TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sivaslı Emekli, Kaşık Oyma Sanatında Çırak Oldu

58 yaşındaki Halit Yıldızeli, çocukluk arkadaşıyla ahşap kaşık yapıyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2025 13:47
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2025 13:52
Kaynak: İHA
Sivaslı Emekli, Kaşık Oyma Sanatında Çırak Oldu

Sivas’ta yaşayan 58 yaşındaki Halit Yıldızeli, emekliliğinin ardından kaşık oyma mesleğine merak salarak çocukluk arkadaşı Osman Heper'in yanında çıraklık yapmaya başladı. Ahşap kaşık kullanımını yaygınlaştırmayı hedefleyen Yıldızeli, üç günde bir kaşık tamamlıyor.

Çocukluk Arkadaşıyla Birlikte Kaşık Oymaya Başladı

Emekli olduktan sonra kendine yeni bir uğraş arayan Halit Yıldızeli, çocukluk arkadaşı ve kaşık ustası Osman Heper’in el emeğiyle yaptığı ahşap kaşıkları gördü. Beğendiği bu sanatı öğrenmek isteyen Yıldızeli, yaklaşık iki yıldır ustasının yanında çıraklık yaparak kaşık oyuyor.

Osman Heper, mesleğe başlama hikayesini anlatırken, "Uçakta metal çatal ve kaşıklarla yemek yerken ahşap versiyonlarını yapmayı düşündüm. Profesörlerin metalin zararlarına dair açıklamaları da ilgimi çekti. Ahşap kullanımının yaygınlaşması için üretime başladım. Çocukluk arkadaşım Halit de ilgilendi ve sonunda bana katıldı. Şimdi birlikte çalışıyoruz" dedi.

Ahşap Kaşığa İlgi Artıyor

Halit Yıldızeli ise bu sanata olan ilgisini, "Kaşık yapımına büyük merakım vardı. Ustamın işlerini gördükten sonra bu sanatı öğrenmeye karar verdim. Şehirden köye dönüş olduğu gibi, kanserojen maddelerden kaçınıp doğaya yöneliş de var. Ahşap kaşık, atalarımızdan kalan bir kültür. İnsanların bunları kullanmasını istiyoruz" sözleriyle anlattı.

Kaşık oyma sürecinin ustalık gerektirdiğini vurgulayan Yıldızeli, "Ben bir kaşığı 2 ila 3 günde tamamlıyorum, ancak ustam bir kaşığı 6 saatte yapabiliyor. Zamanla hızlanmayı umuyorum. Belki ileride benim de bir çırağım olur" dedi.

Ahşap kaşık kullanımının sağlığa olan faydalarına dikkat çeken ikili, doğal malzemelerin mutfak kültüründe daha fazla yer alması gerektiğini savunuyor. Yıldızeli ve Heper, el işçiliğiyle ürettikleri kaşıkların yaygınlaşması için çalışmalarına devam edeceklerini belirtiyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar

BENZER İÇERİKLER

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.