TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Elma ve elma suyu ihracatı 321 milyon dolara ulaştı

Türkiye’nin yıllık yaklaşık 5 milyon tonluk üretimle dünya üçüncüsü olduğu elma ve elma suyunda Ocak-Ağustos döneminde ihracatı yüzde 27’lik artışla 321 milyon dolara yükseldi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 12:02
Kaynak: İHA
Elma ve elma suyu ihracatı 321 milyon dolara ulaştı

Türkiye, yıllık 5 milyon tonluk elma üretimiyle dünyanın en büyük üçüncü üreticisi konumunda bulunuyor. Hem iç tüketim hem de ihracat açısından önemli bir paya sahip olan elma, özellikle ihracatta büyük bir ivme kazandı. Ocak-Ağustos 2024 döneminde ihracat, yüzde 27'lik bir artışla 321 milyon dolara ulaştı.

Elma ve Elma Suyunda İhracat Rakamları

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, sezonun hem rekolte hem de kalite açısından başarılı geçtiğini belirtti. İhracat verilerine göre:

Elma suyu ihracatı, yüzde 33 artarak 181 milyon dolara yükseldi.Taze elma ihracatı, yüzde 21 artışla 140 milyon dolara çıktı.Ocak - Ağustos döneminde elma ve elma suyu toplam ihracatı, yüzde 27'lik artışla 321 milyon dolara ulaştı.Hindistan ve ABD Zirvede

İhracatta Türkiye’nin en büyük pazarları şu şekilde sıralandı:

Hindistan, 53 milyon dolarla en çok elma ihraç edilen ülke oldu.Irak, 38 milyon dolarla ikinci sırada yer aldı.Rusya, 18 milyon dolarla üçüncü sıraya yerleşti.

Elma suyu ihracatında ise zirveyi:

ABD, 96 milyon dolarlık taleple aldı.Hollanda, 16 milyon dolarlık taleple ikinci oldu.İtalya, 7 milyon dolarla üçüncü sıraya yerleşti.

2025 Hedefi: 550 Milyon Dolar

Hayrettin Uçak, elma ve elma suyu ihracatında 2024 yılı sonu hedefinin 500 milyon dolar, 2025 hedefinin ise 550 milyon dolar olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Elma Üretim Kapasitesi

Dünya genelinde elma üretimi 2023 yılında 78 milyon ton olarak tahmin ediliyor. Türkiye, dünya elma üretiminde Çin ve ABD’nin ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Türkiye’nin 60 milyon adet dikili elma ağacı bulunuyor.Isparta, yıllık 1.2 milyon ton elma üretimiyle Türkiye'nin en büyük üreticisi konumunda.

Türkiye, her yıl 4.8 milyon ton elma üretiyor ve hem iç tüketim hem de ihracatta bu ürün büyük bir rol oynuyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar

BENZER İÇERİKLER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.