Muğla'da çam balı rekor seviyede: Rekolte 20 bin tona ulaştı
Muğla'da çam balı rekor seviyede: Rekolte 20 bin tona ulaştı
Muğla'da iklim şartlarının uygun gitmesiyle çam balı üretimi son 4 yılın en verimli dönemini yaşadı. Rekolte %300 artışla 20 bin tona yaklaştı, ancak arı kolonilerinin azlığı nedeniyle balın bir kısmı ağaçta kaldı.
Haber Giriş Tarihi: 01.11.2024 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2024 12:38
Kaynak:
İHA
Türkiye'nin çam balı üretim merkezi Muğla'da, arıcılar bu sezon önemli bir verim artışı yaşadı. Geçmiş yıllarda 10 kovan arıdan 1 teneke bal elde edilirken, bu yıl 2 kovan arıdan 1 teneke bal toplandı.
Üretimdeki Artış ve Yaşanan Zorluklar:
Rekolte geçen yıllardaki 6-7 bin tondan 20 bin tona yükseldi
Pandemi, orman yangınları ve iklim değişikliği nedeniyle azalan arı kolonileri, üretimi etkiledi
Bölgedeki arı kovanı sayısı 5 milyondan 3 milyona düştü
Çam Balı Üretimindeki Mevcut Durum:
Dünya çam balı üretiminin %90'ı Türkiye'den
Türkiye üretiminin %83'ü Muğla'dan karşılanıyor
İklim şartlarının uygun gitmesi verimi artırdı
Yaşanan Sorunlar:
Arı kolonilerinin yetersizliği nedeniyle balın bir kısmı ağaçlarda kaldı
Çam ağaçlarının dalları bal pasıraları ile beyaza büründü
Soğuk hava nedeniyle ağaçtaki balın bir kısmı dondu
Uzman Görüşü:
Adanalı üretici Mehmet Tilki, "Arısı olan balı yaptırır. Bu sezon iki kovanda bir teneke bal aldık. Hava şartları çok önemli. Bu yıl bal havası da bal da çok iyi" değerlendirmesinde bulundu.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Muğla'da çam balı rekor seviyede: Rekolte 20 bin tona ulaştı
Muğla'da iklim şartlarının uygun gitmesiyle çam balı üretimi son 4 yılın en verimli dönemini yaşadı. Rekolte %300 artışla 20 bin tona yaklaştı, ancak arı kolonilerinin azlığı nedeniyle balın bir kısmı ağaçta kaldı.
Türkiye'nin çam balı üretim merkezi Muğla'da, arıcılar bu sezon önemli bir verim artışı yaşadı. Geçmiş yıllarda 10 kovan arıdan 1 teneke bal elde edilirken, bu yıl 2 kovan arıdan 1 teneke bal toplandı.
Üretimdeki Artış ve Yaşanan Zorluklar:
Rekolte geçen yıllardaki 6-7 bin tondan 20 bin tona yükseldi
Pandemi, orman yangınları ve iklim değişikliği nedeniyle azalan arı kolonileri, üretimi etkiledi
Bölgedeki arı kovanı sayısı 5 milyondan 3 milyona düştü
Çam Balı Üretimindeki Mevcut Durum:
Dünya çam balı üretiminin %90'ı Türkiye'den
Türkiye üretiminin %83'ü Muğla'dan karşılanıyor
İklim şartlarının uygun gitmesi verimi artırdı
Yaşanan Sorunlar:
Arı kolonilerinin yetersizliği nedeniyle balın bir kısmı ağaçlarda kaldı
Çam ağaçlarının dalları bal pasıraları ile beyaza büründü
Soğuk hava nedeniyle ağaçtaki balın bir kısmı dondu
Uzman Görüşü:
Adanalı üretici Mehmet Tilki, "Arısı olan balı yaptırır. Bu sezon iki kovanda bir teneke bal aldık. Hava şartları çok önemli. Bu yıl bal havası da bal da çok iyi" değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA
En Çok Okunan Haberler
BENZER İÇERİKLER