TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana'da Pamuk Hasadı Sürüyor: Çiftçiler Fiyattan Şikayetçi

Adana’da pamuk hasadı devam ederken çiftçi, hem verim hem de fiyat düşüklüğü nedeniyle umduğunu bulamadı.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2024 09:25
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2024 10:58
Kaynak: İHA
Adana'da Pamuk Hasadı Sürüyor: Çiftçiler Fiyattan Şikayetçi

Adana'da pamuk hasadı devam ederken çiftçiler, hem verim hem de fiyat düşüklüğü nedeniyle zor durumda. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, pamuk fiyatlarının düşük olduğunu belirterek, “İplik fabrikaları pamuğu yurt dışından alıyor. Bu yüzden bizim pamuk para etmiyor” dedi. Adana, Türkiye’nin beşinci en büyük pamuk üretim alanı olmasına rağmen, fiyatlardaki düşüş ve üretim maliyetleri çiftçileri zor durumda bırakıyor.

Ekim Alanları Azaldı

Bu yıl Adana'da yaklaşık 147 bin dönüm alanda pamuk ekimi gerçekleştirildi. Dönüm başına ortalama 350-400 kilogram verim beklenirken, genel olarak 70 bin ton rekolte öngörülüyor. Ancak, son yıllarda ekim alanlarında ciddi azalmalar yaşandı. 2018 yılında 455 bin dönümde pamuk ekimi yapılırken, bu rakam giderek düştü.

“Fiyatlar Çok Düşük”

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, pamuk hasadının verimli geçtiğini fakat fiyatların çiftçiyi memnun etmediğini belirtti. Serbest piyasada pamuk fiyatlarının kilogram başına 21 lira olduğunu ifade eden Doğan, Çukobirlik’in geçen hafta 25 lira, Antbirlik’in ise 28 lira fiyat açıkladığını belirtti. Doğan, “Pamuk para etmiyor” diyerek, 500 kilogram verim alındığında bile çiftçinin ancak maliyetlerini karşılayabildiğini vurguladı.

“Gümrük Vergileri Artmalı”

Pamuk fiyatlarının düşüklüğünde ithalatın önemli bir etkisi olduğuna dikkat çeken Doğan, iplik fabrikalarının pamuğu yurt dışından daha ucuza aldığını söyledi. Gümrük vergilerinin artırılmaması nedeniyle pamuk ekim alanlarının her geçen gün azaldığını dile getiren Doğan, pamuk fiyatlarının en az 30 lira olması gerektiğini ifade etti.

Pamuk, tekstil, yağ, yem, kağıt sanayi ve hayvancılık gibi birçok sektöre ham madde sağlıyor olsa da çiftçiler, ürünlerinin gerçek değerini bulamadığını belirtiyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar

BENZER İÇERİKLER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.