Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Urla’da sakız enginarında hasat zamanı: Tarlada 20, tezgahta 50 TL

İzmir’in Urla ilçesinde coğrafi işaretli sakız enginarında hasat sürerken, üreticiler kuraklık ve soğuk nedeniyle bu yıl zorluklar yaşadı.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2025 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2025 12:09
Kaynak: İHA
Urla’da sakız enginarında hasat zamanı: Tarlada 20, tezgahta 50 TL

Mayıs sonuna kadar hasat sürecek

Urla’ya özgü, karaciğer dostu olarak bilinen sakız enginarında hasat heyecanı başladı. Aralık ayında başlayan hasat, mayıs sonuna kadar devam edecek. Tarladan 20 TL’ye çıkan enginar, pazarda 40-50 TL arasında alıcı buluyor. Ürünler yapraklı ya da çanak formunda Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

İnternetten tüm Türkiye’ye ulaşıyor

Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan, enginarın lezzetinin Türkiye’de benzeri olmadığını belirterek, “Pandemiden sonra internet satışları sayesinde ürünümüz artık Türkiye’nin her yerine ulaşıyor” dedi. Kooperatiflerin desteğiyle enginar daha geniş kitlelere tanıtılıyor.

Soğuk ve kuraklık üreticiyi zorladı

Uslucan, bu yıl mart ortasında yaşanan kırağının ürünlere zarar verdiğini belirtti: “Soğuktan etkilendik, sonra toparladık ama kuraklık artarak devam ediyor. Her yıl daha zor bir sezon geçiriyoruz.” İlçede yaklaşık 800 dönüm arazide enginar üretimi yapılıyor.

Gençler tarıma kazandırılamıyor

Üretimdeki en büyük sıkıntının gençlerin tarlaya uzak kalması olduğunu vurgulayan Uslucan, “60 yaş üstü üreticilerimiz çalışmaya devam ediyor ama gençleri toprakla barıştıramadık” dedi.

Festivalle tanıtım artıyor

Her yıl düzenlenen Uluslararası Urla Enginar Festivali sayesinde ürünün tanıtımı yapılıyor. Bu yılki festival, 25-26-27 Nisan tarihlerinde düzenlenecek.

“Enginar her şekilde tüketilebilir”

67 yaşındaki üretici Bülent Karabin, enginarın her türlü yemekte kullanılabileceğini söyleyerek, “Ağustos ayında sulayıp üretime başlıyoruz. Sabah erkenden tarlaya gelip çalışıyoruz” dedi. Eşi Gül Karabin ise masrafların çok olduğunu belirterek, “Gün boyu çalışıp akşam da evde enginar temizliyoruz. Yaz-kış buradayız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)

BENZER İÇERİKLER

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.