Mor renginin üzerindeki beyaz çizgilerinden dolayı "pijamalı patlıcan" olarak bilinen tescilli Yamula patlıcanı, Kayseri'nin Yemliha Mahallesi'nin yanı sıra ekim alanı Mahzemin ve Ebiç mahallelerinde yaygınlaşarak yöre halkına kazanç kapısı oluyor.
Haber Giriş Tarihi: 29.08.2023 13:33
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2023 13:33
Kaynak:
AA
Farklı morfolojik yapısı, kendine has aroması ve çekirdeksiz olmasıyla bilinen Yamula patlıcanı, 980 hanenin yaşadığı yörede neredeyse her aile tarafından ekiliyor.
Ekonomik kazancından dolayı tescilli patlıcanın üretimi son yıllarda Mahzemin ve Ebiç gibi mahallerde de yaygınlaşarak 1025 dekar alanda ekiliyor.
Patlıcanın hem tarladan toplanmış hali hem de kurusu, reçeli ve turşusu yöre halkı tarafından tüketiciyle buluşturuluyor.
Yemliha Mahallesi Muhtarı Ömer Topal, AA muhabirine, patlıcanın 2010 yılında tescilinin alındığını, lezzetiyle diğer patlıcanlardan ayrıldığını söyledi.
Patlıcanın mahallenin başlıca geçim kaynakları arasında yer aldığını belirten Topal, "Bizim patlıcanımız pijamalı. Beyaz mor renkte, tam mor değil. Eskiden daha beyazdı. Bizim buranın suyundan, ikliminden ekilen patlıcan başka yerlerde ekilse o verimi ve tadı almıyor." diye konuştu.
Kurutmalık, konserve, reçel, turşu yapılıyor
Patlıcanın farklı şekillerde değerlendirildiğini anlatan Topal, "Kurutmalık oluyor, karnıyarıklık yapıyoruz. Konserve, reçel, turşu yapıyoruz. Belki 50 çeşit şekilde değerlendiriliyor." dedi.
Atalarından bu yana yaklaşık bir asırdır yörede patlıcan ekildiğini aktaran Topal, Yemliha denilince akla patlıcanın geldiğini, lezzetini tadanın vazgeçemediğini dile getirdi.
Mustafa Çiçek de yaklaşık 10 yıldır patlıcan ektiğini ifade etti.
Çiçek, nisan ayında atalık tohumdan patlıcanı ektiklerini belirterek, "Otla mücadele, ilaçlama yapılır. Bu yıl sekizinci ayda hasada başladık. Normalde biraz daha önce başlamamız lazımdı. Önce yemeklik toplarız. Sonra soğuk almazsa on birinci aya kadar toplamaya devam ederiz. Bu yıl şükür verim güzel, geçen yıla göre iyi. Tüm emeklerimizin karşılığını alırız inşallah." diye konuştu.
Hamide Çiçek ise patlıcan hasadı sayesinde düğünlerini yaptıklarını, evlatlarını okuttuklarını, evlerini geçindirdiklerini söyledi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
"Pijamalı patlıcan"ın üretimi yaygınlaşıyor
Mor renginin üzerindeki beyaz çizgilerinden dolayı "pijamalı patlıcan" olarak bilinen tescilli Yamula patlıcanı, Kayseri'nin Yemliha Mahallesi'nin yanı sıra ekim alanı Mahzemin ve Ebiç mahallelerinde yaygınlaşarak yöre halkına kazanç kapısı oluyor.
Farklı morfolojik yapısı, kendine has aroması ve çekirdeksiz olmasıyla bilinen Yamula patlıcanı, 980 hanenin yaşadığı yörede neredeyse her aile tarafından ekiliyor.
Ekonomik kazancından dolayı tescilli patlıcanın üretimi son yıllarda Mahzemin ve Ebiç gibi mahallerde de yaygınlaşarak 1025 dekar alanda ekiliyor.
Patlıcanın hem tarladan toplanmış hali hem de kurusu, reçeli ve turşusu yöre halkı tarafından tüketiciyle buluşturuluyor.
Yemliha Mahallesi Muhtarı Ömer Topal, AA muhabirine, patlıcanın 2010 yılında tescilinin alındığını, lezzetiyle diğer patlıcanlardan ayrıldığını söyledi.
Patlıcanın mahallenin başlıca geçim kaynakları arasında yer aldığını belirten Topal, "Bizim patlıcanımız pijamalı. Beyaz mor renkte, tam mor değil. Eskiden daha beyazdı. Bizim buranın suyundan, ikliminden ekilen patlıcan başka yerlerde ekilse o verimi ve tadı almıyor." diye konuştu.
Kurutmalık, konserve, reçel, turşu yapılıyor
Patlıcanın farklı şekillerde değerlendirildiğini anlatan Topal, "Kurutmalık oluyor, karnıyarıklık yapıyoruz. Konserve, reçel, turşu yapıyoruz. Belki 50 çeşit şekilde değerlendiriliyor." dedi.
Atalarından bu yana yaklaşık bir asırdır yörede patlıcan ekildiğini aktaran Topal, Yemliha denilince akla patlıcanın geldiğini, lezzetini tadanın vazgeçemediğini dile getirdi.
Mustafa Çiçek de yaklaşık 10 yıldır patlıcan ektiğini ifade etti.
Çiçek, nisan ayında atalık tohumdan patlıcanı ektiklerini belirterek, "Otla mücadele, ilaçlama yapılır. Bu yıl sekizinci ayda hasada başladık. Normalde biraz daha önce başlamamız lazımdı. Önce yemeklik toplarız. Sonra soğuk almazsa on birinci aya kadar toplamaya devam ederiz. Bu yıl şükür verim güzel, geçen yıla göre iyi. Tüm emeklerimizin karşılığını alırız inşallah." diye konuştu.
Hamide Çiçek ise patlıcan hasadı sayesinde düğünlerini yaptıklarını, evlatlarını okuttuklarını, evlerini geçindirdiklerini söyledi.
Kaynak: AA
En Çok Okunan Haberler
BENZER İÇERİKLER