milyon 312 Bin Metrekarelik Alan İlaçlandı

Kahverengi Kokarca ile Mücadele Devam Ediyor Trabzon Büyükşehir Belediyesi, kahverengi kokarca böceğiyle mücadelesini hız kesmeden sürdürüyor. Tarımsal Daire Başkanlığı’na bağlı Vektörel Mücadele Şube Müdürlüğü, 23 Kasım 2024’te başlattığı ilaçlama çalışmalarıyla, 9 ilçede 9 ekip ve 18 personelle kahverengi kokarca böceğinin yoğun olduğu alanlarda mücadele ediyor. 205 Bin Litre İlaç Kullanıldı Büyükşehir Belediyesi, şu ana kadar 205 bin 75 litre ilaç kullanarak, 17 bin 655 nokta ve 1 milyon 312 bin 48 metrekarelik bir alanı ilaçladı. İlaçlama çalışmaları, böceğin kışlak yaşam alanlarında, depo, ahır, odunluk ve ambar gibi yerlerde yoğunlaşarak sürdürülüyor. Hedef Fındık Üretim Bölgeleri Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kahverengi kokarcayla daha yoğun zarar gören fındık ekili alanları belirleyerek, bu alanlarda öncelikli olarak ilaçlama yapılmasını sağladı. Ortahisar, Akçaabat, Yomra, Arsin, Araklı, Sürmene, Çarşıbaşı, Vakfıkebir ve Beşikdüzü ilçeleri, en fazla zarar gören bölgeler olarak saptandı. 2025’te Feromon Tuzakları İle Mücadele Sürecek Trabzon Büyükşehir Belediyesi, 2025’te Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte, fındık bahçelerinde feromon tuzakları kullanarak mücadelesine devam edecektir. Bu yıl, 2 bin 550 adet feromon tuzağı alındı ve belirlenen noktalara yerleştirilecektir.

Bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımı tehlike oluşturuyor Haber

Bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımı tehlike oluşturuyor

Tarımda sürdürülebilirlik için kontrol mekanizmalarının hızla devreye girmesi gerektiğini vurguladı. Soner Taştan, ülkemizin geniş ürün yelpazesi nedeniyle her noktada yoğun tarımsal işlemler yapıldığını ifade etti. Ancak bu çeşitlilik, bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımıyla birleştiğinde hem ürünlerde hem de insan sağlığında ciddi dengesizliklere ve sorunlara yol açabildiğini anlatan Taştan, kontrolsüz ve kolay erişilebilen tarımsal girdilerin, üreticileri daha fazla verim elde etmek için aşırı derecede kimyasal kullanmaya ittiğini söyledi. Özellikle meyvecilik sektöründe kullanılan hormon ve gübrelerin ürünün aromasını ve tadını değiştirdiğini belirten Taştan, tüketicilerin bu durumu kısa vadede fark edemese de uzun vadede ürünlerin genetik yapısının ve orijinal tadının kaybolduğunu kaydetti. Aynı durumun yem bitkisi üretiminde, hububatta ve sanayi türü tarımsal ürünlerde de gözlemlendiğini dile getirdi. Taştan, tüketicilerin kendi bahçelerinde hobi olarak üretim yaparak bu durumdan daha az etkilenebileceğini, ancak bu imkana sahip olmayanların ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi. Bu sorunların çözümü için tarım ilaçları ve gübre satan bayilerin kimyasal ürünleri kayıtsız şartsız satmaması veya kayıt altına alması gerektiğini vurguladı. Taştan, ayrıca, toprağa atılan gübrelerin karne tutulması ve hangi aralıklarda hangi içeriklerde gübre atıldığının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. “Karnesiz ilaç, gübre veya hormon satılmamalıdır” diyen Taştan, bu kontrol mekanizmalarının hızla işleme konulmasının önemine dikkati çekti. Taştan, tarımsal ürünlerinin yatlarını kaybetmeden sürdürülebilir bir kontrol yapısının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Taştan, mevcut durumun minimize edilerek tüm üretici gruplarında uygulanmasının olumlu sonuçlar vereceğini belirtti. Taştan, kısa vadede uygulanacak çözümler, uzun vadede vatandaşların sağlığı başta olmak üzere toprak sağlığı ve atmosferdeki sera gazı salınımını kontrol altına almakta yardımcı olacağının da altını çizdi.

Meyvede ’kahverengi kokarca’ ile mücadele zamanı Haber

Meyvede ’kahverengi kokarca’ ile mücadele zamanı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, meyvede ’kahverengi kokarca’ ile mücadele zamanı olduğunu belirterek, "İlimizde başta şeftali olmak üzere, kivi, Trabzon hurması ve bölgede ekonomik olarak yetiştiriciliği yapılan diğer meyve gruplarında popülasyon yoğunluğuna göre kimyasal mücadele geciktirilmeden yapılmalıdır" dedi. İstilacı bir tür olan ve özellikle Karadeniz Bölgesi’nde fındık başta olmak üzere yüzlerce bitki türüne büyük zarar veren “kahverengi kokarca” ile mücadele zamanı olduğunu ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "İlimiz fındık alanlarında kahverengi kokarca ile kimyasal mücadele; Fındık kurdu mücadelesi ile birlikte entegre mücadele prensipleri doğrultusunda sahil ve orta kuşakta 6 Mayıs 2024, yüksek kuşakta 15 Mayıs 2024 tarihi itibariyle başlamıştır. İlimizde fındık dışında ekonomik olarak yetiştiriciliği yapılan diğer meyve gruplarında da zarar yapma potansiyeli yüksek olan Kahverengi kokarca ile kimyasal mücadele zararlı popülasyon yoğunluğuna göre yapılmalıdır. İlimizde başta şeftali olmak üzere, kivi, Trabzon Hurması ve bölgede ekonomik olarak yetiştiriciliği yapılan diğer meyve gruplarında popülasyon yoğunluğuna göre kimyasal mücadele geciktirilmeden yapılmalıdır. Üreticilerimizin en yakın İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat etmeleri, BKÜ veri tabanında yayınlanan kahverengi kokarca zararlısına karşı geçici BKÜ tavsiye listesinde yer alan bitki koruma ürünlerini, üretici kayıt defterlerine kaydettirerek yetkili kişiler tarafından tavsiye edilen dozda ve zamanda kullanmaları gerekmektedir" diye konuştu. İlaçlama yapılırken tavsiyeler Müdür Sağlam şunları söyledi: "Üreticilerimiz ilaçlama yaparken mutlaka eldiven, maske ve gözlük, tulum çizme gibi koruyucu kıyafetleri kullanmaları, ilaçlama esnasında hiçbir şey yemeyip içmemeleri, rüzgârlı ve yağışlı havalarda ilaçlama yapmamaları gerekmektedir. İlaçlamadan önce çocuklar ve evcil hayvanlar ilaçlama sahasından uzaklaştırılmalı, bitki koruma ürünlerini ruhsatlı olduğu bitkiler dışında ve başka amaçla kullanmamalarıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye dikkat edilmeli, ilaçlama bitiminde ilaçlama ekipmanları temizlenmeli, boşalan bitki koruma ürünleri kutuları başka amaçla kullanılmamalı ve uygun şekilde imha edilmesi için gerekli önlemler alınmalı, zararlıyla mücadelede insan ve çevre sağlığına gereken özen gösterilmelidir. Kahverengi kokarca ile mücadelede entegre mücadele prensipleri doğrultusunda biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele metotlarının bir bütün olarak ele alınması gerektiği göz önüne alınarak, üreticilerimizin il ve ilçe müdürlüklerimizden gelen uyarıları dikkatle takip etmeleri gerekmektedir."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.