Kışın Vazgeçilmezi Kestanenin Faydaları Saymakla Bitmiyor
Kışın Vazgeçilmezi Kestanenin Faydaları Saymakla Bitmiyor
Kestane, hem bağışıklık güçlendirici etkisi hem de enerji verici özelliğiyle kış aylarında sofraların baş tacı oluyor.
Haber Giriş Tarihi: 21.12.2024 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2024 11:39
Kaynak:
İHA
BURSA (İHA) - Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kestanenin içerdiği zengin C vitaminiyle grip ve soğuk algınlıklarına karşı koruyucu bir etkisi olduğunu belirtti. Potasyum içeriğiyle soğuk havalara karşı direnç sağladığını ve karbonhidratıyla vücuda enerji verdiğini vurgulayan Ercoşkun, kestaneyi "Kışın bağışıklık sistemimizi güçlendiren, enerji veren ve içimizi ısıtan doğal bir harikadır" şeklinde tanımladı.
Ercoşkun, sobada, közde ya da fırında pişirilip nar gibi kızaran kestanenin eşsiz kokusunun, kış mevsiminin keyifli ritüellerinden biri olduğunu söyledi. Ancak kestanenin yalnızca lezzetiyle değil, sağlığa olan faydalarıyla da öne çıktığını yineledi.
"Kış aylarında soğuk havaların etkisini azaltmak ve vücudu hastalıklara karşı korumak için beslenmede kestaneye yer açmak gerekiyor" diyen Ercoşkun, 100 gram kestanenin 176 kalori içerdiğini, uzun süre tok tuttuğunu ve sindirim sorunlarına iyi geldiğini belirtti. Ayrıca kestanedeki potasyumun (486 mg) kas fonksiyonlarını desteklediğini ve vücudun dayanıklılığını artırdığını ifade etti.
Kestanenin besin değerlerini koruyarak tüketilmesi gerektiğini belirten Ercoşkun, "Doğal yöntemlerle hazırlanan kestane, hem enerji verir hem de soğuk havanın etkilerini azaltır. Özellikle kestane kebap ya da haşlama şeklinde tüketmek, besin değerlerini korumak açısından önemlidir" dedi.
Haftada birkaç kez kestane tüketmenin kış boyunca enerjinizi artırabileceğini belirten Ercoşkun, bu besini dengeli bir şekilde tüketmenin önemine dikkat çekti.
PRATİK KESTANE KEBABI TARİFİ
Soğuk kış günlerinde sıcacık bir kestane kebap hazırlamak oldukça kolay.
Malzemeler:
500 gram kestane
Keskin bir bıçak
Fırın veya yanmaz tabanlı bir tava
Yapılışı:
Yuvarlak yüzeylerine keskin bir bıçakla yatay bir çizik atın.
Çizdiğiniz kestaneleri 15-20 dakika ılık suda bekletin. Bu, kabukların daha kolay soyulmasını sağlar.
Pişirme:
Tavada pişirilecekse; Orta ateşte, ara ara karıştırarak 15-20 dakika pişirin.
Fırında pişirilecekse; 200 derece önceden ısıtılmış fırında, tepsiye yerleştirerek 20-25 dakika pişirin.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Kışın Vazgeçilmezi Kestanenin Faydaları Saymakla Bitmiyor
Kestane, hem bağışıklık güçlendirici etkisi hem de enerji verici özelliğiyle kış aylarında sofraların baş tacı oluyor.
BURSA (İHA) - Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kestanenin içerdiği zengin C vitaminiyle grip ve soğuk algınlıklarına karşı koruyucu bir etkisi olduğunu belirtti. Potasyum içeriğiyle soğuk havalara karşı direnç sağladığını ve karbonhidratıyla vücuda enerji verdiğini vurgulayan Ercoşkun, kestaneyi "Kışın bağışıklık sistemimizi güçlendiren, enerji veren ve içimizi ısıtan doğal bir harikadır" şeklinde tanımladı.
Ercoşkun, sobada, közde ya da fırında pişirilip nar gibi kızaran kestanenin eşsiz kokusunun, kış mevsiminin keyifli ritüellerinden biri olduğunu söyledi. Ancak kestanenin yalnızca lezzetiyle değil, sağlığa olan faydalarıyla da öne çıktığını yineledi.
"Kış aylarında soğuk havaların etkisini azaltmak ve vücudu hastalıklara karşı korumak için beslenmede kestaneye yer açmak gerekiyor" diyen Ercoşkun, 100 gram kestanenin 176 kalori içerdiğini, uzun süre tok tuttuğunu ve sindirim sorunlarına iyi geldiğini belirtti. Ayrıca kestanedeki potasyumun (486 mg) kas fonksiyonlarını desteklediğini ve vücudun dayanıklılığını artırdığını ifade etti.
Kestanenin besin değerlerini koruyarak tüketilmesi gerektiğini belirten Ercoşkun, "Doğal yöntemlerle hazırlanan kestane, hem enerji verir hem de soğuk havanın etkilerini azaltır. Özellikle kestane kebap ya da haşlama şeklinde tüketmek, besin değerlerini korumak açısından önemlidir" dedi.
Haftada birkaç kez kestane tüketmenin kış boyunca enerjinizi artırabileceğini belirten Ercoşkun, bu besini dengeli bir şekilde tüketmenin önemine dikkat çekti.
PRATİK KESTANE KEBABI TARİFİ
Soğuk kış günlerinde sıcacık bir kestane kebap hazırlamak oldukça kolay.
Malzemeler:
Yapılışı:
Pişirme:
Sıcak servis yaparak keyifle tüketebilirsiniz!
Kaynak: İHA
En Çok Okunan Haberler
BENZER İÇERİKLER