TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bilecik’te Kestane Kabağı Başarısı

Bilecik'in Kızıldamlar Köyü'nde 25 yıl önce deneme amaçlı ekilen kestane kabakları, bugün 40 şehre satılıyor. Metin Gezen köyde 700 dönüm alanda kabak yetiştiriyor. Başarı hikayesi, başlayan denemenin büyük tarımsal başarıya dönüşmesini anlatıyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 16:47
Kaynak: İHA
Bilecik’te Kestane Kabağı Başarısı

Bilecik'in Kızıldamlar Köyü'nde 25 yıl önce deneme amaçlı ekilen kestane kabağı, bugün 40 şehre satılıyor. 1999'da Muhtar Metin Gezen'in başlattığı bu girişim, 2006'da inşa edilen Kızıldamlar Baraj Göleti sayesinde büyüdü ve büyük ilgi gördü. Lezzetiyle öne çıkan bu kabak, tezgahlara düşmeden tarladan alıcı buluyor.

Üretim ve Verim

Metin Gezen, köyde 700 dönüm alanda kestane kabağı yetiştirdiklerini belirtiyor. Geçen yıl bin 400 ton hasat yapmaları gerekirken, bu yıl verim düşüklüğü nedeniyle 700-1000 ton hasat bekliyorlar. Havaların aşırı sıcak olması verim düşüşünün ana sebebi. Kabaklar, toplanma alanında alıcılara sunuluyor ve hemen satılıyor. "Kabağımızın raf ömrü 1 yıldır," diyor Gezen.

Satış ve Pazarlama

Kabak, Bursa, İstanbul, Kütahya, Adapazarı, İzmit, Rize, Çorum ve Trabzon gibi 35-40 şehre satılıyor. Gezen, "Hedefimiz, 81 ile ulaşmak," diyor. 25 yıl önce 5 dönümlük bir alanda başlayan denemeler, bugün köyde 700 dönüm alana yayıldı. İlk başladığında dönüme 500 kilogram alınıyordu; şimdi tonlarca hasat yapılıyor.

Başarı ve Gelecek

Metin Gezen, "Kabağın köyde ekilmesi ve meşhur edilmesi amacıyla başladık ve çok şükür amacımıza ulaştık. Köyümüz de kazanıyor," diyor. Bu başarı hikayesi, 25 yıl önceki küçük bir denemenin büyük bir tarımsal başarıya dönüşmesini anlatıyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar

BENZER İÇERİKLER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.