TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Küçükbaş hayvancılık tabiatın korunmasına katkı sağlayacak”

Yünün nanoteknolojik olarak kullanılma özelliği ve ekonomiye katkı sağlayacağının altını çizen Doğa Bilimci Serdar Kılıç, “Küçükbaş hayvancılığın yaygınlaştırılması tabiatın daha çok korunması anlamında büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2024 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2024 12:35
Kaynak: İHA
“Küçükbaş hayvancılık tabiatın korunmasına katkı sağlayacak”

Yünün nanoteknolojik olarak kullanılma özelliği ve ekonomiye katkı sağlayacağının altını çizen Doğa Bilimci Serdar Kılıç, “Küçükbaş hayvancılığın yaygınlaştırılması tabiatın daha çok korunması anlamında büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından dün düzenlenen "Ulusal Yün ve Nanoteknoloji Çalıştayı" sona erdi. Ulusal Yün ve Nanoteknoloji Çalıştayı’nda açıklamalarda bulunan Doğa Bilimci Serdar Kılıç, “KOP İdaresinin aklına sağlık, güzel bir çalışma olmuş. Açıkçası kendi üzerimde hep yünle gezdiğim için insanları yünün üzerinizde her daim olabilmesi, neden olması gerektiğini, binaların, evlerin, yaşadığımız yerlerin yalıtımlarının dahi yünlü olabilmesi, sağlıklı nefes alabilir, sağlıklı hareket edebilir bir fiziksel şart oluşturmanın öneminden bahsediliyor. Bununla ilgili aynı zamanda da ekonomik değeri olduğu söyleniyor. Hem küçükbaş hayvancılığın yaygınlaştırılması hem de küçük ailelere bu işlerin yaygın olarak verilmesi tabiatın daha çok korunması anlamında büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Doğa Bilimci Kılıç, “Konya en geniş yüz ölçüme sahip şehri. İnsanlar Konya’yı sadece Bozkır olarak bilir. Dağları da var, gölleri de var, vadileri de var, yakınında Tuz Gölü de var. 8 tane ili birleştirmiş gerekli Çevre Şehircilik Bakanlığı Tarım ve Orman Bakanlığı ilgili üniversitelerin tıp ve veteriner hekim fakültelerinin bir araya gelip bir orkestrasyon şeklinde bağlantılı çalışması muhteşem bir şey. Bunu gördüm, İnşallah hem sadece insan değil, tabiatın üzerinde yaşayan ve toprağın içinde yaşayan bütün canlılar için faydalı olabilmesi dileklerimle” şeklinde konuştu.

“Yün her alandan kullanılabilen kıymetli bir ürün”

Yereldeki ürünlerin daha katma değerli hale getirilmesi projelerinin en önemli unsurlarından biri olduğunu söyleyen KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, “KOP Bölge Kalkınma İdaresi olarak kalkınmanın yereldeki unsurlarına yönelik projelere geliştirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda yereldeki ürünlerin daha katma değerli hale getirilmesi projelerimizin, çalışmalarımızın en önemli unsurlarından biri. İlimizde ciddi anlamda küçükbaş hayvancılık potansiyeli var. Aynı zamanda ülkemizde bu alanda ciddi anlamda katma değer üretebilecek yapağı eldesine sahip. Ne var ki bu eldeyi doğru ve verimli kullanmak noktasında bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. Biz bu durumları tespit etmek üzere yün ve nanoteknoloji adı altından bir çalıştay düzenledik. Söz konusu çalıştay da 4 farklı çalışma konusu üzerinden yünü yapağı değerlendirmeye çalışacağız. Bu çalışma konularından birisi yünün nanoteknolojik olarak kullanılma unsurları. Savunmadan sağlığa, medikal araçlardan pek çok yalıtım malzemesine kadar yün her alandan kullanılabilen kıymetli bir ürün. Fakat ülkemizde ne yazık ki bu ürünün katma değerli hale getirecek unsurlar ile ilgili gereken altyapı oluşturulamamış durumda. Bölge Kalkınma İdaresi olarak biz bu konuyu esas alarak bu nokta da bir farkındalık oluşturalım. Gelecekte hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak hem Bölge Kalkınma İdaresi olarak bu alanda yapılabilecek olan çalışmaların altyapılarını oluşturarak gelecekte bu yönle ilgili bir projeksiyon geliştirerek yatırımlarımızı bu alana sevk edelim istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Amacımız kalkınmayı tabana yaymak ve yereldeki sorunları gidermek”

Kırsalın önemli unsurlarından biri hayvancılık olduğunu hatırlatan bulunan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, “Hayvancılıkta katma değerli üretim hayvancılıktan elde edilecek gelirin daha değerli hale gelmesi için önemli. Biz burada sadece küçükbaş hayvancılıktan et elde edilesin, etten gelir elde edilsin veya kısmı olarak sütten gelir elde edilsin istemiyoruz. Yapağı bizim, hem doğal hem sağlıklı hem de verimli bir ürün olması pek çok sektörde ve alanda kullanabilir olması açısından değerlendirdiğimizde kıymetli bir ürün. Bizim çalıştayımızdan amacımız o kıymetli ürünün eldesini daha fazla değerlendirmek, katma değerli hale getirebilmek ve yünden ana üreteci olan küçükbaş hayvancılık ile ilgilenen köylerdeki çobanlarımızın da kıymet elde edilmesini sağlayabilmek. Amacımız kalkınmayı tabana yaymak ve bölgedeki yereldeki sorunları gidermek. Bu anlamda sanayi ve üretimi bir araya getirmek konu yün olunca bizim açımızdan çok daha basit çok daha kolay çok daha kıymetli oldu. Çünkü yün yapağı çok kıymetli bir ürün her alanda her sektörde kullanılabilecek bir ürün. Bizim için bu anlamda o üründeki kıymeti fark ettirebilmek ve endüstriyel anlamda değerlendirilebilir hale getirmek bu çalıştayın amacı da sonraki çıktısı da bu olacak diye düşünüyoruz. Bölgemiz için, üreticilerimiz için hem sanayimiz için hem de ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar

BENZER İÇERİKLER

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.