TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Manavgat, zeytin ve zeytinyağı üretiminde biz de varız mesajını verdi

Yazının Giriş Tarihi: 08.11.2024 17:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.11.2024 17:51

Antalya deyince aklınıza hemen güneş, deniz, tatil gelir değil mi?
İtiraf edeyim benim de öyle...
Tarımda da önemli bir yeri var Antalya'nın. Sadece narenciyede değilmiş meğerse. Zeytin ve zeytinyağında da iddialı Antalya.
Manavgat ilçesinde bu yıl bir festivalin ilki yapıldı. "Manavgat zeytin ve zeytinyağı festivali"
Festival Antalya Büyükşehir ve Manavgat belediyelerinin ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi. Zeytin ve zeytinyağı üretiminde biz de varız mesajı verildi.
Manavgat’ın zeytin ve zeytinyağı üretimini rakamlarla anlatırsam, sanırım iddialarında ne kadar haklı oldukları daha net anlaşılır.
Manavgat’ta yaklaşık 2 milyon adet zeytin ağacı var. Hele bir tanesi tam 800 yaşında, dillere destan...
Zeytin bol olunca, zeytinyağı fabrikaları peşi sıra kurulmuş. 11 fabrikada her sezon 10 bin ton zeytinyağı üretiliyor.
Zeytin yetiştiricilerinin mutlulukları ve heyecanları yüzlerinden okunuyor. Kendilerine has tarzlarıyla çok güzel anlatıyorlar ürünlerini. "Zeytin barıştır, zeytin şifadır" diyorlar.
11 çeşit zeytin üretiyorlar. "Tavşan yüreği" zeytinlerin en popüleri.
Manavgat zeytini sadece sofraları lezzetlendirmiyor. Zeytinyağının da sofralarda yeri ayrı. Konuştuğum üretici köylüler asla katı yağ kullanmıyorlar. Tüm yemeklerinde kendi ürettikleri zeytinyağını kullanıyorlar.
Eh, haliyle daha sağlıklı oluyorlar ve daha çok üretiyorlar.
Üreticilerden bahsettik, peki emeklerinin karşılığını almalarında yardımcı olan, ellerinden tutan ve başarı yolunda onlarla birlikte yol alanlar kimler?
Onları da festivalde tanıdım.
Ne yalan söyleyeyim, ilk başta başka festivallerde gördüğüm lay lay lom bir etkinlik olacak sanmıştım. Ama yanılmışım. İyi ki beni yanılttı dediğim isimlerden söz edeceğim.
Bu isimlerden biri, Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Seda Özel. Kendisi Ziraat Yüksek Mühendisi. Sadece mesleki liyakatiyle anılmıyor Antalya'da. Tabiri caizse "köylünün, üreticinin sevgilisi". Nasıl olmasın ki? Bunu ben demiyorum, üreten köylü anlattı. Su, gübre, ilaç gibi duydukları her ihtiyaçta yanlarında bulmuşlar Seda Hanımı.
Festival kapsamında düzenlenen oturumda da konuştu Seda Özel ve "örgütlenerek, Manavgat zeytin ve zeytinyağının sektördeki yerini daha üst sıralara" yerleştirmeye kararlı.

Bir diğer isim de Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara. Yoğun mesaisine rağmen festivalin her anında bulundu. Açılış kortejinde yürüdü, misafirleri ağırladı, köylü ve üretinin beklentilerini bire bir dinledi. Bir hekim olarak zeytin ve zeytinyağının sağlık açısından faydalarını anlattı.
Manavgat Zeytin ve zeytinyağı festivali ilk kez düzenlendi. Festivalin gördüğü ilgi Başkan Kara'yı da heyecanlandırmış olmalı ki, festivali geleneksel hale getirip her sene daha da güçlendirerek, uluslararası boyuta taşıyacaklarını söyledi.
Elbette bu alanda büyümek için sadece üretmek yetmiyor. Bunun için tanıtım, pazarlama ve marka yaratmak da gerekli. Bu görevi de iletişim uzmanı Yasemin Arslan üstlenmiş. Oturumda konuştu Yasemin Arslan ve salonu dolduran üreticileri bilgilendirerek, talep gelmesi halinde köylere giderek, üreticiyle bire bir konuşarak markalaşma konusunda yardım sözü verdi.
Manavgat zeytin ve zeytinyağı festivalinin ilki başarılı oldu, amacına ulaştı. Valla ikincisi nasıl olur şimdiden merak ediyorum...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.