TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hücreleri yeniliyor, diyabete iyi geliyor; şimdi pazar arıyor

Devlet teşviki ile Türkiye’nin bir çok bölgesine dağıtılan Aronya bitkileri meyvelerini vermeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 09:25
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2024 12:05
Kaynak: İHA
Hücreleri yeniliyor, diyabete iyi geliyor; şimdi pazar arıyor

Uludağ’ın Aronya Üreticileri Entegre Tesis İstiyor: “Pazar Bulmakta Zorlanıyoruz”

Uludağ’ın güneydoğu eteklerinde beş yıl önce başladıkları Aronya ekiminde bu yıl hasat yapan çiftçiler, pek çok hastalığa iyi gelen bu meyvenin suyunun sıkılması, kurutulması ve paketlenmesi için bölgeye bir entegre tesis kurulmasını talep ediyor. Aronya hasadını, Karadeniz yaylalarını aratmayan Uludağ’ın güneydoğu yamaçlarında, köylerin kadınları yapıyor. Aronya, diyabet, tansiyon hastalarına iyi gelmesi ve hücre yenileyici özelliği ile biliniyor.

Bursa’nın İnegöl ilçesinden Fevzi Baydur, beş yıl önce 10-12 dönümlük alanda süper meyve olarak adlandırılan Aronya bitkisini yetiştirmeye başladı. Geçen yıl 5 ton meyve elde eden Baydur, bu yıl hedefinin 10 ton olduğunu belirtti. Ancak pazar bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını vurguladı.

Baydur, kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan organik olarak yetiştirdikleri Aronya bitkisinin değerli olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Meyve çok değerli olsa da hasadında sıkıntı yaşıyoruz. Kendi çabamızla satmaya çalışıyoruz. Bu fidanları 5 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş. dağıtmıştı. İnşallah bir pazar bulunur ve köylü rahatlar." Baydur, Aronya’nın tansiyon ve şeker hastalarına iyi geldiğini ve üç yıl sonra meyve vermeye başladığını belirtti: "Geçen sene 10 dönümden 4 bin 900 kilo aronya topladık. Bu sene 10 ton aronya toplamayı umut ediyoruz."

"Pazar Sıkıntısı Nedeniyle Ürün Dalında Bekliyor"

Selamettin Demirtaş da 2022’de 10 dönümlük arazide 2 bin fidanla Aronya üretimine başladığını belirtti: "Şu an hasat zamanı. Topladığımız ürünlerin bir kısmı buzhanede, bir kısmı satılmayı bekliyor. Pazar bulamadığımız için bir kısmı hâlâ dalında."

Aronya’nın Kuzey Amerika kökenli bir meyve olduğunu belirten Demirtaş, Türkiye’de 2012 yılında Yalova Atatürk Araştırma ve Kültür Merkezi tarafından getirildiğini ve burada geliştirilen iki cinsin tescillendiğini söyledi. Aronya’nın antioksidan değeri en yüksek meyve olduğunu belirten Demirtaş, meyvenin diyabet ve kalp hastalarına, kanser hastalığı olanlara olumlu etkiler sağladığını ve günlük iki avuç kadar tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

"Katma Değerli Ürünler İçin Tesis Gerekiyor"

Demirtaş, Aronya meyvesinin daha çok konsantre veya kurutulmuş halde işlenip satılması gerektiğini belirterek, bu konuda bölgedeki tesis eksikliğine dikkat çekti: "Pazarlamada sıkıntılarımız var. Ancak vazgeçmeyeceğiz. Devlet büyüklerimizin desteğiyle bir tesis kurulursa, Avrupa’da olduğu gibi bu ürünü kimya ve ilaç sanayisine pazarlayabiliriz."

Tahtaköprü Mahalle Muhtarı Mustafa Ok, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Ziraat Odası ile pazar sorununu çözmeye çalıştıklarını belirtti: "Aronya çok değerli bir ürün. Devlet desteğiyle bu ürünü daha katma değerli hale getirip ekonomiye kazandırabiliriz."

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise üreticiyi mağdur etmeyeceklerini, gerekirse Tarım A.Ş. aracılığıyla tüm Aronya’yı alacaklarını ve katma değerli üretim için bölgeye tesis yatırımı yapabileceklerini ifade etti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar

BENZER İÇERİKLER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.