Muş’ta Zorlu Kış Koşullarında Besicilik Mücadelesi
Muş’ta Zorlu Kış Koşullarında Besicilik Mücadelesi
Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden Muş’ta besiciler, dondurucu kış şartlarına rağmen küçükbaş hayvanlarını özenle beslemeye devam ediyor.
Haber Giriş Tarihi: 09.01.2025 12:12
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2025 12:15
Kaynak:
İHA
Zorlu Şartlara Karşı Direnç
Muş’un Karabey köyündeki Kamiş mezrasında besicilik yapan çobanlar, sabahın erken saatlerinde soba yakarak güne başlıyor. Hayvanlarına saman ve arpa verip, onları karlı arazilerde meşe dallarıyla besliyorlar. Keçilerin kar üzerindeki hareket kabiliyeti, besicilere bir nebze kolaylık sağlıyor.
Saatlerce soğuk hava ve karla mücadele eden çobanlar, sık sık kıyafet değiştirerek hastalıklardan korunmaya çalışıyor. Öğle yemeklerini doğa şartlarında hazırlayan besiciler, akşam hayvanlarını ağıllara götürerek yemlemeyi sürdürüyor.
"Hayvancılık Zor Ama Vazgeçemeyiz"
Besicilerden Abuzer Güngör, hayvancılığın zorluklarını şu sözlerle ifade etti:
“Hayvanlarımızın doğumu yaklaşıyor. Sabahları karın üzerinde yürüyerek onları besliyoruz. Islanıyoruz, soğuk oluyor ama mecburuz. Her zaman tedbirli geziyoruz. Gün sonunda hayvanları ağılın yanına getirip tekrar saman veriyoruz. Hayvancılık zor ama geçim kaynağımız bu.”
Soğuğa Karşı Mücadele ve Dayanışma
Hayatullah Güngör ise yem ve samandan tasarruf etmek için zorlu kış şartlarında mezrada kaldıklarını belirtti:
“Gece arkadaşlarla burada kalıyoruz. Karla ve soğukla mücadele ederek günümüzü geçiriyoruz. Dağda hayvanların yanında ateş yakıyoruz. Zor ama hayatımızdan memnunuz.”
Geleneksel Yöntemlerle Süren Meslek
Yusuf Yılmaz, günlük rutinlerini anlatarak, “Sabah erkenden kalkıyoruz, hayvanları otlatıyoruz. Meşe dallarıyla besliyoruz. Akşam saman ve arpa veriyoruz. Günü böyle tamamlıyoruz,” dedi.
Muş’taki besiciler, tüm zorluklara rağmen bölgenin hayvancılık potansiyelini canlı tutarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Muş’ta Zorlu Kış Koşullarında Besicilik Mücadelesi
Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden Muş’ta besiciler, dondurucu kış şartlarına rağmen küçükbaş hayvanlarını özenle beslemeye devam ediyor.
Zorlu Şartlara Karşı Direnç
Muş’un Karabey köyündeki Kamiş mezrasında besicilik yapan çobanlar, sabahın erken saatlerinde soba yakarak güne başlıyor. Hayvanlarına saman ve arpa verip, onları karlı arazilerde meşe dallarıyla besliyorlar. Keçilerin kar üzerindeki hareket kabiliyeti, besicilere bir nebze kolaylık sağlıyor.
Saatlerce soğuk hava ve karla mücadele eden çobanlar, sık sık kıyafet değiştirerek hastalıklardan korunmaya çalışıyor. Öğle yemeklerini doğa şartlarında hazırlayan besiciler, akşam hayvanlarını ağıllara götürerek yemlemeyi sürdürüyor.
"Hayvancılık Zor Ama Vazgeçemeyiz"
Besicilerden Abuzer Güngör, hayvancılığın zorluklarını şu sözlerle ifade etti:
“Hayvanlarımızın doğumu yaklaşıyor. Sabahları karın üzerinde yürüyerek onları besliyoruz. Islanıyoruz, soğuk oluyor ama mecburuz. Her zaman tedbirli geziyoruz. Gün sonunda hayvanları ağılın yanına getirip tekrar saman veriyoruz. Hayvancılık zor ama geçim kaynağımız bu.”
Soğuğa Karşı Mücadele ve Dayanışma
Hayatullah Güngör ise yem ve samandan tasarruf etmek için zorlu kış şartlarında mezrada kaldıklarını belirtti:
“Gece arkadaşlarla burada kalıyoruz. Karla ve soğukla mücadele ederek günümüzü geçiriyoruz. Dağda hayvanların yanında ateş yakıyoruz. Zor ama hayatımızdan memnunuz.”
Geleneksel Yöntemlerle Süren Meslek
Yusuf Yılmaz, günlük rutinlerini anlatarak, “Sabah erkenden kalkıyoruz, hayvanları otlatıyoruz. Meşe dallarıyla besliyoruz. Akşam saman ve arpa veriyoruz. Günü böyle tamamlıyoruz,” dedi.
Muş’taki besiciler, tüm zorluklara rağmen bölgenin hayvancılık potansiyelini canlı tutarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.
Kaynak: İHA
En Çok Okunan Haberler
BENZER İÇERİKLER