TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadın çiftçilerden eski usul yonca tohumu eleme ve ayıklama

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bir araya gelen kadın çiftçiler, eski usul yonca tohumu eleme ve ayıklama çalışması yapıyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 11:09
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 11:44
Kaynak: İHA
Kadın çiftçilerden eski usul yonca tohumu eleme ve ayıklama

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, kadın çiftçiler geleneksel yöntemlerle yonca tohumu eleme ve ayıklama çalışmaları yapıyor. İlkbaharda büyük emeklerle ekimi gerçekleştirilen yoncalar, biçme işleminin ardından harmanda patozdan geçiriliyor. Patoz işlemi sonrası, kadın çiftçiler yonca tohumlarını elden geçirerek ayıklıyor ve temizliyor.

Geleneksel Yöntemlerle Yoğun Çalışma

Yonca tohumlarının ayıklama işleminin ardından torbalara doldurulan tohumların bir kısmı gelecek yıl için depolara kaldırılıyor, fazlası ise çevre köylere satılıyor. Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit, kadın çiftçilerin gerçekleştirdiği bu özverili çalışmaları yerinde ziyaret ederek, büyük emek veren kadınları tebrik etti.

“Emeklerimizin Karşılığını Aldık”

Çiftçilerden Gülcan Şener, yonca ekiminin zorlu bir süreç olduğunu belirterek, “İlkbaharda büyük zahmetlerle ekimimizi gerçekleştirmiştik. Sonbaharda ise hasat zamanı geldi. Köy kadınlarımızla birlikte, atalarımızdan kalan geleneksel yöntemlerle tohumları ayıklama ve eleme işlemini yapıyoruz. Tüm zorluklara rağmen verimimiz oldukça iyi. Bizleri ziyaret eden Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit’e de teşekkür ediyoruz,” dedi.

Köyde Birlikte Çalışmanın Gücü

Bu geleneksel çalışma, köydeki kadınların bir araya gelerek güçlerini birleştirdiği ve tarım kültürünü yaşattığı önemli bir etkinlik olarak öne çıkıyor. Yüksekova’nın kadın çiftçileri, hem toprağa olan bağlılıklarını hem de tarımsal miraslarını koruyarak, örnek bir dayanışma sergiliyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar

BENZER İÇERİKLER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.