TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'de Su Ürünleri Sektörü Büyüyor: Yetiştiricilik Öne Çıkıyor

Türkiye'de su ürünleri üretimi 1 milyon tona ulaştı. Yetiştiricilik %55.1 payla öne çıkarken, 2385 tesiste üretim devam ediyor. 15 bin küçük ölçekli balıkçıya destek verilecek.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2024 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2024 13:08
Kaynak: Ekonomi Haber 7
Türkiye'de Su Ürünleri Sektörü Büyüyor: Yetiştiricilik Öne Çıkıyor

Türkiye'nin benzersiz coğrafi konumu ve zengin doğal kaynakları, su ürünleri sektöründe önemli fırsatlar sunuyor. Artan nüfus ve azalan doğal kaynaklar nedeniyle, yetiştiricilik yoluyla üretim avcılığa göre daha fazla önem kazanıyor. Sulama ve enerji amacıyla yapılan gölet ve barajlar da bu artışta etkili rol oynuyor.

Geçen yıl gerçekleşen 1 milyon tonluk su ürünleri üretiminde yetiştiricilik %55.1'lik payla başı çekiyor. Bunu %41.6 ile deniz avcılığı ve %3.3 ile iç su avcılığı takip ediyor. Toplam üretimin .8'i iç sularda gerçekleştirildi. Su ürünleri yetiştiriciliği, bir önceki yıla göre %8.1 artışla 556 bin tona yükseldi. İç sularda alabalık, denizlerde ise çipura, levrek ve özellikle Türk somonu üretiminde önemli artış gözlendi.

Ülkemizde şu anda 2 bin 385 su ürünleri yetiştiricilik tesisi faaliyet gösteriyor. Bunların 554'ü deniz balığı yetiştiricilik tesisi olup yıllık 536 bin ton kapasiteye sahip. İç su balıkları yetiştiricilik tesisi sayısı ise 1831 ve bu tesislerin yıllık kapasitesi 277 bin ton.

Su kaynaklarının korunması ve yasa dışı avcılıkla mücadele kapsamında kapsamlı denetimler yapılıyor. Yılın ilk altı ayında 79 bin denetim gerçekleştirildi. Gelecek yıl için hedef 158 bin denetime ulaşmak. Ayrıca sulardaki 200 bin metrekarelik terkedilmiş av aracının temizlenmesi ve iç su kaynaklarına 70 milyon balık yavrusunun salınması planlanıyor.

Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği kapsamında önemli adımlar atılıyor. Başta hamsi olmak üzere mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı ve inci kefali gibi türlerde avcılık planlaması yapılırken, Türk somonu, çipura ve levrek gibi türlerde yetiştiricilik planlaması öne çıkıyor. Sektörün geleceği için AR-GE çalışmaları sürdürülüyor, araştırma enstitülerinin altyapıları güçlendiriliyor.

Gelecek yıl yeni bir atılım daha planlanıyor: Yıllık 7 bin 500 ton ürün kapasiteli yeni yetiştiricilik alanı üretime açılacak. Ayrıca küçük ölçekli balıkçılık işletmelerinin ekonomik sürdürülebilirliklerini sağlamak amacıyla 15 bin küçük ölçekli balıkçıya destek verilecek.

Kaynak: Ekonomi Haber 7

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar

BENZER İÇERİKLER

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.