TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

110 Yıllık Aile Mirasıyla Karacakılavuz Dokumasını Yaşatıyor

Tekirdağlı Hatice Çınar, 110 yıllık çeyiziyle tescilli Karacakılavuz dokuma sanatını yüzlerce kadına öğreterek geleceğe taşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2024 12:38
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2024 12:41
Kaynak: İHA
110 Yıllık Aile Mirasıyla Karacakılavuz Dokumasını Yaşatıyor

Gelenekten Geleceğe Uzanan Bir Hikâye

Tekirdağ Süleymanpaşa'da yaşayan 64 yaşındaki Hatice Çınar, annesinden ve anneannesinden öğrendiği Karacakılavuz dokuma sanatını tutkuyla sürdürüyor. Kendisine miras kalan 110 yıllık çeyiz ürünlerini koruyan Çınar, bu tarihi dokumaları yeni nesillere tanıtmak için çaba harcıyor. Karacakılavuz dokuma sanatı, Tekirdağ’ın tescilli kültürel değerleri arasında yer alıyor.

Yüzlerce Kadına İlham Verdi

2003 yılında usta öğreticilik belgesi alan Çınar, bugüne kadar 400’den fazla kadına dokuma eğitimi verdi. Çınar’ın kurslarında öğrenilen bu sanat, kadınlar arasında bir miras gibi aktarılıyor.

Sergilerle Kültürel Mirası Tanıtıyor

Karacakılavuz dokumalarının geleneksel motiflerle bezeli eserleri, Süleymanpaşa Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde sergileniyor. Çınar, büyüklerinden kalan bu tarihi eserlerden esinlenerek oluşturduğu yeni dokumaları, hem halkla buluşturuyor hem de Tekirdağ’a gelen ziyaretçilere hediye ediyor.

"Bu Çeyiz Ürünü Ailemin Tarihini Yaşatıyor"

Dokuma sanatına olan tutkusunu anlatan Çınar, “1974’ten beri bu işi büyük bir sevgiyle yapıyorum. Anneannemden ve annemden kalan çeyiz ürünleri benim için çok özel. Onları yaşatmak, gençlere öğretmek ve Tekirdağ’ın kültürel değerini tanıtmak en büyük mutluluğum” dedi.

Karacakılavuz Dokuması Tescillendi

Trakya Kalkınma Ajansı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün desteğiyle 2019’da tescillenen Karacakılavuz Dokuması, bölgenin geleneksel değerlerini koruma adına önemli bir adım oldu. Çınar, “Bu dokuma ürünleri artık sadece çeyiz değil, aynı zamanda Tekirdağ’ın simgesi haline geldi” diyerek sanatın bölge için önemini vurguladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar

BENZER İÇERİKLER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.