Çukurören 160 Yıllık Acı Biberi Fabrika Tozuyla Mücadele Ediyor
Çukurören 160 Yıllık Acı Biberi Fabrika Tozuyla Mücadele Ediyor
Bilecik merkeze bağlı Çukurören köyünde 160 yıldır genetiği değiştirilmemiş tohumlarla yetiştirilen acı biber, coğrafi işaret belgesiyle tescillense de bu yıl çimento fabrikasından yayılan toz ve duman verimi olumsuz etkiledi. Köylüler, geleneksel yöntemlerle hasadını yaparak kuruttukları biberi, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyorlar.
Haber Giriş Tarihi: 14.10.2024 12:45
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2024 12:53
Kaynak:
İHA
Köy Muhtarı Muhittin Dündar, köylerinde yıllardır yetiştirilen ve genetiği değiştirilmemiş tohumlarıyla bilinen acı biberin Mart ayında ekime başlandığını, sonrasında hasat edilen biberlerin kurutularak pazarlanıp lokantalara satıldığını anlattı. Dündar, "Bu biber, acı olmasına rağmen yemeklere lezzet katıyor" dedi.
Fabrika Tozu Verimi Düşürdü
Ancak Muhtar Dündar, köy yakınındaki çimento fabrikasının yaydığı tozun ve dumanın biberin verimini düşürdüğünü, hatta bazı biberlerin çürümesine yol açtığını belirtti. Geçtiğimiz yıl 200 dönüm alandan 80 ton biber elde eden köylüler, bu yıl verimin ciddi oranda düştüğünü ifade etti.
Geleneksel Ata Tohumları
Biber toplama işini yapan Rahime Eren de "Bu biberi yıllardır aynı şekilde yetiştiriyoruz, ata tohumlarından hiç vazgeçmedik" diyerek, geleneksel üretim yöntemlerine vurgu yaptı.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Çukurören 160 Yıllık Acı Biberi Fabrika Tozuyla Mücadele Ediyor
Bilecik merkeze bağlı Çukurören köyünde 160 yıldır genetiği değiştirilmemiş tohumlarla yetiştirilen acı biber, coğrafi işaret belgesiyle tescillense de bu yıl çimento fabrikasından yayılan toz ve duman verimi olumsuz etkiledi. Köylüler, geleneksel yöntemlerle hasadını yaparak kuruttukları biberi, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyorlar.
Köy Muhtarı Muhittin Dündar, köylerinde yıllardır yetiştirilen ve genetiği değiştirilmemiş tohumlarıyla bilinen acı biberin Mart ayında ekime başlandığını, sonrasında hasat edilen biberlerin kurutularak pazarlanıp lokantalara satıldığını anlattı. Dündar, "Bu biber, acı olmasına rağmen yemeklere lezzet katıyor" dedi.
Fabrika Tozu Verimi Düşürdü
Ancak Muhtar Dündar, köy yakınındaki çimento fabrikasının yaydığı tozun ve dumanın biberin verimini düşürdüğünü, hatta bazı biberlerin çürümesine yol açtığını belirtti. Geçtiğimiz yıl 200 dönüm alandan 80 ton biber elde eden köylüler, bu yıl verimin ciddi oranda düştüğünü ifade etti.
Geleneksel Ata Tohumları
Biber toplama işini yapan Rahime Eren de "Bu biberi yıllardır aynı şekilde yetiştiriyoruz, ata tohumlarından hiç vazgeçmedik" diyerek, geleneksel üretim yöntemlerine vurgu yaptı.
Kaynak: İHA
En Çok Okunan Haberler
BENZER İÇERİKLER