Denizli’nin “Salep Dede”si 17 Farklı Salep Türünü Ekti
Denizli’nin “Salep Dede”si 17 Farklı Salep Türünü Ekti
Denizli'de 77 yaşındaki Süleyman Yüksel, 2025 yılı hasadında toplanacak 17 farklı türde salepleri toprakla buluşturdu. 11 yıldır Ar-Ge çalışmaları yürüten Yüksel, salep üretiminde Türkiye'nin öncü isimlerinden biri haline geldi.
Haber Giriş Tarihi: 01.10.2024 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2024 11:02
Kaynak:
İHA
Denizli’nin ‘Salep Dede’ lakaplı 77 yaşındaki Süleyman Yüksel, 2025 yılı hasadında toplanacak salepleri Yenişehir Mahallesi’ndeki serasında toprakla buluşturdu. Toplamda 17 farklı türde salebi yetiştiren Yüksel, 10 güne kadar filizlenme beklediğini ifade etti. Barlia, Serapias, Topbaş, Piramit, Osmanika ve daha birçok çeşit salep yetiştiren Yüksel, 11 yıldır deneme yanılma yöntemiyle farklı türlerde salep üretmeyi başardı. Salep borsasının Türkiye’de kurulması gerektiğini savunan Yüksel, susuz ortamda salep üretimi yapılabileceğini de vurguladı.
Artan İlgi ve Deneyimler
Salep üretimine olan ilginin giderek arttığını belirten Süleyman Yüksel, “Salep üretimi yapmak isteyenlere bilgi desteği sağlıyorum. Salep yumrularının iri olması önemli, bu da verimi artırıyor. Küçük yumrular besleyici, ancak büyük olanlar hızla çoğalıyor,” dedi. Bu yıl özel bir toprak karışımı hazırladığını ve bu karışımla salepleri toprağa yerleştirdiğini söyleyen Yüksel, haziran sonu veya temmuz başında hasat yapmayı planlıyor.
Salebin Sağlığa Faydaları
Salebin doğal bir koruyucu olduğuna dikkat çeken Yüksel, “Abartılmadan tüketildiğinde salep birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi olan bir bitkidir. Soğuk havalarda tüketildiğinde vücut sıcaklığını artırır, solunum yolu hastalıklarına karşı direnci güçlendirir, bronşit gibi hastalıklardan kaynaklanan öksürüğü keser ve bağışıklık sistemini güçlendirir,” diye konuştu.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Denizli’nin “Salep Dede”si 17 Farklı Salep Türünü Ekti
Denizli'de 77 yaşındaki Süleyman Yüksel, 2025 yılı hasadında toplanacak 17 farklı türde salepleri toprakla buluşturdu. 11 yıldır Ar-Ge çalışmaları yürüten Yüksel, salep üretiminde Türkiye'nin öncü isimlerinden biri haline geldi.
Denizli’nin ‘Salep Dede’ lakaplı 77 yaşındaki Süleyman Yüksel, 2025 yılı hasadında toplanacak salepleri Yenişehir Mahallesi’ndeki serasında toprakla buluşturdu. Toplamda 17 farklı türde salebi yetiştiren Yüksel, 10 güne kadar filizlenme beklediğini ifade etti. Barlia, Serapias, Topbaş, Piramit, Osmanika ve daha birçok çeşit salep yetiştiren Yüksel, 11 yıldır deneme yanılma yöntemiyle farklı türlerde salep üretmeyi başardı. Salep borsasının Türkiye’de kurulması gerektiğini savunan Yüksel, susuz ortamda salep üretimi yapılabileceğini de vurguladı.
Artan İlgi ve Deneyimler
Salep üretimine olan ilginin giderek arttığını belirten Süleyman Yüksel, “Salep üretimi yapmak isteyenlere bilgi desteği sağlıyorum. Salep yumrularının iri olması önemli, bu da verimi artırıyor. Küçük yumrular besleyici, ancak büyük olanlar hızla çoğalıyor,” dedi. Bu yıl özel bir toprak karışımı hazırladığını ve bu karışımla salepleri toprağa yerleştirdiğini söyleyen Yüksel, haziran sonu veya temmuz başında hasat yapmayı planlıyor.
Salebin Sağlığa Faydaları
Salebin doğal bir koruyucu olduğuna dikkat çeken Yüksel, “Abartılmadan tüketildiğinde salep birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi olan bir bitkidir. Soğuk havalarda tüketildiğinde vücut sıcaklığını artırır, solunum yolu hastalıklarına karşı direnci güçlendirir, bronşit gibi hastalıklardan kaynaklanan öksürüğü keser ve bağışıklık sistemini güçlendirir,” diye konuştu.
Kaynak: İHA
En Çok Okunan Haberler
BENZER İÇERİKLER