Adana'da Mücennes Üzümünde Bağ Bozumu ve Pekmez Yapımı Başladı
Adana'da Mücennes Üzümünde Bağ Bozumu ve Pekmez Yapımı Başladı
Saimbeyli'de Mücennes üzümünün bağ bozumu yapıldı, iki gün süren pekmez yapımı meşe külü ile gerçekleştiriliyor.
Haber Giriş Tarihi: 30.09.2024 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2024 12:57
Kaynak:
İHA
Adana’nın Saimbeyli ilçesinde, coğrafi işaret çalışmaları yürütülen Mücennes üzümünün bağ bozumu yapıldı. Üzüm, meşe külü ile harmanlanarak iki günde pekmez haline getiriliyor. Çeralan Mahallesi'nde başlayan bağ bozumu, Saimbeyli Belediye Başkanı Mahmut Dal’ın da katılımıyla gerçekleşti.
Lezzetli Pekmez İçin Geleneksel Yöntemler
Meşe ve mezla ağacı külü ile kaynatılan Mücennes üzümü, bölgede nostaljik yöntemlerle pekmez haline getiriliyor. Dut yaprakları kaşık, su kabakları ise kepçe olarak kullanılıyor. Üreticiler, 2 gün 3 gece boyunca kazanların başında kalarak pekmezi hazır hale getiriyor.
Markalaşma Çalışmaları Devam Ediyor
Saimbeyli Belediye Başkanı Mahmut Dal, üzümün lezzetini tescillemek için çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu geleneksel lezzetleri markalaştırarak ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Özellikle meşe külünün pekmeze kattığı farklı aroma ve lezzetin bölge için önemine dikkat çekti.
Yüksek Verim, Zahmetli Süreç
Bu yıl üzüm veriminin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan üretici İsmail Umut, 3 dönüm araziden 6 ton üzüm hasadı aldıklarını ifade etti. Ancak pekmez yapımının zahmetli bir süreç olduğunu belirterek, “10 kilogram üzümden sadece 1 kilogram pekmez çıkıyor” dedi. Umut, gençlerin bu zorlu süreci devam ettirmekten kaçındığını ancak kendilerinin geleneği sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Adana'da Mücennes Üzümünde Bağ Bozumu ve Pekmez Yapımı Başladı
Saimbeyli'de Mücennes üzümünün bağ bozumu yapıldı, iki gün süren pekmez yapımı meşe külü ile gerçekleştiriliyor.
Adana’nın Saimbeyli ilçesinde, coğrafi işaret çalışmaları yürütülen Mücennes üzümünün bağ bozumu yapıldı. Üzüm, meşe külü ile harmanlanarak iki günde pekmez haline getiriliyor. Çeralan Mahallesi'nde başlayan bağ bozumu, Saimbeyli Belediye Başkanı Mahmut Dal’ın da katılımıyla gerçekleşti.
Lezzetli Pekmez İçin Geleneksel Yöntemler
Meşe ve mezla ağacı külü ile kaynatılan Mücennes üzümü, bölgede nostaljik yöntemlerle pekmez haline getiriliyor. Dut yaprakları kaşık, su kabakları ise kepçe olarak kullanılıyor. Üreticiler, 2 gün 3 gece boyunca kazanların başında kalarak pekmezi hazır hale getiriyor.
Markalaşma Çalışmaları Devam Ediyor
Saimbeyli Belediye Başkanı Mahmut Dal, üzümün lezzetini tescillemek için çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu geleneksel lezzetleri markalaştırarak ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Özellikle meşe külünün pekmeze kattığı farklı aroma ve lezzetin bölge için önemine dikkat çekti.
Yüksek Verim, Zahmetli Süreç
Bu yıl üzüm veriminin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan üretici İsmail Umut, 3 dönüm araziden 6 ton üzüm hasadı aldıklarını ifade etti. Ancak pekmez yapımının zahmetli bir süreç olduğunu belirterek, “10 kilogram üzümden sadece 1 kilogram pekmez çıkıyor” dedi. Umut, gençlerin bu zorlu süreci devam ettirmekten kaçındığını ancak kendilerinin geleneği sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA
En Çok Okunan Haberler
BENZER İÇERİKLER