TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Zmo

AGRONEWS - Zmo haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Zmo haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tarımda Kimyasal Kullanımı Konusunda Uzmanlardan Uyarı Haber

Tarımda Kimyasal Kullanımı Konusunda Uzmanlardan Uyarı

KONYA (İHA) - Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi Konya Ovası'nda, hububat üreticilerine pestisitlerin doğru ve bilinçli kullanımı konusunda uyarılar yapıldı. Uzmanlar, yanlış uygulamaların tarım ürünlerinin ihracatında sorunlara yol açabileceğini belirtti. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, pestisitlerin yanlış kullanımı nedeniyle tarım ürünlerinin gümrüklerde geri çevrildiğini ve aflatoksin gibi sorunların yanlış depolama koşullarından kaynaklandığını ifade etti. "Öncelikle aflatoksin kaynaklı ürünlerin pestisitlerle herhangi bir alakası yoktur. Gıda ürünlerinde saklama şartlarından kaynaklı problemler oluşmasından dolayı geri dönme söz konusu oluyor. Ürünlerin küflenmesinden kaynaklı geri dönmeler bunlar" diyen Kırkgöz, hasattan sonra uygun depolama ve taşıma koşullarının önemine dikkat çekti. PESTİSİT KULLANIMINDA BİLİNÇ ŞART Kırkgöz, tarımsal ilaçların zamanında ve doğru dozlarda kullanılması gerektiğini vurgulayarak, iklim değişikliğinin hastalık ve zararlı popülasyonlarının yayılma dönemlerini etkilediğini belirtti. Ayrıca, "Ziraat mühendisi meslektaşlarımız genelde arazilerde yaptığı çalışmalarda ilaçların yarılanma ömürlerine göre kullanım tavsiyelerini yapmakta. Tabii iklim değişikliğiyle beraber hastalıkların ve zararlıların da popülasyonları ve çıkma dönemlerinde de değişiklikler meydana geldi. Son günlerde hastalıkların biraz daha geç dönemlerde yaşanması, çiftçilerimizin ilaçları biraz daha geç, hasat tarihlerine yakın kullanmalarına neden oldu. Bu tarz sıkıntılar dönemsel olarak yaşanabiliyor. Tabii burada önemli olan bu konularda çiftçilerin bilinçlendirilmesi" diye ekledi. Çiftçilerin ziraat mühendisleriyle çalışarak bilinçlenmesi gerektiğini ve Tarım Bakanlığı'nın bu konuda eğitimler düzenlediğini dile getirdi. PESTİSİT KULLANIMI AZALIYOR Avrupa Birliği’nin imzaladığı Yeşil Mutabakat kapsamında pestisit kullanımını azaltma çalışmaları devam ederken, Türkiye'de de bu yönde adımlar atılıyor. Ancak pestisitler olmadan tarımsal üretimde ciddi verim kayıplarının yaşanabileceğine dikkat çeken Kırkgöz, bu kimyasalların zamanında ve dengeli kullanıldığında sorun yaratmayacağını belirtti. Tarım ilacı satıcısı Süleyman Tokgöz ise, çiftçilere doğru dozajda ilaç önerdiklerini ve arazi kontrolleri yaparak ürünleri takip ettiklerini söyledi. Fazla kullanılan ilaçların sorunlara yol açabileceğini, ancak destekleyici ürünlerle bu zararların telafi edilebileceğini ifade etti.

Konya Ovası’nda hasat sezonu öncesi rekolte beklentisi arttı Haber

Konya Ovası’nda hasat sezonu öncesi rekolte beklentisi arttı

Yağışların rekolte artışına olumlu katkı sağlayacağı tahmin edilirken, hasat döneminde de bir gecikmenin olmaması öngörülüyor. Yüz ölçümünün yüzde 67’si tarım arazisi olarak kullanılan Konya’da, 2023 yılının ilk dönem aylarına kadar yağışların az olmasından kaynaklı kuraklık alarmları çalmıştı. 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanında üretim yapılan ovaya Nisan ve Mayıs aylarında düşen yağmur yağışı, rekolte umutlarını arttırdı. “Kıraç alanlarda yaklaşık olarak 40 veya 45 gün sonra başlayacak gibi” Konya’da, 2023 yılının ilk dönem aylarına kadar yağışların az olmasından kaynaklı kuraklık tehlikesinin yaşandığını aktaran Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Konya Ovasında yavaş yavaş hasat sezonuna doğru giriyoruz. Bölgemizdeki hububat tarlalarında hasadın özellikle kıraç alanlarda yaklaşık olarak 40 veya 45 gün sonra başlayacak gibi. Şu anda arazideki hububatın durumu hamur olum dönemini dediğimiz yani daha hububatın denesini sıktığımız zaman içerisinden peynirimsi bir yapının çıktığı dönemde. Bu dönemde bize yaklaşık 45 gün sonra hasadın geleceğini gösteriyor. Şu anda ovada herhangi bir sıkıntımız yok. Geçtiğimiz dönemlerde yağışlarımız biraz düşüktü. Özellikle kar yağışı az aldığımız dönemler oldu. Nisan yağışları ise çok güzeldi ve Mayıs ayında da çok güzel yağışlar aldık. Tabii Nisan, Mayıs yağışları bazen bunlar dolu yağışına dönebiliyor. Bazı bölgelerimizde dolu zararı var ama şu anda bizim rekoltemizi etkileyecek düzeyde bir zarar tespitinde daha bulunmadı. Tabii kısım kısım arazilere daha yeni giriliyor. Bu arazilerin hasar tespitleri yavaş yavaş yapılıyor. Ama şu anda sulu tarlalarımızda özellikle ovanın Aksaray tarafına doğru olan kısımlarında herhangi bir sıkıntımız yok. Mahsullerimiz güzel. Verimlerimiz de güzel çıkacak gibi gözüküyor. Şu anda hali hazır burada bir aksilik veya bir dolu zararı olmazsa arazi gezmelerimizde yaptığımız tespitler bu yönde” dedi. “Havaların sıcak gidip yağışlı olması hastalıkları da beraberinde getiriyor” Fazla yağışların bazı olumsuzlukları da beraber getirdiğinin altını çizen (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Bu dönemdeki olumsuzlukları sıralamak gerekirse havaların sıcak gidip yağışlı olması hastalıkları da beraberinde getiriyor. Başlangıçta mantar hastalığı Konya Ovası’nda ciddi bir problem oldu. Bununla ilgili tedbiri çiftçilerimiz tabii erken dönemde aldı. Arkasından mahsuller büyüyünce pas hastalığı da beraberinde geldi. Bunun nedeni iklimin tamamen yağışlı ve sıcak geçmesinden kaynaklanıyor. Böyle güneşli havalarda toprağın nemli olduğu dönemlerde mantar hastalıkları çok fazla rastlıyoruz. Çiftçilerimizin ilaçları erken dönemde atmaları kendileri için iyi olur. Şu anda gezdiğimiz arazilerde hastalık var lakin uygulamalarını çiftçilerimiz yapıyor” şeklinde konuştu. “Yağışlar devam etse bile tabii bitkilerin belli bir ömürlerini tamamlayacakları günleri var” Hasadın gecikmesinin yaşanmayacağını ön gördüklerinin ifade eden Kırkgöz, “Yağışlarımız güzeldi. Yağışlar güzel olunca kardeşlenmeden gelen başaklar da yetişmiş durumda. Şu anda mahsul zamanında ilerliyor. Herhangi bir gecikmenin olacağını düşünmüyoruz. Yağışlar devam etse bile tabii bitkilerin belli bir ömürlerini tamamlayacakları günleri var. Şu anda o günlük periyotunda ilerliyoruz. Herhangi bir sıkıntı olacağını da düşünmüyorum. Geçen yıl fiyatları çok güzeldi. Özellikle TMO’nun alım yapması ve devletin açıkladığı fiyat çiftçiyi memnun edici seviyedeydi. Bunun etkisini bu yılda hissediyoruz. Çünkü ekim alanlarında belli bir artış var. İnşallah rekoltemizde bir düşüş değil de yükseliş bekliyoruz. Geçen yılın rekorunu bu yıl kırmayı planlıyoruz” dedi.

Elle sökümü yapılan havuç, dünya pazarına hazırlanıyor Haber

Elle sökümü yapılan havuç, dünya pazarına hazırlanıyor

Türkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 65'ini karşılayan Konya'da son günlerde sıfır dereceye kadar düşen soğuk havada havuç üreticileri, tarlalarında bulunan havuçları elle tek tek toplayarak taşıdıkları üretim alanlarından sevkiyat yapmaya devam ediyor. Bölgedeki havuç üreticileri ise günlük 4 bin 5 bin ton havuç çıkarabildiklerini ifade etti. Konya Ovasında 38 bin 873 kilometrekare yüzölçümünün yüzde 47si tarım arazisi olarak kullanılıyor. Meram ilçesinde çiftçiler ise 80 bin dekar arazide havuç yetiştiriciliği yapıyor. Yaz aylarında aşamalı söküm yapılarak bir bölümü ihraç edilen havuçların bir bölümü ise kış aylarında tarlalardan tarım işçileri tarafından tek tek toplanıyor. Tarladan toplanarak kamyonlarla fabrikalara götürülen havuçlar, burada paketleme işlemi yapılıyor. Son günlerde sıfır dereceye kadar düşen bölgedeki hava sıcaklığına rağmen havuç fabrikalarındaki mesailer aralıksız devam ediyor. Sıralı söküm sayesinde yılın 8 ayı paketleme ile beraber Türkiye'deki 650 bin ton havuç üretiminin 450 bin tonu ilçeden karşılanıyor. "Yaklaşık 35 bin dekarlık alanda Kaşınhanı bölgesinde havuç üretiliyor" Konya'nın havuç üretimden son yıllarda ülke genelinde ön plana çıktığının altını çizen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Konya Türkiye genelinde havuç üretiminde kendini baya bir geliştirdi. Özellikle Kaşınhanı'ndaki havuç üretimi ciddi anlamda iç piyasada ve ihracatta en ön sıralarda yer alıyor. Gerek kalitesi gerek lezzetti ile Konya Kaşınhanı havucunu ön sıraya taşıyan unsurlardan birisi. Yaklaşık olarak 35 bin dekarlık alanda Kaşınhanı bölgesinde havuç üretimi gerçekleştiriliyor. Temmuz aylarında başlayan havuç hasadı yaklaşık 3'üncü aylara kadar devam ediyor. Sezon başlangıcında yaklaşık 2 buçuk lira olan havuç fiyatları şu anda 6 liraya kadar yükseldi. Tabi sezonun bitmesiyle fiyatların yükselmesi beklenen bir durumdu. Şu anda havuç üretimi yapan çiftçilerimiz fiyatlardan memnun" dedi. "Havuçların üzeri açık olduğu için biraz üşümeler, don hasarları oluştu" Konya'da üretilen havuçların lezzet ve aromasından kaynaklı yurt dışından taleplerin yüksek olduğunu ifade eden ZMO Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, "Yurt dışında da ciddi anlamda Kaşınhanı havucuna talep var. Özellikle Kaşınhanı'ndan çıkan havuçların lezzet ve aromasından dolayı ihracata talep edilir durumda. Önümüzdeki yıl içerisinde havuç üretiminde herhangi bir düşüş beklemiyoruz, üreticilerimiz devam edecek. Bu konu da kendileri ile birlikte yaptığımız görüşmelerde zaten atadan gelen meslek bu havuç üretimi. Teknolojin ilerlemesi ile işlerin biraz daha kolaylaştığından bahsedebiliriz. Bu yıl yağışlar, kar yağışları 11'inci, 12'inci aylarda beklediğimiz seviye de olmadı. Bu hububat alanların yani sıra havuçta da biraz daha kalitede düşüşe neden oldu. Çünkü tarlalarda geceleri donla ile beraber havuçların üzeri açık olduğu için biraz üşümeler, don hasarları oluştu. Bu biraz etkiledi havuçtaki kaliteyi" şeklinde konuştu. "Günlük 4 bin 5 bin ton havuç çıkarabiliyoruz" Bölgede uzun yıllardır havuç üretimi yapan Oğuzhan Özcan ise, "Havucun istihdama çok fazla etkisi var. Genellikle insan gücü ile yapıldığı için. 9 ay mevsimlik işçi çalıştırıyoruz. Bunun 8 ayı 50-60 kişi çalışıyoruz. 12 ay bazında da sürekli 20-25 kişi isçi çalıştırıyoruz. Burada Kaşınhanı'nı özellikle Türkiye'de ve dünyada söz sahibi olmasının en büyük etkenlerinden biri teknolojiye her zaman bir adım önde olması. Bir de Konya Ovasının geniş arazilerin, suların, verimli toprakların olmasından dolayı. Yeri geliyor burada günlük 4 bin 5 bin ton havuç çıkarabiliyoruz. Bunu da dünyanın genelinde birçok yerinde büyük şirketler haricinde kimse çıkaramaz. Orta Doğu, Balkanlar, Yakın Avrupa ülkeleri burayı tercih ediyorlar" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.