Gaziantep'in Sebze Kurutmalıkları: Kültürel Miras ve Ekonomi
Gaziantep'in Sebze Kurutmalıkları: Kültürel Miras ve Ekonomi
UNESCO Gastronomi Kenti Gaziantep’in geleneksel yemeklerinin vazgeçilmezi sebze kurutmalıkları, dünya mutfaklarının tercihi haline geldi.
Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 10:50
Kaynak:
İHA
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, kış ayları için imece usulü ile hazırlanan sebze kurutmalıklarının hem kültürel miras hem de ekonomik değer açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Geleneksel Türk mutfağında sebze kurutmalıklarının vazgeçilmez bir yerinin bulunduğunu belirten Akıncı, yaz aylarında taze sebzelerin güneş altında kurutulmasıyla hazırlanan bu ürünlerin, dünya mutfaklarında lezzetleri ve besleyici özellikleriyle öne çıktığını ifade etti.
“Eşsiz lezzetleriyle evrensel bir değer haline dönüştü”
Akıncı, biber, patlıcan, kabak ve acur gibi sebze kuruluklarının iç ve dış pazarlarda son yıllarda artan bir ilgiyle karşılandığını dile getirdi. "Eskiden sadece kışın evlerde tüketilmek üzere komşular arasında imece usulü hazırlanan sebze kurutmalıkları, artık eşsiz lezzetleriyle evrensel bir değer haline dönüştü" diyen Akıncı, Gaziantep kurutmalıklarına Türklerin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkeleri ve dünyanın farklı coğrafyalarından talep geldiğini kaydetti.
Toplumsal Bağları Güçlendiren Bir Üretim
Kurutmalıkların üretimi, zorlukları nedeniyle yardımlaşmayı gerektirdiğinden toplumsal bağı güçlendirdiğini aktaran Akıncı, bu sektörün mevsimlik işçi istihdamına da katkı sağladığını belirtti.
“Coğrafi Avantaj”
Gaziantep’in coğrafi konumu, sebze kurutmalıklarının kalitesinde belirleyici bir rol oynuyor. Akıncı, yaz aylarında 40 dereceyi aşan sıcaklıklar ve düşük nem oranının, kurutmalıklar için elverişli bir ortam sağladığını ve bu durumun Gaziantep kurutmalıklarının doğallığını ve lezzetini koruduğunu vurguladı.
Borsa Verileri ve Coğrafi İşaret Çalışmaları
GTB Başkanı Akıncı, 2023 yılında borsada işlem gören kurutmalık ürünleriyle ilgili olarak, ortalama 17 milyon TL tutarında yaklaşık 15 milyon adet sebze kuruluğunun işlem gördüğünü açıkladı. Kayıt altına alınamayan hediyelik veya evlere özel yapılan kurutmalıkların da göz önüne alındığında bu rakamın çok daha üst noktalarda olduğunu belirtti. Akıncı, ayrıca Antep Dolmalık Biber Kurusu, Antep Haylan Kabağı Kurusu ve Antep Kuruluk Patlıcanı için coğrafi işaret tescil çalışmaları yürüttüklerini sözlerine ekledi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Gaziantep'in Sebze Kurutmalıkları: Kültürel Miras ve Ekonomi
UNESCO Gastronomi Kenti Gaziantep’in geleneksel yemeklerinin vazgeçilmezi sebze kurutmalıkları, dünya mutfaklarının tercihi haline geldi.
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, kış ayları için imece usulü ile hazırlanan sebze kurutmalıklarının hem kültürel miras hem de ekonomik değer açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Geleneksel Türk mutfağında sebze kurutmalıklarının vazgeçilmez bir yerinin bulunduğunu belirten Akıncı, yaz aylarında taze sebzelerin güneş altında kurutulmasıyla hazırlanan bu ürünlerin, dünya mutfaklarında lezzetleri ve besleyici özellikleriyle öne çıktığını ifade etti.
“Eşsiz lezzetleriyle evrensel bir değer haline dönüştü”
Akıncı, biber, patlıcan, kabak ve acur gibi sebze kuruluklarının iç ve dış pazarlarda son yıllarda artan bir ilgiyle karşılandığını dile getirdi. "Eskiden sadece kışın evlerde tüketilmek üzere komşular arasında imece usulü hazırlanan sebze kurutmalıkları, artık eşsiz lezzetleriyle evrensel bir değer haline dönüştü" diyen Akıncı, Gaziantep kurutmalıklarına Türklerin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkeleri ve dünyanın farklı coğrafyalarından talep geldiğini kaydetti.
Toplumsal Bağları Güçlendiren Bir Üretim
Kurutmalıkların üretimi, zorlukları nedeniyle yardımlaşmayı gerektirdiğinden toplumsal bağı güçlendirdiğini aktaran Akıncı, bu sektörün mevsimlik işçi istihdamına da katkı sağladığını belirtti.
“Coğrafi Avantaj”
Gaziantep’in coğrafi konumu, sebze kurutmalıklarının kalitesinde belirleyici bir rol oynuyor. Akıncı, yaz aylarında 40 dereceyi aşan sıcaklıklar ve düşük nem oranının, kurutmalıklar için elverişli bir ortam sağladığını ve bu durumun Gaziantep kurutmalıklarının doğallığını ve lezzetini koruduğunu vurguladı.
Borsa Verileri ve Coğrafi İşaret Çalışmaları
GTB Başkanı Akıncı, 2023 yılında borsada işlem gören kurutmalık ürünleriyle ilgili olarak, ortalama 17 milyon TL tutarında yaklaşık 15 milyon adet sebze kuruluğunun işlem gördüğünü açıkladı. Kayıt altına alınamayan hediyelik veya evlere özel yapılan kurutmalıkların da göz önüne alındığında bu rakamın çok daha üst noktalarda olduğunu belirtti. Akıncı, ayrıca Antep Dolmalık Biber Kurusu, Antep Haylan Kabağı Kurusu ve Antep Kuruluk Patlıcanı için coğrafi işaret tescil çalışmaları yürüttüklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA
En Çok Okunan Haberler
BENZER İÇERİKLER