TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Şimşek'ten Asgari Ücret ve Vergi Açıklaması

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, vergiler, yatırımlar ve sosyal projelerle ilgili önemli detaylar gündeme geldi.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2024 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2024 10:34
Kaynak: Ekonomist
Bakan Şimşek'ten Asgari Ücret ve Vergi Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2025 yılı bütçe görüşmeleri sonrasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Asgari ücretin komisyon tarafından belirlendiğini hatırlatan Şimşek, "Bu aşamada değerlendirmede bulunmam doğru olmaz. Gönül ister ki katma değeri yüksek ürünler üretelim, verimliliğimiz, teknolojik boyutu çok yüksek olsun ve asgari ücretimiz bunun çok çok üstünde olsun. Biz oraya ulaşmak için zaten yapısal reform gündeminde en büyük başlığı AR-GE'ye, teknolojik, yeşil ve dijital dönüşüme ayırdık" dedi.  

Şimşek, en düşük memur maaşının dolar bazında 22 yılda 238 dolardan 1139 dolara çıktığını, en düşük emekli maaşının ise yüzde 812 oranında arttığını ifade etti. Asgari ücretteki reel artışın yüzde 212, dolar bazında ise yüzde 343 olduğunu belirtti. Çalışanları enflasyona ezdirmediklerini söyleyen Şimşek, geçen yıl asgari ücretin yüzde 107,5 oranında artırıldığını, bu yıl ise enflasyon oranını aştıklarını kaydetti.

VERGİLER VE TEŞVİKLER 

Vergi harcamaları konusunda bilgi veren Şimşek, 853 milyar liralık vergi gelirinden vazgeçilmesinin asgari ücretin vergi dışı bırakılmasından kaynaklandığını belirtti. "Asgari ücrete vergi mi getirelim?" diyerek vergi harcamalarının sosyal yardımlar, AR-GE ve yenilikçi faaliyetlere yönelik olduğunu yineledi.  

Şimşek, birçok şirketin vergi indirimlerinden faydalandığını ve bu nedenle yurt içi asgari kurumlar vergisi getirdiklerini açıkladı. Düzenleme ile şirketlerin en az yüzde 10, çok uluslu şirketlerin ise minimum yüzde 15 vergi vereceğini vurguladı. Ayrıca taşınmaz satışlarında ve serbest bölgelerdeki vergi istisnalarının daraltıldığını, Kur Korumalı Mevduata stopaj vergisi getirildiğini söyledi. "Zengini vergilendiriyoruz" dedi.

Gelir vergisi tarifesinde alt dilimin yüzde 15'e düşürüldüğünü, üst dilimin ise yüzde 40'a çıkarıldığını belirten Şimşek, 850 bin esnafın gelir vergisinden muaf olduğunu hatırlattı. Vergi borçlarının silindiği iddialarını reddeden Şimşek, yalnızca TBMM'nin bu yetkiye sahip olduğunu, kendisinin veya Cumhurbaşkanı'nın böyle bir yetkisi olmadığını vurguladı. E-haciz konusunda ise ilgililere bilgi verilmeden böyle bir uygulama yapılmadığını ifade etti.

BÖLGESEL YATIRIMLARLA KALKINMA VURGUSU

Şimşek, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne 2003-2024 döneminde sabit fiyatlarla 1,1 trilyon liralık yatırım yapıldığını, bu yatırımların tarım, enerji, madencilik ve sağlık gibi alanlara ayrıldığını söyledi. Doğu Anadolu Bölgesi'ne de aynı dönemde 1 trilyon 40 milyar liralık yatırım yapıldığını belirtti. Kişi başına gelirde Türkiye genelinde yüzde 77 büyüme görülürken, bu oran Doğu Anadolu Projesi (DAP) bölgesinde yüzde 80, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bölgesinde ise yüzde 98 olarak kaydedildi. Şimşek, terörün kalkınmanın önündeki en büyük engel olduğunu ifade ederek, bölgesel kalkınmışlık farklarını azaltmayı hedeflediklerini belirtti.

Bakan Şimşek, Ziraat Bankası'na ilişkin eleştirilere cevap vererek şubelerin tabelalarının yalnızca deprem bölgelerinde değiştiğini belirtti. Tip-1 diyabetli çocuklara ilişkin talepleri değerlendirdiklerini ifade eden Şimşek, sorunların imkanlar dahilinde çözüleceğini söyledi. Ayrıca Özelleştirme İdaresi’nde bulunan 1000'den fazla aracın yakın zamanda açık artırmayla satılacağını duyurdu.

Kaynak: Ekonomist

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar

BENZER İÇERİKLER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.