Tarım İlçe Müdürlüğü: “İlaçlama ve budama ile hastalık kontrol altına alınabilir.”
Haber Giriş Tarihi: 12.04.2025 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2025 13:04
Kaynak:
İHA
18-20 derecelik sıcaklıklar hastalığı tetikliyor
Manisa’nın Salihli ilçesinde Tarım ve Orman Müdürlüğü, zeytinlerde halkalı leke hastalığına karşı üreticileri uyardı. Müdürlük açıklamasında, mantari kökenli hastalığın özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında, 18-20 derece sıcaklık aralığında geliştiği ve 9 derecenin altı ile 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda gelişemediği belirtildi.
Yoğun nem ve kötü havalanma risk faktörü
Açıklamada, su tutan, güneş görmeyen, hava sirkülasyonu zayıf olan arazilerde hastalığın daha sık ve şiddetli görüldüğü vurgulandı. Bu nedenle özellikle taban arazilerdeki zeytinliklerde drenaj kanalları açılması ve budama ile havalandırmanın sağlanması gerektiği ifade edildi.
Kültürel önlemler ve ilaçlama tavsiyesi
Tarım Müdürlüğü, fazla azotlu gübre kullanımından kaçınılmasını, ağaçların ışık alacak şekilde budanmasını ve yere düşen lekeli yaprakların yakılarak ya da sürülerek gömülmesini önerdi. Ayrıca, üreticilere ruhsatlı bir bitki koruma ürünü ile zamanında ilaçlama yapmaları çağrısı yapıldı.
Zeytin üreticilerine yönelik bu uyarılar, hastalığın yayılımını engellemek ve ürün kayıplarını azaltmak adına kritik önem taşıyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Salihli'deki Zeytin Üreticilerine Halkalı Leke Uyarısı
Tarım İlçe Müdürlüğü: “İlaçlama ve budama ile hastalık kontrol altına alınabilir.”
18-20 derecelik sıcaklıklar hastalığı tetikliyor
Manisa’nın Salihli ilçesinde Tarım ve Orman Müdürlüğü, zeytinlerde halkalı leke hastalığına karşı üreticileri uyardı. Müdürlük açıklamasında, mantari kökenli hastalığın özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında, 18-20 derece sıcaklık aralığında geliştiği ve 9 derecenin altı ile 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda gelişemediği belirtildi.
Yoğun nem ve kötü havalanma risk faktörü
Açıklamada, su tutan, güneş görmeyen, hava sirkülasyonu zayıf olan arazilerde hastalığın daha sık ve şiddetli görüldüğü vurgulandı. Bu nedenle özellikle taban arazilerdeki zeytinliklerde drenaj kanalları açılması ve budama ile havalandırmanın sağlanması gerektiği ifade edildi.
Kültürel önlemler ve ilaçlama tavsiyesi
Tarım Müdürlüğü, fazla azotlu gübre kullanımından kaçınılmasını, ağaçların ışık alacak şekilde budanmasını ve yere düşen lekeli yaprakların yakılarak ya da sürülerek gömülmesini önerdi. Ayrıca, üreticilere ruhsatlı bir bitki koruma ürünü ile zamanında ilaçlama yapmaları çağrısı yapıldı.
Zeytin üreticilerine yönelik bu uyarılar, hastalığın yayılımını engellemek ve ürün kayıplarını azaltmak adına kritik önem taşıyor.
Kaynak: İHA
En Çok Okunan Haberler
BENZER İÇERİKLER